Δευτέρα, 28η Οκτωμβρίου 2024  10:20 πμ
Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2024 22:07

Η Ολυμπία Οδός απαντά για το… Αγρίνιο: Πόσο χρειάζεται η σύνδεση με την Ιόνια Οδό

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Η απάντηση έρχεται από την Ολυμπία Οδό στον αν χρειάζονται οι μεγάλοι δρόμοι, καθώς το Αγρίνιο είναι η μόνη πόλη τέτοιου μεγέθους που δεν συνδέεται με δρόμο σαν την Ιόνια Οδό.

Τι λέει η αποτίμηση της Ολυμπίας Οδού, λοιπόν, για τη περιοχή από την οποία διέρχεται;

Υπάρχουν τα εξής αποτελέσματα:

–αύξηση 15-20% του τουριστικού ρεύματος στις περιοχές που εξυπηρετεί η Ο.Ο. μετά την ολοκλήρωση του έργου (καλύτερη προσβασιμότητα σε δημοφιλείς προορισμούς όπως οι παραλιακές περιοχές της Πελοποννήσου και τα Ιόνια νησιά).

–κατά 30-40% βελτίωση της εμπορικής δραστηριότητας λόγω της Ολυμπίας Οδού λόγω μείωσης του χρόνου μεταφοράς προϊόντων.

–κατά 0,5-1,5% αύξηση του τοπικού ΑΕΠ στις περιοχές διέλευσής της ΟΟ, κυρίως λόγω των επενδύσεων και της απασχόλησης, και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Σήμερα παρέχει πάνω από 1.600 θέσεις εργασίας (πολλές από αυτές αφορούν στελέχη υψηλής επιστημονικής εξειδίκευσης).

-μεγαλύτερη Μέση Ημερήσια Κυκλοφορία Έτους Βαρέων Οχημάτων, η οποία είναι κατά 50% μεγαλύτερη από τον μέσο όρο του υπόλοιπου οδικού δικτύου της χώρας.

-πλεονέκτημα της διασύνδεσης με άλλα μέσα μεταφοράς, αεροδρόμια και λιμάνια (Κορίνθου, Κιάτου και Αιγίου) και το αεροδρόμιο του Αράξου.

-μείωση στα τροχαία ατυχήματα, ειδικά τα θανατηφόρα, κατά 96%, αύξηση της ασφάλειας και μείωση στο κόστος των δυστυχημάτων.

Σίγουρα, πριν από χρόνια, όλο και κάποιος θα έλεγε π.χ. στο Αίγιο, "μα γιατί τέτοια πρεμούρα να βγαίνουμε απευθείας στον νέο δρόμο και ο παλιός καλός είναι,. εθνική οδός ήταν κάποτε"! Όμως η ζωή αποδεικνύει ότι τα προσωπικά μας αφηγήματα ή η συζήτηση για το ποιος έχει χωράφια για απαλλοτρίωση δεν αντέχουν στον χρόνο. Η περίπτωση των Γρεβενών που άλλαξαν από τελευταία σε ανάπτυξη, σε μια πόλη που ανεβαίνει διαρκώς, λέει όλη την αλήθεια.

Μιλώντας στο ypodomes.com, o Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, Παναγιώτης Παπανικόλας εξήγησε: «Η Ολυμπία Οδός, ως ένα έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, λειτουργεί πέρα και πάνω από τις συμβατικές υποχρεώσεις της και είναι στρατηγικός σύμμαχος στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των περιοχών κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου.

Εκτός από τη συμβολή της στην οικονομική ανάπτυξη, η σημασία της Ο.Ο. στο εθνικό οδικό δίκτυο είναι σημαντική λόγω του μεγάλου όγκου μεταφορών (φορτίων, πρώτων υλών και εμπορευμάτων, τα οποία επηρεάζουν έντονα τη διαμόρφωση του εθνικού και περιφερειακού ΑΕΠ).

Η οικονομική ανάπτυξη κατά την κατασκευαστική και λειτουργική περίοδο είναι επίσης σημαντική. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής είχαμε 2 δις ευρώ ή αλλιώς 1,2% στο εθνικό ΑΕΠ το οποίο αντίστοιχα μεταφράζεται σε 6% στην τοπική οικονομία. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας η Ολυμπία Οδός συμβάλλει κατά 2-3% ετησίως στους νομούς Αχαΐας & Ηλείας ενώ ειδικότερα στην Ηλεία πιστεύεται ότι μπορεί να φτάσει και το 5%».

Τέτοιοι αυτοκινητόδρομοι αποτελούν μια βάση για την ανάπτυξη των περιοχών που διέρχονται, με έργα σύνδεσης με άλλα μέσα μεταφοράς και κρίσιμες εγκαταστάσεις. Οι αλλαγές συντελέστηκαν με την παρέλευση του χρόνου με άμεσες και έμμεσες επιδράσεις. Οι άμεσες επιδράσεις ήταν η εξοικονόμηση χρόνου, η βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και μετακίνησης και οι επιδράσεις στο περιβάλλον, ενώ έφερε συχνά αλλαγές στη χρήση γης ενώ υπήρξαν και κοινωνικές επιδράσεις.

Παράλληλα δρόμοι σαν την Ιόνια και την Ολυμπία προσελκύουν δημιουργία νέων εγκαταστάσεων στις εξόδους του αυτοκινητόδρομου. Προϋπόθεση για να υπάρξει ανάπτυξη σε απομακρυσμένες περιοχές είναι πχ. η δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων (παρέχουν βασικές υποδομές και υπηρεσίες στις επιχειρήσεις, όπως κοινές εγκαταστάσεις, γραφειακούς χώρους, αποθηκευτικούς χώρους και συστήματα υποστήριξης και έχουν ως απώτερο στόχο την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της εκάστοτε περιοχής).

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 221 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.