Σάββατο, 21η Δεκεμβρίου 2024  12:46 μμ
Στην ενότητα αυτή θα βρείτε τα άρθρα που επιμελήθηκαν οι συνεργαζόμενοι αρθρογράφοι στο Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AitoloakarnaniaBest.gr
xrisa.spaik.papadopoylosk.samsona.koytsothanasisfriksos
κάντε κλικ στην φωτό για επιλογή άρθρων συγκεκριμένου αρθρογράφου ή ΕΔΩ για όλα

Άρθρα του Φρίξου

  • Δεκ 07, 2024 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 141η

    - Ο σουλτάνος Σουλεϊμάν κατά την αναρρησή του στο θρόνο διακήρυξε ότι η ισονομία θα ήταν το πρώτιστο μέλημα της βασιλείας του, και σύντομα ακύρωσε μερικές από τις αποφάσεις του πατέρα του, που φαίνονταν να έρχονται σε αντίθεση με αυτή την προθεσή του. - Το 1530, ο Αμβούργος αυτοκράτορας Κάρολος Ε' αναζωογόνησε την ιδέα της Αγίας Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και παγκόμιας μοναρχίας και στέφθηκε από τον Πάπα στη Μπολώνια. Η Αγία Ρωμαϊκή αυτοκρατορία ήταν το μεσαιωνικό κράτος που περιλαμβάνε την Ιταλία…
    Φρίξος 129
  • Νοε 14, 2024 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 140η

    - Πολλοί απο τους εβραίους, που απελάθηκαν από την Ισπανία το 1492 πήγαν να ζήσουν στην Οθωμανική αυτοκρατορία, όπου βρήκαν ελληνόφωνους εβραίους τους λεγόμενους Ρωμανιώτες και Γερμανούς εβραίους που αποκαλούνταν Ασκεναζίμ, οι οποίοι είχαν επίσης απελαθεί απο τις πατρίδες τους. Ο σουλτάνος Βαγιαζήτ καλωσόρισε τους Ισπανούς εβραίους με την εξής παρατήρηση: "Μπορείτε να θεωρείτε έναν τέτοιο βασιλιά (δηλαδή το Φερδινάνδο) σοφό και έξυπνο; φτωχαίνει τη χώρα του και πλουτίζει τη δικιά μου" - Η…
    Φρίξος 165
  • Σεπ 08, 2024 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 138η

    - Κατά την βασιλεία του Μωάμεθ, το ελαφρύ ιππικό των ατάκτων, οι οποίοι ανταμείβονταν με τη μερίδα του λέοντος από τα λάφυρα που συγκέντρωναν από τις επιδρομές , αποτελούσε ζωτικό κομμάτι του οθωμανικού στρατού και αριθμούσε περί τους 50.000 άνδρες μουσουλμάνους και χριστιανούς. - Λαγουμιντζήδες λέγονταν αυτοί που έφτιαχναν τα λαγούμια, δηλαδή έσκαβαν ορύγματα. - Ο Σουλτάνος Μωάμεθ πέθανε σε ηλικία 49 ετών, πιθανόν από επιπλοκές που είχαν να κάνουν με την ποδάγρα του. - Οι σκέψεις του Μωάμεθ…
    Φρίξος 217
  • Ιουλ 29, 2024 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 137η

    - Για την τύχη του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου δεν υπάρχουν στοιχεία, γιατί δεν βρέθηκε το πτώμα του. - Ο ιστορικός Δούκας αναφέρει ότι ο σουλτάνος Μωάμεθ κάλεσε τον Βυζαντινό αξιοματούχο Μέγα Δούκα Λουκά Νοταρά και απαίτησε να μάθει γιατί ο αυτοκράτορας δεν του είχε παραδώσει την πόλη, ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή της. - Ο σουλτάνος Μωάμεθ διέταξε να διατηρηθούν οι απεικονίσεις των "μορφών των αγγέλων στην Αγία Σοφία". - Οι οθωμανοί δεν άλλαξαν ούτε το όνομα του οικοδομήματος,…
    Φρίξος 311
  • Ιουλ 21, 2024 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 136η

    - Το έτος 1430 η Σερβία έγινε φόρου υποτελής στους Οθωμανούς και ο Σέρβος δεσπότης Γεώργιος Βράνκοβιτς άρχισε να καταβάλει φόρο και η κόρη του η Μάρα παντρεύτηκε τον Μουράτ. - Ανάμεσα στα πιό σοβαρά ζητήματα που χώριζαν τις δύο εκκλησίες Ανατολική και Δυτική κατά τον 15ο αιώνα, ήταν η χρήση του ενζύμου ή του άζυμου άρτου στο μυστήριο της Θείας κοινωνίας, το λατινικό δόγμα περί καθαρτηρίου, που δεν το δεχόταν οι ορθόδοξοι και το θέμα της πρωτοκαθεδρίας του Πάπα. - Ο Δημήτριος Παλαιολόγος το έτος…
    Φρίξος 267
  • Ιουλ 10, 2024 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 135η

    - Τό έτος 1413 ο Ορχάν έφτασε στη Θεσσαλονίκη με προτροπή του αυτοκράτορα Μανουήλ, που ήλπιζε να αποσπάσει την προσοχή του πρίγκηπα Μουσά απο τη Σερβία. - Ο στέφανος Ζαζάρεβιτς ηγεμόνας της Σερβίας κάλεσε τον πρίγκηπα Μωάμεθ να συνταχθεί μαζί του σε μιά απο κοινού εκστρατεία εναντίον του Μουσά και ο Μανουήλ πήρε το μέρος του Μωάμεθ, παρέχοντας του αφ'ενός πλοία που θα μετέφεραν αυτόν και τους άνδρες του για άλλη μιά φορά στη Ρούμελη και αφ'ετέρου στρατιωτικές ενισχύσεις. - Ο σεϊχης Μπεντρεντίν…
    Φρίξος 313
  • Ιουλ 04, 2024 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 134η

    - Οι οθωμανοί έκαναν συμμαχία με τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου όταν το 1346 ο Ορχάν σε μια θαυμάσια τελετή παντρεύτηκε την κορη του Ιωάννη ΣΤ' Κατακουζηνού. - Ο Ιωάννης επίσης όταν χρειάστηκε να επικαλεσθεί τη βοήθεια του Ουμούρ Μπέη, του προσέφερε μια απο τις κόρες του. - Ο Ιωάννης Παλαιολόγος φιλοδοξώντας να ενώσει τις Βυζαντινές και Οθωμανικές περιοχές, πάντρεψε την κόρη του Ειρήνη με τον Χαλήλ, τον γιό του Ορχάν. - Το 1391 ο Βαγιαζήτ κάλεσε τους υποτελείς του Στέφανο Λεξάρεβιτς της Σερβίας…
    Φρίξος 353
  • Μάι 15, 2024 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 133η

    - Τοn Bασίλειο απο την Kαισαρεία τον έκαναν Άι Βασίλη και Μέγα, η γεναιoδωρία του και η φιλανθρωπία του. Όντως ο άνθρωπος αυτός μια ζωή μοίραζε δώρα, τα οποία έπαιρνε από τους πλούσιους και τα έδινε στους φτωχούς. Αγαπούσε δε πάρα πολύ τα παιδιά. Για αυτό και καθιερώθηκε σαν ο Άγιος που φέρνει δώρα την πρωτοχρονιά στα παιδιά. Γιατί όμως να τον ντύνουμε σαν το Santa Claus που έρχεται απο την Φιλανδία; - Σύγχρονοι ιστορικοί αρχισαν να αποκωδικοποιούν τα ημερολόγια των αρχιτεκτόνων και να…
    Φρίξος 632
  • Απρ 07, 2024 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 132η

    - Οι συνεχείς επιμειξίες και οι αδιάκοπες μετακινήσεις δημιούργησαν σε τούτον τον τόπο μιά ενιαία εθνότητα, τους Νεοέλληνες, που είναι λάθος να τους συγχέουμε με τους αρχαίους Έλληνες. Φυσικά κάποιοι είναι και απόγονοι εκείνων, αλλά σίγουρα αποτελούν μειοψηφία. - Ο Αλέξανδρος Πάλλης, ποιητής και λόγιος (1851-1935) σε ενα γράμμα του προς τον ... Αποστολόπουλο, που δημοσιεύτηκε το 1907 στην Αλβανική εφημερίδα "Σκιπερία" έγραφε: Είναι χρόνια τώρα που έχω την ιδέα - κι ένα ταξίδι πού έκανα πέρσι ως…
    Φρίξος 773
  • Μαρ 05, 2024 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 130η

    - Ένας ηλίθιος δεν μπορεί να καταλάβει ότι είναι ηλίθιος, γιατί αν το καταλάβαινε δεν θα ήταν ηλίθιος. - Γύρω στο 1350 ο Δεσπότης του Μυστρά Μανουήλ Καντακουζηνός για να πυκνώσει τον πληθυσμό της Πελοποννήσου, που είχε αραιώσει πάρα πολύ απο τις πειρατικές επιδρομές, μετέφερε εκεί απο την Αλβανία δέκα χιλιάδες οικογένειες και τις διέσπειρε στην ύπαιθρο για να καλλιεργούν τα εγκαταλλειμένα χωράφια. - Κατά την Ελληνική επανάσταση, τους Τούρκους τελικά δεν τους νίκησαν οι Έλληνες, δηλαδή…
    Φρίξος 793
  • Φεβ 25, 2024 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 129η

    - Η έννοια Κράτος είναι έννοια νομική, η έννοια Έθνος είναι πολιτιστική και η έννοια Χώρα είναι γεωγραφική. - Χρειάζεται να ανέβεις πολύ ψηλά για να καταλάβεις πόσο μικρός είσαι. (το είπε ο άνθρωπος που έκανε ελεύθερη πτώση απο την στρατόσφαιρα στο τέλος του 2013). - Οι νότιοι Αλβανοί, οι Τόσκηδες, απο τους οποίους κατάγονται και οι Έλληνες Αρβανίτες, είναι μιά πανσπερμία λαών, ανάμεσα στους οποίους ασφαλώς υπάρχουν και "γνήσιοι" απόγονοι των αρχαίων ελλήνων, που κατοικούσαν στις ελληνικές…
    Φρίξος 608
  • Φεβ 14, 2024 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 128η

    - Οι Έλληνες δεν θα καταλάβαιναν ποτέ πως είναι Έλληνες και θα ήξεραν μόνο πως είναι Ρωμιοί, αν δεν μεσολαβούσαν τα 400 χρόνια της Τούρκικης κατοχής. - Κανείς δεν ξέρει ποιά είναι τα πραγματικά σύνορα της Ελλάδος, διότι δεν υπήρχαν τέτοια σύνορα πριν από το 1830. Υπήρχαν μόνο Έλληνες διάσπαρτοι δώθε κείθε μέσα στο μεγάλο κόσμο και κυρίως στα Βαλκάνια. Φυσικά και στην Ελλάδα, αν και οι καλύτεροι Έλληνες ήταν πάντα αυτοί της διασποράς. - Η Άννα, η μητέρα του νόμιμου αυτοκράτορα Ιωάννη Παλαιολόγου…
    Φρίξος 1493
  • Φεβ 10, 2024 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 127η

    - Το Δωδεκάθεο είναι η μόνη θρησκεία που δεν έχει ιερά κείμενα. - Στούς αρχαίους Έλληνες η Ιλιάδα και η Οδύσεια λειτουργούσαν σαν ιερά κείμενα. Και τι ωραία που θα ήταν εάν σε τούτο τον βασανισμένο καιρό τα ιερά κείμενα να τα έγραφαν φιλόσοφοι και ποιητές και όχι προφήτες και ευαγγελιστές. - Ο Κάρολος Α' της Ισπανίας τα έβαλε με όλους και όλους για όλα στην προσπάθειά του να γίνει κοσμοκράτορας. Και αφού δεν τα κατάφερε, το 1556 κλείνεται σε μοναστήρι και τελειώνει το βίο του σαν καλόγερος δυο…
    Φρίξος 1038
  • Ιαν 21, 2024 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 126η

    - Όσο πιο φουκαράς είσαι, τόσο πιό υπερήφανος νοιώθεις για τους προγόνους σου. (Β. Ραφαηλίδης) - Η Ισλανδία ανακαλύφθηκε το έτος 861 μ.χ. από τους Νορβηγούς. Μέχρι τότε δεν υπήρχε στο χάρτη. - Στην Ισλανδία η μέση θερμοκρασία το χειμώνα είναι 0 και το καλοκαίρι 11,5 βαθμοί Κελσίου. - Ισλανδία σημαίνει χώρα των πάγων. - Γκολφ Στρήμ είναι το θαυματουργό θαλάσσιο ρέυμα, που διατρέχει τον Ατλαντικό Ωκεανό και κάνει κάπως ήπιο το κλίμα των βόρειων χωρών που περιβρέχει. - Μέχρι που να μας το πούν οι…
    Φρίξος 727
  • Δεκ 28, 2023 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 125η

    - Το 1968, οι ερευνητές Υ. Ντρυέ και Χ. Σαλφατί ανακοίνωσαν πως είχαν ανακαλύψει μεταλλικούς κούφιους κυλίνδρους διαφόρων μεγεθών, αλλά ίδιας διατομής που έμοιαζαν με σωλήνες, σε ενα λατομείο στην περιοχή του Σεν Ζαν Ντε Λιβετ της Γαλλίας μέσα σε πέτρωμα στεατίτη της Κρητιδικής περιόδου. - Το γεωλογικό στρώμα μέσα στο οποίο εκτοπίστηκαν οι μεταλλικοί κύλινδροι ήταν ηλικίας τουλάχιστον 65 εκατομμυρίων ετών και η μορφή των κυλίνδρων αποδεικνύει ότι κατασκευάστηκαν από νοήμονα όντα και δεν…
    Φρίξος 874
  • Νοε 24, 2023 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 124η

    - Το σύμπαν υπάρχει τουλάχιστον γιά 10 ή 20 δισεκατομύρια χρόνια. Αν ήταν πολύ νεότερο δεν θα υπήρχε χρόνος για να σχηματιστεί ο γαλαξίας μας, να δημιουργήσουν βαρέα στοιχεία οι αστέρες, να σχηματισθεί το ηλιακό μας σύστημα και να εξελιχθεί η ζωή. - Η αρχική ώθηση της διαστολής της μεγάλης έκρηξης προήλθε (ίσως) απο την απωστική βαρύτητα ενός νέου υποθετικού πεδίου, ενός νέου είδους δύναμη. - Το διαστελλόμενο σύμπαν έχει συνολικά δύο επιλογές: μπορεί να συνεχίσει να διαστέλλεται για πάντα, είτε…
    Φρίξος 953
  • Νοε 09, 2023 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 123η

    - Ο Ήλιος κινείται σε τροχιά γύρω από το κέντρο του Γαλαξία μας με ταχύτητα 220 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, αλλά αυτή η περιφορά διαρκεί 300 εκατομμύρια χρόνια. - Ο Γαλαξίας μας κινείται με 600 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. - Όταν προσθέσουμε όλες αυτές τις κινήσεις, προκύπτει ότι κινούμαστε με 370 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο ως προς το κοσμικό σύστημα αναφοράς. - Το γεγονός ότι η ενέργεια μπορεί να εισέλθει ευκολότερα απ' ότι να εξέλθει από την επιφάνεια της γής οδηγεί στο φαινόμενο του…
    Φρίξος 985
  • Οκτ 30, 2023 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 122η

    - Η θεωρία των υπερσυμμετρικών χορδών είναι η πολλά υποσχόμενη θεωρία προς την κάθε κατέυθυνση της εύρεσης μιας θεωρίας των πάντων. Κατά τη θεωρία αυτή τα πάντα ακόμη και ο χωροχρόνος παντού περιγράφονται ως κβαντικές διεγέρσεις αντικειμένων που μοιάζουν με χορδές. - Όταν επιστρέφουμε στο σπίτι μας τη νύχτα, οι νόμοι της κβαντικής μηχανικής είναι αυτοί που μας υπαγορεύουν ν'ανοίξουμε την πόρτα και όχι απλώς να την διαπεράσουμε. - Παραδόξως, το κέντρο του σύμπαντος είναι παντού και πουθενά. - Το…
    Φρίξος 893
  • Οκτ 28, 2023 Δια βίου μάθηση

    Ti κάνει και τι δεν κάνει ένας τζέντλεμαν

    Ti κάνει ένας τζέντλεμαν; • Παρότι είναι βιαστικός, βρίσκει πάντοτε χρόνο.• Κοιτά πάντοτε τον συνομιλητή του στα μάτια. είτε μιλά είτε ακούει.• Είναι ευθυτενής. Ητοι. κεφάλι ψηλά (όχι όμωs και μύτη). ίσιοι οι ώμοι, μέσα η κοιλιά.• Επαινεί δημοσίως, ψέγει ιδιωτικώς.• Κάνει τα δύσκολα πράγματα με ευκολία.• Επιστρέφει ό,τι δανείζεται σε προκαθορισμένο χρόνο.• Εχει πάντοτε ένα μαντίλι για να το προσφέρει σε στιγμέs χαράς ή λύπηs.• Οταν δεν θυμάται το όνομα ενός από τους ανθρώπους που συστήνει,…
    Φρίξος 3659
  • Οκτ 11, 2023 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 121η

    - Το μοντέλο της μεγάλης έκρηξης αποτελεί πλέον ακλόνητο δόγμα της επιστήμης. - Τα πάντα αποτελούνται από μικρότερα πράγματα και αποτελούν μέρος κάτι μεγαλύτερου. - Οι αστέρες σχηματίζονται από μεγάλα νέφη αερίων και έτσι έχουν την τάση να συγκεντρώνονται σε μεγάλες ομάδες. - Ο Ήλιος έχει διάμερο 1,4 εκατομύριο χιλιόμετρα. - Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί τέσσερα είδη πεδίων δύναμης: η βαρύτητα, ο ηλεκρομαγνητισμός, η ιχυρή δύναμη και η ασθενής δύναμη. - Η βαρύτητα έχει την τάση να κινεί τα…
    Φρίξος 889
  • Σεπ 30, 2023 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 120η

    - Το μέλλον λοιπόν ενός ανοιχτού σύμπαντος προβλέπεται σκοτεινό και ψυχρό και λίγο θα διαφέρει απο την ανυπαρξία. Ο πικρός του εκφυλισμός περιγράφεται απο τον κοσμολόγο E. Harrison: Τά άστρα αρχίζουν να ξεθωριάζουν σαν τα αναμμένα κεριά που σβήνουν ένα-ένα. Στά βάθη του διαστήματος, οι μεγάλες ουράνιες πόλεις, οι γαλαξίες, ανάστατες απο ενθυμήματα αιώνων, πεθαίνουν σιγά-σιγά. Δεκάδες δισεκατομμύρια χρόνια περνούν και το σκοτάδι μεγαλώνει. Καμμιά φορά, φωτεινές εκλάμψεις διαπερνούν την…
    Φρίξος 754
  • Σεπ 26, 2023 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 119η

    - Η θερμοκρασία του ήλιου μας φθάνει στους 6.000 βαθμούς Κελσίου. - Το φως, περιγράφει με ποιητική γλώσσα ο Ανδρέας Κασσέτας, μπορεί να ταξιδεύει το παρελθόν μας στους ουρανούς, εκεί που ήχοι δεν υπάρχουν. - Οι ήχοι φυλακίζονται στην ατμόσφαιρα. Το φως, ο παγκόσμιος θεός, είναι ο μεγάλος δραπέτης. - Ο ήλιος απέχει απο τη Γή 150 εκατομύρια χιλιόμετρα ή σε αστρονομική γλώσσα λίγο περισσότερο απο οκτώ λεπτά φωτός. Το επόμενο κοντινό άστρο, ο Α του Κενταύρου βρίσκεται σε απόσταση 4 ετών φωτός,…
    Φρίξος 887
  • Αυγ 26, 2023 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 118η

    - Ο J.Bronowski σχολιάζει: "Ο άνθρωπος είναι μοναδικός όχι μόνο επειδή παράγει επιστήμη, ούτε απλώς επειδή δημιουργεί τεχνη, αλλά διότι τόσο η επιστήμη όσο και η τέχνη αποτελούν εκφράσεις της θαυμάσιας ευελιξίας του μυαλού του. - Ο Νταβίντζι υπήρξε μια οικουμενική προωπικότητα της Αναγέννησης που διέθετε ασυνήθιστη φαντασία, εξαιρετική ικανότητα παρατήρησης και διορατική λογική για τη σπουδή της φύσης. - Ενδέχεται το δικό μας σύμπαν να είναι μόνον ένα απο τα πολλά που δημιουργήθηκαν - ως…
    Φρίξος 934
  • Ιουλ 29, 2023 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 117η

    - Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι δεν είναι ανεξήγητο μετέωρο της πνευματικής ζωής της αναγέννησης. Η οικουμενικότητα του, ενσαρκώνει το τολμηρό όραμα μιας εποχής, που είδε στο πρόσωπό του καλλιτέχνη έναν νέο Προμηθέα και έναν πανεπιστήμονα. - Οι γαλαξίες αποτελούν δομικά στοιχεία του σύμπαντος και είναι ουσιαστικά τεράστια συστήματα αστέρων. Οι αστέρες κάθε γαλαξία -τα κυτταρά του- έχουν πολύ μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους. Ο αριθμός τους υπερβαίνει συνήθως τις μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια, ενώ ο…
    Φρίξος 896
  • Ιουλ 21, 2023 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 116η

    - Η αναπνοή οδηγεί στην οξείδωση οργανικών ουσιών (κυρίως γλυκόζης) απο το οξυγόνο. - Το υδροθερμικό φως τροφοδοτεί με την απαιτούμενη ενέργεια τη φωτοσύνθεση εδω και τέσσερα περίπου δισεκατομύρια χρόνια. Μαζί με τη φωτοσύνθεση γεννήθηκε και η αξιοθαύμαστη προοπτική να προχωρήσει με σταθερά βήματα η ζωή. - Στο κάθε μάτι υπάρχουν περίπου έξι εκατομμύρια κωνία, συγκεντρωμένα γύρω απο το κέντρο του αμφιβληστροειδούς. Τα κωνία των γυναικών διεγείρονται ευκολότερα απο εκείνα των ανδρών. Γι' αυτό οι…
    Φρίξος 1160
  • Ιουλ 11, 2023 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 115η

    - Ο "Κόσμος" μοιάζει με ένα δυσνότητο θεατρικό έργο χωρίς ορατή αρχή και τέλος, που διαθέτει όμως χιλιάδες ηθοποιούς και μια μεγαλειώδη σκηνική παρουσία. - Η βαρύτητα είναι η πιό γνωστή και η πιό οικεία απο τις δυνάμεις της φύσης. - Στην επιφάνεια της Σελήνης η βαρυτική έλξη είναι το ένα έκτο περίπου απο εκείνη που υφίσταται το ίδιο σωμα πάνω στη γή. - Εκτός όμως απο τη βαρυτική δύναμη, οικεία στον άνθρωπο είναι και η ηλεκτρομαγνητική δύναμη. - Η τρίτη δύναμη που επενεργεί στο σύμπαν είναι η…
    Φρίξος 1309
  • Ιουν 28, 2023 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 114η

    - Ένα φωτόνιο έχει τις ιδιότητες ενός σωματιδίου, διατηρεί όμως και τις ιδιότητες του κύματος. - Το φως μιας λάμπας ή κάποιου άστρου οφείλετε σε λεπτεπίλεπτες διαδικασίες στο εσωτερικό μεγάλου αριθμού ατόμων. - Eπειδή τα ηλεκτρόνια έχουν πολύ μικρότερο μήκος κύματος απο το ορατό φώς, τα κύματα του διεισδύουν στην ύλη αποκαλύπτοντας ουσιώδεις λεπτομέρειες. - Όταν έχουμε αποκλείσει το αδύνατο, εκείνο που απομένει, έστω και απίθανο, πρέπει να είναι το αληθινό. [Σέρλοκ Χόλμς] - Μιά συνηθισμένη στην…
    Φρίξος 983
  • Ιουν 21, 2023 Δια βίου μάθηση

    10 Διάσημοι Φυσικοί

    10 Διάσημοι Φυσικοί και οι σημαντικές ανακαλύψεις τους Νιλς Μπορ 1885-1962 -Διατύπωσε μια Θεωρία για τη δομή του ατόμου Το 1922, ο Δανός φυσικός τιμήθηκε με Νομπέλ για τη διατύπωση της θεωρίας σχετικά με τη δομή του ατόμου. Ο Μπορ στην προαναφερθείσα θεωρία συμπεριέλαβε το μοντέλο του Ράδεφορντ και τα κβάντα ενέργειας του Πλανκ. Ρίτσαρντ Φάινμαν 1918-1988 -Ανέπτυξε την κβαντική ηλεκτροδυναμική Ο Αμερικανός θεωρητικός φυσικός τιμήθηκε με το Νομπέλ, το 1965, για το έργο του σχετικά με την…
    Φρίξος 1431
  • Ιουν 06, 2023 Δια βίου μάθηση

    10 Ιστορικά Μυστήρια

    Γραμμές της Νάζκα Τοποθεσία: Νότιο Περού Δημιουργήθηκαν: 300 π.Χ.-600 μ.Χ. Ανακαλύφθησαν: δεκαετία του 1930 Αυτά τα αινιγματικά σημάδια στο έδαφος, που απεικονίζουν ζώα και φυτά, με μήκος πάνω από 200 μ., προβληματίζουν τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για αεροδιαδρόμους όπου προσγειώνονταν οι διαστημοσυσκευές των εξωγήινων. Χάρτης Πίρι Ρέις Τοποθεσία: Παλάτι Τοπκαπί, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία Δημιουργήθηκε: 1513 Ανακαλύφθηκε: 1929 Το μεγάλο ερώτημα που…
    Φρίξος 1014
  • Μάι 02, 2023 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 113η

    - Εάν το μάτι δεν ήταν όπως ήλιος, πως θα μπορούσαμε να βλέπουμε το φως; Εαν η δύναμη του Θεού και η δική μας δεν ήταν ένα, πως θα μπορούσε το έργο του να γοητεύει τη ματιά μας; [Γκαίτε] - Ο Γαλιλαίος όντας περισσότερο πρακτικός παρά θεωρητικός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, όταν μια ουσία αναχθεί στα πραγματικά αδιαίρετα άτομα τότε παράγεται φώς. - Η επιστήμη είναι και αυτή μια συνιστώσα του πολιτισμού. Όπως τα μεγάλα έργα τέχνης έτσι και τις επιστημονικές αλήθειες τις χαρακτηρίζει η εσωτερική…
    Φρίξος 1003
  • Απρ 25, 2023 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 112η

    - Η ανακάλυψη του αρχέγονου φωτός επιβεβαίωσε τη δημιουργία του σύμπαντος απο μία μεγάλη έκρηξη. - Το φως έρχεται απο πολύ μακριά. Από ένα χώρο όπου δεν υπήρχε χώρος, κι απο έναν χρόνο όπου δεν υπήρχε χρόνος. Απο τότε τυλίγει τον κόσμο και αναδεικνύει κάθε του έκφραση. - Η θαυμαστή διεργασία της φωτοσύνθεσης συντηρεί τον κύκλο της ζωής. - Ο Διαφωτισμός εκφράζει την πίστη στην πρόοδο και στη δυνατότητα τελείωσης του ανθρώπου, υπερασπίζεται τις πολιτικές ελευθερίες και την ανοχή στις πεποιθήσεις…
    Φρίξος 821
  • Μαρ 23, 2023 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 111η

    - Ποτέ δεν χάνω το χρόνο μου σκεπτόμενος ζητήματα τα οποία είτε είναι αναπόφευκτα είτε αδύναμα. [Β. Μαρκεζίνης] - Με βάση το παραπάνω δεν πρέπει να σκεπτόμαστε το θάνατο διότι είναι κάτι αναπόφευκτο. Καθώς επίσης δεν πρέπει να χάνουμε το χρόνο μας για το πως θα γίνουμε αστροναύτες γιατί είναι κάτι αδύνατο. - Θλίβομαι γιατί η Ευρώπη παραπαίει λόγω έλλειψης οράματος. [Β. Μαρκεζίνης] - Πρέπει να σκεπτόμαστε πάντα και ιδιαίτερα οι πολιτικοί μας, πως θα φανούμε χρήσιμοι στην πατρίδα μας και όχι τι…
    Φρίξος 1163
  • Μαρ 15, 2023 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 110η

    - Δεν μπορούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα, εαν δεν το αρχίσουμε να το βλέπουμε καθαρά. - Ο Αμερικανικός ήλιος ανέτειλε και δύει χωρίς μεσημβρία. - Τα κράτη δημιουργούν υπηρεσίες πληροφοριών για να παραπληροφορούν το λαό τους. - Η εξουσία διαφθείρει. Η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα. [Λόρδος Άκτον] - Το να μάθει κανείς να συμπεριφέρεται σαν νικητής μπορεί να είναι εξ' ίσου σημαντικό με την ίδια την νίκη. - Εαν η Τουρκία φτάσει ποτέ να αποκτήσει την ιδιότητα του πλήρους μέλους της Ευρωπαικής…
    Φρίξος 824
  • Φεβ 13, 2023 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 109η

    - Το 1949 το κομμουνιστικό κόμμα Ελλάδας, υπο την αυξανόμενη πίεση κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και έχοντας ανάγκη την υποστήριξη των σλαβόφωνων της βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι μέχρι τότε αποτελούσαν τη μισή δύναμη (μάχιμη) του κομμουνιστικού στρατού, ζήτησε το αυτοκαθαρισμό των Σλαβομακεδόνων. Δηλαδή δηιουργία ξεχωριστού κράτους. - Ο βασιλιάς της Ελλάδας Όθων, όντας στην εξορία πιά στη Βαμβέργη, άφησε να φανεί η αφοσίωση του στην Ελλάδα φορώντας την παραδοσιακή φουστανέλλα, με την…
    Φρίξος 929
  • Ιαν 27, 2023 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 108η

    - Τον Νοέμβριο του 1953 ο πρόεδρος της Κύπρου Μακάριος, ο οποίος διατηρώντας την ορθόδοξη παράδοση συνδύασε την πολιτική με την θρησκευτική ηγεσία του ποιμνίου του, ζήτησε μείωση των εξουσιών που είχαν παραχωρηθεί στην Τουρκική μειονοτητα. - Γ... το κοινοβουλιό σας και το συνταγμά σας. Η Αμερική είναι ένας ελέφαντας. Η Κύπρος και η Ελλάδα ειναι ψύλλοι. Αν αυτοί οι δύο ψύλλοι εξακολουθήσουν να τσιμπούν τον ελέφαντα, μπορεί να τους συντρίψει με την προβοσκίδα του, να τους συντρίψει για τα καλά.…
    Φρίξος 1118
  • Ιαν 19, 2023 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 107η

    - Αλλού τα κόμματα δημιουργούνται γιατί οι άνθρωποι διαφωνούν μεταξύ τους και ο καθένας θέλει διαφορετικά πράγματα. Στην Ελλάδα αυτό που προκαλεί τη δημιουργία και τον ανταγωνισμό των κομμάτων είναι η αγαστή συμφωνία με την οποία όλοι επιδιώκουν το ίδιο πράγμα: "Να τρέφονται εις βάρος του Δημοσίου". [Εμμανουήλ Ροϊδης 1875] - Οι ομάδες ατάκτων, που είχαν τόσο σημαντική στρατιωτική συμβολή στον Αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας, δεν μπόρεσαν να αφομοιωθούν εύκολα απο τον ταχτικό στρατό που…
    Φρίξος 1051
  • Ιαν 13, 2023 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 106η

    - Η φύση έχει θέσει τα όρια στις προσδοκίες των άλλων ανθρώπων, όχι όμως και των Ελλήνων. Οι Έλληνες ούτε στο παρελθόν, ούτε τώρα υπόκεινται στους νόμους της φύσης. [Βενιαμίν ο Λέσβιος. Στοιχεία Μεταφυσικής 1820] - Ο Γρηγόριος ο Ε' και η ιερά σύνοδος, η οποία απαρτιζόταν απο τους πρεσβυτέρους μητροπολίτες της ορθόδοξης εκκλησίας, είχαν εκδώσει εγκυκλίους με τις οποίες αφόριζαν τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, το Μιχαήλ Σούτσο και τους Έλληνες επαναστάτες στη Μολδαβία ως στασιαστές όχι μόνο κατά του…
    Φρίξος 926
  • Ιαν 03, 2023 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 105η

    - Ο Αδαμάντιος Κοραής (1748-1833) παρότρυνε τους Έλληνες να αποβάλλουν τον μανδύα της Βυζαντινής αμάθειας στο οποίο είχαν τυλιχθεί. Υπέρμαχος της εκπαίδευσης, θεωρούσε πως αυτή ήταν το κλειδί για την αποτίναξη του διπλού ζυγού, όπως έλεγε: Των Οθωμανών από τη μιά μεριά και του καλογερίστικου σκοταδισμού των ιεραρχών της Ορθόδοξης εκκλησίας απο την άλλη. - Οι Καραμανλήδες ήταν Τουρκόφωνοι Έλληνες ορθόδοξοι Χριστιανοί που κατοικούσαν στη Μικρά Ασία (Καραμάν) και χρησιμοποιούσαν το Ελληνικό…
    Φρίξος 1059
  • Δεκ 26, 2022 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 104η

    - Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Άνθιμος το 1798 υποστήριξε οτι οι χριστιανοί δεν έπρεπε να αμφισβητούν την καθεστηκυία τάξη διότι η Οθωμανική αυτοκρατορία δημιουργήθηκε απο το Θεό για να προστατέψει την ορθοδοξία από το μίασμα της αιρετικής καθολικής Δύσης. Αυτό υπήρξε τυπικό παράδειγμα των απόψεων της εκκλησιαστικής ιεραρχίας γενικώτερα. Η πατρική Διδασκαλία που εξέδωσε έχει ως εξής: (η σχετική περικοπή) Ο Κυριός μας δημιούργησε εκ του μηδενός αυτή την ισχυρή αυτοκρατορία των Οθωμανών στη θέση της…
    Φρίξος 1257
  • Δεκ 20, 2022 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 103η

    - Το φόρημα της αρχαιότητας υπήρξε για τους Έλληνες, συγχρόνως ευλογία και κατάρα. Είναι βαρυ φορτίο να λέγεσαι Έλληνας, γιατί πρέπει να το αποδεικνύεις καθημερινά στη πράξη οτι πραγματικά "είσαι". - Ο Αδαμάντιος Κοραής η πιό εξέχουσα μορφή της προεπαναστατικής πνευματικής αναγέννησης, περιφρονούσε τον παπαδοκρατούμενο σκοταδισμό του Βυζαντίου όπως τον αποκαλούσε ο ίδιος. - Ακόμα και στη δεκαετία του 1790 οι Έλληνες κληρικοί εξακολουθούσαν να καταδικάζυν τις ιδέες του Κοπέρνικου και να…
    Φρίξος 1019
  • Δεκ 12, 2022 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 102η

    - Κατά τον μεσαίωνα, ο θρησκευτικός παράγοντας αποτελούσε το βασικό άξονα δράσης, τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού βίου, σε ανατολή και δύση. - Η παγκόσμια αυτοκρατορία της Ρωμανίας (Βυζαντίου λέμε τώρα) λύγισε πρώτα κάτω απο τα πολλαπλά κτυπήματα της Χριστιανικής Δύσης πριν δεχθεί το θανάσιμο πλήγμα απο τους Τούρκους. - Με τον καιρό τα συμφέροντα της εκκλησίας παραγκώνισαν και επισκίασαν τα συμφέροντα της αυτοκρατορίας. Έτσι η Ρωμανία προσπαθώντας να σώσει ίσως την οικουμενικότητα της…
    Φρίξος 1088
  • Νοε 04, 2022 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 101η

    - Οι Γασμούλοι είναι αποκύημα μεικτών γάμων, οι οποίοι έγιναν μετά το 1204 μεταξύ μελών των οικογενειών αρχόντων διαφόρων εθνοτήτων. - Όταν λέμε, μάλλον όταν έλεγαν τότε "Ρωμιοσύνη" εννοούσαν τους πολίτες της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας γενικώς και όχι μόνο τους ελληνικής καταγωγής όπως θέλουμε να το λέμε εμείς οι Γραικοί. - Κατά τον μεσαίωνα οι Ούγγροι λέγονταν Τούρκοι. - Ο αυτοκράτορας Μιχαήλ φεύγοντας σε μιά εκστρατεία εναντίον των Αράβων στην ανατολή είχε εμπιστευθεί την πόλη στον Πατριάρχη…
    Φρίξος 978
  • Οκτ 27, 2022 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 100η

    - Η παλαιά Ρώμη ήταν μεν η αιώνια Ρώμη, αλλά δεν ήταν παρά μια "Roma Mibilis" (κινητή) γιατί κατά τα αρχαιορωμαϊκά πρώτυπα, Ρώμη ήταν η πόλη που βρισκόταν ο εκάστοτε αυτοκράτορας. - Στον ακάθιστο ύμνο υπάρχει χαιρετισμός που λέει: "Χαίρε η τας πλακάς των Αθηναίων διασπώσα". - Φημολογείται ότι ως το 1917, στην Οδησσό, ένας τεράστιος σταυρός περίμενε στο λιμάνι το πλοίο που θα τον μετέφερε στη πόλη, στην Αγιά Σοφιά. - Σ' όλα τα κείμενα που σχετίζονται με την δεύτερη άλωση της Κωνσταντινούπολης…
    Φρίξος 1074
  • Οκτ 24, 2022 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 99η

    - Αποθαρρυμένος από τη δύση για στρατιωτική βοήθεια οι τελευταίοι αυτοκράτορες του "Βυζαντίου" προσπάθησαν να προσελκύσουν και να προσεταιρισθούν τους εχθρούς της αυτοκρατορίας με γαμήλια συνοικέσια με παρά φύση συμμαχίες, όπως αυτή του Μανουήλ Β' Παλαιολόγου με τους Τούρκους. - Ο Θεόδωρος Λάσκαρης μετά τον ενθρονισμό του από τον πατριάρχη Αυτωρειανό, το 1208, μόνο αυτός απο τους σε εξορία "Βυζαντινούς" ηγέτες θα φέρει τον τίτλο του "πιστού εν Χριστώ αυτοκράτορος των ... Ρωμαίων" - Ο πατριάρχης…
    Φρίξος 1273
  • Σεπ 20, 2022 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 98η

    - Ο πολιτισμός της Ατλαντίδας στηριζόταν στη λατρεία του ήλιου και δραστηριοποιούταν απο τον ηλεκτρισμό που εξηλεκτροποιούσε τον αέρα. - Ο Μ.Κ. Τζήσαπ, συγγραφέας βιβλίων για άγνωστα αντιεκίμενα με μεγάλη επιστημονική κατάρτιση, αστρονόμος και σεληνογράφος, θεωρούσε σαν το κλειδί των ξαφνικών εμφανίσεων και εξαφανίσεων των αγνώστων ιπταμένων αντικειμένων και των εξαφανίσεων πλοίων και αεροπλάνων τη θεωρία των ενοποιημένων πεδίων του Αϊνστάιν. - Ο ίδιος πίστευε ότι η δύναμη των μαγνητικών πεδίων…
    Φρίξος 1190
  • Σεπ 11, 2022 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 97η

    - Ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Σόρα καθώς επίσης και ο Μπελαμύ δημιούργησαν τους κατοίκους της Λεμουρίας με ύψος 3 έως 4,5 μέτρα με κιτρινωπό καφετί δέρμα σαν εκείνο του ρινόκερου ή του κροκόδειλου και εκτός απο τα δύο μάτια και ένα στο σβέρκο. - Η ήπειρος Λεμουρία ήταν μια μεγάλη μάζα ξηράς που κάλυπτε ένα μέρος του Ινδικού και Ειρηνικού ωκεανού απο την Μαδαγασκάρη ως την Κεϋλάνη και απο την Πολυνησία, μαζί με τα νησιά του Πάσχα, μέχρι την Ανταρκτική. - Θιβετιανά κείμενα αναφέρουν ότι…
    Φρίξος 924
  • Αυγ 12, 2022 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 96η

    - Το σύμβολο της πυραμίδος του Χέοπα - ισόπλευρο τρίγωνο και φωτιά - τονίζει την ονομασία της πυραμίδας. Και τα πυραμιδικά τρίγωνα για τον Πλάτωνα είναι τα κάλλιστα γιατί επαναλαμβανόμενα σχηματίζουν τρίτο ισόπλευρο. Όσο για τη φωτιά έχει το σχήμα της πυραμίδας και είναι το οξύτερο απ'ολα τα στοιχεία. - Σύμφωνα με ένα άρθρο των Times της Ιρλανδίας "σε πολύ απομακρυσμένη απο σήμερα, εποχή πανάρχαια, πριν να ιδρυθούν οι πυραμίδες, πρέπει να είχε ανπτυχθεί πολιτισμός με μεγάλη πρόοδο στις…
    Φρίξος 1219
  • Ιουλ 31, 2022 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 95η

