Κυριακή, 17η Οκτωμβρίου 2021  6:35 μμ
 
wm small
Σάββατο, 09 Νοεμβρίου 2019 12:50

Μηχανισμοί Άμυνας...

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

- ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ, ο Φρόυντ, έκανε λόγο για τους πολύτιμους Μηχανισμούς Άμυνας του "Εγώ", τους οποίους κι ανέλυσε όσο περισσότερο μπορούσε. Και είναι αρκετές για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Η Απόθηση, η Ταύτιση, η Απόσυρση, η Προβολή, η Παλινδρόμηση, η Εξιδανίκευση κι άλλες τέτοιες, οι οποίες είναι αυτόματες κι ασυνείδητες τεχνικές, με τις οποίες προστατεύεται το "Εγώ" του κάθε ατόμου από συνεχείς συγκρούσεις ανάμεσαι στο "Εκεινο" με το "Υπερεγώ". Είναι ο διαιτητής (ας το πούμε κι έτσι) ανάμεσα στα "θέλω" του "Εκείνου", δηλαδή τα βιολογικά ένστικτα της καλοπέρασης και της ηδονής και του "Υπερεγώ" (Ηθική Συνείδηση) με τα δικά του "πρέπει", τους ηθικούς κανόνες δηλαδή τις Αρχές και τις Αξίες...

- ΑΝ ΤΩΡΑ, στη θέση του "Εγώ", βάλουμε το "Κατεστημένο", το "Σύστημα", την επικρατούσα "Τάξη της ελίτ" της χώρας μας και της κοινωνίας μας, ως ένα συμπαγές Σώμα που θέλει μόνο να καλοπερνά χωρίς να περενοχλείται από κανέναν, τότε κι αυτό το "Σύστημα" θα "λαδώσει" το "Εγώ" του (το διαιτητή!), για να μην είναι αυστηρός κριτής, αλλά χαλαρός! Τόσο, όσο θα χρειάζεται για να παραβαίνει τα "πρέπει", τους κανόνες δηλαδή της Ηθικής Συνείδησης ("Υπερεγώ")! Κι ερχόμαστε τώρα να δούμε και τον τρόπο που τα καταφέρνει αυτά το "Σύστημα" (όλοι όσοι κι όσες καλοπερνούν, αφθαιρετούν, δεν υπακούουν και δεν τηρούν τους κανόνες - νόμους και δεν ελέγχονται από κανέναν) και μάλιστα σε βάρος των υπολοίπων, των παντοτεινών κορόιδων δηλαδή. Εφαρμόζουν τους δικούς τους "Μηχανισμούς Άμυνας", με τέτοιον τρόπο ώστε να "κοιμίζουν" το "Υπερεγώ" της κοινωνίας και να το αχρηστεύουν! Κι αν τύχει να υπάρχουν ανάμεσά τους κάποιοι που τούς ενοχλούν και τούς χαλούν τους "κύκλους" τους και την ξετσιπωσιά τους, τούς λένε "γραφικούς" και "Δον Κιχώτηδες"! Κι επειδή οι κοινωνία μας σήμερα έχει γεμίσει από "εαυτούληδες", ποιος θα κάτσει τώρα ν' ασχοληθεί με τους "γραφικούς". Κι "ο νοών νοείτω"!

φωτο credits: web.colby.edu

 

Διαβάστηκε 7429 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 10:10
Κώστας Παπαδόπουλος

Είναι συνταξιούχος δάσκαλος στο επάγγελμα και με γνώσεις ψυχολογίας. Αρθρογραφεί στον τοπικό Τύπο - εφημερίδες και site - τα τελευταία χρόνια συνεχώς και σχολιάζει την επικαιρότητα. Ως "ενεργός" πολίτης, ενδιαφέρεται για τα κοινά και σε τοπικό επίπεδο και σε κεντρικό, εκφράζοντας πάντα τις απόψεις του, αντικειμενικά και χωρίς κομματική ταυτότητα.

www.facebook.com/profile.php?id=100005493399667

Τελευταία άρθρα στην ίδια κατηγορία

Τελευταία άρθρα