Δευτέρα, 7η Οκτωμβρίου 2024  4:26 πμ
Σάββατο, 11 Μαρτίου 2023 01:17

Αγρίνιο: Το μέλλον της γεωργίας με τη νέα ΚΑΠ – Η πρώτη εκδήλωση από το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας (εικόνες)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η πρώτη εκδήλωση από το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας. Το μέλλον της γεωργίας με τη νέα ΚΑΠ. Παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο η νέα ΚΑΠ και ο στρατηγικός στόχος της χώρας μας από τον Χαρ. Κασίμη

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο το μεσημέρι της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε μια διάλεξη μέσα από την οποία η τοπική κοινωνία είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τους στόχους της.

Μέσα από τη διάλεξη οι παραβρισκόμενοι ενημερώθηκαν από τον ομότιμο καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Ανάπτυξης,  Χαράλαμπο Κασίμη, για τη νέα ΚΑΠ και το στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας, αλλά και τις νέες προϋποθέσεις που τίθενται και σχετίζονται άμεσα με τις επιδόσεις, οι οποίες πλέον θα αποτελούν όρο για την εκταμίευση πόρων από την ΕΕ.

Η διάλεξη του Χ. Κασίμη στο Αγρίνιο ήταν μια πρωτοβουλία του υπό ίδρυση Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας του Πανεπιστημίου Πατρών και του Προέδρου του Ν. Κούτσια. Έτσι οι παραβρισκόμενοι είδαν τα πρώτα βήματα της προσπάθειας για τη δημιουργία του τμήματος Αειφορικής Γεωργίας, ενός σύγχρονου τμήματος που θα αφορά την γεωργία του παρόντος και του μέλλοντος, όπως επίσης και την περεταίρω ανάπτυξη της τεχνολογίας στον αγροτικό τομέα και πως αυτή θα γίνει εργαλείο και κομμάτι της καθημερινότητας του αγρότη.

Με το τμήμα Αειφορικής Γεωργίας, το οποίο στοχεύει να «χτίσει» γέφυρες επικοινωνίας με την κοινωνία του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας γενικότερα στην περιοχή, οι αγρότες θα μπορούν να αποκτήσουν ένα σύγχρονο όπλο στη «φαρέτρα» τους, μέσω του οποίου θα μπορούν να εκμεταλλευτούν την επιστημονική γνώση!

Ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Ανάπτυξης Χαράλαμπος Κασίμης μιλώντας στη «Σ» για τη νέα ΚΑΠ και το στρατηγικό σχέδιο της χώρας μας τόνισε:

Αγρίνιο: Το μέλλον της γεωργίας με τη νέα ΚΑΠ - Η πρώτη εκδήλωση από το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας (εικόνες)
Ο Χαράλαμπος Κασίμης

«βρισκόμαστε σε μια νέα προγραμματική περίοδο η οποία τυπικά ξεκίνησε το 2021, αλλά λόγω πανδημίας πήρε μια μεταβατική περίοδο και από τον Ιανουάριο του 2023 η Ελλάδα εφαρμόζει τη νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική). Το νέο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας απαιτείται να συνταχθεί στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ. Η κάθε χώρα είναι υποχρεωμένη να το υποβάλει και να της εγκριθεί, αλλά να είναι πάντα ενταγμένο στη νέα αγροτική πολιτική. Χαρακτηριστικό της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής είναι να είναι περισσότερο περιβαλλοντική. Το 40% των πόρων της  και μια σειρά μέτρων θα πρέπει να είναι συνδεδεμένα με το περιβάλλον και το κλίμα. Για το σκοπό αυτό ενσωματώθηκε στην πολιτική αυτή η στρατηγική για τη βιοποικιλότητα και η στρατηγική που θέλει τη λογική «από το αγρόκτημα στο πιάτο». Στόχος είναι να μειωθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και η πολιτική αυτή επιχειρεί να βάλει τους κατάλληλους όρους, ώστε η κλιματική αλλαγή να μετριαστεί. Το δεύτερο βασικό στοιχείο της κοινής πολιτικής είναι η σύνδεσή της με τις επιδόσεις. Η κάθε χώρα δηλαδή θα πρέπει να φέρνει αποτελέσματα από την πολιτική της, στη βάση των οποίων θα εκταμιεύονται και οι πόροι, κάτι που δεν ίσχυε στο παρελθόν. Ο αγρότης θα πρέπει να ενημερωθεί, καθώς το έλλειμμα στην ενημέρωσή του είναι τεράστιο, ενώ υπάρχουν παράμετροι, όπως η πανδημία, το περιβάλλον, η ουκρανική κρίση που επηρεάζουν την αγροτική πολιτική και αυτές τις παραμέτρους ο αγρότης δεν μπορεί και δεν πρέπει να τις αγνοήσει. Το 2027, που τελειώνει η συγκεκριμένη περίοδος θα πρέπει να έχουμε ανταποκριθεί στους στόχους που έχουμε θέσει στο στρατηγικό μας σχέδιο, είτε αυτοί σχετίζονται με το νερό, είτε με τη βιοποικιλότητα, είτε για την χρήση των φυτοφαρμάκων κλπ ώστε να υπάρξει πρόοδος και να μπορέσουμε να εκταμιεύουμε από την Ε.Ε. τους πόρους. Το πρόβλημα είναι η μη ικανοποιητική ενημέρωση από τους αγρότες. Αυτό σημαίνει πρόβλημα στην εφαρμογή της κοινής αγροτικής πολιτικής. Το πρώτο δηλαδή διάστημα που προβλέπονται και νέα πράγματα θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα ως προς την κακή εφαρμογή της πολιτικής με ενδεχόμενες συνέπειες στην εκταμίευση πόρων».

