Δευτέρα, 7η Οκτωμβρίου 2024  12:24 πμ
Κυριακή, 05 Μαρτίου 2023 00:06

«Όχι» του ΧΥΤΑ Παλαίρου σε απορρίμματα του Μεσολογγίου, πήγε στο τμήμα ο Λύρος

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Επεισοδιακή ήταν η σημερινή μετακίνηση δύο απορριμματοφόρων του δήμου Μεσολογγίου στον ΧΥΤΑ Παλαίρου όπου η απόφαση Σκρέκα επιβάλλει την εναπόθεση σκουπιδιών.

Η απόφαση πήρε ΦΕΚ χτες το βράδυ και όπως σας ενημέρωσε χτες η ΑΙΧΜΗ (δείτε εδώ) προβλέπει την μεταφορά και διάθεση μέγιστης ποσότητας δώδεκα χιλιάδων τόνων (12.000t) αστικών στερεών αποβλήτων του δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, στο νόμιμα λειτουργούντα ΧΥΤ Παλαίρου, στην θέση «Κακοπετριά» του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας. Όπως αναφέρεται, «η προσωρινή διαχείριση επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία και το περιβάλλον από τη συσσώρευση των αποβλήτων και να πραγματοποιηθεί η αποκομιδή αυτών, η οποία δεν επιδέχεται αναβολή».

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν πηγές του δήμου Μεσολογγίου στην ΑΙΧΜΗ, η ρητή απόφαση του υπουργού γνωστοποιήθηκε αμέσως μετά το ΦΕΚ στον Σύνδεσμο Διαχείρισης του ΧΥΤΑ με επιστολή χτες βράδυ (δείτε πιο κάτω). Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι πλέον μετά την ρητή απόφαση και εντολή του υπουργού δεν απαιτείται να συνεδριάσει το Δ.Σ. του ΧΥΤΑ για λόγους ανωτέρας βίας και προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε ο δήμος Μεσολογγίου ήδη «πολιορκείται» από σκουπίδια και το πρόβλημα είναι πολύ έντονο στα χωριά.

Νωρίς σήμερα το πρωί ξεκίνησαν δύο απορριμματοφόρα από το Μεσολόγγι με προορισμό την Πάλαιρο για να αδειάσουν. Τα αυτοκίνητα συνόδευαν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Παλιούρας και ο έτερος αντιδήμαρχος Νίκος Καραπάνος. Στην Πάλαιρο όμως δεν τους επέτρεψαν να εισέλθουν το ΧΥΤΑ καθώς, όπως τόνισαν, δεν είχαν τέτοια εντολή από την διοίκηση. Αμέσως άρχισε νέος γύρος επαφών από την δημοτική αρχή, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν στάθηκε δυνατό να βρεθεί κάποιος από τους διοικούντες του ΧΥΤΑ στο τηλέφωνο. Αργότερα μετά από πολλές προσπάθειες βρέθηκε ο πρόεδρος, αλλά δεν κατορθώθηκε να έρθει το Συμβούλιο του ΧΥΤΑ σε συνεννόηση.


Οι δύο Μεσολογγίτες αντιδήμαρχοι κάλεσαν την Αστυνομία για να καταγράψει το γεγονός τονίζοντας ότι αποτελεί παράβαση καθήκοντος η μη εφαρμογή των Νόμων και των αποφάσεων των Υπουργών και μάλιστα για ένα τέτοιο ευαίσθητο ζήτημα. Επιπρόσθετα, όπως δήλωσαν στην ΑΙΧΜΗ, όλο το προηγούμενο διάστημα, από τον Γενάρη, εξάντλησαν κάθε δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας και συνεννόησης με τους διοικούντες τον ΧΥΤΑ, τον πρόεδρο Αθ. Κασόλα, τους δημάρχους Βόνιτσας και Ξηρομέρου κ.λπ. Τα αυτοκίνητα γύρισαν πίσω στο Μεσολόγγι φορτωμένα.

Η λήψη της απόφασης του υπουργού ήταν μονόδρομος για την δημοτική αρχή Μεσολογγίου που, όπως μας ειπώθηκε, δεν ήθελε να φτάσει στην αναγκαστική εναπόθεση. Ωστόσο βάσει των δεδομένων και για λόγους προάσπισης της δημόσιας υγείας των κατοίκων του δήμου, είναι πλέον η μόνη λύση.

Ο δήμαρχος Κώστας Λύρος ήδη μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Βόνιτσας για να ζητήσει την άμεση εφαρμογή των Νόμων. Σύμφωνα με πληροφορίες δε, καλεί τους βουλευτές του νομού και τον Περιφερειάρχη να κινηθούν και αυτοί πολιτικά για να επικρατήσει η σωφροσύνη και να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που απασχολεί 40.000 κατοίκους του δήμου Μεσολογγίου.

aixmi-news.gr

Διαβάστηκε 368 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.