Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  12:11 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 16 Μαϊος 2022 01:05

Σκέψεις, Ιδέες, προτάσεις για την αγροτική ανάπτυξη στον νομό της Αιτωλοακαρνανίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Την Τετάρτη 11 Μαϊου 2022 πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο ΕΜΙΛΕΟΝ με πρωτοβουλία της ΠΔΕ η παρουσίαση του «Μηχανισμού Στήριξης της Επιχειρηματικότητας». Με αφορμή το αντικείμενο της εκδήλωσης και λαμβάνοντας υπ’οψιν το γεγονός ότι ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι κατά βάση γεωργικός, κρίναμε σκόπιμο να κάνουμε μια συζήτηση με κάποιον ειδικό στον χώρο της Γεωργίας για να προσφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες σε όσους ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τον τομέα αυτό.

agro aitol 10

Έτσι η Χρύσα Σπαή μίλησε με τον κ. Ντάκουλα Αθανάσιο ο οποίος είναι Τεχνολόγος – Γεωπόνος του τμήματος Φυτικής Παραγωγής και ειδίκευση στον κλάδο δενδροκομίας. Ασχολείται επαγγελματικά με το αντικείμενο τα τελευταία 16 χρόνια, διατηρώντας Γεωπονικό κατάστημα στο Νεοχώρι Οινιαδών του δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου. Τα τελευταία 5 χρόνια, διαβλέποντας τις τάσεις της αγοράς, εφαρμόζει μέσα από την επιχείρησή του ένα Πρόγραμμα Δωρεάν Επίβλεψης Αγροτεμαχίων, το οποίο στελεχώνεται από ομάδα γεωπόνων και δραστηριοποιείται πλέον σε ολόκληρο το νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Καινούργιοι τρόποι καλλιέργειας και νέες καλλιέργειες

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το 1ο σκέλος της ερώτησης που αφορά τους νέους τρόπους καλλιέργειας και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι το μέλλον των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Η απόσυρση βασικών δραστικών ουσιών, αλλά και η ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών που απευθύνονται πλέον στη γεωργία, οδηγεί τους παραγωγούς σε αυτή την κατεύθυνση η οποία χρειάζεται την προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων με τον κλάδο φορέων.

Το θέμα των νέων καλλιεργειών ακούγεται δελεαστικό αλλά η εφαρμογή του αφορά περισσότερους από αυτό των παραγωγών, κλάδους. Ο κλάδος της επιστήμης χρειάζεται να μελετήσει και να προτείνει καλλιέργειες που ευδοκιμούν στο μικροκλίμα της κάθε περιοχής, ο παραγωγικός κλάδος να επενδύσει στην ιδέα μιας νέας καλλιέργειας, ενώ σε αυτό το εγχείρημα η τομές μεταποίησης και εμπορίας θα αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας ή αποτυχίας του.

agro aitol 03

Πείτε μας για τις παραδοσιακές καλλιέργειες στην Αιτωλοακαρνανία;

Η Αιτωλοακαρνανία παράγει τα πάντα. Αυτό συμβαίνει αφενός γιατί είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Νομός στην Ελλάδα και αφετέρου γιατί διαθέτει μεγάλη μορφοποικιλότητα. Στο νομό θα βρει κάποιος βουνά, θάλασσα, λίμνες, ποτάμια, κάμπους, ξερικά,  ποτιστικά, ζεστά ή κρύα μέρη. Η κύρια παραγωγή της Αιτωλοακαρνανίας είναι η ελιά και τα εσπεριδοειδή. Το ακτινίδιο, παρουσιάζει ανοδική τάση λόγο του υψηλού παραγωγικού κέρδους που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια, ενώ καλλιέργειες όπως  καλαμπόκια, βαμβάκια, μηδική, ρύζι και σιτηρά αποτελούν βασικό πυλώνα της πρωτογενούς παραγωγής του νομού. Οπωροκηπευτικά παράγονται κυρίως καρπούζι και πεπόνι αλλά οι εκτάσεις παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση.

