Δευτέρα, 7η Οκτωμβρίου 2024  12:19 πμ
Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2023 23:55

Χάνει λεφτά από τη ΣΑΤΑ το Θέρμο – Δήμοι ζητούν την ακύρωση της Απογραφής στο ΣτΕ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δήμοι ζητούν την ακύρωση της Απογραφής στο ΣτΕ. Χάνει λεφτά από τη ΣΑΤΑ το Θέρμο όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, στην οποία ο Δήμαρχος Σπ. Κωνσταντάρας τονίζει: «Θα κινηθούμε αν γίνει κάτι οργανωμένα»

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Είναι γεγονός ότι για αρκετούς δήμους της χώρας η πρόσφατη απογραφή κατέγραψε μειώσεις πληθυσμού αφαιρώντας σημαντικούς πόρους από τις κρατικές χρηματοδοτήσεις, καθώς και αλλαγές στις επιτροπές ή και στον αριθμό των συμβούλων ακόμη, αν τα πράγματα ισχύσουν ως έχουν.

Κάποιοι δήμοι επικαλούνται ακόμη και το άτυπο μποϋκοτάζ που είχε γίνει από «αρνητές απογραφής» εκείνη την εποχή, αλλά κυρίως τη μεθοδολογία για να πείσουν πως έχει συντελεστεί αδικία σε βάρος τους. Κάποιοι σκέφτονται να περιμένουν την ΚΕΔΕ προκειμένου να κινηθούν και άλλοι έχουν ήδη κινηθεί. Το παράξενο είναι πως μπροστάρης είναι ένας δήμος που δεν θα έπρεπε να έχει τέτοια προβλήματα, ο δήμος Μυκόνου!

Κατέθεσε αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ για τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής του 2021 σύμφωνα με τα οποία ο μόνιμος πληθυσμός είναι μειωμένος κατά 3,3%, όπως λέει η ανακοίνωσή του «απέναντι στην αμφίβολης εγκυρότητας και μεθοδολογίας διαδικασία απογραφής» κι ενώ το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζει ότι οι κάτοικοι είναι 1.167 περισσότεροι απ’ ότι καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ! Κι όλα αυτά ενώ οι μαθητές των σχολείων ανέρχονται σε 2.443, ενώ το 2011 ανέρχονταν σε 1.794 και ότι το 2022 είχαν τιμολογηθεί 1.725.899 κυβικά νερού, έναντι 679.349 το 2011.

Ένας δήμος της περιοχής που από την πρώτη στιγμή έχει αμφισβητήσει την εγκυρότητα των στοιχείων κι έχει αναφερθεί στο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στο άμεσο μέλλον από την υποκαταγραφή είναι ο δήμος Θέρμου, δια του δημάρχου του Σπύρου Κωνσταντάρα. «Δεν έχω πλήρη ενημέρωση για την επιχειρηματολογία, αλλά μαθαίνω ότι σχετίζεται και με την μέθοδο που ακολουθήθηκε και είναι αλήθεια ότι σε αυτή αρκετοί δημότες μας δεν είχαν πρόσβαση. Ενώ ήταν αυτό-απογραφή πολλοί ηλικιωμένοι δεν είχαν τα μέσα να την κάνουν, διότι δεν έχουν την εξοικείωση. Μετά ειπώθηκε ότι όποιος δεν αυτό-απογραφεί θα τον βρουν κλιμάκια της ΕΛΣΤΑΤ και δεν ξέρω αν αυτό έγινε σε απόλυτο βαθμό. Σε κάθε περίπτωση αν γίνει προσφυγή στο ΣτΕ και υπάρξει προηγούμενο, το Θέρμο θα προσφύγει επίσης, πάντα με την συνέργεια και άλλων δήμων», εξηγεί ο δήμαρχος Θέρμου.

Η αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, στην αίτηση ακύρωσης αμφισβητείται η καταλληλότητα της επιλεγείσας μικτής απογραφικής διαδικασίας γιατί

α) δεν είχε συνεκτιμηθεί ότι 3.000.000 Έλληνες είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν τη σχέση των νεότερων με την τεχνολογία,
β)δεν είχε προηγηθεί σωστή και πλήρης ενημέρωση των πολιτών για την εφαρμοζόμενη για πρώτη φορά αυτή μέθοδο,
γ) η μέθοδος της αυτο-απογραφής, εκτός από απρόσιτη/δυσπρόσιτη λόγω της ανάγκης εξοικείωσης των πολιτών με τα τεχνολογικά μέσα, λειτούργησε αποτρεπτικά και για όσους ήταν εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, ενόψει της πολυπλοκότητας και δυσκολίας των ερωτήσεων και του γεγονότος ότι το σύστημα ηλεκτρονικά, αφενός μεν προέβαινε σε διασταύρωση των δηλωθέντων στοιχείων, αφετέρου αν κάποιο δηλωθέν στοιχείο για οποιοδήποτε λόγο δεν ήταν ορθό ή ο αυτό-απογραφόμενος δεν ήθελε να το συμπληρώσει, το ηλεκτρονικό σύστημα δεν του επέτρεπε να συνεχίσει. Είναι λοιπόν εύλογο ότι υπήρξε μεγάλο ποσοστό εγκατάλειψης της διαδικασίας αυτό-απογραφής, λόγω ακριβώς αυτών των τεχνικών ζητημάτων,
δ) δεν ίσχυσε στην πράξη η αρχική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με την οποία/όποιος δεν αυτό-απογραφεί θα δεχθεί επίσκεψη για να απογραφεί με συνέντευξη,
ε) οι απογραφείς στηρίχθηκαν σε πολλές περιπτώσεις σε έμμεσες συνεντεύξεις (γειτόνων και όχι μελών του νοικοκυριού), χωρίς να εγκυροποιήσουν από τον ερωτώμενο τις απαντήσεις,
στ) οι απογραφείς σε πολλές περιπτώσεις κλειστών σπιτιών υπέθεσαν μόνοι τους τις απαντήσεις χωρίς συνέντευξη».

Η πτώση του μόνιμου πληθυσμού κάτω από τις 10.000 αποφέρει «ψαλίδισμα» από 27 σε 19 τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και κατάργηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής με ό, τι αυτό συνεπάγεται σχετικά με την ποιότητα ζωής, την πολεοδομία, τη χωροταξία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Σπύρος Κωνσταντάρας

«Εμείς έχουμε κάποια επίπτωση λόγω ορίου όμως έχουμε κάτι πιο άμεσο. Θα πάρουμε μειωμένη ΣΑΤΑ, καθώς πάει κατά κεφαλήν και αναλογικά. Αυτό θα σημάνει υποβάθμιση των δυνατοτήτων μας και της ποιότητας ζωής των πολιτών μας. Ξαναλέω, ότι πρέπει να δούμε την επιχειρηματολογία και να γίνει κάτι με οργανωμένο τρόπο, αλλά είναι γεγονός ότι η μεθοδολογία δεν ευνοούσε πολλούς δημότες μας», τονίζει ο κ. Κωνσταντάρας.

Η απογραφή ξεκίνησε στις 23/10/2021 και μετά από διαδοχικές παρατάσεις φέρεται να ολοκληρώθηκε στις 31.12.2021, αλλά στην πράξη συνεχίστηκε μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022, τα δε προσωρινά αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν επτά ολόκληρους μήνες μετά, δηλαδή τον Ιούλιο του 2022 και τα οριστικά αποτελέσματα του νόμιμου πληθυσμού άλλους πέντε μήνες αργότερα με την ήδη προσβαλλόμενη απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ.

Το 2011, αντιθέτως, η απογραφή ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο εβδομάδες, από 10-24 Μάϊου και η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα μέσα σε μόλις δυο μήνες, στις 22 Ιουλίου. Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε μικτό σύστημα απογραφής πληθυσμού-κατοικιών, που προέβλεψε την καινοφανή -και χωρίς να έχει προηγηθεί πιλοτική δοκιμή της- μέθοδο της αυτό-απογραφής μαζί με τη συμπλήρωση εντύπων ερωτηματολογίων από απογραφείς μέσω τηλεφώνου ή με προσωπική συνέντευξη».

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 335 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.