Σάββατο, 28η Σεπτεμβρίου 2024  2:13 μμ
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2024 14:59

Θύρρειο: Έξι μήνες περίμεναν για την παράλληλη στήριξη και ήρθε η υποβάθμιση του σχολείου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Έξι μήνες περιμένουν απάντηση από το ΚΕΔΑΣΥ στο Θύρρειο για την παράλληλη στήριξη και τους ήρθε η υποβάθμιση του σχολείου

Αγανάκτηση για την υποβάθμιση από τους γονείς στο Θύρρειο που έχουν κάνει κατάληψη στο σχολείο λόγω της υποβάθμισης

Κλειστό παραμένει το δημοτικό σχολείο του Θυρρείου Βόνιτσας, διότι οι γονείς αντιδρούν στην απόφαση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας να υποβιβάσει το σχολείο από διθέσιο σε μονοθέσιο, κάτι που ενδεχομένως να σημαίνει ότι σε βάθος χρόνου να είναι ίσως ορατό ακόμη και το «λουκέτο», σε συνδυασμό φυσικά με τον παράγοντα της υπογεννητικότητας.
Οι γονείς εντός του Σαββατοκύριακου θα αποφασίσουν για το ποια θα είναι η στάση τους την ερχόμενη εβδομάδα. Ο λόγος όμως που οδήγησε τους γονείς στην απόφαση να βάλουν «λουκέτο» οι ίδιοι στο σχολείο είναι η λήψη της απόφασης από την Πρωτοβάθμια, χωρίς να εξεταστούν τα «δεδομένα» του σχολείου. Όπως αναφέρει και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Νηπιαγωγών Βόνιτσας, Ευθύμης Μυλωνίδης, από το περασμένο Μάρτιο οι εκπαιδευτικοί του σχολείου περιμένουν από το ΚΕΔΑΣΥ να εγκριθεί η παράλληλη στήριξη για μαθητές που την έχουν ανάγκη. Και πλέον η εκπαιδευτική διαδικασία με την υποβάθμιση του σχολείου χειροτερεύει ακόμη περισσότερο.

Ο κ. Μυλωνίδης μιλώντας στη «Σ» και περιγράφοντας τόσο τα προβλήματα του συγκεκριμένου δημοτικού, όσο και άλλων σχολείων των Δήμων Ακτίου – Βόνιτσας και Ξηρομέρου επεσήμανε:
«το δημοτικό σχολείο Θυρρείου στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, το Σεπτέμβριο, αριθμούσε 14 μαθητές και σήμερα έχει 12. Αυτό που έκανε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας ήταν να υποβιβάσει το σχολείο από διθέσιο σε μονοθέσιο, δηλαδή από δύο πρωινά τμήματα να έχει ένα. Αυτό έγινε με βάση το νόμο, αλλά στα σχολεία έχουμε να κάνουμε με παιδιά, με παιδιά με ιδιαιτερότητες, με μαθησιακές δυσκολίες, με αποκλίνουσες συμπεριφορές και γι’ αυτό υπάρχει η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, το ΚΕΔΑΣΥ, το οποίο διαγνώσκει τις περιπτώσεις αυτές και για το λόγο αυτό υπάρχει και κάποια απόκλιση από τη νομοθεσία.

Στο σχολείο του Θυρρείου δημιουργήθηκε η πεποίθηση σε όλους του γονείς ότι απλά πήραν τη «μεζούρα» μέτρησαν τα παιδιά και έλαβαν την απόφαση. Οι γονείς λένε ότι επικοινώνησαν με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Αιτωλοακαρνανίας και δεν βρήκαν ανταπόκριση, απλά τους ανακοινώθηκε αυτός είναι ο νόμος, αυτή είναι η απόφαση και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξαγριωθούν.

Θύρρειο: Έξι μήνες περίμεναν για την παράλληλη στήριξη και ήρθε η υποβάθμιση του σχολείου

Δεν θα σταθούμε όμως σ’ αυτό, αλλά στο γιατί θα έπρεπε το σχολείο στο Θύρρειο να έχει δύο πρωινά τμήματα, όπως επίσης και να είναι και ολοήμερο. Θα έπρεπε να έχει δύο πρωινά τμήματα, γιατί υπάρχουν θέματα μαθησιακά και σοβαρότερα με κάποια παιδιά. Υπάρχει δηλαδή ανάγκη για παράλληλη στήριξη και δεν την έλαβε ποτέ το παιδί που την χρειάζεται. Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις. Από το Μάρτιο της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, οι εκπαιδευτικοί του δημοτικού συνέταξαν την ανάλογη έκθεση προς το ΚΕΔΑΣΥ για να γίνει διάγνωση μαθησιακών προβλημάτων, αλλά ακόμη δεν έχει πάρει σειρά το παιδί. Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα και για τις περιπτώσεις αυτές έχει ενημερωθεί η Πρωτοβάθμια.

Συνεπώς, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι να υπάρχει και δεύτερο τμήμα. Ως έχει η κατάσταση δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη από έναν δάσκαλο. Επίσης, όταν έχεις 12 παιδιά σε μονοθέσιο σχολείο είναι δύσκολο το έργο του δασκάλου, τόσο ως προς την ύλη όσο και ως προς την διαπαιδαγώγηση. Πως θα γίνει αυτό; Αν η πολιτεία έχει σκοπό να εξοικονομήσει χρήματα από έναν δάσκαλο στο Θύρρειο ή από 500 δασκάλους ανά την Ελλάδα να μας το πει. Μας λένε μεγαλόστομα ότι η παιδεία είναι η σοβαρότερη επένδυση για τη χώρα και από την άλλη βλέπουμε την υποβάθμιση αυτή.

Το δημοτικό σχολείο στο Θύρρειο τις ημέρες αυτές έμεινε κλειστό. Η απόφαση για την Δευτέρα, για το αν λειτουργήσει το σχολείο, θα ληφθεί από τους γονείς πιθανότατα την Κυριακή. Ωστόσο, αξίζει να τονίσουμε πως ως εκπαιδευτικοί δεν θέλουμε να χάνουν μαθήματα τα παιδιά, αλλά από την άλλη είμαστε δίπλα στα παιδιά και στους γονείς τους, διότι όπως μας είπαν και οι γονείς ως ανταπάντηση με έναν δάσκαλο κανένα παιδί δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτε, ούτε ο δάσκαλος θα μπορέσει να κάνει κάτι για τα παιδιά. Αν όμως κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας επικοινωνήσει με τους γονείς και τους πει ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση, λ.χ. σε κάποιο χρονικό διάστημα θα προσληφθούν αναπληρωτές, τότε θα γίνει προσπάθεια από όλους για να επιλυθεί το πρόβλημα. Δεν θέλουν οι γονείς να κρατούν στο σπίτι τα παιδιά τους. Παλεύουν για το καλό του παιδιού τους ως νομοταγείς πολίτες και γιατί τα σχολεία στα χωριά είναι και κύτταρα πολιτισμού και οι γονείς θέλουν να το διατηρήσουν αυτό».

Κων/νος Χονδρός - Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 55 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News