    - Ο Χανς Χάνσεν μας λέει ότι πολλά πράγματα στην αρχαιολογία που φαίνονται ασαφή μόνο χθές, είναι σαφέστερα σήμερα και θα παρθούν σα δεδομένα αύριο. - Οι σύγχρονοι αστροναύτες που έφτασαν στη σελήνη βρήκαν διαστημόπλοια και οι φωτογραφίες των δορυφόρων έδειξαν μεγαλιθικά έργα αρχαίων πολιτισμών. - Τα συναισθήματα χαράς και λύπης, του μίσους και της αγάπης προκαλούν άγνωστες μεταβολές στο ανθρώπινο βαρυτικό πεδίο. - Το παρελθόν δεν μπορούμε να τ'αλλάξουμε, το μέλλον όμως μπορούμε να το…
    Φρίξος 1143
  • Ιουλ 21, 2022 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 94η

    - Μέσα σε μιά αληθινή δημοκρατία, το να είσαι άρχοντας δεν θεωρείται πλεονέκτημα, αλλά ένα επίπονο καθήκον. - Η ονομασία της Ρώμης, που προήλθε απο τον Ρωμύλο, είναι Ελληνική και σημαίνει δύναμη. - Στη Ρώμη της αρχαιότητας κανένας πολίτης δεν αποκλειόταν απο το δικαίωμα της ψήφου, κι ο ρωμαϊκός λαός ήταν πραγματικά κυρίαρχος δικαιωματικά και στην πράξη. - Όπως η διατροφή των υγιών ανθρώπων δεν είναι κατάλληλη και για τους αρρώστους, έτσι δεν μπορούμε να κυβερνούμε ένα διεφθαρμένο λαό με τους…
    Φρίξος 1126
  • Ιουλ 10, 2022 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 93η

    - Οι δήμαρχοι σαν θεσμός πρωτοεμφανίστηκαν στη Ρώμη το 471 π.χ. κι εκλέγονταν σε ιδιαίτερες συνελεύσεις του λαού, δηλαδή των πληβείων. - Στην Αρχαία Ελλάδα η πιό μεγάλη απσχόληση του λαού ήταν η συντήρηση της ελευθερίας του. Βέβαια τις δουλειές της έκαναν οι δούλοι. - Σε μια ευνομούμενη πολιτεία κανένας δεν έχει το δικαιωμα ν'απαιτήσει από τον άλλο να κάνει κάτι που δεν το κάνει ο ίδιος. - Όταν ο κοινωνικός δεσμός αρχίζει να χαλαρώνει και το κράτος εξασθενεί, όταν τα ατομικά συμφέροντα αρχίσουν…
    Φρίξος 1072
  • Ιουλ 01, 2022 Δια βίου μάθηση

    10 Νέα Θαυματουργά Υλικά

    Λίστα με τα 10 Νέα Θαυματουργά Υλικά που μας έδωσε η σύγχρονη τεχνολογία ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΥΓΡΑ (Ferrofluids) Εφαρμογές: αεροσκάφη, τηλεσκόπια, θεραπεία του καρκίνου Τοποθετώντας μικροσκοπικά κομμάτια ενώσεων του σιδήρου σε ένα υγρό οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα υγρό μέταλλο που αλλάζει μορφή και ελέγχεται από μαγνητικά πεδία. Τα μαγνητικά υγρά χρησιμοποιούνται σε στερεοφωνικά ηχεία και σκληρούς δίσκους υπολογιστών, αλλά ενδέχεται σύντομα να χρησιμοποιηθούν και σε διαστημόπλοια, τηλεσκόπιο και για τη…
    Φρίξος 1057
  • Ιουν 21, 2022 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 92η

    - Θεωρείται κοινό αξίωμα για όλους τους άρχοντες ότι ενεργούν πάνω στο κάθε τι ολότελα αντίθετα από τους προκατόχους τους. - Η ελευθερία δεν είναι καρπός που παράγεται κάτω απ' όλες τις κλιματολογικές συνθήκες, για αυτό και δεν έχουν όλοι οι λαοί την ικανότητα να τη γευτούν. - Όσο πιό απομακρυσμένες είναι από την πηγή τους οι δημόσιες συνεισφορές, τόσο πιο επαχθείς γίνονται. Δηλαδή αν πρέπει να διανύουν μεγάλη απόσταση για να ξαναγυρίσουν στα χέρια απο τα οποία βγήκαν. - Όσο λίγα κι αν πληρώνει…
    Φρίξος 1199
  • Ιουν 13, 2022 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 91η

    - Χρειάζονται συμβάσεις και νόμοι για να συνενωθούν τα δικαιώματα με τα καθήκοντα και να φέρουμε τη δικαιοσύνη στον αντικειμενικό της σκοπό. - Οι νόμοι ουσιαστικά είναι οι όροι που καθιέρωσε η πολιτική κοινότητα. - Οι πολίτες βλέπουν το καλό μα το απορρίπτουν; Το δημόσιο θέλει το καλό, μα δεν το βλέπει. Άρα όλοι έχουν την ίδια ανάγκη απο καθοδήγηση. - Η Ρώμη στη χρυσή της εποχή κινδύνεψε να καταστραφεί γιατί συγκέντρωσε στα ίδια κεφάλια τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία. - Σε μία τέλεια…
    Φρίξος 1385
  • Ιουν 07, 2022 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 90η

    - Ο ισχυρότερος για να είναι πάντα ισχυρότερος και να παραμένει ηγέτης, πρέπει να μετατρέψει τη δυναμή του σε δίκαιο και την υπακοή σε καθήκον. - Ο πόλεμος δημιουργείται από την σχέση των πραγμάτων και όχι των ανθρώπων. - Όποιος δεν παράγει τίποτε, δεν είναι τίποτε. - Η παρόρμηση των ορέξεων είναι σκλαβιά, ενώ η υπακοή στο νόμο που φτιάχνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι είναι ελευθερία. - Η κοινωνική κατάσταση στούς ανθρώπους είναι ευνοϊκή μόνο όταν όλοι έχουν κάτι και κανένας απ' αυτούς δεν έχει πάρα…
    Φρίξος 1390
  • Μάι 20, 2022 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 89η

    - Η επιστήμη, η έρευνα, η τεχνολογία, όλα ξεπήδησαν από το φιλοσοφικό στοχασμό. Η απορία μας, ο θαυμασμός μας για την ύπαρξη και τον κόσμο κατάφεραν, τελικά,να μας οδηγήσουν μέχρι το φεγγάρι. - Ο αστροναύτης Νίλ Άρμστρονγκ, ο πρωτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι, είπε κάνοντας το πρώτο βήμα: "Ένα μικρό βήμα ενός ανθρώπου, αλλά ένα μεγάλο βήμα, ένα άλμα για την ανθρωπότητα". Ήταν λες κι έκλεινε μέσα του όλους τους ανθρώπους που είχαν ζησει πριν απ'αυτόν. - Και το ερώτημα τώρα είναι…
    Φρίξος 1182
  • Μάι 13, 2022 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 88η

    - Ο Νίτσε έλεγε: Μείνετε πιστοί στη γή και μην πιστέυετε αυτούς που σας υπόσχονται τη βασιλεία των ουρανών. - Η περίφημη φράση: "Ο Θεός είναι νεκρός" είναι του Νίτσε. - Ο άνθρωπος είναι το μόνο ζωντανό πλάσμα που έχει συνείδηση της υπαρξής του. - Όταν όμως ο άνθρωπος συνειδητοποιεί ότι υπάρχει και ότι κάποια στιγμή θα πεθάνει και επειδή όλα αυτά δεν έχουν κανένα προφανές νόημα - αρχίζει να φοβάται, λέει ο Σάρτρ. - Δεν διάλεξε ο ίδιος ο κάθε άνθρωπος το δρόμο της ύπαρξης. Βρέθηκε ξαφνικά στον…
    Φρίξος 1499
  • Απρ 06, 2022 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 87η

    - Σήμερα ξέρουμε με βεβαιότητα ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί νέα ζωή και ούτε κάν ένα βακτήριο ή ένας ιός. - Αν είναι έτσι, ας προσπαθήσουμε ο καθένας από τη μεριά του, να μην εξαφανιστεί η ζωή που υπάρχει. - Μεγάλη εντύπωση έκανε στο Δαρβίνο η εξέλιξη του ματιού. Τόσο υπέροχο, τόσο λεπτό και τόσο τέλειο! - Κι αν ακόμα η ζωή μας φτάνει στο τέλος, πρέπει να εξακολουθούμε να βρίσκουμε νόημα στα ίχνη που θ'αφήσουμε πίσω μας. - Ο Φρόυντ πίστευε ότι ανάμεσα στον άνθρωπο και στο περιβάλλον του…
    Φρίξος 1298
  • Μαρ 30, 2022 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 86η

    - Ο Lemark πίστευε ότι η καμηλοπάρδαλη είχε τόσο μακρύ λαιμό, επειδή αμέτρητες γενιές, η μία μετά την άλλη, τέντωναν το λαιμό τους για να φτάσουν τα φύλλα των δένδρων. - Σύμφωνα με τη θεωρία του Δαρβίνου όποιος προσαρμόζεται καλύτερα στο περιβάλλον επιβιώνει κι εξασφαλίζει την επιβίωση και στους απογόνους του. - Τα φυτά χρησιμοποιούν τα πιό αστραφτερά τους χρώματα για να ντύσουν τα λουλούδια τους και σκορπίζουν ολόγυρα τα πιο γλυκά αρώματα, για να τραβήξουν τα έντομα που θα βοηθήσουν στη…
    Φρίξος 1173
  • Μαρ 24, 2022 Δια βίου μάθηση

    Ο χάρτης του Πίρι Ρεϊς και η χαμένη χαρτογραφία των Αρχαίων Ελλήνων

    Θα το αποκαλούσαμε αδύνατο, αν δεν ήταν πραγματικό... Χάρτης του 1515 δείχνει τμήμα της Ανταρκτικής (της ηπείρου του Νότιου Πόλου), όπως ήταν πριν καλυφθεί από τους πάγους. Μέσα στον 20ο αιώνα, η Ανταρκτική «χαρτογραφήθηκε» με υπέρηχους και για πρώτη φορά «φάνηκε» τι υπάρχει κάτω από τους πάγους. Αυτό έγινε το 1949. Κανείς δεν πρόσεξε τίποτε το αξιοσημείωτο τότε, αλλά μερικά χρόνια αργότερα, το 1960, κάποιος πρόσεξε ότι το σχήμα της πραγματικής Ανταρκτικής, κάτω από τους πάγους, συμπίπτει με το…
    Φρίξος 2528
  • Μαρ 03, 2022 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 85η

    - Ο Μάρξ κατηγορούσε τους μέχρι την εποχή του φιλόσοφους ότι προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν τον κόσμο, αντί να προσπαθήσουν να τον αλλάξουν. - Ο Χέγκελ ονόμαζε τη δύναμη που ωθεί την ιστορία προς τα εμπρός "παγκόσμιο πνεύμα" η "παγκόσμιο λόγο". - Αντίθετα ο Μάρξ υποστήριζε ότι δεν είναι η πνευματική πρόοδος προυπόθεση για την εξέλιξη των υλικών συνθηκών διαβίωσης. Αυτό που συμβαίνει είναι ακριβώς το ανάποδο: σε τελική ανάλυση, οι υλικές συνθήκες διαβίωσης καθορίζουν την πνευματική κατάσταση μιας…
    Φρίξος 1749
  • Φεβ 26, 2022 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 84η

    - Να φέρεσαι πάντοτε σύμφωνα με τις αρχές, που θα ήθελες να έχουν ισχύ γενικού και καθολικού νόμου. - Ο Κάντ είπε επίσης, πως θα πρέπει πάντοτε να αντμετωπίζουμε τους άλλους ανθρώπους ως σκοπούς αυτούς καθ' αυτούς και όχι ως μέσω για την επίτευξη κάποιου άλλου σκοπού. - Αν αποφασίσεις εσύ ο ίδιος-ίδια- να φέρεσαι καλά στους άλλους - έστω και αν μ'αυτό τον τρόπο βλάπτει τα ίδια σου τα συμφέροντα - τότε ενεργείς ελεύθερα. - Λογικό έιναι, ό,τι μπορεί να επιβιώσει. ΧΕΓΚΕΛ - Δεν μπορούμε να…
    Φρίξος 1466
  • Φεβ 11, 2022 Δια βίου μάθηση

    Τα Δελφικά Παραγγέλματα

    Το Μαντείο Των Δελφών έπαιξε γενικά έναν περισπούδαστο ρόλο στην ηθική εκπαίδευση του ελληνικού γένους με βάση τα πρότυπα του Λόγου (Σοφίας ή Αυτογνωσίας), του Μέτρου και του Ρυθμού, με άλλα λόγια του Κάλλους της Απολλώνιας διδασκαλίας, η οποία συνοψίζεται στα τρία προαναφερθέντα μέγιστα αποφθέγματα-παραγγέλματα του ΕΙ, του ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ και του ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ... Γενικότερα τα Δελφικά παραγγέλματα είναι λιτές αποφθεγματικές εκφράσεις, δύο έως πέντε λέξεων, μεστές σοφίας, με συμβουλευτικό και…
    Φρίξος 1967
  • Φεβ 03, 2022 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 84η

    - Γιά όλα όσα κάνουμε αποφασίζουν η φύση ή οι φυσικοί νόμοι. Ο Σπινόζα θεωρούσε πως ο Θεός - ή οι φυσικοί νόμοι - είναι η εσωτερική αιτία, όλων όσα συμβαίνουν. Ο Θεός εκφράζεται αποκλειστικά και μόνο μέσα απο τους φυσικούς νόμους. - Σύμφωνα με τον Σπινόζα πάντα, μόνο όταν έχουμε την ελευθερία να ζήσουμε σύμφωνα με όλες τις δυνατότητες της φύσης μας, μόνο τότε είμαστε ελεύθεροι. - Ορθολογιστής είναι αυτός που πιστεύει στη σπουδαιότητα της ανθρώπινης λογικής. - Στη συνείδησή μας έχουμε μόνο ό,τι…
    Φρίξος 1513
  • Ιαν 25, 2022 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 83η

    - Ο Σαίξπηρ έλεγε ότι ειμαστε καμωμένοι από το ίδιο υλικό που είναι φτιαγμένα και τα όνειρα, κι η μικρή μας ζωή κρατάει όσο ένας ύπνος. - Ο Rene Decart γεννήθηκε το 1596 και όλη του την ζωή την πέρασε ταξιδεύοντας εδώ και εκεί στην Ευρώπη. Σπούδασε φιλοσοφία και οι σπουδές αυτές του αποκαλύψαν την έκταση της αβεβαιότητας και της αγνοιάς του. - Ο Decart υποστήριζε ότι μονάχα η λογική μπορεί να μας αξασφαλίσει σίγουρες γνώσεις. Ο τρόπος με τον οποίο οι αισθήσεις μς αντιλαμβάνονται τα φαινόμενα…
    Φρίξος 1839
  • Ιαν 14, 2022 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 82η

    - Όταν η ηλιοκεντρική θεωρία του κόσμου επιβεβαιώθηκε και εξηγήθηκε με τρόπο οριστικό, οι άνθρωποι έμαθαν ότι ζούσαν πάνω σ' ενα τυχαίο πλανήτη χαμένο στο διάστημα. Η προσαρμογή σ'αυτή την ιδέα δεν τόσο έυκολη. Η νέα αυτή αντίληψη συνάντησε μεγάλη αντίσταση μέσα στα μυαλά των ανθρώπων. Αντίστοιχη κατάσταση δημιουργήθηκε κι αργότερα τότε που ο Δαρβίνος απέδειξε ότι ο άνθρωπος κατάγεται από τα ζώα. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, ο άνθρωπος ένιωσε πως χάνει κάτι από την ξεχωριστή του θέση μέσα…
    Φρίξος 1751
  • Ιαν 10, 2022 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 81η

    - Στη Νορβηγία λένε την παροιμία: "Όσοι έχουν περάσει πολλά χρόνια παντρμένοι, τελικά αρχίζουν να μοιάζουνε μεταξύ τους". - Από κάποιους φιλόσοφους της εποχής η αναγέννηση χαρακτηρίστηκε ως: "Θεία γενιά ντυμένη με την όψη του ανθρώπου". - Η ζωή είναι και λυπητερή και χαρούμενη μαζί. Ερχόμαστε σ'ενα υπέροχο κόσμο, συναντιόμαστε εδώ, γνωριζόμαστε και προχωράμε κάμποσο μαζί. Ύστερα όμως χανόμαστε πάλι και φεύγουμε το ίδιο ξαφνικά κι ανεξήγητα όπως ήρθαμε. - Τά άλογα γεννιούνται άλογα και άλογα…
    Φρίξος 1570
  • Ιαν 05, 2022 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 80η

    - "Γιατί φοβόμαστε τον θάνατο;" αναρωτιόταν ο Επίκουρος. "Αφού όσο υπάρχουμε εμείς, ο θάνατος δεν θα υπάρχει. Κι όταν έρχεται αυτός, δε βρισκόμαστε πια εδώ". Αν το δούμε απ'αυτή την άποψη, έχει δίκιο. Γιατί ποιός άνθρωπος βασανίζεται επειδή είναι νεκρός; Δεν υπάρχει περίπτωση να συνυπάρξουμε με το θάνατο ούτε για μιά στιγμή. Ας μην τον φοβόμαστε λοιπόν. - Να ζείς στα κρυφά ήταν η συμβουλή του Επίκουρου. - Ο Ινδός Σουάμι Βιβεκονάντα είχε πεί κάποτε: "Ορισμένες θρησκείες χαρακτηρίζουν άθεο τον…
    Φρίξος 1501
  • Δεκ 27, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 79η

    - Οί σοφιστές πίστευαν ότι το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνει ο άνθρωπος καθορίζει και τη γνώμη του για το σωστό και το λάθος. - Κοινό σημείο του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα ήταν το ερώτημα: "Πως πρέπει να ζεί και να πεθαίνει ο άνθρωπος" - Κάποτε ο Σωκράτης στάθηκε μπροστά σ'ενα μαγαζί που πουλούσε του ... κόσμου τα πράγματα. Αφού έμεινε έτσι να κοιτάζει για λίγη ώρα, τελικά είπε: "Για δές πόσα πράγματα χρειάζονται οι Αθηναίοι για να ζήσουν". Και εννοούσε φυσικά ότι ο ίδιος δεν χρειαζόταν…
    Φρίξος 1840
  • Δεκ 23, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 78η

    - Στην αρχαιότητα απέδιδαν στον Αριστοτέλη 170 έργα. Σήμερα διασώζονται 47 έργα. Τα περισσότερα απ'αυτά είναι σημειώσεις που τις χρησιμοποιούσε στα μαθηματά του. - Ο Αριστοτέλης ήταν φιλόσοφος κα επιστημονας μαζί. - Κάθε αλλαγή που συμβαίνει στη φύση, είναι κατά τον Αριστοτέλη μια μεταμόρφωση της ύλης απο το επίπεδο της δυνατότητας σ'αυτό της πραγματικότητας. - Όλα τα ζωντανά πλάσματα (Φυτά, Ζώα, Άνθρωποι) έχουν την ικανότητα να τρέφονται, να μεγαλώνουν και να πολλαπλασιάζονται. Ζωα και…
    Φρίξος 1592
  • Δεκ 19, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 77η

    - Η σχολή του Πλάτωνα βρισκόταν σ'ενα μικρό αλσύλλιο, που έφερε το όνομα του μυθικού ήρωα Ακάδημου. Απο εκεί πήρε το όνομα "Ακαδημία". - Οι σοφιστές πίστευαν ότι οι αντιλήψεις για το σωστό και το δίκαιο άλλαζαν απο χώρα σε χώρα και απο γενιά σε γενιά. - Οι φιλόσοφοι ενδιαφέρονται γι'αυτό που είναι αιώνια αληθινό, αιώνια ωραίο, αιώνια καλό. - Ο Πλάτωνας ξεκινάει το συλλογισμό του με τη διαπίστωση ότι δεν μπορούμε να κατακτήσουμε βέβαιη γνώση για κάτι που μεταμορφώνεται και αλλάζει. - Η λογική…
    Φρίξος 1496
  • Δεκ 15, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 76η

    - Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που πιστεύουν στα σοβαρά ότι ο Θεός ή κάποιες άλλες μυθικές δυνάμεις κατευθύνουν τις εξελίξεις εδώ πάνω στη γή και κυβερνούν τα ιστορικά γεγονότα. - Εξυπνότερος είναι αυτός που ... ξέρει ότι δεν ξέρει τίποτα. - Το να ξέρεις τι δεν ξέρεις είναι κι αυτό ένα είδος γνώσης και χρειάζεται να είσαι πολύ έξυπνος για να το καταλάβεις και πολύ δυνατός για να το ομολογήσεις. - Όποιος ξέρει ποιό είναι το σωστό, θα κάνει το σωστό. - Η φυσική φιλοσοφία κατάφερε να ξεπεράσει τη…
    Φρίξος 1494
  • Δεκ 03, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 75η

    - "Τα πάντα ρεί" έλεγε ο Ηράκλειτος. Τα πάντα βρίσκονται σε κίνηση και τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Γι' αυτό και δεν μπορούμε να μπούμε δύο φορές στο ίδιο ποτάμι. - Σ' όλες τις μεταβολές και τις αλλαγές και τις αντιθέσεις μέσα στη φύση, ο Ηράκλειτος έβλεπε την ενότητα και την ολοκλήρωση. Αυτό το κάτι που βρίσκετε μέσα σε όλα και αποτελεί το θεμέλιο των πάντων, το ονόμαζε "Θεό" ή "λόγο". - Ο Αναξαγόρας υποστήριζε ότι ο ήλιος δεν ήταν Θεός αλλά μιά πύρινη μάζα μεγαλύτερη ακόμα κι από την…
    Φρίξος 1604
  • Νοε 24, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 74η

    - Οι άνθρωποι, λέει ο Ξενοφάνης, έπλασαν τους Θεούς κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσή τους: "Και οι θνητοί νομίζουν ότι έτσι γεννήθηκαν οι Θεοί, και είχαν φτιασιά και φωνή και όψη ίδια με τη δικιά τους... Αν τα ζώα είχαν κι αυτά χέρια και μπορούσαν να ζωγραφίσουν και να φτιάξουν έργα σαν των ανθρώπων, τότε θα έπλαθαν και αυτά τους Θεούς τους με την δικιά τους όψη". - Ο στόχος των πρώτων Ελλήνων φιλοσόφων ήταν να δώσουν φυσικές εξηγήσεις στα φυσικά φαινόμενα. -Οι πρώτοι Έλληνες φιλόσοφοι είναι…
    Φρίξος 1638
  • Νοε 20, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 73η

    - Όποιος την ιστορία του την ίδια δεν ξέρει το πως και το γιατί εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια, στης αμάθειας το σκοτάδι μένει και ζει μονάχα απ΄τη μιά μέρα στην άλλη. (Γκαίτε) - Τους φίλους μας μπορούμε να τους διαλέξουμε, αν θέλουμε, τον εαυτό μας, όχι. Από τους άλλους εξαρτάται αν θα διαλέξουν εμάς για φίλο. - Η γάτα δεν έχει την παραμικρή ιδέα, αν υπάρχει ζωή μετά θάνατον. - Δεν είναι θλιβερό που οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει ν' αρρωστήσουν για να μπορέσουν να δούν την ομορφιά της ζωής; -…
    Φρίξος 1600
  • Νοε 15, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 72η

    - Ο κεντρικός τρούλος της Αγιά-Σοφιάς φθάνει τα πενήντα πέντε μέτρα. - Οι Καραμανήτες ή Καραμανλήδες ή Καραμάνηδες ήταν τουρκόφωνοι έλληνες κάτοικοι της Καραμανίας, οι οποίοι έγραφαν τούρκικα με ελληνικούς χαρακτήρες. - Ο Αρναούτ (Αρναούτης) είναι ο Αλβανός στα τούρκικα. Ο τσουφούτ (Τσιφούτης) είναι ο εβραίος. Ο Ρούμ είναι ο έλληνας της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. - "Δεν πιστεύω σε ανώτερους και κατώτερους. Δεν διψώ για το αίμα κανενός. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υπάρχει μία και μοναδική…
    Φρίξος 1851
  • Νοε 08, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 71η

    - Το "Πάσχα" είναι Εβραϊκή λέξη και σημαίνει "διάβασις", "απολύτρωσις". Η λέξη "ναός" παράγεται από το ρήμα "νάω" και σημαίνει κατοικητήριον του Θεού. - Οι άτακτοι και οι παράνομοι δέον να παιδεύοναι εις παράδειγμα και ετέρων κακοήθων και φθορέων της κοινωνίας κατά του Θείου απόστολου λέγοντας "Παιδεύετε τοις ατάκτοις ίνα μη υπεραιρώνται". - Ταμπάκης είναι αυτός που επεξεργάζεται δέρματα - Στην Αθήνα στις 24ης Αυγούστου του 1868 ο βασιλιάς Γεώργιος ο Α' και η βασίλισσα Όλγα βάφτισαν το διάδοχο…
    Φρίξος 1396
  • Νοε 02, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 70η

    - Σύμφωνα πάντα με το ευαγγέλιο του Ιούδα, όταν το πνεύμα εγκαταλείπει το σώμα, το σώμα πεθαίνει και παύει να υπάρχει. Κατά τη δική μου άποψη, όταν το σώμα πεθαίνει δεν υπάρχει πνεύμα και χάνεται. Καταστρέφεται ο σκληρός δίσκος. - Κάποιοι μελετητές υποστηρίζουν ότι οι πρωτο-ορθόδοξοι χριστιανοί προάγουν μια κάλπικη θρησκεία. Υποστηρίζουν πως μόνο η θρησκεία που διδάχτηκε κρυφά από τον Ιησού στον πιό κοντινό του ακόλουθο, τον Ιούδα, είναι απόλυτα αληθινή. - Κοιτάζει κανείς προς τα πίσω,…
    Φρίξος 1597
  • Οκτ 21, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 69η

    - Όταν έγινε κράτος η Ελλάδα με κυβερνήτη τον Καποδίστρια, οι προύχοντες και οι οπλαρχηγοί εύρισκαν όχι μόνον ακατανόητη αλλά και άδικη την ιδέα ότι του λοιπού θα ήταν όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο. - Το ευαγγέλιο του Ιούδα συγκαταλέγεται κι εκείνο στα ευαγγέλια που γράφτηκαν από τους πρώτους χριστιανούς στην προσπαθειά τους να διατυπώσουν με σαφήνεια, με τον ένα η τον άλλο τρόπο, ποιός είναι ο Ιησούς και τι χρειάζεται κανείς για να τον ακολουθήσει. - Για τους γνωστικούς, το ουσιαστικό πρόβλημα…
    Φρίξος 1667
  • Οκτ 16, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 68η

    - Οι Φαναριώτες πίστευαν πως έπρεπε να μην επαναστατήσουν οι Έλληνες τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά να περιμένουν υπομένοντας και επιμένοντας, ελισσόμενοι και υποσκάπτοντας, μέχρι που οι Οθωμανοί θα κατέρρεαν απο μόνοι τους και το Ελληνικό στοιχείο θα κυριαρχούσε. - Αρκετοί υποστηρίζουν πως ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε' αφόρισε τον Υψηλάντη για το κίνημα στις ηγεμονίες της Μολδοβλαχίας πασχίζοντας να σώσει το υπόλοιπο ποιμνίο του απο τον αφανισμό που είχε αποφασίσει ο Σουλτάνος. Δηλαδή ότι ο…
    Φρίξος 1684
  • Οκτ 09, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 67η

    - Οι διάφορες Ελληνικές ομάδες της αρχαιότητας δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν ούτε μπροστά στην εξωτερική απειλή: την Περσική, τη Μακεδονική ή αργότερα τη Ρωμαϊκή. - Οι Αλβανοί άρχισαν να διεισδύουν στις Ελληνικές περιοχές πρίν από το δωδέκατο αιώνα και πυκνώνουν περισσότερο κατά τον 14ο αιώνα στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο, στην Ακαρνανία, στην Αττική, στην Εύβοια και κυρίως στο γύρω νησιά και στο τέλος του αιώνα στην Πελοπόννησο. - Οι Αλβανοί και οι Βλάχοι ανέπτυξαν Ελληνική εθνική συνείδηση…
    Φρίξος 1387
  • Οκτ 02, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 66η

    - Είναι δύσκολο να εφαρμοστούν οι νόμοι, αν δεν συμφωνούν με τα ήθη και τη θέληση της πλειοψηφίας των πολιτών. - Όταν καταπιάνεται κάποιος με μια δουλειά, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες που του επιτρέπεται να τις παραβλέψει. -Κομμουνιστής διευθυντής Σοβιετικού μονοπωλίου σιγαρέτων, που επισκέφθηκε την Ελλάδα το 1931, επέκρινε τους ιθύνοντες της κεφαλαιοκρατικής καπνοβιομηχανίας"Παπαστράτος" για τις ανέσεις που προσέφεραν στο εργατικό τους προσωπικό. - Κατά την πριν απο το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο…
    Φρίξος 1562
  • Σεπ 28, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 65η

    - Ένα στα 2000 παιδιά γενιέται με τα χαρακτηριστικά και των δύο φύλων. - Στις αρχές του εικοστού αιώνα στο Βραχώρι (σημερινό Αγρίνιο) όταν τα παιδιά παίζανε πετροπόλεμο χωριζότανε σε δύο ομάδες: τα Βραχωρτάκια και τα Σουλιωτάκια. - Εκείνη την εποχή οι περισσότεροι δρόμοι στο Αγρίνιο δεν ήταν στρωμένοι με χαλίκι. - Τότε ο κάθε καινούργιος εργαζόμενος σε επιχείρηση τον πρώτο χρόνο ήταν μαθητευόμενος και δεν έπαιρνε καθόλου μισθό. - Ο μεγαλοεπιχειρηματίας του Αγρινίου Παναγόπουλος είχε έρθει απο…
    Φρίξος 1539
  • Σεπ 22, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 64η

    - Θαύματα ως κατάλυση των φυσικών νόμων μέσα στη βίβλο δεν αποδεικνύονται ιστορικά. - Σύμφωνα με όλες τις έρευνες έχει γίνει αναμφισβήτητο ότι όλες οι ψυχικές λειτουργίες συνδέονται στενά με ηλεκτροχημικά συμβάντα μεταξύ των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου και αυτά λειτουργούν με τους νόμους της φυσικής. - Ο εγκέφαλος με τις ασυνείδητες κινήσεις των νευρώνων προηγείται μόνιμα απο την εκδήλωση της θελησής μας. - Ποινικά υπεύθυνοι είμαστε όταν είμαστε σε θέση να εξαρτάμε τις αποφάσεις μας απο…
    Φρίξος 1788
  • Σεπ 17, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 63η

    - Ο Θεός κατά τη μουσουλμανική παράδοση - ο Ένας- έχει εκατό ωραία ονόματα, αλλά απο αυτά το τελευταίο είναι γνωστό μόνο σ'αυτόν. - Ο Κουμφουκιανισμός και ο Ταοϊσμός είναι θρησκείες σοφίας, οι οποίες ξεκινάνε από την πίστη στην αρμονία του ουρανού και της γής και των οποίων κύριοι τύποι είναι ο σοφός. - Το "όλον" κατάγεται όχι μόνο από μία πρωταρχική έκρηξη, αλλά από ένα πρωταρχικό άλμα: από εκείνη την πρωταρχική αιτία των αιτιών την οποία ονομάζουμε Θεό, μάλιστα 'δημιουργό Θεό'. - Η γή ήταν…
    Φρίξος 1579
  • Σεπ 09, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 62η

    - Η δύναμη της βαρύτητς είναι μία και αυτή που κανει το μήλο να πέφτει απο το δένδρο και που συνδέει τη γή με τη σελήνη. - Σύμφωνα με τον Novalis είμαστε στάχτη από άστρα. - Η μηχανική των κβάντα περιγράφει τη μηχανική μέσα στον κόσμο του αθέατου μικρού, των ατόμων και των μορίων. - Η γενική θεωρία του Αϊνστάϊν για τη σχετικότητα περιλαμβάνει την ιδέα ότι ο χώρος και ο χρόνος αρχίζουν με το Big Bang και τελειώνουν σε μαύρες τρύπες. - Απέναντι σε μια κηδεμονία απο θρησκευτικές αυθεντίες, όπως…
    Φρίξος 2138
  • Σεπ 05, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 61η

    -Σε κάποιες κατηγορίες ζώων είναι αρκετά διαδεδομένη μια ιδιαίτερη μορφή αλτρουισμού. Ο αλτρουισμός αυτός ονομάζεται: Αλτρουισμός εγκλείουσας ορμοστικότητας. -Η ηθική συμπεριφορά του ανθρώπου βασίζεται στη συνειδητή σκέψη, που οδηγεί σε συνειδητές επιλογές. -Η ουσία της εξελικτικής διαδικασίας είναι η μεταβλητότητα και η αλλαγή. -Όλα τα ηθικά συστήματα που εμφανίστηκαν σε φυλές, σε ποιμενικές ομάδες ή σε άλλες πρωτόγονες συνθήκες έχουν καταστεί σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, δυσπροσαρμοστικά…
    Φρίξος 1610
  • Αυγ 27, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 60η

    - Στη Δύση, πριν από 130.000 με 150.000 χρόνια περίπου, πολύ πριν από την άφιξη του ανθρώπου του Κρο-Μανιόν (Homo Sapiens Sapiens) αρχαϊκοί πληθυσμοί του Homo Sapiens αντικαταστάθηκαν απο πληθυσμούς του Neanterntal. - Οι Νεάντερνταλ και οι Κρο-Μανιόν ήταν άραγε δύο γεωγραφικές φυλές ή μήπως δύο διαφορετικά είδη; τα ευρήματα δεν πείθουν ούτε για το ένα, ούτε για το άλλο. - Η όρθια στάση δεν έχει τελειοποιηθεί ακόμη, όπως αποδεικνύεται απο τη συχνότητα των προβλημάτων της ράχης και των ιγμορείων…
    Φρίξος 1690
  • Αυγ 23, 2021 Δια βίου μάθηση

    Υπάρχουν παλιρροιακές δυνάμεις στον Γαλαξία;

    Παλιρροιακές δυνάμεις επικρατούν και στον γαλαξία Ν6C598, ο οποίος απέχει 2,9 εκατομμύρια έτη φωτός. Καί όχι ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ, αλλά και σε ολόκληρο το σύμπαν, και κάνουν τα αστέρια του Γαλαξία μας να περιπλανιούνται μέσα σε αυτόν. Ο Γαλαξίας μας, ο οποίος φιλοξενεί το ηλιακό μας σύστημα, περιλαμβάνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστέρια. Αυτά είναι τοποθετημένα πάνω σε έναν δίσκο και σχηματίζουν ένα είδος μπάλας που ονομάζεται «άλως». Η άλως περιέχει περισσότερα αστρικά σμήνη, αλλά και παλιά μεμονωμένα…
    Φρίξος 1855
  • Αυγ 16, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 59η

    - Απο θρησκευτικής πλευράς παντού και πάντοτε, καθετί αινιγματικό και κατά τα φαινόμενα ανεξήγητο αποδιδόταν στη δράση πνευμάτων η θεών. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν εκείνοι που εγκαινίασαν μια διαφορετική προσέγγιση. Αποπειράθηκαν να αξηγήσουν τα φαινόμενα του κόσμου μέσω των φυσικών δυνάμεων. Οι Έλληνες θεμελίωσαν τις εξηγήσεις τους στην παρατήρηση και στη σκέψη. - Οι δεινόσαυροι υπήρξαν η πιό επιτυχημένη ομάδα χερσαίων σπονδυλωτών και εξαφανίστηκαν αξαιτίας της πρόσκρουσης ενός αστεροειδή στη γή.…
    Φρίξος 1570
  • Αυγ 10, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 58η

    - Η δυσκολία της αναγνώρισης και της ποσόστωσης όλων των πιθανών αιτίών για την αιφνίδια αλλαγή του κλίματος και η έλλειψη της δυνατότητας πρόβλεψης κοντά σε μεταίχμια, υποδηλώνει ότι η αιφνίδια αλλαγή του κλίματος θα συνοδεύεται πάντα απο μεγαλύτερη αβεβαιότητα σε σύγκριση με τη σταδιακή αλλαγή του κλίματος. - Η θεωρία της φυσικής επιλογής του Δαρβίνου - ο μηχανισμός κλειδί στην εξελικτική προσαρμογή - έγινε πλήρως αποδεκτή έναν αιώνα μετά τη δημοσίευσή της. - Κάθε μορφωμένο άτομο οφείλει να…
    Φρίξος 1494
  • Αυγ 06, 2021 Δια βίου μάθηση

    Πώς βοηθούν τα αλπακά στην έρευνα τον καρκίνου;

    Με ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ. Οι πρωτεϊνες του ανοσοποιητικού συστήματος των αλπακά είναι μικρότερες και απλούστερα δομημένες, σε σχέση με τα ανθρώπινα αντισώματα, και μπορούν πιο εύκολα να προσαρμοστούν στο εργαστήριο. Οι ερευνητές τα αποκαλούν «νανοσωματίδια» και χρησιμοποιούν αυτά τα μίνι-αντισώματα για διάφορους σκοπούς, όπως για να σταματήσουν τις μολυσματικές ασθένειες. "Ετσι, λοιπόν, εμβολιάζουν τα αλπακά με ειδικές πρωτεϊνες, που προκαλούν την αντίδραση τον ανοσοποιητικού συστήματος,…
    Φρίξος 1903
  • Αυγ 06, 2021 Δια βίου μάθηση

    Πώς έγιναν κανίβαλοι οι Νεάντερταλ;

    ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΜΙΑΣ ΖΕΣΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, πριν από περίπου 120.000 χρόνια. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες, αφού προηγουμένως εξέτασαν στρώματα βράχου σε μια σπηλιά στην κοιλάδα του Ρον, στη Γαλλία. Εκεί, τη δεκαετία του 1990, βρέθηκαν σκελετικά υπολείμματα από έξι Νεάντερταλ, που πιθανώς διαλύθηκαν και τοποθετήθηκαν εκεί από τους συντρόφους τους. Τα οστά φέρουν κοψίματα από πέτρινα εργαλεία, ενώ τα σημάδια από τις δαγκωματιές ταιριάζούν με τα δόντια των Νεάντερταλ. Παρόμοια ευρήματα…
    Φρίξος 1835
  • Αυγ 05, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 57η

    - Ένας περαστικός βρισκει ένα μεθυσμένο τη νύχτα, που ήταν στα τέσσερα και έψαχνε τα κλειδιά του κάτω απο το φως μιάς λάμπας του δρόμου και τον ρωτάει: "Έχασες τα κλειδιά σου κάπου εδω κάτω;" Κι ο μεθυσμένος απαντά: "Οχι, μου έπεσαν απέναντι, αλλά εδώ έχει καλό φως". Κάτι παρόμοιο συμβαίνει κάποιες φορές και στον τομέα της έρευνας απο προκατάληψη. -Ο ερευνητής Kae-Uwe Hinrichs υποστηρίζει με βεβαιότητα ότι σχετικά μικρές περιβαλλοντολογικές αλλαγές μπορεί να έχουν τεράστιες επιπτώσεις σε…
    Φρίξος 1564
  • Ιουλ 25, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 56η

    - Η επιστήμη εξακολουθεί να είναι το μοναδικό μέσο, που μας επιτρέπει να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα σχετικά με τον κόσμο μας. - Η επιστήμη που αφορά το κλίμα είναι ακόμη "νεαρή" και οι ερευνητές ανεφέρονται στην αιφνίδιο αλλαγή του με συναίσθηση μια πραγματικής ανακάλυψης. - Το πρώτο εντυπωσιακό γεγονός στη γεωλογική ιστορία του κλίματος, είναι ότι το παρόν κλίμα του κόσμου έχει διατηρηθεί απο την ημερομηνία των πιό πρώιμων ιζηματικών αποθέσεων που δεν έχουν αλλάξει. - Σύμφωνα με τον…
    Φρίξος 1659
  • Ιουλ 18, 2021 Δια βίου μάθηση

    Λιγότερος εθισμός στο κάπνισμα

    ΑΣ ΤΟ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ! Και αυτό χάρη στα γενετικά τροποποιημένα φυτά καπνού. Στόχος είναι να μειωθεί η περιεκτικότητα σε νικοτίνη, η οποία προκαλεί εθισμό: λίγα δευτερόλεπτα αφότου οι καπνιστές εισπνεύσουν τον καπνό του τσιγάρου, η νικοτίνη απορροφάται ταχέως και προσδένεται στους αντίστοιχούς υποδοχείς τον εγκεφάλου. Η σύνδεση αυτή ενισχύει την παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο κα έτσι, δημιουργείται αίσθημα ευεξίας. Εάν τα επίπεδα νικοτίνης μειωθούν, ο οργανισμός ζητά νέα δόση. Μέχρι τώρα, οι…
    Φρίξος 2045
  • Ιουλ 17, 2021 Δια βίου μάθηση