Μετά την οικονομική κρίση πως έχει διαμορφωθεί το τοπίο για τις καλλιέργειες στον Νομό μας;

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι διπλή. Υπάρχει η οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2010, αλλά υπάρχει και μια οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2021 με την αύξηση του κόστους ενέργειας και διατηρείται φέτος με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μόλις πηγαίναμε να βγούμε από την πρώτη κρίση ήρθε η δεύτερη η οποία έχει γονατίσει την αγορά. Η αγορά αυτή την στιγμή είναι παγωμένη, κινείται πολύ διστακτικά και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Παρόλα αυτά οι αναμενόμενες τιμές αρκετών προϊόντων, καλλιεργούν ένα κλίμα αισιοδοξίας που οδηγεί στη μερική κίνησή της.

Γιατί μετά τα καπνά δεν υπήρξε το προϊόν με ετικέτα που θα έδινε στον παραγωγό οικονομική δύναμη σαν τον καπνό με αντίστοιχη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας;

Αυτό ταίριαζε με το θέμα της ημερίδας που παρακολουθήσαμε σήμερα «Μηχανισμός Στήριξης Επιχειρηματικότητας». Δεν υπήρχε αντίστοιχο ισοδύναμο και δεν υπήρξε ο μηχανισμός να δημιουργηθεί κάτι τέτοιο. Αλλά ακόμα και την περίοδο της άνθησης του καπνού στον Νομό, υπήρχε μια στασιμότητα σε ιδέες, προσπάθειες και πρωτοβουλίες, η οποία είχε χαρακτηριστικά επανάπαυσης στα κεκτημένα.

agro aitol 02

Ένας νέος αγρότης σήμερα τι θα μπορούσε να καλλιεργήσει και που θα μπορούσε να στηριχθεί;

Βασικά ένα νέος αγρότης θα πρέπει να στηρίζεται στην τεχνολογία, γιατί πλέον η τεχνολογία αφορά τον νέο τρόπο καλλιεργειών, που αναφέραμε στην αρχή. Εκτός από την βιομηχανοποίηση της καλλιέργειας μιλάμε και για την μείωση του κόστους παραγωγής. Διαφαίνεται τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή κατεύθυνση εκμεταλλεύσεων που στηρίζονται στην ολοκληρωμένη διαχείριση κάτι που απαιτεί να γίνονται λιγότεροι ψεκασμοί και γενικά να γίνεται πιο ήπια και φιλική η καλλιέργεια προς την κατανάλωση. Αφαιρούνται δραστικές ουσίες, θέλουν λιγότερα φυτοφάρμακα, λιγότερα λιπάσματα. Αυτό ουσιαστικά αυτό κάνει την καλλιέργεια πιο δύσκολη και απαιτητική ως προς το χρόνο, τον τρόπο και την επιλογή των επεμβάσεων προς αυτή. Υπάρχουν βέβαια και τεχνολογικοί μηχανισμοί που σου δίνουν διάφορα χρήσιμα δεδομένα για την καλλιέργεια όπως εδαφική και ατμοσφαιρική υγρασία και θερμοκρασία κλπ όποτε παρακολουθώντας τα μπορεί να ξέρει ο παραγωγός πότε υπάρχει αυξημένος ή μειωμένος αντίστοιχα κίνδυνος ανάπτυξης κάποιας προσβολής, οπότε σε συνεργασία με τον επιβλέπων γεωπόνο του να λαμβάνει τα κατάλληλα καλλιεργητικά μέτρα, πετυχαίνοντας την μεγιστοποίηση της οικονομικής απόδοσης της επιχείρησής του. Το τελικό συμπέρασμα είναι οι νέοι παραγωγοί να φύγουν από τα τετριμμένα των παππούδων τους και των πατεράδων τους, να επιχειρήσουν και να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα που τους δίνει η τεχνολογία.

Που θα στηριχθούν οι νέοι αγρότες για όλα αυτά; παίρνουν κάποιες επιδοτήσεις;

Υπάρχουν αρκετά προγράμματα για στήριξη νέων επιχειρήσεων όπως ένα που έτρεξε πέρυσι και αφορούσε νέους αγρότες, επιδοτώντας τους με ένα ποσό 40.000 € η ακόμα και επιδοτώντας τους με ένα σημαντικό ποσοστό άνω του 50% για αγορά μηχανημάτων, φυσικών κεφαλαίων κλπ δηλ οικονομικά εργαλεία για  να επενδύσει στη δουλειά του. Υπάρχει στήριξη από την πολιτεία και δεν είναι αμελητέα.

agro aitol 04

Σε ποια καλλιέργεια θα πρέπει να προσανατολιστεί ο νέος αγρότης για να έχει ικανοποιητικό εισόδημα;

Η καλλιέργεια που παρέχει στον παραγωγό το υψηλότερο εισόδημα τα τελευταία χρόνια είναι το ακτινίδιο. Ο νομός έχει αρχίσει και αναπτύσσει ισχυρή δυναμική στην καλλιέργεια αυτή, η οποία όμως έχει υψηλό κόστος εγκατάστασης και υψηλές απαιτήσεις φροντίδας.

