Πέμπτη, 10η Οκτωμβρίου 2024  10:26 μμ
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024 22:51

Ο Κώστας Λύρος (Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου 2019-2023) για το ενεργειακό

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ.
Δυσμενέστατες για τον Δήμο μας οι εξελίξεις στα ενεργειακά
Χάθηκαν ευκαιρίες, πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα/
Με… σταυρωμένα χέρια «διεκδικεί» ο κ. Διαμαντόπουλος

Ο Δήμος μας είναι από τους πιο ενεργοβόρους πανελλαδικά. Η ενεργειακή κρίση επηρεάζει όχι μόνο την άρδευση των καλλιεργειών και τη λειτουργία των δομών του, αλλά απειλεί με κίνδυνο γενικευμένων καταστροφών και πλημμυρικών φαινομένων ιδίως αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του την ιδιαίτερη γεωμορφολογία και τις επιπτώσεις από το έργο της Ιόνιας οδού.

Χωρίς δόση υπερβολής αυτά είναι σκέψεις που δεν γίνεται να τις προσπερνά καμία δημοτική αρχή «ελαφρά τη καρδία». Για τους λόγους αυτούς ως πρώην Δήμαρχος από την πρώτη στιγμή ενήργησα προσωπικά και συστήσαμε Ενεργειακή κοινότητα στο Δήμο μας - που ήταν η 2η πανελλαδικά! - και αιτηθήκαμε εμπεριστατωμένα την κατασκευή ΦΒ πάρκου για τη ΔΕΥΑΜ.

Σύσσωμη αντιπολίτευση για μικροπολιτικούς σκοπούς δεν επέτρεψε να προχωρήσει ο σχεδιασμός αυτός, ο οποίος εξασφάλιζε την αυτονομία μας ως Δήμο και θα είχε σήμερα αποκαταστήσει την πολύπαθη ΔΕΥΑΜ ενεργειακά.

Μην έχοντας πλειοψηφία μας οδήγησαν μοιραία στην καθ’ ολοκληρία ένταξη στο μεγάλο έργο της Περιφέρειας στο Πόλντερ και αναμέναμε τις εξελίξεις. Ένα μεγαλεπήβολο έργο στο οποίο συμμετείχαν 66 φορείς!

Η πολιτική απόφαση για να προχωρήσει ένα τέτοιου μεγέθους έργο θεωρούταν εξασφαλισμένη όπως και η συνδρομή της Περιφέρειας και συνεπώς πειραματισμοί δεν νοούνταν.

Πρόσφατα όμως ενημερωθήκαμε ότι το έργο αυτό δεν προχωρά. Και ήδη όλοι οι φορείς καλούμαστε να εισέλθουμε στο σχέδιο «Απόλλωνα» με όρους που είναι δυσμενέστεροι.

Το ερώτημα γιατί ένα τόσο σοβαρό έργο τελικά δεν προχωρά, αν αποκλείσουμε τους ερασιτεχνισμούς, μένει αναπάντητο. Το σημαντικότερο όμως για μας είναι ότι ο Δήμος μας εγκλωβίστηκε. Έχασε ευκαιρίες να αυτονομηθεί ενεργειακά, την στιγμή που ήταν πρωτοπόρος και την στιγμή που άλλοι Δήμοι κινούμενοι μετά από εμάς έχουν ήδη ετοιμάσει δικές τους ενεργειακές κοινότητες.

Η παρούσα δημοτική αρχή καλείται τώρα να διαχειριστεί την κατάσταση αυτή (ας σημειωθεί ότι ο κ. Διαμαντόπουλος καταψήφισε αναφανδόν και αυτός την δική μας πρωτοπόρα ενεργειακή κοινότητα το 2021…) όχι σαν μια δεδομένη κατάσταση όπως την εμφάνισε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο. Καλείται να υπερασπιστεί τις ιδιαιτερότητες του Δήμου μας και να διεκδικήσει την εξαίρεση και τη μεταχείριση που δικαιούται.

Εύχομαι η παθητική στάση που επέδειξε ο Δήμαρχος και σύσσωμη η δημοτική παράταξη (που το προχθεσινό Συμβούλιο τόσο βαρετό το έβλεπε αφού δεν είχε όρεξη ούτε για το γνωστό γιουχάισμα) να μετατραπεί σε ενδιαφέρον και δράση για την κινητοποίηση των δυνάμεων της προς την κατεύθυνση της υπεράσπισης των συμφερόντων του Δήμου.

Με σταυρωμένα χέρια δεν θα μας μείνει τίποτα στο τέλος!!!

 

Εκ του Γραφείου Τύπου Συνδυασμού« Δημιουργικής Ανατροπής»
Κώστας Λύρος
(Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου 2019-2023)
Διαβάστηκε 52 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.