Ο καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Νίκος Κούτσιας μιλώντας στη «Σ» για τους στόχους και το τμήμα Αειφορικής Γεωργίας τόνισε:

Αγρίνιο: Το μέλλον της γεωργίας με τη νέα ΚΑΠ - Η πρώτη εκδήλωση από το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας (εικόνες)
Ο Νίκος Κούτσιας

«φτιάχνουμε ένα καινούργιο τμήμα, το τμήμα Αειφορικής Γεωργίας. Τα πανεπιστήμια και τα τμήματά τους στο εξωτερικό, όπως επίσης και πολλά τμήματα πανεπιστημίων της Ελλάδας οργανώνουν μια σειρά σεμιναρίων σε διάφορα επίπεδα, στο επίπεδο του εργαστηρίου και του τομέα του και φυσικά στο επίπεδο του τμήματος. Στο πλαίσιο αυτό κάνουμε και εμείς επιστημονικές διαλέξεις που σχετίζονται με το τμήμα μας. Το αντικείμενο της διάλεξης του κ. Κασίμη είναι η νέα ΚΑΠ και το στρατηγικό σχέδιο της χώρας μας. Στόχος μας είναι να συνδέσουμε το τμήμα, να δημιουργήσουμε σχέσεις με την τοπική κοινωνία. Το θέμα αυτό απευθύνεται και στην τοπική κοινωνία, εκτός από τους φοιτητές, καθώς η Αιτωλοακαρνανία είναι αγροτικός νομός και έχει πολλά πράγματα για να έρθουν οι δύο πλευρές σε επαφή, να αλληλεπιδράσουν, να πάρουμε και να δώσουμε. Το διακύβευα είναι να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε περιβάλλον συνεργασίας με την τοπική κοινωνία και γι’ αυτό το σκοπό η διάλεξη αυτή είναι μια αρχή. Η γεωργία αλλάζει στις μέρες μας. Έχουμε διαπιστώσει πως η γεωργία του 1960, του 1990 και του 2020 είναι τρία εντελώς διαφορετικά πράγματα. Ακολουθεί την εξέλιξη της τεχνολογίας και η επιστήμη οφείλει να αξιοποιηθεί και στον τομέα αυτό. Στις μέρες μας έχουμε γεωργία με drones, τη γεωργία που έχει να κάνει με τα τρόφιμα και με περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, οι οικοσυστημικές υπηρεσίες, το φυσικό περιβάλλον, στο οποίο έχει άμεσες συνέπειες η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές. Αυτές είναι οι τρείς κατευθύνσεις του τμήματος Αειφορικής Γεωργίας. Είναι ένα σύγχρονο τμήμα που θα αφορά την γεωργία του παρόντος και κυρίως την γεωργία του μέλλοντος, συνεπώς το άνοιγμα στην τοπική κοινωνία και η αλληλεπίδραση θα είναι προς όφελος και την τοπικής κοινωνίας και του τμήματος».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 510 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.