    Πώς βοηθά το κακάο τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας

    ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΟΝΤΑΣ Το ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΟΠΩΣΗΣ. Πολλοί ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας πάσχούν από χρόνια κόπωση. Τα άτομα αυτά δεν είναι μόνο εξαιρετικά εξαντλημένα για έξι ή και περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα, αλλά είναι εντελώς αδύναμα σώματικά. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κατάλληλη θεραπεία. Ωστόσο, μέσω μελέτης σε 40 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, οι επιστήμονες μπόρεσαν να βρούν μιά απλή θεραπεία: το κακάο. Το κλειδί είναι τα φλαβονοειδή πού περιέχει, δηλαδή τα αρωματικά μόρια που…
    Φρίξος 1855
  • Ιουλ 13, 2021 Δια βίου μάθηση

    Και το 1700 είχαμε Lockdown στην περιοχή μας

    Απο το βιβλίο του Γεράσιμου Παπατρέχα "Η ιστορία του Αγρινίου" α ' ) Γενική κατάσταση της περιοχής Οι επιπτώσεις του Βενετοτουρκικού πολέμου, 1684-1699, σε βάρος της αγροτικής οικονομίας της Δυτ. Στερεάς, δεν ήταν απλά δυσμενείς αλλά καταστροφικές. Εκατοντάδες νοικοκυριά των πεδινών και ημιορεινών περιοχών, που ρημάχτηκαν από τις καταδρομές, διαλύθηκαν, κι οι άνθρωποί τους ζήτησαν καταφύγιο σε περιοχές ορεινές, οπωσδήποτε πιο ασφαλείς. Τουλάχιστον εκεί μπορούσαν να ελπίζουν σωτηρία της ζωής…
    Φρίξος 1843
  • Ιουλ 11, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 55η

    - Ο έναθρος λόγος, η γλώσσα αποτελεί αποκλειστικό ανθρώπινο προνόμιο. - Ο χιμπατζής μπορεί να μάθει μια νοηματική γλώσσα και κυρίως με ότι έχει σχέση με την τροφή του. - Κάποιοι ανθρωπολόγοι όρισαν τον άνθρωπο σαν το ζώο που φτιάχνει και χρησιμοποιεί εργαλεία. - Φίλος είναι αυτός που μιλάει σ'εμάς για τα ελαττωματά μας και στους άλλους για τα προτερηματά μας. - Κανείς δεν γνωρίζει με τι ακριβώς έμοιαζε ο κοινός πρόγονος του ανθρώπου, του γορίλα και του χιμπατζή. - Αν δημιουργηθήκαμε ξεχωριστά,…
    Φρίξος 1145
  • Ιουλ 03, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 54η

    - Ο καλύτερος τρόπος για να είναι ο άνθρωπος χαρούμενος είναι να πάρει τη ζωή στα ψέματα. Αν την πάρει στα σοβαρά ή πρέπει να γίνει μέθυσος ή να αυτοκτονήσει. Εκτός αν σταθεί τυχερός και τρελλαθεί. Στη δεκαετία του 1950 είχε κάνει πάταγο σε θέατρο της Αθήνας η κωμωδία "ευτυχώς τρελλάθηκα". - Μια διαπαγετωνική περίοδος δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο απο 10.000 εως 13.000 χρόνια γιατί οι αστρονομικοί ρυθμοί συνεχίζουν την πορεία τους, οι συνθήκες που εξασφάλισαν τη διαπαγετωνική περίοδο…
    Φρίξος 1612
  • Ιουν 26, 2021 Δια βίου μάθηση

    Κατάλογος αιτωλικών νομισμάτων 279 -168 π.Χ.

    Κύρια όψη Οπισθότυπος Κεφαλή Αθηνάς με Κορινθιακό κράνος. ΑΙΤΩΛΩΝ. Η Αιτωλία φορά καυσία στην κεφαλή, κοντό χιτώνα, χλαμύδα και είναι οπλισμένη με ξίφος και δόρυ. Κάθεται πάνω σε σωρό ασπίδων, έχει το αριστερό στήθος γυμνό και κρατά Νίκη. (Χάλκινος στατήρας). Κεφαλή Ηρακλή, νεαρού με λεοντή. ΑΙΤΩΛΩΝ. Η ίδια με την παραπάνω παράσταση. (ημιστατήρας χάλκινος) Κεφαλή Ηρακλή, νεαρού με λεοντή. ΑΙΤΩΛΩΝ. Η ίδια παράσταση αλλά χωρίς Νίκη. (αργυρό τετράδραχμο, αττικό). Προτομή Αρτέμιδας,…
    Φρίξος 1950
  • Ιουν 19, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 53η

    - Οι ενήλικοι άνθρωποι, σε σύγκριση με τους άλλους πιθήκους, έχουν ένα προσωπο μωρού. Το μωρό του χιμπατζή μοιάζει περισσότερο με άνθρωπο παρά με τον ενήλικα χιμπατζή. - Τα τρία βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν τον άνθρωπο να ξεχωρίζει από τους άλλους πιθήκους είναι: ο μεγάλος εγκέφαλος, τα μικρά σαγόνια και η όρθια στάση. - Η συγγραφεύς Ελέιν Μόργκαν που στα 1972 δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο "Η καταγωγή της γυναίκας" υποστήριξε πως το κεντρικό πρόσωπο στην εξέλιξη του ανθρώπου υπήρξε η…
    Φρίξος 2035
  • Ιουν 13, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 52η

    - Τα θηλαστικά διαφέρουν τόσο πολύ μεταξύ τους, που οι ειδικοί τα έχουν ταξινομήσει σε 16 διαφορετικές τάξεις, ενώ τα 3000 περίπου είδη βατράχων τα έχουν ταξινομήσει σε μια μόνο τάξη. - Δεν υπάρχουν απολιθώματα για τους προγόνους των ανθρωποειδών, που να μην είναι και δικοί μας πρόγονοι. - Ο Χιμπατζής και ο άνθρωπος δεν έχουν κάποιον κοινό πρόγονο που να περπατούσε όρθιος. - Οι ομοιότητες ανάμεσα στον άνθρωπο, τον χιμπατζή και τον γορίλα είναι σκανδαλώδεις. Τα τρία είδη μοιάζουν περισσότερο…
    Φρίξος 1601
  • Ιουν 04, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 51η

    - Προέλληνες - σύμφωνα με όσα γράφει ο Περικλής Ροδάκης στο ομώνυμο βιβλίο του θεωρούσαν οι αρχαίοι Έλληνες τους Λέλεγες, τους Κάρες, τους Πελασγούς, τους Αίμονες, τους Άονες, τους Έκτηνες, τους Καύκωνες, τους Κυλυράνες, τους Τέμμικες, τους Ύαντες, τους Μινύες, τους Μίνωες και ίσως και μερικούς άλλους που δεν εντοπίστηκαν. - Με τον όρο προέλληνες χαρακτηρίζουμε τις πολεμικές ομάδες που κινήθηκαν στο χώρο του Αιγαίου μέχρι την αρχή της δεύτερης χιλιετίας π.χ. δηλαδή μέχρι το 2000-1900 π.χ. - Ο…
    Φρίξος 1415
  • Μάι 29, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 50η

    - Το αλάτι είναι αναγκαίο αγαθό, γιατί οι άνθρωποι αρρωσταίνουν αν δεν βάλλουν λίγο αλάτι στο φαγητό τους. - Οι ισχυροί άνθρωποι της εποχής του μεσαίωνα πίστευαν πως η πρόοδος ήταν μια ανεπιθύμητη εφεύρεση του διαβόλου, και πως γι αυτό έπρεπε να αποθαρρύνεται. - Μία φορά ζούμε. Ας είμαστε λοιπόν ευτυχισμένοι και χαρούμενοι μόνο και μόνο επειδή ζούμε. - Η Κωνσταντινούπολη, η πρωτεύουσα των υπολειμμάτων της παλιάς Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας δοκιμάστηκε σκληρά όταν οι Τούρκοι ξανάρχισαν τις επιθέσεις…
    Φρίξος 1818
  • Μάι 23, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 49η

    - Η δεύτερη Σταυροφορία ξεκίνησε το 1096. Όταν οι ιππότες έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη, υπέβαλαν τα σέβη τους στον αυτοκράτορα. Ενας Ρωμαίος αυτοκράτορας, όσο φτωχός και αδύνατος κι αν ήταν, ήταν πάντα σεβαστός. - Όλοι οι αδύναμοι θνητοί του κόσμου είναι πιστοί στις εντολές της εκκλησίας. - Οι μακρινοί μας πρόγονοι χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να μάθουν να περπατούν με τα πίσω πόδια τους, ύστερα χρειάστηκαν πολλούς αιώνες για να μεταμορφώσουν τους ζωώδεις, άναρθρους ήχους τους σε γλώσσα.…
    Φρίξος 1830
  • Μάι 15, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 48η

    - Ο Ιουστινιανός, πού έχτισε το ναό της Αγίας Σοφίας, έκλεισε τη φιλοσοφική σχολή της Αθήνας, την οποία είχε ιδρύσει ο Πλάτωνας. - Το 1453 η Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία κατακτήθηκε από τους Τούρκους, η Κωνσταντινούπολη έπεσε και ο τελευταίος Ρωμαίος Αυτοκράτορας, ο Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος σφάχτηκε μπροστά στην Αγία-Σοφία. - Το δόγμα που δίδαξε ο Μωάμεθ στους πιστούς του ήταν πολύ απλό. Σ'αυτό έγκειται και η επιτυχία του. - Ο λόγος της επιτυχίας των Μουσουλμάνων στους πολέμους κατά των…
    Φρίξος 1346
  • Μάι 06, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 47η

    - Η ιστορία της Ευρώπης αρχιζει απο τον 11ο π.χ. αιώνα απ' όταν καταστράφηκε από τους Έλληνες το τελευταίο μεγάλο εμπορικό οχυρό του παλιού πολιτισμού, η Τροία. - Από τότε που οι μικρές πόλεις-κράτη της παλιάς Ελλάδας έχασαν την ενεξαρτησία τους και αποτέλεσαν με το ζόρι κομμάτι ενός μεγάλου έθνους, το πνεύμα της αρχαίας Ελλάδας έπαψε να υπάρχει. - Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το φαγητό σαν ένα αναπόφευκτο κακό και όχι πρόφαση για να περάσουν την ώρα τους και να σκοτώσουν την πλήξη τους. - Οι…
    Φρίξος 1748
  • Μάι 01, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 46η

    - Ιστορία είναι ο μεγαλειώδης πύργος της πείρας, που έχτισε ο χρόνος ανάμεσα στους ανοιχτούς ορίζοντες των περασμένων αιώνων. - Ο άνθρωπος είναι ο τελευταίος που εμφανίστηκε στον πλανήτη γή, αλλά είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε το μυαλό του για να κατακτήσει τις δυνάμεις της φύσης. - Το πρωτόγονο ανθρώπινο ον ζούσε μια ζωή σκληρή και βασανισμένη γιατί παντού κυριαρχούσε ο φόβος και η πείνα και έπρεπε η να φας η να σε φάνε. - Η λέξη "Μούμια" προέρχεται απο την Περσική λέξη "Μουμιάι" που…
    Φρίξος 1950
  • Απρ 28, 2021 Δια βίου μάθηση

    Δώδεκα θεοί του Ολύμπου

    Οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου είναι οι κύριοι θεοί της Ελληνικής μυθολογίας που κατοικούσαν στην κορυφή του Ολύμπου. Οι Ολύμπιοι θεοί κέρδισαν την εξουσία νικώντας τους Τιτάνες στην Τιτανομαχία. Στην πραγματικότητα οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν κάποιο συγκεκριμένο δωδεκάθεο, αλλά υπήρχαν μεγάλοι και μικρότεροι θεοί και άλλοι που λατρεύονταν τοπικά π.χ. ο Δίας, ο Ποσειδώνας και ο Άδης ήταν οι μεγαλύτεροι θεοί, ενώ ο Διόνυσος ήταν μικρότερος θεός. Το δωδεκάθεο είναι έννοια που σχηματίστηκε από…
    Φρίξος 3769
  • Απρ 25, 2021 Δια βίου μάθηση

    "Σάλπινξ Ελληνική": Η πρώτη έντυπη εφημερίδα που εκδόθηκε το 1821

    Η πρώτη έντυπη εφημερίδα στην Ελλάδα εκδόθηκε την 1η Αυγούστου 1821 στην Καλαμάτα. Η εκτύπωση έγινε σε ενα μικρό τυπογραφείο, που είχε φέρει ο Δημήτριος Υψηλάντης από την Τεργέστη. Εδώ παρουσιάζονται οι δύο πρώτες σελίδες από το πρώτο φύλλο της εφημερίδας όπως το δημοσίευσε το ΒΗΜΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά κυκλοφόρησαν τρία φύλλα απο την συγκεκριμένη εφημερίδα (1η-5η-20η Αυγούστου 2821). Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του site AitoloakarnaniaBest.gr
    Φρίξος 1916
  • Απρ 23, 2021 Δια βίου μάθηση

    Ποιοί ήταν οι Δώδεκα Απόστολοι (μαθητές του Χριστού)

    Αρχικά, οί Δώδεκα Απόστολοι ήταν οι εξής: • Πέτρος (29 Ιουνίου) • Ανδρέας (30 Νοεμβρίου) • Ιάκωβος τον Ζεβεδαίου (30 Απριλίου) • Ιάκωβος τον Αλφαίον (9 Οκτωβρίου) • Ευαγγελιστής Ιωάννης (26 Σεπτεμβρίου) • Φίλιππος (14 Νοεμβρίου) • Βαρθολομαίος (11 Ιουνίου) • Θωμάς (6 Οκτωβρίου) • Ευαγγελιστής Ματθαίος (16 Νοεμβρίου) • Ιούδας ή Θαδδαίος (19 Ιουνίου) • Ιούδας ο Ισκαριώτης • Σίμων ο Ζηλωτής (10 Μαϊου) Μετά την προδοσία του Ιούδα του Ισκαριώτη και την αυτοκτονία του, ο Ματθίας (9 Αυγούστου)…
    Φρίξος 2383
  • Απρ 06, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 45η

    - Σε περίοδο ειρήνης τα παιδιά θάβουν τους γονείς τους, ενώ σε περίοδο πολέμου οι γονείς θάβουν τα παιδιά τους. - Στην πόλη της Συρίας Ασκάλωνα υπήρχε κατά την αρχαιότητα το παλαιότερο ιερό της ουράνιας Αφροδίτης και το άλλο υπήρχε στα Κύθηρα, όπου το ίδρυσαν οι Φοίνικες, πού ήρθαν πάλι απο τα μέρη της Συρίας. - Οι Πέρσες αποκαλούσαν Δία όλο τον ουράνιο θόλο. - Κατά τους Πέρσες δεν επιτρεπόταν αυτός που θυσιάζει να εύχεται για τον εαυτό του για να του δώσει ο Θεός αγαθά, αλλά να προσεύχεται για…
    Φρίξος 1348
  • Απρ 02, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 44η

    - Είναι καλύτερα ο άνθρωπος να πεθαίνει στο αποκορύφωμα της δόξας του. - Στος μάκρος της ζωής του έχει να δεί κανείς πολλά, που δεν θα τα'θελε και πολλά να πάθει. - Δεν μπορούμε να πούμε πως έζησε κάποιος ευτυχισμένος, αν δεν μάθουμε πως είχε καλά τέλη. - Υπάρχουν άνθρωποι ζάμπλουτοι, δυστυχισμένοι όμως, και άλλοι με μετρημένα αγαθά, αλλά ευτυχισμένοι. - Ο χρυσός κρατήρας, που βρισκόταν στο θησαυρό των Κλαζομενίων ζύγιζε οκτώμιση τάλαντα και δώδεκα μνες και χωρούσε εξακόσιους αμφορείς. Μέσα…
    Φρίξος 1305
  • Μαρ 23, 2021 Δια βίου μάθηση

    2004-2017: Γεννήσεις και θάνατοι στην Ελλάδα

    Την διαφορά μεταξύ γεννήσεων και θανάτων απο το 2004 μέχρι το 2017 αποτυπώνει ο παρακάτω πίνακας. Η διαφορά είναι σημαντική καθότι η διαφορά το 2004 ήταν 237 και το 2017 438. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο πληθυσμός στην Ελλάδα μειώνεται σταδιακά με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό. Η χορήγηση του διαγράμματος έγινε απο αναγνώστη και δεν γνωρίζουμε την ακριβή προελευσή του. Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AitoloakarnaniaBest.gr
    Φρίξος 2073
  • Μαρ 15, 2021 Δια βίου μάθηση

    Η άποψη του Πυθαγόρα για την γνώση

    ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ -Η γνώση ωφελεί όχι μόνο το άτομο, αλλά και την κοινωνία, διότι οι ανακαλύψεις πού γίνονται από τους φιλοσόφους γίνονται κοινό κτήμα όλων. -Χωρίς γνώση δεν είμαστε ικανοί να απολαύσουμε τα οφέλη άλλων αγαθών. -Η γνώση δεν μειώνεται όταν χρησιμοποιείται ή όταν μοιράζεται στους άλλους. -Οι περισσότεροι άντρες και γυναίκες εκ φύσεως στερούνται τα μέσα για να προοδεύσουν όσον αφορά τον πλούτο ή την ισχύ, όλοι όμως έχουν την ικανότητα να προοδεύσουν σε γνώση. -Αντίθετα με το σώμα, το οποίο…
    Φρίξος 2397
  • Μαρ 11, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 43η

    - Μόνο για ένα Θεό απόλυτο ακατάληπτο μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είναι απόλυτα καλός και απόλυτα παντοδύναμος και παρ' όλα αυτά ανέχεται τον κόσμο έτσι όπως είναι είναι. -Χανς Γιόνας- - Αντίθετα με το λύχνο της λογικής, η πίστη φωτίζει συχνά, όμως το φώς της είναι τόσο δυνατό, ώστε τυφλώνει. -Μπόμπιο- - Στον Όμηρο το ουσιαστικό "ίστωρ" δήλωνε εκείνον, που είδε κάτι καί ως αυτόπτης μάρτυς μπορεί να το επιβεβαιώσει. Το νέο αφηρημένο ουσιαστικό "Ιστορίη" σημαίνει την εμπειρική έρευνα, την…
    Φρίξος 2225
  • Μαρ 06, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 42η

    -Είσαι κάτι, εάν κάνεις κάτι. Εαν δεν κάνεις τίποτε, δεν είσαι τίποτε. -Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή, δεν είναι πράγματα. -Σιλάχ (Silah) είναι Τούρκικη λέξη και σημαίνει: όπλο, άρματα. -Σιλεχλίκ (Silehlik) είναι Τούρκικη λέξη και σημαίνει σελάχι, ζώνη, ζωστήρα. -Δεν υπάρχει Θεοδικία η λογοδικία, που να μπορεί να δικαιολογήσει την επανάληψη καταστροφικών γεγονότων στα ίδια μέρη του κόσμου. -Σύμφωνα με το περίφημο παράδειγμα του Σπινόζα, το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό ψάρι και το μικρό δεν δείχνει…
    Φρίξος 2006
  • Φεβ 27, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 41η

    -Να μην περνάς πίσω απο μουλάρι και μπροστά απο καλόγερο. Λαϊκή Παροιμία -Ο θάνατος είναι ο μεγαλύτερος φασίστας. -Όταν μαλώνουν τα βουβάλια στο βάλτο, την πληρώνουν τα καβούρια. Λαϊκή Παροιμία -Το να συμφωνείς μαζί μου, δεν μου λέει τίποτα. Εκείνο που θέλω είναι να μου πείς κάτι άλλο και να μου το τεκμηριώσεις. -Αυτός που αγωνίζεται, μπορεί να χάσει. Αυτός όμως που δεν αγωνίζεται, έχει ήδη χάσει. -Αν δεν μπορείς να βάλεις χρόνια στη ζωή σου, βάλε ζωή στα χρόνια σου. -Στη ζωή του ανθρώπου δεν…
    Φρίξος 1963
  • Φεβ 19, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 40η

