Κυριακή, 6η Οκτωμβρίου 2024  8:18 μμ
Κυριακή, 06 Οκτωβρίου 2024 21:01

Αιτωλοακαρνανία: Οι μελισσοκόμοι περιμένουν τις πληρωμές

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Οι μελισσοκόμοι της Αιτωλοακαρνανίας περιμένουν τις πληρωμές για το μέτρο 11 της Βιολογικής Γεωργίας. Ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου του νομού Δημήτρης Νικολάου εξηγεί το γιατί παραγωγοί της περιοχής αποκλείστηκαν από το μέτρο

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Στην επικαιρότητα ήρθε πρόσφατα ένα ζήτημα το οποίο συζητιέται στους κύκλους των μελισσοκόμων και σχετίζεται με την καθυστέρηση πληρωμής ορισμένων δικαιούχων μελισσοκόμων, οι οποίοι όμως δεν υπέβαλαν δήλωση κατεχόμενων κυψελών για το έτος 2023, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μελισσοσμήνη. Αυτοί οι μελισσοκόμοι μάλιστα φαίνεται ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί καν την λίστα των δικαιούχων για να πληρωθούν.

Μάλιστα, για το ζήτημα πρόσφατα έχει αποστείλει επιστολή ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας στον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Στρατάκο.

Ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Νικολάου ως γνώστης των ζητημάτων που απασχολούν άμεσα και έμμεσα τους μελισσοκόμους παρουσίασε, μιλώντας στη «Σ», το θέμα σε όλη του την διάσταση.

Ο Δημήτρης Νικολάου

Συγκεκριμένα ο κ. Νικολάου επεσήμανε: «το 2022 ανακοινώθηκε από το ΥπΑΑΤ το Μέτρο 11 «Βιολογική Γεωργία» με 3ετή διάρκεια. Ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αφορούσε όλο τον αγροτικό τομέα με στόχο τη διατήρηση όσων ήταν ήδη βιολογικοί αλλά και για ένταξη νέων παραγωγών που δεν ήταν. Αυτό σημαίνει ότι φέτος είναι η τελευταία χρονιά της επιδότησης του προγράμματος αυτού.

Για να είχες ενταχθεί στο πρόγραμμα θα έπρεπε να πληρούσες τις κατάλληλες προϋποθέσεις, έτσι όπως ορίζεται για κάθε τι αντίστοιχο, σύμφωνα με το ΦΕΚ της πρόσκλησης. Αυτά είναι γνωστά.

Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι πως σε ό,τι αφορά τον κλάδο της μελισσοκομίας, ήταν η πρώτη φορά που συμπεριλαμβάνονταν σε τέτοιου είδους πρόγραμμα. Να γνωστοποιήσω, σε αυτό το σημείο, ότι η μελισσοκομία δεν συμπεριλαμβάνεται στην ΚΑΠ όπως ένας γεωργός, δεν είναι της παρούσης να το εξηγήσω, αλλά δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες της ΚΑΠ για ανάπτυξη της επιχείρησής του.

Αντ’ αυτού, έχει το δικό της ξεχωριστό τομεακό πρόγραμμα που μέσω κάποιων δράσεων, ο επαγγελματίας μπορεί να πάρει κάποια χρήματα. Μικροποσά της τάξης μερικών εκατοντάδων, το πολύ, ευρώ ως αναγνώριση των ζημιών από τις συχνές μεταφορές των κυψελών μας και εξόδων λόγω πολλών καυσίμων. Αν και ως αναγνώριση της επεικονίασης που προσφέρουμε στη φύση και τις καλλιέργειες, διά της μέλισσας, θα έπρεπε να παίρνουμε πολλά χρήματα. Ουτοπία!

Τα χρήματα αυτά δίνονται κατά 50% από την ΕΕ και ανάλογα με τον αριθμό μελισσιών που έχουμε ως χώρα. Ο μελισσοκόμος, από την άλλη, έχει υποχρέωση να δηλώσει τα μελίσσια του στο ηλεκτρονικό μητρώο του ΥπΑΑΤ. Παλιότερα κάθε δύο χρόνια κι από το 2021, βάσει οδηγίας της ΕΕ, κάθε χρόνο. Στη χώρα μας η δήλωση κατεχόμενων κυψελών πραγματοποιείται από 1 Σεπτεμβρίου μέχρι και 20 Νοεμβρίου.

Αποτελεί υποχρέωση του μελισσοκόμου, ειδικά εάν θέλει να έχει δικαίωμα συμμετοχής στις δράσεις του τομεακού ή στο μέτρο 11 «Βιολογική Γεωργία».

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούν ακόμη, οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, να χειριστούν/αξιοποιήσουν το διαδίκτυο για την ενημέρωσή τους, οπότε παρατηρείται μία παρατυπία σε μερικούς.

Χρειάζεται μία διάκριση και μία ενσυναίσθηση από το Κράτος σε αυτούς. Από την άλλη, όμως, και για να είμαι δίκαιος, πρέπει να επισημάνω ότι από την στιγμή που υπάρχουν τα Κέντρα Μελισσοκομίας, η ενημέρωση είναι καθολική, διότι στέλνονται έως και sms σε όλους, για κάθε διαδικασία που είναι σε εξέλιξη ή ξεκινά, ώστε οι μελισσοκόμοι να κάνουν έγκαιρα τις αιτήσεις τους.

Παρ’ όλα αυτά, στην Αιτωλοακαρνανία έχουν γίνει γνωστές κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις που αποκλείστηκαν εντελώς από το Μέτρο 11 των βιολογικών, αλλά την αποκλειστική ευθύνη την έχουν τα μελετητικά γραφεία που έκαναν τα λάθη. Το παράδοξο και παράλογο είναι ότι δυστυχώς δεν υπήρχε πρόβλεψη από το ΥπΑΑΤ για επανεξέταση της ένστασης, οπότε δεν μπόρεσαν να δικαιωθούν οι μελισσοκόμοι αυτοί.

Σε πανελλαδικό επίπεδο αυτές οι περιπτώσεις λαθών αφορούν περίπου 250 άτομα. Έχει παρατηρηθεί και ένα κακογράψιμο από πλευράς υπουργείου, της πρόσκλησης για το Μέτρο 11, κάτι που ευελπιστούμε όλοι να διορθωθεί στο 2ο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας που αναμένεται το Νοέμβριο και θα είναι 6ετούς διάρκειας.

Τέλος να πω ότι το ΥπΑΑΤ, εάν θέλει να βοηθήσει μερικούς αγρότες που «πληρώνουν» λάθη γραφείων και να αποδώσει δικαιοσύνη, μπορεί να το κάνει, χωρίς πολλά-πολλά και χωρίς δυσκολίες. Ακόμη, κατά παρέκκλιση, να βοηθήσει και κάποιον ηλικιωμένο που ξεχάστηκε. Ένα από τα προβλήματα της σημερινής κατάστασης στη χώρα μας είναι που το Κράτος είναι στυγνός τυπολάτρης».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 59 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία