Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  3:35 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017 22:36

Η Οικονομική κρίση και οι ανθρώπινες σχέσεις

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Για το επίκαιρο και φλέγον θέμα της οικονομικής κρίσης μιλάμε με την Κοινωνιολόγο Νάντια Φούντα. Η Χρύσα Σπαή συναντήθηκε μαζί της στον φιλόξενο χώρο του Aquaterra και συζήτησε το θέμα αυτό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Νάντια Φούντα έχει τελειώσει το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Κοινωνιολογίας, έχει συμμετοχή σε δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Υγείας και Περιβάλλοντος, συνεργάζεται με την Ακτίνα Εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγή της Ψυχοκοινωνικής Υγείας  <<ΟΔΥΣΣΕΑΣ>>- Ο.ΚΑ.ΝΑ Επίσης έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια επιμόρφωσης και εκπαιδευτικά προγράμματα όπως μπορείτε να δείτε στο τέλος του άρθρου.

Untitled 1

Τι εννοούμε όταν λέμε ότι έχουμε οικονομική κρίση; τι σημαίνει αυτό για ένα νοικοκυριό;

Οικονομική κρίση είναι ένα φαινόμενο που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και έχει οικονομικές,κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στην κοινωνία. Τα Ελληνικά νοικοκυριά δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες επιβίωσης και να προσφέρουν κάποια αγαθά στα παιδιά τους καθώς και να ανταποκριθουν  στις αναγκες για παροχές υγείας.

Αρα κάθε οικογένεια περιόρισε τις δαπάνες και πρσαρμόστηκε σε νεα δεδομένα. Αυτό επηρέασε τις σχέσεις στην οικογένεια, στα ζευγάρια και στα παιδιά ;

Σαφέστατα ναί. Γιατί πιστεύω ότι ο οικονομική κρίση κλυδώνισε τους οικογενειακούς δεσμούς.Η ανεργία έφερε οικονομικά προβλήματα, προστριβές και τριβή στα ζευγάρια. ΟΙ γονείς βυθίζονται στα δικά τους τα προβλήματα και δεν δίνουν προσοχή στις γνωστικές και σωματικές λειτουργίες του παιδιού, τα παραμερίζουν και μπορεί να γίνονται πιο ευερέθιστοι και πιεστικοί  απέναντι στα παιδιά μη έχοντας υπομονή να ακούσουν τα δικά τους τα προβλήματα.

Η οικονομική κρίση που μπορεί να οδηγήσει μια κοινωνία όταν έχει πάει πολύ κάτω πια;

Πιστεύω ότι είναι αλυσιδωτές οι συνέπειες. Δηλαδή η ανεργία μετά μπορεί να φέρει την εγκληματικότητα. Ο άνθρωπος θα κλέψει, θα προσπαθήσει να βρεί από αλλού πόρους με παράνομους τρόπους και μετά πιστεύω ότι επηρεάζει και την ψυχολογια του ατομου.Αυτό σημαίνει ότι οδηγούνται σε ψυχολογικά προβλήματα, κατάθλιψη, άγχος απόγνωση, με αύξηση της θνησιμότητας.
Οσον αφορά τα παιδιά η αδιαφορία των γονιών έχει σαν συνέπεια να έχουν αντικοινωνική και παραβατική συμπεριφορά. Ετσι σαν παιδιά έχουν παιδικά τραύματα που τους επηρεάζουν σαν  μελλοντικους ενήλικες.

Τι μέτρα θα μπορούσε να πάρει η πολιτεία για να βελτιώσει λίγο την οικονομική κατάσταση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων;

Νομίζω ότι στις ευάλωτες ομάδες πρέπει να δίνει κάποια επιδόματα ή κάποια βοήθεια για σίτιση, θέρμανση, παροχές σε οικογένειες με παιδιά ΑΜΕΑ αλλα και μονογονεικες οικογένειες.

Η Εκκλησία θα μπορούσε να βοήθησει στην κρίση ουσιαστικά;

Θα μπορούσε να βοηθήσει με συσσίτια και να προσφέρει σε κάποιες οικογένειες κάποια χρηματικά ποσά. Αυτή την στιγμή ξέρουμε ότι αυτό γίνετε στο Αγρίνιο καθώς υπαρχει και το κοινωνικό φροντιστήριο. Για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες γνωρίζουμε ότι γίνονται ενέργειες από τον δήμο Αγρινίου για εξέυρεση στέγης για αστέγους αλλά έχει δημιουργηθεί και ξενώνας φιλοξενίας κακοποιημενων γυναικών.

Untitled 3
Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούσαν να βοθήσουν τα παιδιά για να μην φτάνουν σε ακραίες συμπεριφορές;

Επειδή η εκπαίδευση είναι το πιο σημαντικό θα μπορούσαν να υπάρχουν κάποια μαθήματα ψυχολογικού χαρακτήρα, όπως γίνετε στο εξωτερικό  όπου δυο ώρες την εβδομάδα πάει ψυχολόγος στο σχολείο και μιλάει με τα παιδιά. Αυτό θα μπορούσε να γίνει και από κοινωνιολόγους, που θα μπορούσαν να στηρίξουν αυτές τις δράσεις και να εστιάσουν στα προβλήματα τους με  και να βρούν λύσεις γιατί οι έφηβοι έχουν ανάγκη να μιλάνε και να εξωτερικεύουν τις ανησυχίες τους.Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να είναι κοντά στα παιδιά.

