Κυριακή, 6η Οκτωμβρίου 2024  10:44 μμ
Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2023 12:37

Διαμαρτύρονται οι φυσικοθεραπευτές: Στο «χορό» των κινητοποιήσεων τα μέλη του κλάδου και στην Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Το κράτος αποφάσισε να κάνει κοινωνική πολιτική σε βάρος μας» τονίζει η πρόεδρος των Φυσικοθεραπευτών Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας Ελένη Μαραβέλη.

Την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισε το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, καθώς διαμαρτύρεται για την εφαρμογή του rebate και του clawback. Οι φυσικοθεραπευτές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις επόμενες εβδομάδες, διεκδικώντας βιώσιμη σχέση με τον ΕΟΠΥΥ.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε Πέμπτη, τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας θα παραμένουν κλειστά!

Με την κινητοποίησή τους, οι φυσικοθεραπευτές ζητούν την κατάργηση των μέτρων rebate και clawback, που επιβλήθηκαν στους παρόχους υπηρεσιών Υγείας την περίοδο εφαρμογής των μνημονίων και αύξηση της δαπάνης φυσικοθεραπείας σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

Το Περιφερειακό Τμήμα Φυσικοθεραπευτών Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας συμμετέχει στην πανελλήνια κινητοποίηση, στην απεργία και η πρόεδρός του Ελένη Μαραβέλη μιλώντας στην εφημερίδα «Συνείδηση», δίνοντας και τη διάσταση του ζητήματος που έχει ανακύψει τονίζει:

Η κ. Ελένη Μαραβέλη

«Οι φυσικοθεραπευτές έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας των εργαστηρίων τους, διότι οι αμοιβές είναι πολύ παράξενες. Από το 2013 υπογράψαμε σύμβαση ότι θα παίρνουμε 15 ευρώ ανά παραπεμπτικό, χρήματα που δεν εισπράττουμε τελικά λόγω μνημονίων, κρίσεων κλπ.

Από το Νοέμβριο του 2013 το κράτος, ο ΕΟΠΥΥ, αποφάσισε να κάνει κοινωνική πολιτική σε βάρος των ιδιωτών. Το κράτος δεν πληρώνει στους φυσικοθεραπευτές τις παροχές που δίνει προς τους ασθενείς, οι οποίοι ασθενείς όμως πληρώνουν τις εισφορές τους προς το κράτος.

Μέσα απ’ όλο αυτό καταλήγουμε να πληρωνόμαστε τους μισούς μήνες από αυτούς που δουλεύουμε. Ο ΕΟΠΥ ζήτησε και επέβαλε να γίνει έκπτωση, η οποία είναι μετά τους 15 ασθενείς που σου δίνει της τάξεως του 15%, μετά τους 23 ασθενείς που θα δίνει στον φυσικοθεραπευτή η έκπτωση είναι 20% και μετά τους 30 ασθενείς η έκπτωση είναι 30%.Αυτό είναι το rebate, την ίδια όμως στιγμή ο φυσικοθεραπευτής δεν μπορεί να κάνει έκπτωση στην θεραπεία, καθώς η υγεία δεν «χωράει» εκπτώσεις, δεν είναι προϊόν, αλλά ούτε μπορεί να κάνει τη μισή θεραπεία στον ασθενή.

Επιπλέον, το δεύτερο πρόβλημα που υπάρχει είναι πως στον κωδικό «φυσικοθεραπεία» που υπάρχει σε έναν κλειστό προϋπολογισμό δίνονται κάποια χρήματα, τα οποία όμως δεν επαρκούν και γνωρίζοντας πως οι ανάγκες είναι πάρα πολύ αυξημένες, καθώς σε καμία δημόσια δομή υγείας δεν παρέχεται πλέον φυσικοθεραπεία.

«Έριξαν» όλους τους ασθενείς στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, χωρίς όμως να υπάρχει και η ανάλογη οικονομική στήριξη. Φέτος έγινε υπέρβαση στον προϋπολογισμό κατά 13 εκατ., καθώς οι γιατροί έδωσαν παραπάνω φυσικοθεραπείες στους ασθενείς απ’ ό,τι ήταν τα χρήματα του κλειστού προϋπολογισμού. Η φυσικοθεραπεία όμως δίνεται για λόγους υγείας, όχι απλά για να δοθεί. Συνεπώς, το αποτέλεσμα είναι τα τελευταία 10 χρόνια το rebate και το clow back να είναι 230 εκατ. χρήματα τα οποία όμως έχουν αφαιρεθεί από τους φυσικοθεραπευτές.

Δεν υπάρχει βιωσιμότητα για τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας. Οι φυσικοθεραπευτές δουλεύουν κανονικά, χωρίς να μπορούν να πουν στους ασθενείς τους και στον υπόλοιπο κόσμο ότι τους κάνουν δώρο τη φυσικοθεραπεία τους ουσιαστικά.

Ο φυσικοθεραπευτής δεν πληρώνεται, διότι ο ασθενής έρχεται στα εργαστήριά μας με το παραπεμπτικό του, το οποίο για τον φυσικοθεραπευτή δεν έχει αντίκρισμα σε χρήματα, ενώ ο ασθενής, ο ασφαλισμένος, τα έχει πληρώσει τα χρήματα αυτά.

Παράλληλα μας επιβάλλει να μην λάβουμε χρήματα από τον ασθενή. Για τη μισή μας δουλειά δεν μας πληρώνουν, ενώ πλέον έχουν αυξηθεί όλα τα υλικά μας.
Οι ανάγκες για τους ασθενείς που πάνε στον φυσικοθεραπευτή είναι πραγματικές και όχι πλασματικές και για τους λόγους αυτούς και όχι μόνο προχωράμε στην κινητοποίηση πανελλαδικά και σε κυλιόμενη απεργία κάθε Πέμπτη.

Τίθεται θέμα βιωσιμότητας στα περισσότερα εργαστήρια φυσικοθεραπείας πανελλαδικά και στην περιοχή μας και πρέπει αυτό να γίνει αντιληπτό από όλους. Έχουμε πολλούς ασθενείς, αλλά αναγκαζόμαστε να βάζουμε χρήματα από την τσέπη μας για να λειτουργήσουμε τα εργαστήριά μας.

Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει και πρέπει και ο κόσμος να μάθει τι γίνεται, γιατί δεν έχουμε άλλη λύση. Το παραπεμπτικό δεν έχει χρήματα και μέσα από τις κινητοποιήσεις μας ζητάμε τα δεδουλευμένα μας. Από τα 15 ευρώ που μας είχαν υποσχεθεί παλιότερα έχουμε καταλήξει να παίρνουμε 5 ευρώ και 7 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.

Δεν διώχνουμε κανέναν ασθενή και δεν θέλουμε να διώξουμε κανέναν. Δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη πίσω από τις κινητοποιήσεις μας.

Τέλος δεν μας υποστηρίζουν ώστε να πάρουμε πιο σύγχρονο εξοπλισμό ή να κάνουμε σεμινάρια, ως αντισταθμιστικά μέτρα, αφού δεν μας πληρώνουν, αλλά και αυτά τα πληρώνουμε από την τσέπη μας».

Εφημερίδα “Συνείδηση” – Κωνσταντίνος Χονδρός

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 317 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.