Δευτέρα, 7η Οκτωμβρίου 2024  2:15 πμ
Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2023 20:35

ΧΥΤΑ Παλαίρου: Χωρίς απόφαση για το “εντέλλεσθε” Σκρέκα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

ΧΥΤΑ Παλαίρου: Χωρίς απόφαση για το “εντέλλεσθε” Σκρέκα. Tα σκουπίδια του Μεσολογγίου «διχάζουν» τους εκπροσώπους των Δήμων Ακτίου – Βόνιτσας και Ξηρομέρου όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Δυσκολεύει η κατάσταση στο Μεσολόγγι με τα συσσωρευμένα απορρίμματα στους δρόμους της πόλης. Ήδη ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης κάνει έκκληση στο Δήμαρχο να λυθεί το θέμα, ενώ απειλεί και με προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Παράλληλα η νέα απόφαση του ΥΠΕΝ για μεταφορά 12.000 τόνων απορριμμάτων από το Μεσολόγγι στο ΧΥΤΑ Παλαίρου δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη καθώς ο Σύνδεσμος του ΧΥΤΑ δεν έχει λάβει σχετική απόφαση.

Ωστόσο ο Σύνδεσμος Διαχείρισης του ΧΥΤΑ Παλαίρου συνεδρίασε τη Δευτέρα για το θέμα, αδυνατώντας να πάρει απόφαση… Οι εκπρόσωποι του Δήμου Ξηρομέρου ο Δήμαρχος Γ. Τριανταφυλλάκης και ο αντιδήμαρχος Σ. Γερόλυμος τάχθηκαν υπέρ της εφαρμογής της απόφασης Σκρέκα, οι εκπρόσωποι του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας όμως διαφώνησαν και εν απουσία του προέδρου του Συνδέσμου Θ. Κασόλα, δεν ελήφθη απόφαση λόγω ισοψηφίας.

Επικείμενο κορεσμό του ΧΥΤΑ επικαλείται ο Γ. Αποστολάκης

Ο Δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας Γ. Αποστολάκης διαφώνησε με την εφαρμογή της απόφασης Σκρέκα επισημαίνοντας πως ο ΧΥΤΑ Παλαίρου κινδυνεύει με κορεσμό, με αποτέλεσμα σε μικρό χρονικό διάστημα να μην μπορεί ούτε ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας αλλά ούτε και ο Δήμος Ξηρομέρου να εναποθέσουν τα απορρίμματα τους. Την άποψη αυτή συμμερίστηκε και ο αντιδήμαρχος Κ. Τσακάλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει του θεσμικού πλαισίου η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για διάθεση 12.000 τόνων απορριμμάτων από το Μεσολόγγι στο ΧΥΤΑ Παλαίρου εκτελείται υποχρεωτικά, ωστόσο υπάρχει προηγούμενο που παρόμοια απόφαση του Υπουργείου δεν έγινε δεκτή και δεν εφαρμόστηκε. Συγκεκριμένα στα τέλη του 2021 το ΥΠΕΝ είχε δώσει εντολή στο ΧΥΤΑ Στράτου να δεχθεί 3.000 τόνους απορριμμάτων από το Μεσολόγγι, ωστόσο ο Δήμος Αγρινίου είχε αρνηθεί να εφαρμόσει την απόφαση επικαλούμενος πως ο ΧΥΤΑ βρίσκεται σε κατάσταση κορεσμού.

Βεβαίως από τη στιγμή που ο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου δεν λειτουργεί τίθεται ζήτημα κινδύνου για τη δημόσια υγεία εξ΄αιτίας της συσσώρευσης απορριμμάτων, εξάλλου με αυτό το σκεπτικό πάρθηκαν όλες οι απόφασεις του ΥΠΕΝ τον τελευταίο ενάμισι χρόνο για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Μεσολογγίου. Ωστόσο τίθεται και το ερώτημα για πόσο θα παίρνονται αποφάσεις με τη δικαιολογία των απρόβλεπτων καταστάσεων που δημιούργησε η καταστροφή του ΧΥΤΑ από πυρκαγιά στον Αύγουστο του 2021… Ενάμισι χρόνο μετά η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και αυτό πλέον δεν είναι απρόβλεπτη κατάσταση…

Μεσολόγγι: Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τα σκουπίδια απειλεί ο Εμπορικός Σύλλογος

Με επιστολή του προς το Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστα Λύρο ο Εμπορικός Σύλλογος ζητά λύση για τα σκουπίδια που συσσωρεύονται στους δρόμους της πόλης και απειλεί με προσφυγή στην Δικαιοσύνη “διεκδικώντας το αυτονόητο”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η επιστολή:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου έχει γίνει αποδέκτης σοβαρών παραπόνων από επιχειρήσεις – μέλη του Συλλόγου μας για την απαράδεκτη κατάσταση που εξακολουθεί να επικρατεί στους εμπορικούς δρόμους της πόλης μας με τα σκουπίδια.

Η συσσώρευση απορριμμάτων γύρω από τους κάδους αποτελεί, πρώτα και κύρια, σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Επιπλέον, συνθέτει μια άθλια εικόνα για την τοπική αγορά, καθώς οι συνάδελφοί μας βλέπουν τα σκουπίδια να έχουν πνίξει τα πεζοδρόμια και τις εισόδους των καταστημάτων τους, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Για τους παραπάνω λόγους καλούμε τη δημοτική αρχή να προβεί άμεσα στις κατάλληλες ενέργειες, απευθυνόμενη στις αρμόδιες κρατικές αρχές, προκειμένου να υπάρξει εξομάλυνση της κατάστασης με την έγκαιρη και συστηματική αποκομιδή των σκουπιδιών.

Σε διαφορετική περίπτωση σας ενημερώνουμε ότι ο Σύλλογός μας προτίθεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου διεκδικώντας το αυτονόητο, δηλαδή ένα Μεσολόγγι με καθαρούς δρόμους που σέβεται την υγεία του καταναλωτικού κοινού και των δημοτών του εν γένει.

Εν αναμονή των ενεργειών σας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                      Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ                  ΜΑΡΙΑ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 464 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.