    Ανδρεία Άμμες ποκ' ήμες άλκιμοι νεανίαι (Εμείς υπήρξαμε κάποτε ρωμαλέοι και ισχυροί νέοι) Γέροντες της Σπάρτης Άμμες δε γ' ειμέν, αι δε λης πείραν λάβε (Εμείς όμως είμαστε τώρα και αν θέλεις έλα να δοκιμάσεις) Άνδρες της Σπάρτης Άμμες δε γ' εσόμεθα πολλώ κάρρονες (Εμείς, όμως, θα γίνουμε πολύ καλύτεροι) Παιδιά της Σπάρτης Αναγνωρίζει την ενοχή του μόνο ο γενναίος. Σεμνός είναι μόνο ο γενναίος, συγχωρεί μόνο ο γενναίος, … και γελάει μόνο ο γενναίος, αλλά συνήθως το γέλιο του είναι … δάκρυα…
    Φρίξος 2083
  • Φεβ 12, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 39η

    -Λάμπει μέσα μου κείνο που αγνοώ. Μα ωστόσο λάμπει. -Ελύτης- -Αν δεν στηρίξεις το ένα σου πόδι έξω απ'τη γή, ποτέ σου δε θα μπορέσεις να σταθείς επάνω της. -Ελύτης- -Όσο κι αν μεγαλώσει ο άνθρωπος είνα ερασιτέχνης στον έρωτα. -Η γυναίκα όταν δεν την θέλει άλλο ο διάβολος, πάει με το Θεό. -Ντοκιμαντέρ (Documenteur) είναι γαλλική λέξη και σημαίνει "αποδεικτική ταινία". -Άλλαξε την σκέψη σου, αν θέλεις ν'αλλάξεις τον κόσμο. -Τρώγοντας καλά, ζούμε καλύτερα. -Άμα δεν νυστάζεις, γιατί να προσπαθείς…
    Φρίξος 1840
  • Φεβ 04, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 38η

    -Η αναγνώριση της θρησκευτικής ελευθερίας οδήγησε στην ίδρυση μη δογματικών κρατών. Η αναγνώριση της πολιτικής ελευθερίας οδήγησε στην ίδρυση δημοκρατικών κρατών. -Μπόμπιο- -Ισως αξίζει τον κόπο να διακινδυνεύσεις την ελευθερία σου κάνοντας να ωφεληθεί απο αυτήν και ο εχθρός σου, αν η μοναδική ενναλακτική είναι να την περιορίσεις.-Μπόμπιο- -Δεν είμαι σε θέση να δώσω απάντηση στην αγωνιώδη ερώτηση: Γιατί ζούμε ζωρίς να το έχουμε ζητήσει;-Μπόμπιο- -Ενα απο τα κύρια επιχειρήματα για να αναγκαστούν…
    Φρίξος 1812
  • Ιαν 30, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 37η

    -Ως δημοκρατία νοείται μια κοινωνία όπου οι γνώμες είναι ελεύθερες. Επομένως είναι αναγκασμένες να συγκρούονται και μέσω της σύγκρουσης να εξαγνίζονται. -Μπόμπιο- -Να δρας σύμφωνα με τη συνειδησή σου και με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην προτρέπεις τους άλλους να δρούν ενάντια στη δική τους συνείδηση. -Μπόμπιο- -Όταν ιδιοποιούμαι το δικαίωμα να καταδιώκω τους άλλους, αποδίδω χωρίς να το θέλω στους άλλους το δικαίωμα να καταδιώκουν εμένα.-Μπόμπιο- -Τα δόγματα είναι απαραιτήτως πολλά και όλα αληθινά.…
    Φρίξος 1788
  • Ιαν 26, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 36η

    -Μιά κοινωνία στην οποία, ο ένας υποπτεύεται τον άλλο, είναι μια κοινωνία στην οποία τελικά, καθώς η νίκη ανήκει στον πιό δυνατό, καθένας αναζητά τη σωτηρία, μάλλον στη δύναμη παρά στη σοφία. -Μπόμπιο- -Καλή κυβέρνηση είναι εκείνη, στην οποία πολιτική και ηθική τείνουν να συμπίπτουν. -Μπόμπιο- -Βίος ανεόρταστος, μακρά οδός απανδόκευτος. -Αρχαίο- -Η προκατάληψη ανήκει στη σφαίρα του μη ορθολογικού, στο σύνολο εκείνο των πεποιθήσεων, που δεν γεννιούνται απο τη λογική και αποφεύγουν κάθε…
    Φρίξος 2070
  • Ιαν 16, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 35η

    -Να ακολουθείς ό,τι είναι τίμιο, να μην βλάπτεις κανέναν, να μην εκβιάζεις κανέναν και να μη διαφθείρεσαι απο τις δωροδοκίες. -Μακιαβέλλι: Ηγεμών- -Η πελατειακή πρακτική στην πολιτική παραβιάζει μια απο τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου, τη διαφάνεια της εξουσίας και την ελεγξιμότητα της άσκησής της. -Μπόμπιο- -Πρέπει να τηρώ τα συμφωνηθέντα, γαιτί δεν θέλω να ζώ σε μια κοινωνία όπου τα συμφωνηθέντα δεν τηρούνται.-Κοντ- -Όποιος τηρεί τις συμφωνίες σε έναν κόσμο στον οποίο οι υπόλοιποι…
    Φρίξος 1681
  • Ιαν 10, 2021 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 34η

    -Tencere (τέντζερε) Τούρκικα= Κατσαρόλα -Kalabalik (Καλαμπαλίκη) Τούρκικα= Πλήθος -Η τιμιότητα και η ειλικρίνεια αποτελούν την καλύτερη πολιτική. -Κοντ- -Τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας θ'αργήσουν να ΄ρθουν. Η επαναστατική ορμή βρίσκεται πίσω μας στον εικοστό αιώνα. Το παρόν μας ήταν ενα μελαγχολικό μέλλον που δεν είχε προβλεφθεί. -Παζολίνι- -Η πραότητα ως τρόπος στάσης απέναντι στους άλλους, προλειένει το έδαφος της ανεκτικότητας και του σεβασμού των ιδεών και του τρόπου ζωής των άλλων.…
    Φρίξος 1736
  • Δεκ 26, 2020 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 35η

    ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ "Περί της Συρίας Θεάς" συνέχεια απο το άρθρο ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 34η Η εξιστόρησις του Λουκιανού είναι εξόχως αποκαλυπτική. Σέ συνδυασμό μέ τήν περιστερά τών μυθολόγων που αναφέρει προηγουμένως ό Πλούταρχος γιά τήν κιβωτό, αποδεικνύεται πώς τό λαϊκό παραμύθι είχε εμπλουτίσει τήν γνωστή ιστορία του Δευκαλίωνος. • Ο Ιουστίνος επίσης παραδέχεται (Δευτέρα Απολογία, 2ος αι.μ.Χ.) τήν ταυτότητα τών «δύο» κατακλυσμών, λέγοντας, ότι τόν κατακλυσμό αυτόν έμείς μέν (οί Χριστιανοί) αποκαλούμε του…
    Φρίξος 1867
  • Δεκ 18, 2020 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 34η

    ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ "Περί της Συρίας Θεάς" Τούτον Δευκαλίωνα έπί του τό πολλόν ύδωρ έγένετο, πέρι λόγον έν Έλλησιν ήκουσα, τόν Έλληνες έπ' αύτώ λέγουσιν. Ό δέ μύθος ώδε έχει. Ήδε ή γενεή, οί νυν άνθρωποι, ου πρώτοι έγένοντο, άλλ' εκείνη μέν ή γενεή πάντες ώλοντο. Ούτοι δέ γένεος τον δευτέρου είσί, τό αύτις έκ Δευκαλίωνος ές πληθύν απίκετο. Έκείνων δέ πέρι τών ανθρώπων τάδε μυθέονται. Ύβρισταί κάρτα έόντες άθέμιστα έργα έπρησσον, ούτε γάρ όρκια έφυλασσον ούτε ξένους έδέκοντο ούτε ικετέων ήνείχοντο, άνθ ών…
    Φρίξος 2875
  • Δεκ 10, 2020 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 33η

    - Οι ωμοφάγοι υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση φρούτων και ωμών λαχανικών, είναι η πιό υγιεινή διατροφή. Εκτός απο βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά παρέχουνε στον οργανισμό και επάρκεια φυτικών ινών. - Όλα τα θηλαστικά ζουν το εφταπλάσιο της αναπτυξής τους. Κατά συνέπεια ο άνθρωπος έπρεπε να ζει 120 με 140 χρόνια. - Η άγνοια είναι ευτυχία. Όσο περισσότερα ξέρεις, τόσο πιο προβληματισμένος είσαι. Μήπως όμως είναι καλύτερα; - Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο απο την ίση μεταχείρηση των ανίσων. - Είναι…
    Φρίξος 2466
  • Δεκ 06, 2020 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 33η

    -Όσο ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνά, τόσο όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι πολίτες θα είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν μέχρι μια προχωρημένη ηλικία. -Η καμπούρα της καμήλας περιέχει λίπος, που της επιτρέπει να επιβιώνει όταν δεν έχει τροφή. -Η αφθονία τροφής στις αναπτυγμένες χώρες έχει και αρνητικές συνέπειες, με πιο χαρακτηριστική την κατακόρυφη άυξηση των κρουσμάτων του ζαχαρώδη διαβήτη. -Είναι σε κυκλοφορία περισσότερα απο 70 εκατομμύρια τυφέκια τύπου Καλάσνικοφ. Ιανουάριος 2012.…
    Φρίξος 1490
  • Νοε 27, 2020 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 32η

    - Pazar (Παζάρ) τούρκικα = Κυριακή, λαϊκή αγορά. - AGA (Αγάς) τούρκικα σημαίνει τσιφλικάς και προσφώνηση μπάρμπα. -Haram (χαράμι) τούρκικα σημαίνει απαγορευμένος. -Harami (Χαραμί) τούρκικα σημαίνει κλέφτης. -Ό,τι δεν συνέβη ποτέ, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά. -Καζαντζάκης- -Ο Σοσιαλισμός τελειώνει, όταν τελειώνουν τα λεφτά των άλλων. -Οι γιορτές είναι ένας τρόπος να εκτονώνονται οι εντάσεις της καθημερινής ζωής. - Η αναπνοή, η αιμάτωση του εγκεφάλου και το ανοσοποιητικό σύστημα εξαρτώνται απο…
    Φρίξος 2151
  • Νοε 21, 2020 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 31η

    - Για να σου συμβούν καλά πράγματα, πρέπει να κάνεις καλά πράγματα. - Batakci (Μπατακτσής) τούρκικα σημαίνει κακοπληρωτής. - Bastard (Μπάσταρδος) αγγλικά σημαίνει νόθος. - Yapi (Γιαπί) τούρκικα σημαίνει κτίριο, οικοδομή. - Vana (Βάνα) τούρκικα = Διακόπτης. - Vaketa (Βακέτα) τούρκικα= Δέρμα μόσχου. - Yatak (Γιατάκι) τούρκικα = Κρεβάτι. - Tapu (Ταπού η ταπί) τούρκικα= Τίτλος Ιδιοκτησίας. - Kusur (Κουσούρι) τούρκικα= Ελάττωμα - Tamam (Ταμάμ) τούρκικα= Πλήρης, άρτιος, ακόμη και με την έννοια του…
    Φρίξος 2328
  • Νοε 05, 2020 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 30η

    - Απο τους δεινόσαυρους, οι σαυρόποδες ήταν τα πιό μεγάλα ζώα, που έζησαν ποτέ στην ξηρά. Απ'αυτούς ο βραχιόσαυρος έφτανε τους 78 τόννους, δηλαδή περισσότερο απο 12 Αφρικανικούς ελέφαντες μαζί και ήταν ψηλότερος απο μια πολυκατοικία πέντε ορόφων. - Ο μεγαλύτερος σε μήκος δεινόσαυρος ήταν ο σεισμόσαυρος, που ανήκε και αυτός στην οικογένεια των σαυρόποδων και που το μήκος του κυμαίνονταν απο 35 έως 50 μέτρα. - Τα πρώτα θηλαστικά εμφανίστηκαν πριν απο 180 εκατομμύρια χρόνια. Πριν απο 100…
    Φρίξος 2537
  • Νοε 02, 2020 Δια βίου μάθηση

    Ti κάνει και τι δεν κάνει ένας τζέντλεμαν

    Ti κάνει ένας τζέντλεμαν; • Παρότι είναι βιαστικός, βρίσκει πάντοτε χρόνο.• Κοιτά πάντοτε τον συνομιλητή του στα μάτια. είτε μιλά είτε ακούει.• Είναι ευθυτενής. Ητοι. κεφάλι ψηλά (όχι όμωs και μύτη). ίσιοι οι ώμοι, μέσα η κοιλιά.• Επαινεί δημοσίως, ψέγει ιδιωτικώς.• Κάνει τα δύσκολα πράγματα με ευκολία.• Επιστρέφει ό,τι δανείζεται σε προκαθορισμένο χρόνο.• Εχει πάντοτε ένα μαντίλι για να το προσφέρει σε στιγμέs χαράς ή λύπηs.• Οταν δεν θυμάται το όνομα ενός από τους ανθρώπους που συστήνει,…
    Φρίξος 22313
  • Οκτ 27, 2020 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 29η

    - Όταν μοιράζεσαι την λύπη σου, αυτή μικραίνει. Όταν μοιράζεσαι τη χαρά σου, αυτή μεγαλώνει. -Η ζωή παίρνει τη γεύση που της δίνεις. -Ποτέ τα πόδια του αετού, χώμα δεν τα λερώνει, γιατί πατούνε στις κορφές, οπούχει πάντα χιόνι. (Κρητική Μαντινάδα) -Ο άνθρωπος είναι σαν το αριθμητικό κλάσμα, όπου αριθμητής είναι ο αληθινός εαυτός του και παρονομαστής η εικόνα που έχει για τον εαυτό του. Όσο μεγαλώνει ο παρονομαστής, τόσο μικραίνει η αξία του κλάσματος. Κι όσο ο παρονομαστής τείνει στο άπειρο,…
    Φρίξος 2532
  • Οκτ 18, 2020 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 28η

    - Κύριο χαρακτηριστικό του πολιτισμένου ανθρώπου είναι η συχνή χρήση των λέξεων: Σε παρακαλώ, σ'ευχαριστώ, συγνώμη. - Η εργασία και το χρήμα δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσον για καλοπέραση. το ίδο ισχύει και για την γυμναστική. - Πρέπει να τρώμε όσο χρειάζεται για να ζήσουμε και να δουλέψουμε. Το υπερβάλλον το τρώμε για να αρρωστήσουμε και για να φορτωθούμε βάρος. - Ένας γιατρός καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού είπε στους φοιτητές του, ότι από όσο τρώνε οι άνθρωποι…
    Φρίξος 2567
  • Οκτ 11, 2020 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 27η

    - Χαζίρ (Hazir) είναι τούρκικη λέξη και σημαίνει: έτοιμος. Για αυτό λέμε: το βρήκες Χαζίρκο, δηλαδή έτοιμο. - Κονάκι, που λέμε πολλές φορές την κατοικία, είναι ελληνοποιημένη τούρκικη λέξη konak που σημαίνει Αρχοντικό, μέγαρο. - Κοντζαμάμ (άνδρας) προέρχεται απο την τούρκικη λέξη: Kocamen (προφέρεται κοτζαμάμ) που σημαίνει τεράστιος. - Kasat στα τούρκικα σημαίνει αναδουλειά (κεσάτεια). - Karakol (Καρακόλης) στα τούρκικα σημαίνει αστυνομικό τμήμα. - Ταμάμ είναι τούρκικη λέξη και σημαίνει:…
    Φρίξος 2650
  • Σεπ 22, 2020 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 26η

    Οι 10 εντολές πρωτότυπο 1. Εγώ ειμι Κύριος ο Θεός σου. Ουκ έσονταί σοι Θεοί έτεροι πλήν εμού. 2. Ου ποιήσεις σεαυτώ είδωλού, ουδέ παντός ομοίωμα. Ου προσκυνήσεις αυτοίς, ουδέ μη λατρεύσεις αυτοίς. 3. Ου λήψει το όνομα Κυρίου τού Θεού σου επί ματαίω ου γάρ μη καθαρίση Κύριος ο Θεός σον τον λαμβάνοντα το όνομα αυτού επί ματαίω. 4. Μνήσθητι την ημέρα των σαββάτων αγιάζειν αυτήν. Εξ ημέρας εργά και ποιήσεις πάντα τα έργα σου. Τη δε ημέρα τή εβδόμη σάββατα Κυρίω τώ Θεώ σου, ου ποιήσεις εν αυτή πάν…
    Φρίξος 2315
  • Σεπ 17, 2020 Δια βίου μάθηση

    Σκέψεις και προτάσεις για διάφορα κοινωνικά ζητήματα

    Ποινικοί κρατούμενοι Δεν θέλω να κάνω πλατειά ανάλυση του θέματος, λίγα λόγια. Για να τους επιβληθεί η ποινή της φυλάκισης έκαναν κάποιο ποινικό αδίκημα. Δεν τους χρωστάει τίποτε το νομοταγές κοινωνικό σύνολο για να τους ταίζει, να τους ποτίζει, να τους θερμαίνει, να τους δροσίζει, να τους περιθάλπτει κλπ. Αυτοί χρωστάνε στο κοινωνικό σύνολο για το κακό που έκαναν, το οποίο μπορεί να είναι ακόμη και φόνος συνανθρώπου. Να πληρώσουν λοιπόν με καταναγκαστική εργασία όχι μόνο να εξαγοράσουν τη δική…
    Φρίξος 2214
  • Σεπ 05, 2020 Δια βίου μάθηση

    "Άμμες" και η υπερήφανη καύχηση αρετής κατά ηλικία στην Αρχαία Σπάρτη

    Στην αρχαιότητα με τη λέξη Άμμες ξεκίναγαν χορικοί λόγοι και αντίλογοι ατην Σπάρτη. Στις μεγάλες εορτές λάμβαναν μέρος τρεις χοροί, ο χορός των γερόντων, ο χορός των ανδρών και ο χορός των παίδων, όπως το κατέγραφε ο Πλούταρχος ("Λυκούργος" 21). Στις εορτές εκείνες το λόγο άρχιζε πρώτος ο χορός των γερόντων που έψελνε: "Άμμες ποκ' ήμες άλκιμοι νεανίαι", όπου στη νεοελληνική σημαίνει "Εμείς ήμασταν κάποτε ρωμαλέοι νέοι". Στον παραπάνω λόγο τότε ο χορός των ανδρών απαντούσε, επιδεικτικά: "Αμμες…
    Φρίξος 3187
  • Αυγ 29, 2020 Δια βίου μάθηση

    Πως βγήκε η φράση "Η αλήθεια γυμνή"

    Ένας Θρύλος του 19ον αιώνα λέει ότι η Αλήθεια και Το Ψέμα συναντήθηκαν κάποτε. Το Ψέμα καλημέρισε την Αλήθεια, της είπε «Ωραία μέρα σήμερα». Η Αλήθεια για να βεβαιωθεί κοίταξε γύρω και τον ουρανό και όντως η μέρα ήταν ωραία. Περπάτησαν για λίγο ώσπου έφτασαν σε ένα μεγάλο πηγάδι γεμάτο νερό. Το Ψέμα βούτηξε το χέρι του στο νερό και γυρίζοντας στην Αλήθεια της είπε «Ωραίο και ζεστό το νερό. Θες να κολυμπήσουμε μαζί»; Και πάλι η Αλήθεια ήταν καχύποπτη. Δοκίμασε όμως με το χέρι της το νερό και…
    Φρίξος 3834
  • Αυγ 22, 2020 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 26η

    - Την δεκαετία του 1880 στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, το Παρίσι, υπήρχε μεγάλος προβληματισμός και φόβος για αδιέξοδο απο την αύξηση της κυκλοφορίας των αμαξών. Και αυτό επειδή γινόταν κάθε μέρα και πιό δύσκολη η αποκομιδή της κοπριάς των αλόγων με συνέπεια την όχληση και την επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων. Κάτι ανάλογο με αυτό που συμβαίνει σήμερα με τα καυσαέρια των αυτοκινήτων. - Τα πριγκηπόνησα στον Προποντίδα είναι τρία και κατά την σειρά που τα συναντούμε απο την Κωνσταντινούπολη: Η…
    Φρίξος 1900
  • Αυγ 13, 2020 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 25η

    - Χαλκάς (Halka) είναι τούρκικη λέξη και σημαίνει Δακτυλίδι, Κρίκος. - Ένα ψέμα μπορεί να περάσει μια φορά. Ένα ψέμα μπορεί να περάσει πολλές φορές. Πολλά ψέματα μπορεί να περάσουν μια φορά. Πολλά ψέματα δεν μπορεί να περάσουν πολλές φορές. "Κομφούκιος" - Κακό σκυλί, ψόφο δεν έχει. - Το πιό σίγουρο γεγονός που θα συμβεί σε κάθε ζωντανό, είναι ο θάνατος. - Τα στοιχεία, που είναι απαραίτητα για την ύπαρξη ζωής - σύμφωνα πάντα με τα μέχρι τώρα γνωστά είναι έξι. Υδρογόνο, Οξυγόνο, Φωσφόρος, Θείο,…
    Φρίξος 3349
  • Αυγ 06, 2020 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 24η

