Κυριακή, 6η Οκτωμβρίου 2024  8:18 μμ
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2023 13:47

Δήμος Αγρινίου: Υπάρχει σχέδιο διαχείρισης συνεπειών από σεισμό – Σημεία συγκέντρωσης σε περίπτωση μεγάλου συμβάντος

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το σχέδιο διαχείρισης συνεπειών από σεισμό που υπάρχει στο Δήμο Αγρινίου αναφέρεται η εφημερίδα “Συνείδηση”  η οποία κάνει γνωστό ότι σε περίπτωση μεγάλου και απευκταίου συμβάντος,  μόνο στη Δημοτική Ενότητα Αγρινίου τα σημεία συγκέντρωσης είναι 84.   

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ο δήμος Αγρινίου και το αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του έχει ενημερώσει φορείς, γονείς και όλους τους ενδιαφερόμενους σχετικά με τα σημεία που υποδεικνύουν οι υπηρεσίες του για συγκέντρωση και καταυλισμό, αν συμβεί σημαντικός σεισμός στα όριά του.

Πρόκειται για το σχέδιο δράσης Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών του Δήμου Αγρινίου, με την κωδική ονομασία «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ», (Αριθμός Απόφασης 146/2022, ΑΔΑ: 6ΠΦ7Ω65-ΞΚΦ), που έχει κοινοποιηθεί στις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να γνωστοποιηθούν οι χώροι καταφυγής και καταυλισμού σε περίπτωση κάποιου μεγάλου γεγονότος.

Οι δράσεις πολιτικής προστασίας του Δήμου Αγρινίου στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών μετά τους πρόσφατους νόμους έχουν αποδοθεί στους Δήμους με σημαντικές αρμοδιότητες για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών.

Για τον λόγο αυτό συντάχτηκε από το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγρινίου, το Σχέδιο Δράσης όπου καταγράφονται, μεταξύ άλλων, οι ΧΩΡΟΙ ΚΑΤΑΦΥΓΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ του Δήμου Αγρινίου, σε περίπτωση εκδήλωσης σεισμού. Σε πολλές περιπτώσεις χώροι καταφυγής προσδιορίζονται και ως χώροι καταυλισμού, οι οποίοι κατά περίπτωση, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν για την προσωρινή στέγαση σεισμοπλήκτων.

Το παράρτημα του εν λόγω σχεδίου κοινοποιήθηκε στο δήμαρχο, τους αντιδημάρχους Πολιτικής Προστασίας, Παιδείας-Αθλητισμού και Βιβλιοθηκών-Δια Βίου Μάθησης-Αρχείων καθώς και στις ανάλογες διευθύνσεις του δήμου, το Υπουργείο Παιδείας και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Το έγγραφο έχει αποσταλεί «με την παράκληση να κοινοποιηθεί άμεσα σε όλες τις Σχολικές Μονάδες, προκειμένου να λάβουν γνώση για τους χώρους καταφυγής πληθυσμού, που βρίσκονται πλησίον τους».

Εφόσον διαπιστώνεται ότι ο αύλειος χώρος μιας Σχολικής Μονάδας έχει χαρακτηριστεί ως χώρος καταφυγής πληθυσμού, οι Διευθυντές αυτών υποχρεούνται να διευκολύνουν την πρόσβαση του κοινού στο χώρο αυτό, σε περίπτωση εκδήλωσης σεισμού.

Η Διεύθυνση Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Αγρινίου, στην οποία κοινοποιείται το σχέδιο, καλείται σε συνεργασία με τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων, να συγκεντρώσει τα αντικλείδια από τις εξώπορτες όλων των αύλειων χώρων των σχολείων, που είναι σε λειτουργία, ώστε να είναι διαθέσιμα σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένου και του σεισμικού φαινομένου. Ανάλογη μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει και για τα σχολεία που είναι σε αναστολή λειτουργίας ή έχουν κλείσει, εφόσον έχουν καθορισθεί ως χώροι Καταφυγής ή Καταυλισμού.

Τα σημεία

Πλατείες, ανοιχτοί χώροι, πάρκινγκ, παλαιά σχολεία στους αύλειους χώρους, ανοιχτά γήπεδα, προαύλια ενοριών εκκλησιών, πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής, παιδικές χαρές σε κάθε δημοτική ενότητα του Αγρινίου, είναι οι χώροι που υποδεικνύονται από το τμήμα πολιτικής προστασίας. Ξεχωρίζει το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνονται το Πάρκο Αγρινίου και το 7ο Γυμνάσιο, διότι και στα δύο σημεία υπάρχουν (αυτή την στιγμή) έργα σε πλήρη εξέλιξη.

Οι χώροι καταφυγής- που κατονομάζονται αναλυτικά στο έγγραφο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Αγρινίου- είναι 84 στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Αγρινίου (Δοκίμι, Καλύβια, Αγ, Κωνσταντίνος κλπ) περιλαμβανομένων και οικισμών όπως το Πυργί, η Λεύκα αλλά και όλα τα χωριά που συνενώθηκαν με το Αγρίνιο στο παρελθόν, 11 στην Νεάπολη, 14 στον πρώην δήμο Θεστιέων, 29 στην Παραβόλα, 13 στον πρώην δήμο Παναιτωλικού, 16 στον πρώην δήμο Παρακαμπυλίων, 6 στο Αγγελόκαστρο, 11 στον Αράκυνθο, 20 στην Μακρυνεία και 19 στην Στράτο.

Να σημειωθεί ότι η επικαιροποίηση των σημείων συγκέντρωσης και καταυλισμού σε καμία περίπτωση δεν αφορά το Αγρίνιο μόνο και δεν έγινε με αφορμή τους πρόσφατους σεισμούς στην Τουρκία. Ούτε πρόκειται για κάποιο «σήμα» που έχει δοθεί λόγω πληροφοριών από σεισμολόγους.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2020 από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που εξέδωσε ένα πρότυπο σχέδιο αντιμετώπισης τέτοιων αναγκών, που όμως αποκτά μια ειδική αξία τώρα που βλέπουμε δίπλα μας τι μπορεί να συμβεί, όταν δεν είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος.

Δήμος Αγρινίου: Υπάρχει σχέδιο διαχείρισης συνεπειών από σεισμό

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 209 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.