Τρίτη, 28η Ιουνίου 2022  7:26 μμ
 
wm small
Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2022 22:12

Ο ναός των Ταξιαρχών στη Γουριά Μεσολογγίου (βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Νοτιοανατολικά της Γουριάς,σε μικρή απόσταση από το χωριό,σώζεται το μοναστήρι των Ταξιαρχών.

Το μικρό καθολικό είναι χτισμένο στο κέντρο περιτειχισμένης αυλής.

Αρχικά χτίστηκε μονόχωρη καμαροσκέπαστη αίθουσα (10 Χ 5μ.) με δίρριχτη στέγη και πλατιά ημικυκλική αψίδα ανατολικά.
Σε μεταγενέστερους χρόνους επεκτάθηκε ο ναός δυτικά με την προσθήκη νάρθηκα (4 Χ 5 μ.),του οποίου χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι η χαμηλότερη στέγη.Ίσως ταυτόχρονα προστέθηκαν στο βόρειο και νότιο τοίχο του κύριου ναού οι αντηρίδες για καλύτερη στήριξη.Την ίδια εποχή δεν αποκλείεται να χτίστηκαν και νέα κελλιά απ` αυτά που υπάρχουν σήμερα ερειπωμένα στην ανατολική πλευρά.

Ο ναός είναι κατάκοσμος με δύο στρώματα τοιχογραφιών.Το πρώτο έγινε από σπουδαίο ζωγράφο,πιθανότατα τον 16ο αιώνα.Αργότερα στα τέλη του του 18ου αιώνα μάλλον,οι παλαιότερες τοιχογραφίες σκεπάστηκαν και ο ναός ξαναζωγραφίστηκε από ασήμαντο ζωγράφο.Δεν αποκλείεται η νέα τοιχογραφία να έγινε το 1762.'Ετσι σήμερα μπορούμε,ώς ένα σημείο,να ανασυνθέσουμε το παλαιότερο εικονογραφικό πρόγραμμα του ναού.Με το πέρασμα των καιρών τα επιχρίσματα από το δεύτερο στρώμα έπεσαν και αποκάλυψαν μερικά τμήματα από το παλαιότερο στρώμα.
Παρόλο που το μοναστήρι διαλύθηκε μετά την επανάσταση,για εκατό χρόνια ακόμη εξακολουθούσε να παρουσιάζει ζωή και δράση.Τελευταίος μοναχός υπήρξε ο ζακύνθιος Χαραλάμπης Κλάδης(+1930).

Πηγή: Βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία-Αθ.Παλιούρας.

 

Διαβάστηκε 213 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2022 22:26
Ανδρέας Κουτσοθανάσης

Ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης ασχολείται επαγγελματικά με την φωτογράφηση και την βιντεοσκόπηση. Εχει στο ενεργητικό του πάρα πολλές δημιουργίες βίντεο απο την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και συνηθίζει να μας εκπλήσσει με τις δουλειές του. Μας έχει παραχωρήσει πάρα πολλές φωτογραφίες και βίντεο για δημοσίευση και γνωστοποίηση των αναγνωστών για περιοχές απαράμμιλης ομορφιάς στο νομό μας.

facebook.com/andreas.koutsothanasis
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News

Τελευταία άρθρα στην ίδια κατηγορία

Τελευταία άρθρα