    - Δεν είναι κακό να μην ξέρεις, κακό είναι να μην ρωτάς για να μαθαίνεις. Και το χειρότερο είναι να μην ξέρεις ότι δεν ξέρεις. - "Καλαντζής". Το έχουν αρκετοί σήμερα σαν επώνυμο. Προέρχεται απο το επάγγελμα του Καλαντζή, δηλαδή του γανωματή. Το Καλαντζής είναι παραφθορά του σωστού "Καλαϊτζής" και αυτό προέρχεται απο το "Καλάϊ", που είναι ο κασσίτερος. Ο κασσίτερος είναι το υλικό, με το οποίο λειωμένο, καλύπτει ο γανωματής τα χάλκινα μαγειρικά σκεύη κατά διαστήματα."Χαλκώματα για γάνωμα" φώναζε…
    Φρίξος 3093
  • Ιουλ 31, 2020 Δια βίου μάθηση

    Αριθμός ειδών πάνω στην Γη

    Αριθμός ειδών* (στρογγυλοποιημένος) Σπονδυλωτά Θηλαστικά 4.000 Πουλιά 9.000 Ερπετά 6.000 Αμφίβια 4.000 Ψάρια 19.000 Ασπόνδυλα Aρθρόποδα (αράχνες, καβούρια κτλ., περιλαμβάνονται 750.000 έντομα) 870.000 Εχινόδερμα (αχινοί) 6.000 Οστρακοειδή 50.000 Ζωνοσκώλήκες 12.000 Επιπεδοσκώληκες 12.000 Κυκλοσκώληκές 12.000 Κοιλεντερωτά (μέδουσες, κοράλλια) 9.000 Σπόγγοι 5.000 Φυτά 250.000 Μύκητες 7.000 Πρώτιστοι (άλγη κτλ.) 8.000 Προκαρνωτικοί οργανισμοί (βακτηρίδια) 5.000 Αρχαϊκοί οργανισμοί (μονοκύτταροι)…
    Φρίξος 3286
  • Ιουλ 26, 2020 Δια βίου μάθηση

    Σημαντικά στατιστικά στοιχεία της Γης

    Διάμετρος στον Ισημερινό: 12.760 χμ. Περιφέρεια στον Ισημερινό: 40.100 χμ. Διάμετρος στους Πόλους: 12.720 χμ. Περιφέρεια στους Πόλους: 39.960 χμ. Μάζα: 5,88 χ 1021 τόνοι* Μέση πυκνότητα**: 5,5 Ταχύτητα διαφυγής (στην επιφάνεια): 11,2 χμ./δεντ. Απόσταση από τον'Ηλιο (εκατ. χμ.): (μέγιστη) 152 (ελάχιστη) 147 (μέση) 149,5 Ταχύτητα περιστροφής στον Ισημερινό: 1.675 χμ./ώρα (15 μοίρες την ώρα) Μέση ταχύτητα περιστροφής γύρω από τον Ήλιο: 29,8 χμ./δεντ. ή 107.200 χμ./ώρα Περίοδος περιστροφής (1…
    Φρίξος 3923
  • Ιουλ 20, 2020 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 23η

    -"Σούμπιτο". Είναι Ιταλική λέξη και σημαίνει αμέσως. -"Αθανασία". Στο πρόσωπο των παιδιών μας και ιδιαίτερα των εγγονών μας βλέπουμε τον εαυτό μας και έτσι περνάμε στην αθανασία. Στο θρησκευτικό γάμο των ορθοδόξων Χριστιανών λέγεται ευχή προς τους νυμφευμένους "Αξίωσον αυτούς ιδείν τέκνα τέκνων" -"Ζωή - Θεατρικό έργο". Η ζωή είναι ενα θεατρικό έργο, του οποίου ξέρουμε το σενάριο, ξέρουμε το σκηνοθέτη, ξέρουμε τους ηθοποιούς, αλλά δεν ξέρουμε τον λόγο, για τον οποίο παίζεται το έργο. - Εκ…
    Φρίξος 3868
  • Ιουλ 09, 2020 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 22η

    - Αν ήταν να κόψω πέντε μέρες ξύλα, τις τρείς απο αυτές θα τρόχιζα τα τσεκούρια. (Αβραάμ Λίνκολν) - Τις ευκαιρίες και τις γυναίκες να μην τις κυνηγάτε. Να περιμένετε τις επόμενες. - Και ο χαζότερος άνθρωπος στον Κόσμο ξέρει, έστω ενα μόνο πράγμα, που δεν ξέρεις. - Όσο πιο πολύ διαβάζω, τόσο πιο πολύ καταλαβαίνω πόσο λίγα ξέρω. Ιδιαίτερα το νοιώθω αυτό, όταν σκέφτομαι πόσο πιο πολλά απο μένα ξέρουν όλοι αθροιστικά οι άνθρωποι γύρω μου. - "Χάνδακας": Θυμήθηκα εγώ στα νεανικά μου χρόνια να λένε,…
    Φρίξος 4380
  • Ιουλ 04, 2020 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 21η

    - Η γή δεν ανήκει σε κανέναν και τα αγαθά ανήκουν σε όλους (Πλάτων). - "Γρίμποβο": Όταν γίνει καμμιά μεγάλη φασαρία η καταστροφή λέμε "Έγινε Γρίμποβο". Γρίμποβο λοιπόν είναι χωριό πολύ κοντά στην Άρτα, στο δρόμο που πάμε για Γραμενίτσα αριστερά, στα υψώματα του οποίου έγινε μεγάλη φονική μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων κατά το αποτυχημένο κίνημα του 1897. Η μάχη αυτή ήταν πολύνεκρη για τουε Έλληνες. Εκεί σκοτώθηκε και ο Χρήστος Ζαχ. Γερνάς πρωτοθείος του Ζαχαρία και Χρήστου Γ. Γερνά, που είχαν…
    Φρίξος 3959
  • Ιουν 21, 2020 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 20η

    Λαμβάνοντας υπόψην τα πολλά λάθη που βλέπουμε καθημερινά σε πινακίδες καταστημάτων και όχι μόνο, κρίνουμε σκόπιμο να παραθέσουμε κάποιες γνώσεις γραμματικής και σύνταξης της νεοελληνικής γλώσσας. Τα παρακάτω στοιχεία είναι παρμένα απο την "Γραμματική της Νεοελληνικής Γλώσσας του Μανώλη Τριανταφυλλίδη". ΠΑΘΗ ΣΥΜΦΩΝΩΝ 46. Αποβολή και ανάπτυξη του γ ανάμεσα σε φωνήεντα. Σε μερικές λέξεις χάνεται το γ ανάμεσα σε φωνήεντα. 'Ετσι σι λέξεις παρουσιάζονται με δυο τύπους: ραγίζω - ραίζω, λέγω - λέω,…
    Φρίξος 4537
  • Ιουν 07, 2020 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 19η

    - Άποψη για την μετά θάνατο ζωή Ο μητροπολίτης Δημητριάδος σε ερώτηση δημοσιογράφου απάντησε: "Η μετά θάνατο ζωή ήταν ανέκαθεν η επιθυμία του ανθρώπου για συνέχιση της ζωής". Ο Πολιτικός και συγγραφέας - διανοητής Μίμης Ανδρουλάκης σε παρόμοιο ερώτημα απάντησε: "Είναι η προσπάθεια του ανθρώπου να αποδυναμώσει την ιδέα του θανάτου". - ASICS: είναι μεγάλη εταιρεία αθλητικών ειδών. Τα γράμματα με τα οποία γράφεται είναι τα αρχικά στην Λατινική γλώσσα απο το αρχαίο Ελληνικό ρητό "Νούς υγιής εν…
    Φρίξος 5122
  • Ιουν 01, 2020 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 18η

    - Οι υπέρβαροι θα έπρεπε να πληρώνουν μεγαλύτερο κόμιστρο στα μέσα μαζικής μεταφοράς και ιδιαίτερα σε αεροπλάνα. - Το μεγάλο Pour Boire (φιλοδώρημα) θα έπρεπε να αποτελεί τεκμήριο διαβίωσης. - Τα σκουρόχρωμα αυτοκίνητα θα έπρεπε να πληρώνουν υψηλότερο ασφάλιστρο αστικής ευθύνης και ιδίων ζημιών απο σύγκρουση, διότι δεν είναι εύκολα ορατά και έχουν μεγαλύτερη συχνότητα ατυχημάτων αποδεδειγμένα. - Οι εταιρείες Οδικής Βοήθειας πρέπει να χορηγούν bonus στους πελάτες τους, που δεν τους αποσχολούν…
    Φρίξος 5506
  • Μάι 24, 2020 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 17η

    - Γλαμουριά: Προέρχεται απο την Αγγλική λέξη "glamour" που σημαίνει μαγεία, γοητεία, αίγλη, θέλγητρο. - Το μέλλον ανήκει σε όσους πιστεύουν, οτι μπορούν να το αλλάξουν. - Όταν αποκλειστεί το αδύνατον, αυτό που μένει, όσο απίθανο και αν φαίνεται, πρέπει να είναι η αλήθεια. (Σέρλοκ Χόλμς) - Σταγόνες ύδατος πέτρας κοιλαίνουσι. (Αρχαίο) - Η νύκτα είναι μεγάλη απόλαυση. - Λίθοι και πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριγμένα, ουδέν χρήσιμα εστίν. (Αρχαίο) - Αν δεν κοπιάσεις στα νιάτα σου, θάχεις κακά…
    Φρίξος 5374
  • Μάι 13, 2020 Δια βίου μάθηση

    Αγάπη - Αλληλεγγύη

    Αγάπη - Αλληλεγγύη Ιωάννης ο Χρυσόστομος ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Αγαπητοί, μή γινώμεθα θηριιοδέστε­ροι τών άλόγων. Αγαπητοί μου, ας μη γίνουμε αγριότε­ροι από τα ζώα. Πάντα κοινά έκείνοις καί ούδέν έχει πλέον τον άλλου σύ δέ ών άνθρωπος, γίνει χαλεπώτερος Θηρίού, κατακλείων μια οϊκία τροφάς μυρίων πενήτων. Τα πάντα είναι κοινά σε εκείνα και κανένα δεν έχει περισσότερα από τα άλλα. Εσύ όμως, αν και είσαι άνθρωπος, γίνεσαι πιο άσπλαχνος από θηρίο, κλείνοντας ερμητικά σε ένα σπίτι όσα τρόφιμα θα…
    Φρίξος 4768
  • Μάι 09, 2020 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 16η

    Προτομές φονευθέντων μόνιμων στρατιωτικών και ονοματοδοσία οδών η πλατειών προς τιμή τους. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γίνεται αυτό. Έπεσαν λέει για την πατρίδα, είτε σε πόλεμο, είτε σε ειρήνη, εικονικές αερομαχίες, ασκήσεις κλπ. Γιατί; τους υποχρέωσε κανείς να διαλέξουν αυτή την δουλειά; Επαγγελματίες δεν είναι; Δεν πληρώνονται για αυτό που κάνουν; Αν ήταν εθελοντές ή έστω επίστρατοι το καταλαβαίνω. Στήσαμε προτομή σε κανένα οικοδόμο που έπεσε απο την σκαλωσιά και σκοτώθηκε ή σε κανένα αγρότη…
    Φρίξος 5535
  • Απρ 30, 2020 Δια βίου μάθηση

    Μούσες και Ερινύες στην Ελληνική Μυθολογία

    Ερινύες Ελληνική μυθολογία. Θεότητες της εκδίκησης. Ήταν ίσως προσωποιημένες κατάρες. Σύμφωνα με τον Ησίοδο, ήταν θυγατέρες της Γαίας και ξεπήδησαν απο το αίμα του ευνουχισμένου συζύγου της, του Ουρανού. Ο Αισχύλος τις χαρακτηρίζει θυγατέρες της νυκτός και ο Σοφοκλής του Σκότους και της Γαίας. Πρώτος μίλησε για τρείς Ερινύες ο Ευριπίδης, ενώ μεταγενέστεροι συγγραφείς τις ονόμασαν Αληκτώ (που η οργή της δεν καταυγάζει), Τισιφόνη (που εκδικείται τον φόνο) και Μέγαιρα (προσωποποίηση της εχθρικής…
    Φρίξος 6758
  • Απρ 15, 2020 Δια βίου μάθηση

    Ο όρκος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ώπιδα Βαβυλωνίας το 324 πχ

    Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΕΙΣ ΏΠΗΝ (ΤΟ 324 π.Χ.) (Σε Συμπόσιο, ενώπιον 9.000 αξιωματούχων και Προυχόντων κάθε φυλής, Ελλήνων, Περσών, Μήδων,Ιουδαίων...) -Θεωρείστε την Οικουμένη πατρίδα σας με κοινούς τούς νόμους, όπού θα κυβερνούν οι. άριστοι, ανεξάρτητα φυλής. -Δεν ξεχωρίζω τους ανθρώπους όπως κάνουν οι στενοκέφαλοι, σε "Ελληνες και Βαρβάρους. -Δεν μ' ενδιαφέρει η καταγωγή των πολιτών ούτε η ράτσα που γεννήθηκαν. Τους καταμερίζω μ' ένα μόνο κριτήριο ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ. -Για μένα κάθε καλός ξένος…
    Φρίξος 6176
  • Απρ 05, 2020 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 15η

    - Ο Απτάλικος χορός είναι ο περπατητός Ζεϊμπέκικος και πήρε την ονομασία απο την ομώνυμη τούρκικη λέξη "Απτάλ"! - "Ελευθερία" είναι η τέχνη του να κυβερνάς τον εαυτό σου, να πειθαρχείς και να ρυθμίζεις τις πράξεις σου, σύμφωνα με τις υπαγορεύσεις του ορθού λόγου. Είναι δε τόσο απαραίτητη για τη ζωή του ανθρώπου, όσο το ελεύθερο διάστημα στο πουλί για να πετάξει - "ΜΑΡΙΟ ΜΕΝΙΕ". - "Έθνος" είναι ένα σύνολο ανθρώπων με κοινή καταγωγή, κοινή γλώσσα καί κοινή θρησκεία και κοινά ιδανικά. - "Λαός"…
    Φρίξος 6052
  • Μαρ 27, 2020 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 14η

    - "Μισίρι" είναι η Αίγυπτος. - "Μπερεκέτ" είναι όλα τα καλά, η αφθονία στα Τούρκικα. "Μπίν μπερεκέτ" = Χίλια καλά. - "Μπουγιουρούν" στα Τούρκικα είναι το "ορίστε - περάστε". - Παλούκι το παλούκι, η κάργια απο παλούκωμα καταλήγει. (Λαϊκή παροιμία). - "Τσιράκι" στα Τούρκικα είναι ο μικρουπάλληλος μια ιδιωτικής επιχείρησης. - "Ζαμάνια" Είναι τα "χρόνια" στα Τούρκικα. - "Αφερίμ" είναι το "μπράβο" στα Τούρκικα. Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr
    Φρίξος 6080
  • Μαρ 11, 2020 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 13η

    - Όταν ξέρεις πολλά καταλαβαίνεις ότι δεν ξέρεις τίποτα. "Εν οίδα οτι ουδέν οίδα" (Σωκράτης). - Αν δεν κουραστείς, πως θα ξεκουραστείς (πατέρας μου). - Οι άνθρωποι σε όλη την γή, κλαίνε και γελάνε το ίδιο. - "Κουρμπάν Μπαϊράμ" είναι η γιορτή θυσίας των Μουσουλμάνων. Θυμήθηκα εγω στα παιδικά μου χρόνια να λένε "Κουρμπάνια" την γιορτή. - "Κασάπ" στα τούρκικα είναι ο κρεοπώλης. Έτσι επικράτησε να τον λένε και στα Ελληνικά "Χασάπη". - Μπροστά στον έρωτα είμαστε όλοι ανίσχυροι. (Θεόδωρος…
    Φρίξος 6673
  • Φεβ 28, 2020 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 12η

    - Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα δεν έχει σημασία, αρκεί να πιάνει ποντίκια. Το είπε ο Κινέζος ηγέτης Μαο-Τσε-Τούνγ. - Στην πολιτική είναι πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Κων. Καραμανλής. - Αν δεν σπάσεις αυγά, δεν τρως ομελέττα. - Το πάσχα των ορθοδόξων Χριστιανών εορτάζεται την Κυριακή μετά την πανσέληνο, μετά το εαρινό ηλιοστάσιο και μετά το πάσχα των Ιουδαίων. - "Spin" είναι αεροπορικός όρος και στα Ελληνικά αποδίδεται σωστά με την σύνθετη λέξη…
    Φρίξος 7682
  • Φεβ 20, 2020 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 11η

    - Το καλύτερο κρεβάτι είναι η νύστα. - Ο υπομονετικός ο άνθρωπος είναι πιο πιο αποτελεσματικός, ακόμα κι απ' τον σοφό. - Επιστήμων είναι αυτός που ξέρει πολλά για ένα αντικείμενο. Σοφός είναι αυτός, που ξέρει λίγα για πολλά αντικείμενα. - Όποιος δεν έκανε ένα παιδί, δεν φύτεψε ένα δένδρο, και δεν έγραψε ένα βιβλίο, δεν έφτιαξε τίποτα στη ζωή του. "Τσώρτσιλ" - Τα πολυτιμότερα για τον άνθρωπο αγαθά είναι πάμφθηνα και σε επάρκεια. - Ο άνθρωπος είναι μια μηχανή φτιαγμένη για να κινείται. Αν δεν την…
    Φρίξος 7019
  • Φεβ 08, 2020 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 10η

    - "Καραγκιόζης" είναι ο μαυρομάτης στα Τούρκικα. - "Καραμανλήδες" και "Καραμάνηδες" ήταν τουρκόφωνοι Έλληνες χριστιανοί που κατοικούσαν στην Καραμανία,που είναι κοντά στο Ικόνιο της Μικράς Ασίας. Αυτοί έγραφαν την τούρκικη γλώσσα με Ελληνικά γράμματα. - "Γιουρούκηδες" ήταν νομάδες περιοχής του Πόντου. - Όποιος δεν γεννήθηκε, δεν ξέρει οτι δεν γεννήθηκε. Όποιος όμως γεννήθηκε ξέρει πως σίγουρα κάποια μέρα θα πεθάνει. Και εδώ τίθεται το ερώτημα. Ποιός άραγε είναι ο τυχερός; To be or not to be?. -…
    Φρίξος 7290
  • Ιαν 24, 2020 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 8η

    - Ζήσε το σήμερα σαν να είναι να πεθάνεις αύριο. - Ο λύκος την τρίχα αλλάζει, το χούι δεν το αλλάζει (λαϊκή παροιμία). - Όλα τα γουρούνια, την ίδια μουτσούδα έχουν (λαϊκή παροιμία). - Το γουρούνι πρόβατο δεν γίνεται (λαϊκή παροιμία). - Θέλει ο τάτας μας (πατέρας μας) και κλάνει η μάνα μας (λαϊκή παροιμία). - Ο χαιρετισμός στα Αραβικά είναι "Σαλάμ Αλέγκουμ" (ειρήνη σε σένα) και ο αντιχαιρετισμός είναι "Αλέγκουμ Σαλάμ" (και σε σένα ειρήνη). - "Χαντζαρούλας" ήταν ο θεληματαντζής στον κλέφτικο…
    Φρίξος 7162
  • Ιαν 10, 2020 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 7η

    -Ο Κωνσταντίνος ο Μέγας σκότωσε το γιό του Κρίσπο γιατί υποψιαζόταν ότι είχε ερωτική σχέση με τη δεύτερη γυναίκα του την Φαύστα. - Σε όλη τη διάρκεια του μεσαίωνα (χίλια περίπου χρόνια) δεν έγινε καμιά ανακάλυψη. - Όσες ανακαλύψεις έγιναν τον 20ο αιώνα μ.χ., δεν έγιναν καθ'όλη τη διάρκεια ζωής του αννθρώπου. - Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο. Κανείς όμως δεν θέλει να αλλάξει τον εαυτό του. "Ντοστογιέφσκι". - Κακό δεν είναι να πέσεις. Κακό είναι να μην προσπαθήσεις να σηκωθείς. -Τα…
    Φρίξος 18924
  • Ιαν 02, 2020 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 6η