Ο Νομός επίσης τείνει να γίνει κέντρο των εσπεριδοειδών. Βέβαια δεν σημαίνει ότι τα εσπεριδοειδή είναι και η πιο επικερδής καλλιέργεια καθότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Παλιότερα κέντρο των εσπεριδοειδών ήταν ο Νομός Άρτας και ο Νομός Αργολίδας. Οι γερασμένοι όμως οπωρώνες των νομών αυτών και η καλλιέργεια παλαιών και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερασμένων από την αγορά ποικιλιών έχουν φέρει το Νομό μας και τη Λακωνία σε θέση ισχύων με τη δική μας περιοχή να αναπτύσσεται διαρκώς παρουσιάζοντας τάσεις οδηγού της καλλιέργειας για τη χώρα.  Φυτεύονται διαρκώς νέοι οπωρώνες με νέες ποικιλίες, διευρύνοντας σημαντικά το εύρος κοπής των προϊόντων με άμεσο οικονομικό αντίκτυπο για τις εκμεταλλεύσεις.

Όσον αφορά την ελιά, στην Αιτωλοακαρνανία παράγεται τα 60% της ποικιλίας καλαμών που παράγεται στην χώρα, δίνοντας λόγο της ιδιομορφίας του νομού το μεγαλύτερο μέγεθος σχετικά.

Τώρα όσον αφορά τα βιολογικά προϊόντα αυτά ανήκουν στις νέες τεχνικές καλλιέργειας και αυτό αποτελεί το μέλλον της αγοράς. Θεωρώ πως όλος ο Νομός θα πρέπει να στραφεί στις βιολογικές καλλιέργειες για καλύτερη ανταποδοτικότητα και συνέχεια στην παραγωγή.

agro aitol 05

Από πού θα πάρει ενημέρωση ένας νέος αγρότης για να  ξεκινήσει μια καλλιέργεια;

Τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Γεωργικής ανάπτυξης έχει αναπτύξει ένα φορέα Γεωργικών Συμβούλων, το οποίο ουσιαστικά παρέχει τεχνική υποστήριξη. Η υπηρεσία αυτή είναι νεοσύστατη και φαίνεται πως παρέχεται δωρεάν με τη μορφή επιδότησης των φορέων. Είναι στο χέρι των παραγωγών να απαιτήσουν την υπηρεσία που τους προσφέρεται από του φορείς ώστε ο θεσμός αυτός να στηριχθεί και να βοήθησει τις επιχειρήσεις τους. Άλλοι φορείς είναι τα γραφεία Γεωργικής Ανάπτυξης των Διευθύνσεων Γεωργίας, οι κατά τόπους γεωπόνοι κ.α..

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες και υποψήφιους αγρότες;

Προτρέπω τους νέους αγρότες να δώσουν βάση στον νέο τρόπο καλλιεργειών. Πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τα εργαλεία που μας δίνονται. Ένα πρόβλημα που υπάρχει και θα μεγαλώνει στο μέλλον είναι η έλλειψη εργατικών χεριών. Αυτό δίνει ένα λόγο περισσότερο να στραφούν οι αγρότες σε νέους τρόπους καλλιέργειας εκμεταλλευόμενοι την τεχνολογία και να συνεταιριστούν γιατί όπως λέγαν οι παλιοί «Οι πολλοί παίρνουν την πόλη και τον έναν οι διαβόλοι». Άρα συμπερασματικά, η τεχνολογία και η ομαδικότητα μέσα από συνεταιρισμούς, είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας ενός νέου αγρότη.

agro aitol 06

Οι φωτογραφίες πάρθηκαν απο ανηρτημένα άρθρα στην ιστοσελίδα της Ένωσης Αγρινίου

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του site AitoloakarnaniaBEST.gr

 

Διαβάστηκε 1430 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Μαϊος 2022 01:06
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033