Τελικά μπορούμε να ζήσουμε με λιγότερα χρήματα;

Νομίζω ότι μπορούμε, αρκεί να μπορούμε να καλύπτουμε τα πιο βασικά και αυτά που μας κάνουν πιο ευτυχισμένους. Πιστεύω ότι προ κρίσης υπήρξε μια υπερκατανάλωση. Ολοι μας είχαμε μπεί σε ένα ατελείωτο κυνήγι αγαθών και πλαστών αναγκών, πέφτοντας εύκολα στις παγίδες των τραπεζών και θύματα των πιστωτικών καρτών. Με την κρίση η μεσαία τάξη πληγώθηκε περισσότερο.

Ο Ελληνας είναι με βάση την ιστορία του αρκετά δυνατός να ανταπεξέλθει σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις;

Σίγουρα ναι. Κάτι που το δείχνει και η ιστορία μας. Βρίσκει τον τρόπο να οργανώσει τις ανάγκες του ή να τις περιορίσει σε τέτοιο βαθμό ώστε  να επιβιώσει. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι μετά από εννέα χρόνια κρίσης η πλειοψηφία τα καταφέρνει, έστω με δυσκολία.

Ποια είναι η επίδραση της Οικονομικής κρίσης στις οικογενειακές σχέσεις;

Με την οικονομιή κρίση τα ζευγάρια σκέφτονται διπλά για να κάνουν οικογένεια καθότι υπάρχει μεγάλη οικονομική ανασφάλεια. Ωστόσο πολλοί προτιμούν τον πολιτικό γάμο λόγω κόστους και ευκολίας. Εχουν όμως αυξηθεί και τα διαζύγια λόγων ανεργίας. Η επικοινωνία ανάμεσα στα ζευγάρια εχει χαθεί και σε αυτό παίζει σημαντικό ρόλο αν ο άνδρας μείνει χωρίς δουλειά καθότι από την παράδοση ο άνδρας είναι το στήριγμα του σπιτού ενώ η γυναίκα ακολουθεί. Σε περίπτωση που ο άνδρας μείνει χωρίς δουλειά ενώ η γυναίκα εξακολουθεί να έχει,  πέφτει ψυχολογικά, απογοητεύεται, αίσθάνεται άχρηστος.

Ποιό το μήνυμα στους αναγνώστες του AgrinioBestOf.gr;

Συμπερασματικά σε όλη αυτή την κατάσταση υπάρχει και η θετική πλευρά, καλεί την οικογένεια να μετσσχηματιστεί. Πρέπει να αυξήσουμε τις κοινωνικές επαφές και μέσα από αυτό θα επαναπροσδιοριστούν εκ νέου κάποιες αρχές και αξίες που έχουν οι άνθρωποι. Να κάνουμε υπομονή και όπως και να έχει κρίση είναι και θα περάσει.

Untitled 6
Παραθέτουμε τα Εκπαιδευτικά Προγραμμάτα που παρακολούθησε η Νάντια Φούντα   

•    Διαχείριση εργασιακού άγχους/ Εναρμόνιση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής   
•    Πρώτες Βοήθειες-Αγωγές υγείας
•    Επιστημονική ημερίδα με θέμα:΄΄Πρόληψη και Καταπολέμηση ενδοοικογενειακής βίας΄΄
•    Αποτελεσματική ηγεσία στην εργασία
•    Επιστημονική ημερίδα με θέμα:΄΄Υπηρεσίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης εντός της κοινότητας για άτομα με νοητική υστέρηση στην Ελλάδα.Προβληματισμός για τα ΑμεΑ τρίτης ηλικίας.Η σημαντική συμβολή της Ευρωπαϊκή Ένωσης στους Φορείς παροχής υπηρεσιών προς τα ΑμεΑ΄΄
•    Ημερίδα με θέμα:΄΄Ο Θεσμός της αναδοχής και η προστασία του παιδιού΄΄
•    Σεμινάριο με θέμα:΄΄Χαρισματικά παιδιά - αναγνώριση,διαχείριση από γονείς και εκπαιδευτικούς΄΄
•    Ημερίδα με θέμα:΄΄Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο:Η άγνοια βλάπτει σοβαρά την οικογένεια΄΄
•    Ημερίδα με θέμα:΄΄Ναρκωτικά:Εξάρτηση και θεραπεία΄΄
•    Σεμινάριο με θέμα:΄΄Γενετικά Τροποποιημένοι οργανισμοί και Διατροφή΄΄
•    Ημερίδα με θέμα:΄΄Το σχολείο που θέλουμε ή το σχολείο που θέλουν;H ‘’απατηλή’’ γοητεία των σύγχρονων εκπαιδευτικών συνθημάτων και η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων΄΄
•    Ημερίδα με θέμα: ΄΄Η βία στην εξοικείωση με τη βία΄΄
•    Βιωματικό εργαστήριο με θέμα: ΄΄Με σύμμαχό σου ένα βιβλίο διώξε τη βία από το σχολείο΄΄
•    Εκπαιδευτικό σεμινάριο επιμόρφωσης με θέμα: ΄΄Από την έρευνα στη διδασκαλία΄΄
•    Εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: ΄΄Προάγοντας την Ψυχική Υγεία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.Ιδέες και προβληματισμοί΄΄
•    Εργαστήριο με θέμα: ΄΄Ζευγάρια΄΄
•    Εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: ΄΄Κατάρτιση στη κοινότητα της ψυχικής ψυχικής υγείας΄΄

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του http://AgrinioBestOf.gr

 

Διαβάστηκε 11626 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017 23:58
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033