Κυριακή, 6η Οκτωμβρίου 2024  10:42 μμ
Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2023 21:41

Βελτιώνεται η εικόνα στο Αγρίνιο τα τελευταία χρόνια – 18% περισσότερο πράσινο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Βελτιώνεται η εικόνα στο Αγρίνιο τα τελευταία χρόνια – 18% περισσότερο πράσινο όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία απαιτείται 30% αύξηση πρασίνου στις πόλεις λόγω κλιματικής αλλαγής

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Μόλις κάτι λιγότερο από 15% αστικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη καλύπτεται από κάποιο είδος πρασίνου. Πρόσφατα συντάχθηκε η πρώτη έρευνα που προβάλλει τον αριθμό των πρόωρων θανάτων εξαιτίας των υψηλότερων θερμοκρασιών στις πόλεις, οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί από μεγαλύτερη δεντροφύτευση, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης.

«Ήδη γνωρίζουμε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες σε αστικά περιβάλλοντα συνδέονται με αρνητικά αποτελέσματα υγείας, όπως η καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια, η νοσηλεία και ο πρόωρος θάνατος. Ο στόχος μας είναι να πληροφορήσουμε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις και χαράσσουν πολιτική σε τοπικό επίπεδο για τα οφέλη της στρατηγικής ενσωμάτωσης πράσινων υποδομών στον αστικό σχεδιασμό προκειμένου να προωθηθούν τα πιο βιώσιμα, ανθεκτικά και υγιή αστικά περιβάλλοντα», αναφέρεται στην έρευνα.

Η μοντελοποίηση διαπίστωσε ότι αυξάνοντας στο 30% τον αριθμό δέντρων σε μια έκταση μειώνεται κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου –κατά μέσο όρο– η κατά τόπους θερμοκρασία στη διάρκεια των θερινών μηνών, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Από τους 6.700 πρόωρους θανάτους που αποδίδονται στις υψηλότερες θερμοκρασίες σε 93 ευρωπαϊκές πόλεις στη διάρκεια του 2015, το ένα τρίτο θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Που βρισκόμαστε όμως σε μια πόλη όπως το Αγρίνιο σε σχέση με την επιθυμητή αύξηση του 30%; Μπορεί να πει κάποιος ότι τα τελευταία 4 χρόνια έγινε μια σχετική πρόοδος αλλά έχουμε ακόμη απόσταση να διανύσουμε μέχρι το επιθυμητό.

Σύμφωνα με την υπηρεσία πρασίνου του δήμου Αγρινίου υπάρχει αυτά τα τελευταία χρόνια μια αύξηση της τάξης του 18% στο πράσινο της πόλης, κυρίως μέσω της παρουσίας γκαζόν αλλά και δέντρων με κλαδιά.

Έχουν φτιαχτεί έξι νέες πλατείες σε αυτά τα χρόνια, χωρίς να υπολογίζεται το πράσινο σε έργα όπως τα “roundabout” που έχουν παραδοθεί. «Αν εξαιρέσουμε κάποιους βανδαλισμούς και ορισμένες αστοχίες στα δέντρα που έχουν επιλεγεί σε γενικές γραμμές μπορεί να πει κάποιος ότι έχουν προστεθεί στο αστικό περιβάλλον αρκετές δεκάδες δενδρύλλια τα τελευταία χρόνια», λένε στην υπηρεσία πρασίνου. Να σημειωθεί, δε, πως στο λεγόμενο πράσινο δεν υπολογίζονται τα λουλούδια.

Τα δεδομένα αναλύθηκαν σε σχέση με τον ημερήσιο μέσο όρο θερμοκρασίας στις πόλεις σε δύο σενάρια. Το πρώτο συνέκρινε τη θερμοκρασία της πόλης με και χωρίς αστική θερμική νησίδα. Το δεύτερο προσομοίωσε την πτώση της θερμοκρασίας αν αυξανόταν η παρουσία των δέντρων στο 30%.

Κατέληξαν στο ότι η δεντροφύτευση σε αστικές περιοχές με στόχο την μείωση της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να μειώσει κατά ένα τρίτο τον αριθμό των θανάτων που συνδέονται άμεσα με τον ζεστό καιρό και με τα κύματα καύσωνα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές!

Η νέα πραγματικότητα στις πόλεις και τα παιδιά

Οι πόλεις καταγράφουν υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τα περιβάλλοντα προάστια ή με την εξοχή εξαιτίας των επιπτώσεων της αποκαλούμενης αστικής θερμικής νησίδας, κυρίως από την έλλειψη βλάστησης, από τις εξατμίσεις των κλιματιστικών συστημάτων μαζί με μαύρη άσφαλτο και με κατασκευαστικά υλικά που εγκλωβίζουν την θερμότητα. Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη εντείνει το πρόβλημα. Τον περασμένο χρόνο η Ευρώπη έζησε το θερμότερο καλοκαίρι στα χρονικά και τον δεύτερο θερμότερο χρόνο.

Κατά μέσον όρο, η θερμοκρασία στις πόλεις ήταν κατά 1,5 βαθμό υψηλότερη μετά το καλοκαίρι του 2015 σε σχέση με την επαρχία. Σε όλες τις πόλεις, το 75% του συνολικού πληθυσμού ζει σε περιοχές τουλάχιστον κατά ένα βαθμό θερμότερες, ενώ το 20% σε θερμοκρασίες τουλάχιστον δύο βαθμούς υψηλότερες.

Συνολικά πόλεις με τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων που συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες βρίσκονταν στη νότια και ανατολική Ευρώπη. Παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι οι πράσινοι χώροι μπορεί να έχουν επιπλέον οφέλη για την υγεία όπως η μείωση των κρουσμάτων καρδιαγγειακών προβλημάτων, άνοιας και κακής ψυχικής υγείας, ενώ βελτιώνουν και τις γνωστικές λειτουργίες στα παιδιά και στους ηλικιωμένους.

Το φυσικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των χώρων πρασίνου, μπορεί να είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά, αλλά τα στοιχεία είναι ακόμη περιορισμένα. Μια προηγούμενη μελέτη ISGlobal έδειξε ήδη ότι οι χώροι πρασίνου εντός και γύρω από τα σχολεία θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη γνωστική ανάπτυξη σε παιδιά μεταξύ 7 και 10 ετών. Στην παρούσα μελέτη, οι συγγραφείς επεκτάθηκαν σε αυτό το εύρημα αξιολογώντας τον αντίκτυπο του πράσινου από τη γέννηση.

Η διαχρονική αυτή ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environment Health Perspectives βασίστηκε σε δεδομένα από 1.500 παιδιά σε δύο πόλεις της Ισπανίας, τα οποία συλλέχθηκαν κατά την περίοδο 2003-2013.

Η ομάδα της ISGlobal ανέλυσε την ύπαρξη πρασίνου γύρω από το σπίτι τους – σε απόσταση 100, 300 και 500 μέτρων – κατά τη γέννηση, σε ηλικία 4-5 ετών και 7 ετών. Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά με περισσότερο πράσινο γύρω από τα σπίτια τους είχαν καλύτερες βαθμολογίες στα τεστ προσοχής.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 376 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.