Κυριακή, 6η Οκτωμβρίου 2024  6:25 μμ
Κυριακή, 06 Οκτωβρίου 2024 18:00

Αγρίνιο: Καλή η φετινή παραγωγή της πράσινης Ελιάς

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Καλή η φετινή παραγωγή της πράσινης Ελιάς στο Αγρίνιο, με εξαίρεση τις περιοχές που χτυπήθηκαν απ’ το χαλάζι. Στο 75% η συγκομιδή όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία είναι σε έλλειψη οι εργάτες γης στο Αιτωλικό ενόψει της ελιάς Καλαμών

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Ξεκίνησε η συγκομιδή της ελιάς στην περιοχή του Αγρινίου και μάλιστα στις περιοχές που δεν επλήγησαν από το χαλάζι, η ποιότητα του προϊόντος είναι πολύ καλή! Στον αντίποδα, στην περιοχή του Αιτωλικού οι ελαιοπαραγωγοί είναι σε φάση αναμονής, διότι για τις ελιές καλαμών, που «κυριαρχούν» στην περιοχή, η συγκομιδή θα ξεκινήσει περίπου μετά τις 20/10.

Την ίδια στιγμή στην περιοχή του Αγρινίου υπήρχαν και υπάρχουν εργάτες γης για να συλλεχθεί ταχύτερα ο καρπός, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται στην περιοχή του Αιτωλικού, κυρίως, παρά το γεγονός ότι φαίνεται πως η παραγωγή φέτος είναι αυξημένη, οι εργάτες γης είναι δυσεύρετοι!

Ο Διευθυντής της Ένωσης Αγρινίου Ν. Καζαντζής μιλώντας στη «Σ» επεσήμανε: «στην παρούσα φάση έχει συλλεχθεί το 70% με 75% της πράσινης ελιάς, το 70% με 75% από τις ποσότητες δηλαδή που συλλέγονται συνήθως στις πράσινες ελιές.

Συνεχίζουμε όλοι με την ελπίδα να μην υπάρξει κάποια ζημιά ή κάποια καταστροφή λόγω καιρού, ώστε να περάσει μια εβδομάδα με δέκα ημέρες ακόμη, χρόνος που χρειάζεται περίπου για την ολοκλήρωση της συλλογής των πράσινων ελιών. Μετά από περίπου ένα δεκαήμερο, αφού ολοκληρωθεί η συγκομιδή της πράσινης ελιάς, θα ξεκινήσει η συλλογή των μαύρων ελιών.

Συγκεκριμένα η συγκομιδή των μαύρων ελιών ξεκινά περίπου προς τον Νοέμβριο, αλλά φέτος θα εξαρτηθεί ο χρόνος, γιατί είναι λίγο ρευστά τα πράγματα ως προς τον καιρό, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που σημειώθηκαν κατά την προηγούμενη περίοδο.

Η ποιότητα της ελιάς φέτος είναι πάρα πολύ καλή, εκτός όμως από τις περιοχές που επλήγησαν από το χαλάζι.

Γενικότερα, μέχρι στιγμής υπήρξε πολύ υψηλή παραγωγή, ενώ εκτός από την περιοχή μας αντίστοιχη παραγωγή είχαν πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα, λ.χ. η Χαλκιδική, η Λαμία, η Άμφισσα, η Άρτα και γενικότερα όλες οι περιοχές που της χώρας που συγκομίζουν καρπό βρώσιμο είχαν καλή παραγωγή.

Οι τιμές στα 200 τεμάχια το κιλό ήταν στα 90 λεπτά. Είναι μια φυσιολογική τιμή και έδινε κίνητρο για να συλλεχθούν οι ελιές. Σε σχέση με την περσινή τιμή που δεν υπήρχε καθόλου παραγωγή ήταν μικρότερη η τιμή, αλλά σαν μια μέση τιμή παραγωγού θεωρείται ότι ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Φέτος επίσης υπήρχαν και εργατικά χέρια διαθέσιμα. Δεν παρουσιάστηκαν φαινόμενα έλλειψης εργατικών χεριών δηλαδή και αυτό βοήθησε πολύ. Παρέμειναν αρκετοί εργάτες γης στην περιοχή μας, διότι σημειώθηκαν ζημιές στην Βόρεια Ευρώπη και προτίμησαν να μείνουν στην χώρα μας, συνεπώς και στην περιοχή μας για εργασία.

Οι ανταγωνιστές στις ελιές είναι κυρίως η Ισπανία και σε μικρότερο βαθμό η Ιταλία, ενώ πλέον τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται να γίνονται εισαγωγές ελιών και από τρίτες χώρες και αυτό επηρεάζει αρνητικά την ευρωπαϊκή αγορά, οπότε δεδομένων αυτών των στοιχείων η τιμή φέτος της ελιάς ήταν λογική, ώστε να μπορεί και το προϊόν να «φύγει» για πώληση στο εξωτερικό».

Μετά τις 20/10 θα ξεκινήσει η συγκομιδή της ελιάς καλαμών στην περιοχή του Αιτωλικού

Την ίδια στιγμή η συγκομιδή της ελιάς καλαμών που «κυριαρχεί» κυρίως στην περιοχή του Αιτωλικού, αλλά και του Μεσολογγίου, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής αναμένουν να ξεκινήσουν την συγκομιδή μετά τις 20/10, αν και η παραγωγή και η ποιότητα φέτος της ελιάς καλαμών φαίνεται να είναι ικανοποιητική λόγω του ότι η περιοχή δεν αντιμετώπισε πολλά και έντονα καιρικά φαινόμενα, οι βροχές δεν επηρέασαν τον καρπό, δεν σημειώθηκαν φαινόμενα όπως χαλαζόπτωση κλπ.

Βέβαια, το διάστημα των 20 περίπου ημερών που απομένει μέχρι και την έναρξη της συγκομιδής είναι νευραλγικής σημασίας. Οι παραγωγοί σ’ αυτό το διάστημα ευελπιστούν ο καιρός να είναι ομαλός ή τουλάχιστον τέτοιος που να μην επηρεάσει τη σημερινή εικόνα των ελιών, ώστε η ωρίμανση να γίνει σωστά.

Επίσης, σε περίπου ενάμιση μήνα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η συγκομιδή των λαδοελιών, που επίσης «κυριαρχούν» στην περιοχή του Αιτωλικού.

Ωστόσο, το πρόβλημα που παρουσιάζεται στην περιοχή του Αιτωλικού είναι ότι δεν υπάρχουν εργάτες γης διαθέσιμοι, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή φέτος αυξήθηκε. Στο διάστημα που απομένει οι ελαιοπαραγωγοί κάνουν αγώνα δρόμου για να επιλύσουν το ζήτημα της έλλειψης εργατών γης, ώστε όταν ξεκινήσει η συγκομιδή να είναι σε θέση να την «τρέξουν» γρηγορότερα.

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 58 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία