Σάββατο, 28η Σεπτεμβρίου 2024  3:20 μμ
Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2022 01:19

Mε κριτήρια ESG το μέλλον του επιχειρείν – Θα το αντέξουν οι μικρομεσαίοι;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Mε κριτήρια ESG το μέλλον του επιχειρείν όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση” Θα το αντέξουν οι μικρομεσαίοι; Π. Τσιχριτζής: «Οι τράπεζες θα στηρίζουν βάσει αποτυπώματος σε περιβάλλον και κοινωνία»

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Στην πρόσφατη εκδήλωση για τα ενεργειακά και το περιβάλλον με πρωτοβουλία της Περιφέρεια στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, στο επίκεντρο ήταν το σχέδιο για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε τοπικό επίπεδο αλλά και η ομιλία Μανιάτη για τα ενεργειακά ζητήματα. Πέρασε κάπως στα «ψιλά» μια αποστροφή της παρέμβασης του προέδρου του Επιμελητηρίου Παναγιώτη Τσιχριτζή για ένα σχετικό θέμα που αφορά τις επιχειρήσεις:

«Θα μιλήσουν άλλοι για το περιβάλλον και την ενέργεια, εγώ από την θέση μου θα πω στους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες ότι έρχεται η μεγάλη αλλαγή του ESG και πρέπει να αρχίσουμε να ενημερωνόμαστε άμεσα, γιατί σύντομα θα είναι κριτήριο για χρηματοδότηση και των μικρών επιχειρήσεων. Είναι μια μεγάλη αλλαγή που περνάει τη βιωσιμότητα μέσα από το «αποτύπωμα» στην κοινωνία, όχι μόνο το οικονομικό. Και όπως φαίνεται θα είναι το μελλοντικό κριτήριο».

Τι είναι όμως αυτό το περίφημο ESG; Υπάρχει κάποιος θεσμικός παράγοντας που να το έχει περιγράψει; Το ESG συνοψίζει το τρίπτυχο Περιβάλλον-Κοινωνία- εταιρική Διακυβέρνηση (Environment- Social-Governance) και χρησιμοποιείται, όταν κάποιος ενδιαφέρεται να περιγράψει τις επιδόσεις μιας εταιρίας στις τρεις αυτές διαστάσεις.

Βάσει των μέχρι τώρα οδηγιών, θα υπάρχει απαίτηση για τη δημοσίευση και τις εισηγμένες ΜΜΕ, να υποβάλλουν ετήσιους Απολογισμούς Bιώσιμης Aνάπτυξης, ενώ αναμένεται να υπάρχει δυνατότητα εξαίρεσης για τις Μικρομεσαίες δίνοντας μία μεταβατική περίοδο προσαρμογής έως το 2028. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να εγκριθεί μια προσωρινή συμφωνία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η οδηγία θα αρχίσει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά τον μεγάλο αριθμό άρθρων και αναφορών στην καθημερινή οικονομική ειδησεογραφία παραμένει  ακόμη ένα ακρωνύμιο, η σημασία του οποίου δεν έχει γίνει ευρέως κατανοητή, ειδικά από μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις. Ακόμη, «το ESG μπορεί να έχει εφαρμογή και σε επίπεδο μιας χώρας και δήμων”, ανέφερε πρόσφατα στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο καθηγητής Γιώργος Σκιαδόπουλος, καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και στο Queen Mary University of London.

Όμως  το ESG δεν αφορά μόνον τις μεγάλες σε μέγεθος επιχειρήσεις αλλά και τις μικρές και μεσαίες εταιρίες.

Οι μικροί πάλι στο έλεος των τραπεζών;

Πολλές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις συνεχίζουν να μην χρηματοδοτούνται, αυτό είναι γνωστό. Θεωρητικά, οι λύσεις χρηματοδότησης ESG μπορούν να βελτιώσουν τις ταμειακές ροές των ΜμΕ, δίνοντάς τους τη δημοσιονομική ευελιξία να επιδιώξουν νέες ευκαιρίες εσόδων ή να προβούν σε πιο τολμηρές αλλαγές με επίκεντρο το ESG εντός του οργανισμού και της αλυσίδας εφοδιασμού τους.

