Κυριακή, 6η Οκτωμβρίου 2024  10:38 μμ
Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2023 21:42

«Τσουχτερό» φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι στην Αιτωλοακαρνανία – Μέχρι και 15% ακριβότερο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Τσουχτερό» φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι. Μέχρι και 15% ακριβότερο όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Από 5% έως και 15%, ανάλογα με το προϊόν, αυξημένα τα σαρακοστιανά, ενώ η λαγάνα παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι στο Αγρίνιο

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Την τιμητική τους έχουν αυτές τις μέρες τα νηστίσιμα προϊόντα, τα σαρακοστιανά, και η παραδοσιακή λαγάνα, η οποία θα πουλιέται το Σάββατο, αλλά και ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα.

Φέτος, όπως και τα τελευταία χρόνια, όποια και αν είναι η διατροφική επιλογή των καταναλωτών, ο παράγοντας που θα «διαμορφώσει» το σαρακοστιανό τραπέζι θα είναι αποκλειστικά ο οικονομικός, αφού όποιο προϊόν και αν επιλέξουν να βάλουν στο τραπέζι τους, ελέγχουν πρώτα το βαλάντιό τους, το οποίο πλέον είναι πενιχρό.

Για ακόμη μια χρονιά το γιορτινό τραπέζι θα είναι φτωχότερο, καθώς έχουν καταγραφεί αυξήσεις από 5% μέχρι και 15%, ανάλογα με το προϊόν, αλλά οι επαγγελματίες  του Αγρινίου, που αναμένουν το τριήμερο αυτό, αισιοδοξούν πως θα «κυλήσει» καλά και ο κόσμος, έστω και με μεγαλύτερο περιορισμό, θα ψωνίσει, δεδομένου πως όλοι επιχειρούν να απορροφήσουν μέρος των αυξήσεων που βάζουν οι προμηθευτές τους.

Φέτος οι επαγγελματίες για να γεμίσουν με τα σαρακοστιανά προϊόντα τα καταστήματά τους αναγκάστηκαν να πληρώσουν ακόμη και 20% παραπάνω απ’ ότι πέρυσι τους προμηθευτές τους, ενώ οι αρτοποιοί μόνο για να προμηθευτούν σουσάμι για τις λαγάνες αναγκάστηκαν να πληρώσουν κατά 25% παραπάνω τους προμηθευτές τους!

Ωστόσο, όλοι οι επαγγελματίες της τοπικής αγοράς προσπαθούν να απορροφήσουν ποσοστό  της αύξησης ή εξολοκλήρου την αύξηση, όπου είναι δυνατόν, γι’ αυτό οι καταναλωτές στο Αγρίνιο θα συναντήσουν χαμηλότερες τιμές στα σαρακοστιανά εδέσματα σε σχέση με άλλες πόλεις και ιδίως την Αθήνα.

Οι επαγγελματίες που μίλησαν στη «Σ» αποτυπώνουν την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά παραμονές της Καθαράς Δευτέρας.

Ο Θωμάς Χαλβαντζής (κατεψυγμένα προϊόντα) τόνισε:

Ο Θωμάς Χαλβαντζής

«κάποια προϊόντα μας παραμένουν στις ίδιες τιμές, χωρίς να αυξηθούν καθόλου και άλλα έχουν πάρει αύξηση της τάξεως το 5%. Συγκεκριμένα ο χαλβάς, το τουρσί και σε αυτού του είδους τα προϊόντα δεν αυξήθηκε καθόλου η τιμή τους, ενώ τα καταψυγμένα μαλάκια και τα καταψυγμένα οστρακοειδή έχουν πάρει αύξηση της τάξεως του 5%. Το καλαμάρι από 7,5 ευρώ το κιλό που ήταν πέρσι, φέτος το πουλάμε στα 7,80. Η τιμή του χαλβά ξεκινά από 7,50 ευρώ και φτάνει και τα 13,50. Η κίνηση ξεκίνησε από την Τετάρτη, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, αν και οι περισσότεροι ψωνίζουν για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Όλα τα προϊόντα τα προμηθευτήκαμε με αύξηση από 15% μέχρι και 20% ανάλογα, αλλά προσπαθούμε να μην μετακυλήσουμε την αύξηση ή όλη την αύξηση στον καταναλωτή. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε για να μπορεί και ο καταναλωτής να ψωνίσει και έτσι να μας βοηθήσει».

Ο Μάκης Κράνης (ιχθυοπωλείο) ανέφερε:

Ο Μακης Κράνης

«η αύξηση στα προϊόντα μας είναι από 15% μέχρι και 20%. Η κίνηση ξεκίνησε από την Τετάρτη, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, αλλά ο κόσμος διαμαρτύρεται για τις τιμές. Οι καταναλωτές επιλέγουν τα νηστίσιμα ψάρια, δηλαδή καλαμάρια, χταπόδια, σουπιές, θράψαλο, μύδια, γαρίδες κλπ. Αυξήσαμε κυρίως κατά 15% την τιμή, όπου δεν μπορούσαμε να απορροφήσουμε την αύξηση της τιμής των προϊόντων μας από τους προμηθευτές μας. Για να προμηθευτούμε εμείς πολλά είδη ψαριών πληρώσαμε επιπλέον 20% σε σχέση με πέρυσι. Το χταπόδι και το καλαμάρι το ακρίβυναν κατά 15% περίπου. Πέρυσι το καλαμάρι κόστιζε 16 ευρώ και φέτος θα πάει από 18 έως 19 ευρώ, το χταπόδι από 18 ευρώ που ήταν πέρυσι θα ανέβει στα 20 ευρώ τουλάχιστον. Για να πάρουμε προϊόντα για τα μαγαζιά μας φέτος έχουμε φτάσει να ακούμε και τη φράση: «η αύξηση είναι αυτή, αν θες, αλλιώς άστο…». Μας ζητάνε 3 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση παραπάνω. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τους πελάτες μας, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Παλιότερα τα ψώνια ήταν κιλά και τώρα τεμάχια. Ψωνίζει τα απολύτως απαραίτητα, δύο σουπιές, ένα χταπόδι, τρία καλαμάρια κλπ, ενώ παλιότερα ψώνιζαν δύο κιλά καλαμάρια, δύο κιλά σουπιές».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών Αγρινίου και Περιχώρων Κώστας Σάββας επεσήμανε:

Ο Κώστας Σάββας

«την Καθαρά Δευτέρα θα έχουμε κανονικά ανοιχτά τα καταστήματά μας. Οι τιμές των πρώτων υλών είναι ιδιαιτέρα αυξημένες. Το σουσάμι, που είναι το βασικότερο προϊόν  μετά το αλεύρι για τη λαγάνα, αυξήθηκε τις τελευτές ημέρες κατά 25%. Οι αρτοποιοί του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής δεν θα αυξήσουν την τιμή της λαγάνας φέτος. Πέρυσι πουλούσαμε μέχρι και 3,5 ευρώ τη λαγάνα και σ’ αυτή την τιμή θα βρούνε και φέτος την λαγάνα οι πελάτες μας. Δεν θα βρει κάποιος λαγάνα πάνω από τα 3,5 ευρώ, χαμηλότερη τιμή φυσικά και θα υπάρχει, εν αντιθέσει με την Αθήνα του η τιμή της λαγάνας θα φτάσει φέτος και τα 5 ευρώ ή την Καβάλα που η τιμής της θα είναι 4,20, όπως και στην Λάρισα. Τα αρτοποιεία της περιοχής μας κρατάνε την τιμή σε καλά επίπεδα πιστεύουμε».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 506 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.