    ΟΙ ΕΠΤΑ ΣΟΦΟΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ 1 - Βίας ο Πριηνεύς 2 - Σόλων ο Αθηναίος 3 - Θαλής ο Μιλήσιος 4 - Κλεόβουλος ο Ρόδιος 5 - Περίανδρος ο Κορίνθιος 6 - Χείλων ο Λακεδαιμόνιος 7 - Πιττακός ο Μυτιληναίος Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr
    Φρίξος 8269
  • Δεκ 22, 2019 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 5η

    -Η χρονολογία γέννησης του Ιησού Χριστού είναι το 5508 απο τότε που άρχισε η μέτρηση των ετών. Αρα τώρα που γράφω 2010 μχ αντιστοιχεί στο 7518. -Αν θες μεγάλον άνθρωπον να σε θαρρούν οι άλλοι, να ορκίζεσαι πως απο σέ αυτοί είναι πιό μεγάλοι. -Μηδενί συμφοράν ανειδήσεις, κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον. (Αρχαίο) -Μηδένα προ του τέλους μακάριζε. (Αρχαίο - Σόλων) -"Μουσαφίρης" είναι Τούρκικη λέξη και σημαίνει φιλοξενούμενος. -Οι Εσκιμώοι το θεωρούν προσβολή και μπορεί ακόμα και να σε…
    Φρίξος 7884
  • Δεκ 11, 2019 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 4η

    -Είναι πολλά πράγματα που φαίνονται απαραίτητα και που φορτώνουμε με αυτά την ζωή μας, ενώ θα μπορούσαμε εύκολα να τα αγνοήσουμε. -Όποιος πηγαίνει μακριά στον χώρο, κινείται μακριά και στο χρόνο. -"Βιρ Αλλάχ" σημαίνει "δώσε Θεέ". -"Αρναούτης" είναι ο Αλβανός στα Τούρκικα. -"Τσελεμπής" στα Τούρκικα είναι ο κύριος. Εμείς "Τσελεπή" λέγαμε τον περιποιημένο εμφανισιακά άνδρα. Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr
    Φρίξος 8829
  • Δεκ 03, 2019 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 3η

    -Για να προσπαθήσεις να μάθεις κάτι, πρέπει να παραδεχθείς ότι δεν ξέρεις πολλά. -Για να γίνεις καλύτερος άνθρωπος, πρέπει να σκεφθείς ότι μπορεί να είσαι κακός. -Αν νομίζεις ότι είσαι καλά δεν διορθώνεσαι ποτέ. -Ζωή δεν είναι να ξυπνάς και να κοιμάσαι πάλι, ζωή είναι να είσαι ξυπνητός όταν κοιμούνται οι άλλοι. "Κρητική Μαντινάδα" -"Μουχτάρης" λέγονταν ο αιρετός κοινοτικός υπάλληλος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr
    Φρίξος 8907
  • Νοε 24, 2019 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 2η

    -Ο κακός ο χρόνος περνάει. Ο κακός ο γείτονας δεν περνάει. -Οι λύκοι δεν πεθαίνουν απο μοναξιά. -Είναι μεγάλο βάρος να είσαι Έλληνας, γιατί είσαι υποχρεωμένος να αποδείξεις στούς ξένους οτι είσαι κάτι διαφορετικό. -Αρετή είναι να ξεχνάς την δική σου δυστυχία και να σκέφτεσαι την δυστυχία του άλλου. -Δεν πρέπει να μιλάμε στον άρρωστο για τον Θεό, αλλά στον Θεό για τον άρρωστο. Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr
    Φρίξος 9165
  • Νοε 18, 2019 Δια βίου μάθηση

    ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 1η

    -Η ευτυχία δεν είναι κάτι το συγκεκριμένο, είναι αίσθημα. Γι' αυτό μην την ψάχνετε γύρω σας, αναζητείστε την μέσα σας. -Ευτυχισμένος δεν είναι αυτός που έχει ό,τι επιθυμεί, αλλά αυτός που επιθυμεί ό,τι έχει. -Πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει πολλά, αλλά αυτός που του φθάνουν τα λίγα. -Ο πιο φτωχός άνθρωπος είναι ο τσιγγούνης. Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr
    Φρίξος 8844

Τα δημοφιλέστερα του αρθρογράφου

Ti κάνει και τι δεν κάνει ένας τζέντλεμαν

Ti κάνει ένας τζέντλεμαν; • Παρότι είναι βιαστικός, βρίσκει πάντοτε χρόνο.• Κοιτά πάντοτε τον συνομιλητή του στα μάτια. είτε μιλά είτε ακούει.• Είναι ευθυτενής. Ητοι. κεφάλι ψηλά (όχι όμωs και μύτη). ίσιοι οι ώμοι, μέσα η κοιλιά.• Επαινεί δημοσίως, ψέγει ιδιωτικώς.• Κάνει τα δύσκολα πράγματα με ευκολία.• Επιστρέφει ό,τι δανείζεται σε προκαθορισμένο χρόνο.• Εχει πάντοτε ένα μαντίλι για να το προσφέρει σε στιγμέs χαράς ή λύπηs.• Οταν δεν θυμάται το όνομα ενός από τους ανθρώπους που συστήνει,…
Νοε 02, 2020 22313
Δια βίου μάθηση

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 7η

-Ο Κωνσταντίνος ο Μέγας σκότωσε το γιό του Κρίσπο γιατί υποψιαζόταν ότι είχε ερωτική σχέση με τη δεύτερη γυναίκα του την Φαύστα. - Σε όλη τη διάρκεια του μεσαίωνα (χίλια περίπου χρόνια) δεν έγινε καμιά ανακάλυψη. - Όσες ανακαλύψεις έγιναν τον 20ο αιώνα μ.χ., δεν έγιναν καθ'όλη τη διάρκεια ζωής του αννθρώπου. - Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο. Κανείς όμως δεν θέλει να αλλάξει τον εαυτό του. "Ντοστογιέφσκι". - Κακό δεν είναι να πέσεις. Κακό είναι να μην προσπαθήσεις να σηκωθείς. -Τα…
Ιαν 10, 2020 18924
Δια βίου μάθηση

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 2η

-Ο κακός ο χρόνος περνάει. Ο κακός ο γείτονας δεν περνάει. -Οι λύκοι δεν πεθαίνουν απο μοναξιά. -Είναι μεγάλο βάρος να είσαι Έλληνας, γιατί είσαι υποχρεωμένος να αποδείξεις στούς ξένους οτι είσαι κάτι διαφορετικό. -Αρετή είναι να ξεχνάς την δική σου δυστυχία και να σκέφτεσαι την δυστυχία του άλλου. -Δεν πρέπει να μιλάμε στον άρρωστο για τον Θεό, αλλά στον Θεό για τον άρρωστο. Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr
Νοε 24, 2019 9165
Δια βίου μάθηση

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 3η

-Για να προσπαθήσεις να μάθεις κάτι, πρέπει να παραδεχθείς ότι δεν ξέρεις πολλά. -Για να γίνεις καλύτερος άνθρωπος, πρέπει να σκεφθείς ότι μπορεί να είσαι κακός. -Αν νομίζεις ότι είσαι καλά δεν διορθώνεσαι ποτέ. -Ζωή δεν είναι να ξυπνάς και να κοιμάσαι πάλι, ζωή είναι να είσαι ξυπνητός όταν κοιμούνται οι άλλοι. "Κρητική Μαντινάδα" -"Μουχτάρης" λέγονταν ο αιρετός κοινοτικός υπάλληλος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr
Δεκ 03, 2019 8907
Δια βίου μάθηση

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 1η

-Η ευτυχία δεν είναι κάτι το συγκεκριμένο, είναι αίσθημα. Γι' αυτό μην την ψάχνετε γύρω σας, αναζητείστε την μέσα σας. -Ευτυχισμένος δεν είναι αυτός που έχει ό,τι επιθυμεί, αλλά αυτός που επιθυμεί ό,τι έχει. -Πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει πολλά, αλλά αυτός που του φθάνουν τα λίγα. -Ο πιο φτωχός άνθρωπος είναι ο τσιγγούνης. Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr
Νοε 18, 2019 8844
Δια βίου μάθηση

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 4η

-Είναι πολλά πράγματα που φαίνονται απαραίτητα και που φορτώνουμε με αυτά την ζωή μας, ενώ θα μπορούσαμε εύκολα να τα αγνοήσουμε. -Όποιος πηγαίνει μακριά στον χώρο, κινείται μακριά και στο χρόνο. -"Βιρ Αλλάχ" σημαίνει "δώσε Θεέ". -"Αρναούτης" είναι ο Αλβανός στα Τούρκικα. -"Τσελεμπής" στα Τούρκικα είναι ο κύριος. Εμείς "Τσελεπή" λέγαμε τον περιποιημένο εμφανισιακά άνδρα. Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr
Δεκ 11, 2019 8829
Δια βίου μάθηση

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 6η

ΟΙ ΕΠΤΑ ΣΟΦΟΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ 1 - Βίας ο Πριηνεύς 2 - Σόλων ο Αθηναίος 3 - Θαλής ο Μιλήσιος 4 - Κλεόβουλος ο Ρόδιος 5 - Περίανδρος ο Κορίνθιος 6 - Χείλων ο Λακεδαιμόνιος 7 - Πιττακός ο Μυτιληναίος Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr
Ιαν 02, 2020 8269
Δια βίου μάθηση

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 5η

-Η χρονολογία γέννησης του Ιησού Χριστού είναι το 5508 απο τότε που άρχισε η μέτρηση των ετών. Αρα τώρα που γράφω 2010 μχ αντιστοιχεί στο 7518. -Αν θες μεγάλον άνθρωπον να σε θαρρούν οι άλλοι, να ορκίζεσαι πως απο σέ αυτοί είναι πιό μεγάλοι. -Μηδενί συμφοράν ανειδήσεις, κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον. (Αρχαίο) -Μηδένα προ του τέλους μακάριζε. (Αρχαίο - Σόλων) -"Μουσαφίρης" είναι Τούρκικη λέξη και σημαίνει φιλοξενούμενος. -Οι Εσκιμώοι το θεωρούν προσβολή και μπορεί ακόμα και να σε…
Δεκ 22, 2019 7884
Δια βίου μάθηση

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 12η

- Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα δεν έχει σημασία, αρκεί να πιάνει ποντίκια. Το είπε ο Κινέζος ηγέτης Μαο-Τσε-Τούνγ. - Στην πολιτική είναι πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Κων. Καραμανλής. - Αν δεν σπάσεις αυγά, δεν τρως ομελέττα. - Το πάσχα των ορθοδόξων Χριστιανών εορτάζεται την Κυριακή μετά την πανσέληνο, μετά το εαρινό ηλιοστάσιο και μετά το πάσχα των Ιουδαίων. - "Spin" είναι αεροπορικός όρος και στα Ελληνικά αποδίδεται σωστά με την σύνθετη λέξη…
Φεβ 28, 2020 7682
Δια βίου μάθηση

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 10η

- "Καραγκιόζης" είναι ο μαυρομάτης στα Τούρκικα. - "Καραμανλήδες" και "Καραμάνηδες" ήταν τουρκόφωνοι Έλληνες χριστιανοί που κατοικούσαν στην Καραμανία,που είναι κοντά στο Ικόνιο της Μικράς Ασίας. Αυτοί έγραφαν την τούρκικη γλώσσα με Ελληνικά γράμματα. - "Γιουρούκηδες" ήταν νομάδες περιοχής του Πόντου. - Όποιος δεν γεννήθηκε, δεν ξέρει οτι δεν γεννήθηκε. Όποιος όμως γεννήθηκε ξέρει πως σίγουρα κάποια μέρα θα πεθάνει. Και εδώ τίθεται το ερώτημα. Ποιός άραγε είναι ο τυχερός; To be or not to be?. -…
Φεβ 08, 2020 7290
Δια βίου μάθηση

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 8η

- Ζήσε το σήμερα σαν να είναι να πεθάνεις αύριο. - Ο λύκος την τρίχα αλλάζει, το χούι δεν το αλλάζει (λαϊκή παροιμία). - Όλα τα γουρούνια, την ίδια μουτσούδα έχουν (λαϊκή παροιμία). - Το γουρούνι πρόβατο δεν γίνεται (λαϊκή παροιμία). - Θέλει ο τάτας μας (πατέρας μας) και κλάνει η μάνα μας (λαϊκή παροιμία). - Ο χαιρετισμός στα Αραβικά είναι "Σαλάμ Αλέγκουμ" (ειρήνη σε σένα) και ο αντιχαιρετισμός είναι "Αλέγκουμ Σαλάμ" (και σε σένα ειρήνη). - "Χαντζαρούλας" ήταν ο θεληματαντζής στον κλέφτικο…
Ιαν 24, 2020 7162
Δια βίου μάθηση

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 11η

- Το καλύτερο κρεβάτι είναι η νύστα. - Ο υπομονετικός ο άνθρωπος είναι πιο πιο αποτελεσματικός, ακόμα κι απ' τον σοφό. - Επιστήμων είναι αυτός που ξέρει πολλά για ένα αντικείμενο. Σοφός είναι αυτός, που ξέρει λίγα για πολλά αντικείμενα. - Όποιος δεν έκανε ένα παιδί, δεν φύτεψε ένα δένδρο, και δεν έγραψε ένα βιβλίο, δεν έφτιαξε τίποτα στη ζωή του. "Τσώρτσιλ" - Τα πολυτιμότερα για τον άνθρωπο αγαθά είναι πάμφθηνα και σε επάρκεια. - Ο άνθρωπος είναι μια μηχανή φτιαγμένη για να κινείται. Αν δεν την…
Φεβ 20, 2020 7019
Δια βίου μάθηση

Μούσες και Ερινύες στην Ελληνική Μυθολογία

Ερινύες Ελληνική μυθολογία. Θεότητες της εκδίκησης. Ήταν ίσως προσωποιημένες κατάρες. Σύμφωνα με τον Ησίοδο, ήταν θυγατέρες της Γαίας και ξεπήδησαν απο το αίμα του ευνουχισμένου συζύγου της, του Ουρανού. Ο Αισχύλος τις χαρακτηρίζει θυγατέρες της νυκτός και ο Σοφοκλής του Σκότους και της Γαίας. Πρώτος μίλησε για τρείς Ερινύες ο Ευριπίδης, ενώ μεταγενέστεροι συγγραφείς τις ονόμασαν Αληκτώ (που η οργή της δεν καταυγάζει), Τισιφόνη (που εκδικείται τον φόνο) και Μέγαιρα (προσωποποίηση της εχθρικής…
Απρ 30, 2020 6758
Δια βίου μάθηση

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 13η

- Όταν ξέρεις πολλά καταλαβαίνεις ότι δεν ξέρεις τίποτα. "Εν οίδα οτι ουδέν οίδα" (Σωκράτης). - Αν δεν κουραστείς, πως θα ξεκουραστείς (πατέρας μου). - Οι άνθρωποι σε όλη την γή, κλαίνε και γελάνε το ίδιο. - "Κουρμπάν Μπαϊράμ" είναι η γιορτή θυσίας των Μουσουλμάνων. Θυμήθηκα εγω στα παιδικά μου χρόνια να λένε "Κουρμπάνια" την γιορτή. - "Κασάπ" στα τούρκικα είναι ο κρεοπώλης. Έτσι επικράτησε να τον λένε και στα Ελληνικά "Χασάπη". - Μπροστά στον έρωτα είμαστε όλοι ανίσχυροι. (Θεόδωρος…
Μαρ 11, 2020 6673
Δια βίου μάθηση

Ο όρκος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ώπιδα Βαβυλωνίας το 324 πχ

Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΕΙΣ ΏΠΗΝ (ΤΟ 324 π.Χ.) (Σε Συμπόσιο, ενώπιον 9.000 αξιωματούχων και Προυχόντων κάθε φυλής, Ελλήνων, Περσών, Μήδων,Ιουδαίων...) -Θεωρείστε την Οικουμένη πατρίδα σας με κοινούς τούς νόμους, όπού θα κυβερνούν οι. άριστοι, ανεξάρτητα φυλής. -Δεν ξεχωρίζω τους ανθρώπους όπως κάνουν οι στενοκέφαλοι, σε "Ελληνες και Βαρβάρους. -Δεν μ' ενδιαφέρει η καταγωγή των πολιτών ούτε η ράτσα που γεννήθηκαν. Τους καταμερίζω μ' ένα μόνο κριτήριο ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ. -Για μένα κάθε καλός ξένος…
Απρ 15, 2020 6176
Δια βίου μάθηση

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 14η

- "Μισίρι" είναι η Αίγυπτος. - "Μπερεκέτ" είναι όλα τα καλά, η αφθονία στα Τούρκικα. "Μπίν μπερεκέτ" = Χίλια καλά. - "Μπουγιουρούν" στα Τούρκικα είναι το "ορίστε - περάστε". - Παλούκι το παλούκι, η κάργια απο παλούκωμα καταλήγει. (Λαϊκή παροιμία). - "Τσιράκι" στα Τούρκικα είναι ο μικρουπάλληλος μια ιδιωτικής επιχείρησης. - "Ζαμάνια" Είναι τα "χρόνια" στα Τούρκικα. - "Αφερίμ" είναι το "μπράβο" στα Τούρκικα. Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr
Μαρ 27, 2020 6080
Δια βίου μάθηση

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 15η

- Ο Απτάλικος χορός είναι ο περπατητός Ζεϊμπέκικος και πήρε την ονομασία απο την ομώνυμη τούρκικη λέξη "Απτάλ"! - "Ελευθερία" είναι η τέχνη του να κυβερνάς τον εαυτό σου, να πειθαρχείς και να ρυθμίζεις τις πράξεις σου, σύμφωνα με τις υπαγορεύσεις του ορθού λόγου. Είναι δε τόσο απαραίτητη για τη ζωή του ανθρώπου, όσο το ελεύθερο διάστημα στο πουλί για να πετάξει - "ΜΑΡΙΟ ΜΕΝΙΕ". - "Έθνος" είναι ένα σύνολο ανθρώπων με κοινή καταγωγή, κοινή γλώσσα καί κοινή θρησκεία και κοινά ιδανικά. - "Λαός"…
Απρ 05, 2020 6052
Δια βίου μάθηση

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 16η

Προτομές φονευθέντων μόνιμων στρατιωτικών και ονοματοδοσία οδών η πλατειών προς τιμή τους. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γίνεται αυτό. Έπεσαν λέει για την πατρίδα, είτε σε πόλεμο, είτε σε ειρήνη, εικονικές αερομαχίες, ασκήσεις κλπ. Γιατί; τους υποχρέωσε κανείς να διαλέξουν αυτή την δουλειά; Επαγγελματίες δεν είναι; Δεν πληρώνονται για αυτό που κάνουν; Αν ήταν εθελοντές ή έστω επίστρατοι το καταλαβαίνω. Στήσαμε προτομή σε κανένα οικοδόμο που έπεσε απο την σκαλωσιά και σκοτώθηκε ή σε κανένα αγρότη…
Μάι 09, 2020 5535
Δια βίου μάθηση

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 18η

- Οι υπέρβαροι θα έπρεπε να πληρώνουν μεγαλύτερο κόμιστρο στα μέσα μαζικής μεταφοράς και ιδιαίτερα σε αεροπλάνα. - Το μεγάλο Pour Boire (φιλοδώρημα) θα έπρεπε να αποτελεί τεκμήριο διαβίωσης. - Τα σκουρόχρωμα αυτοκίνητα θα έπρεπε να πληρώνουν υψηλότερο ασφάλιστρο αστικής ευθύνης και ιδίων ζημιών απο σύγκρουση, διότι δεν είναι εύκολα ορατά και έχουν μεγαλύτερη συχνότητα ατυχημάτων αποδεδειγμένα. - Οι εταιρείες Οδικής Βοήθειας πρέπει να χορηγούν bonus στους πελάτες τους, που δεν τους αποσχολούν…
Ιουν 01, 2020 5506
Δια βίου μάθηση

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 17η

- Γλαμουριά: Προέρχεται απο την Αγγλική λέξη "glamour" που σημαίνει μαγεία, γοητεία, αίγλη, θέλγητρο. - Το μέλλον ανήκει σε όσους πιστεύουν, οτι μπορούν να το αλλάξουν. - Όταν αποκλειστεί το αδύνατον, αυτό που μένει, όσο απίθανο και αν φαίνεται, πρέπει να είναι η αλήθεια. (Σέρλοκ Χόλμς) - Σταγόνες ύδατος πέτρας κοιλαίνουσι. (Αρχαίο) - Η νύκτα είναι μεγάλη απόλαυση. - Λίθοι και πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριγμένα, ουδέν χρήσιμα εστίν. (Αρχαίο) - Αν δεν κοπιάσεις στα νιάτα σου, θάχεις κακά…
Μάι 24, 2020 5374
Δια βίου μάθηση