Mε κριτήρια ESG το μέλλον του επιχειρείν - Θα το αντέξουν οι μικρομεσαίοι;
Ο Παναγιώτης Τσιχριτζής

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, οι εταιρίες που θα έχουν υψηλότερες ESG επιδόσεις θα χρηματοδοτούνται με χαμηλότερα επιτόκια. Από την άλλη όμως «αυτό σημαίνει ότι και πάλι οι  τράπεζες θα έχουν τη διαχείριση και το γενικό πρόσταγμα. Και τι θα γίνει, αν οι εταιρίες που δεν έχουν συγχρονιστεί με το ESG αποκλείονται από τον τραπεζικό δανεισμό;  Ή αν στα προβλήματα ρευστότητας προστεθούν και τέτοιες αξιολογήσεις για εταιρίες που δεν μπορούν ήδη να βρουν ρευστότητα; Είναι πράγματα που πρέπει να απαντηθούν γρήγορα πριν όλα αυτά γίνουν προαπαιτούμενα», εξηγεί ο κ. Τσιχριτζής.

Οι ΜμΕ αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% των επιχειρήσεων και απασχολούν πάνω από το 54% του εργατικού δυναμικού παγκοσμίως. Η συμβολή τους και ο αντίκτυπός τους στην παγκόσμια οικονομία και την κοινωνία είναι τεράστιες. Αργά και σταθερά, όλο και περισσότερες ΜμΕ καλούνται να συνειδητοποιήσουν ότι το ESG δεν αποτελεί εμπόδιο, αλλά επιταχυντή της ανάπτυξης. Όμως εδώ, στην καθ’ ημάς επαρχία είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο ή θα μας προσπεράσουν πάλι εξελίξεις και θα τρέχουμε πανικόβλητοι;

Ποιους αφορά μέχρι τώρα

Από το 2024 και έπειτα, η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις Εκθέσεις Εταιρικής Βιωσιμότητας (CSRD) θα απαιτεί από όλες τις μεγάλες εταιρείες σε ετήσια βάση, μίας Έκθεσης /Απολογισμού ο οποίος θα περιλαμβάνει:

-Ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία (KPIs) για θέματα που είναι σημαντικά για την εταιρεία και τα οποία αφορούν, τουλάχιστον, περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εργασιακά θέματα, τη διαφορετικότητα στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη δωροδοκία. Θα απαιτηθούν γνωστοποιήσεις άλλων θεμάτων βιωσιμότητας για την κάλυψη ζητημάτων όπως η στρατηγική, η διακυβέρνηση, οι πολιτικές, οι διαδικασίες, τα συστήματα, τα αποτελέσματα και η επίτευξη στόχων βιωσιμότητας.

-Τα ουσιαστικά θέματα βιωσιμότητας που έχει αναγνωρίσει η εταιρεία και τα οποία βασίζονται στην αρχή της διπλής ουσιαστικότητας:

-Ποιοι κίνδυνοι και ευκαιρίες βιωσιμότητας μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία της εταιρίας (π.χ. ελλείψεις πρώτων υλών ή διακοπές στην παραγωγή λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, αλλά και κινδύνους, όπως είναι ενδεχόμενο πλήγμα που μπορεί να προκληθεί στη φήμη της εταιρίας), και

-Ποιο είναι το εύρος της επίδρασης (θετική ή αρνητική) που έχει η εταιρία στους ανθρώπους και το περιβάλλον (όπως είναι η απώλεια βιοποικιλότητας ή οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αλυσίδα αξίας).

-Πληροφορίες σχετικά με τους μακροπρόθεσμους στόχους βιωσιμότητας της εταιρίας και την πρόοδο που σημειώνει σε ετήσια βάση σε σχέση με τους στόχους αυτούς.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 424 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News