Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:23 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 06 Αυγούστου 2021 19:16

Πώς έγιναν κανίβαλοι οι Νεάντερταλ;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΜΙΑΣ ΖΕΣΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, πριν από περίπου 120.000 χρόνια.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες, αφού προηγουμένως εξέτασαν στρώματα βράχου σε μια σπηλιά στην κοιλάδα του Ρον, στη Γαλλία. Εκεί, τη δεκαετία του 1990, βρέθηκαν σκελετικά υπολείμματα από έξι Νεάντερταλ, που πιθανώς διαλύθηκαν και τοποθετήθηκαν εκεί από τους συντρόφους τους. Τα οστά φέρουν κοψίματα από πέτρινα εργαλεία, ενώ τα σημάδια από τις δαγκωματιές ταιριάζούν με τα δόντια των Νεάντερταλ. Παρόμοια ευρήματα βρέθηκαν, επίσης, σε Ισπανία και Κροατία. Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί οι πρώτοι άνθρωποι έτρωγαν ο ένας τον άλλον. Ήταν τελετουργικό; "Η απλώς τους ωθούσε η πείνα και η ανάγκη;

Οι ερευνητές υποστηρίζουν την τελευταία εικασία. Το έδαφος του σπηλαίου αποτελείται από 19 στρώματα, που έχουν εναποτεθεί το ένα πάνω στο άλλο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο, τα υπολείμματα φυτών και ζώων μπορούν να αντιστοιχιστούν σε μια συγκεκριμένη εποχή. Το στρώμα ΧV αντιστοιχεί στην εποχή όπου έζησαν οι εν λόγω Νεάντερταλ. Και υποδεικνύει μια εποχή στην οποία το κλίμα ήταν θερμότερο σε σχέση με πριν ή έπειτα από αυτή. Κι ενώ στα υπόλοιπα στρώματα τον σπηλαίου βρέθηκαν αποδείξεις από ζώα της στέπας, όπως μαμούθ, το στρώμα ΧV υποδεικνύει ζώα των δασών, όπως ελάφια, καθώς επίσης και την ελληνική χελώνα, π οποία εμφανίζεται σήμερα σε Θερμότερα κλίματα. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι εκείνα την εποχή τα δάση Θα μπορούσαν να είχαν αναπτυχθεί εκεί, όπού προηγουμένως υπήρχαν λιβάδια, και συνεπώς το κυνήγι των Θηραμάτων δεν ήταν πλέον εφικτό.

φωτο: 'Οταν ο κυνηγόs γίνεται το Θήραμα: μια κλιματική αλλαγή μπορεί να είχε αναγκάσει τους Νεάντερταλ να τρώνε τους συντρόφουs τουs σε περιόδουs πείναs.

απο το περιοδικό GEO τεύχος 4 - 2021

Διαβάστηκε 1512 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Αυγούστου 2021 19:21
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Φρίξος

Συντάκτης άρθρων, το περιεχόμενο των οποίων είναι το απόσταγμα εμπειριών και γνώσης γύρω απο τον άνθρωπο, τη ζωή, την κοινωνία, την ιστορία, την πολιτική κ.α. Τα άρθρα αυτά αποσκοπούν στην αυτοβελτίωση όλων μας.
Η γνώση είναι δύναμη !!!