Σάββατο, 28η Σεπτεμβρίου 2024  2:11 μμ
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2024 15:07

Δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου: ετοιμότητα για νομική μάχη ενάντια στα πλωτά φωτοβολταϊκά στη λίμνη Στράτου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αποφασισμένο να αντιδράσει με κάθε μέσο εμφανίζεται το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου στο ενδεχόμενο δημιουργίας πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην τεχνητή λίμνη Στράτου.

Το ζήτημα επανήλθε και συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου καθώς καλείται να γνωμοδοτήσει επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου ισχύος 8 MW.

Εν απουσία του δημάρχου, στο ζήτημα αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του δήμου Δημήτρης Τζιώλης ενώ οι εκπρόσωποι των παρατάξεων εξέφρασαν τη στήριξη στον αγώνα ενάντια στα πλωτά φωτοβολταϊκά ενώ έκαναν επιμέρους προσεγγίσεις.

Ο κ. Τζιώλης έκανε την πικρή παρατήρηση πως «η πολιτεία μας γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της», ωστόσο είπε πως στη γνωμοδότηση «τεκμηριώνεται με ευκρίνεια ότι η δράση αυτή δεν πρέπει να γίνει στην λίμνη».

Επισήμανε πως η μάχη θα κριθεί στα δικαστήρια. «Μόλις εκδοθεί η πρώτη διοικητική πράξη θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την προσβάλλουμε. Στο Δ11 υπάρχει ο νομικός σκελετός που θα ακολουθήσουμε. Αυτό είναι το νομικό κομμάτι. Το πολιτικό κομμάτι είναι άλλο. Η γνώμη μας είναι αρνητική. Από εκεί και πέρα υπάρχουν επιμέρους ζητήματα. Θα χρειαστούμε νομική και τεχνική υποστήριξη. Ισχυρότατη. Θα πρέπει συντεταγμένα, Δήμος και Περιφέρεια να είμαστε πανέτοιμοι να αντικρούσουμε την επιχειρούμενη βίαιη αλλαγή του χαρακτήρα του τόπου», σημείωσε.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αγρίνιο Πάμε Ψηλά» Κώστας Πιστιόλας επανέλαβε την ανάγκης συγκρότησης «επιτροπής εμπειρογνωμόνων και τεχνικών απέναντι σε ότι ο καθένας κατεργάζεται για το υδάτινο δυναμικό της Αιτωλοακαρνανίας».

Σύμφωνα με επικεφαλής του συνδυασμού «Αγρίνιο Ανοιχτό και Πράσινο» Δημήτρη Τραπεζιώτη « η επιχειρηματολογία είναι ορθή αλλά δεν επαρκεί απέναντι στις μεγάλες εταιρείες. Γρήγορα και άμεσα να ανατεθεί μελέτη σε ειδικά περιβαλλοντικά γραφεία. Μόλις εκδοθεί η πρώτη διοικητική πράξη να υπάρχει νομική ετοιμότητα».

Ο Τίμος Παπανικολάου της Λαϊκής Συσπείρωσης σχολίασε πως «το που θα γίνουν εγκαταστάσεις καθορίζεται από τα συμφέροντα του ιδιώτη, όχι τις ανάγκες του λαού. Αυτός είναι ο καπιταλισμός. Για τον λαό έχουμε χρηματιστήριο ενέργειας. Τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν το ρεύμα παίρνοντας χαπάκι για την καρδιά πριν ανοίξουν τον λογαριασμό».

Ενδεικτικές αναφορές από τις παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου:

Δ.Τζιώλης: Είναι καταστροφή αυτό το έργο για την περιοχή

«Έρχεται ξανά δυστυχώς θέμα για εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών, αυτή την φορά στην λίμνη Στράτου. Και λέω δυστυχώς γιατί η πολιτεία μας γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της. Έχουμε ετοιμάσει το έντυπο Δ11. Έχει διανεμηθεί σε όλους. Όποιος το διάβασε θα δει ότι τεκμηριώνεται με ευκρίνεια ότι η δράση αυτή δεν πρέπει να γίνει στην λίμνη. Θα πω μόνο ότι καταλήγει πως «προκύπτει ότι το έργο του πλωτού Φ/Β και η χωροθέτησή του θα αλλάξει τα φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά της λίμνης Στράτου και θα δημιουργήσει μη αναστρέψιμες συνθήκες στο νερό που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Αν το έργο υλοποιηθεί θα αλλάξει βάναυσα και το φυσικό τοπίο και η ποιότητα του νερού. Είναι καταστροφή αυτό το έργο για την περιοχή, όπως και όλα τα ανάλογα έργα. Είμαστε κάθετοι για όλα τα πλωτά φωτοβολταϊκά, σε όλες τις λίμνες».

Κ.Πιστιόλας: πόλεμος κατά του υδροδυναμικού στοιχείου αυτού του ευλογημένου τόπου

«Γινόμαστε μάρτυρες μίας ιδιαίτερης συγκυρίας και θέλω όταν φύγω από το συμβούλιο να μην το κουβαλάω στην πλάτη μου. Νιώθουμε έναν πόλεμο κατά του υδροδυναμικού στοιχείου με οποιαδήποτε μορφή, αυτού του ευλογημένου τόπου, γιατί εμείς το έχουμε. Κανένα μέρος στην Ευρώπη δεν συγκεντρώνει τέτοια αποθέματα νερού. Δαιμονοποιούμε μία τραγελαφική διαδικασία που δεν λαμβάνει υπόψη την τοπική κοινωνία. Από γραφειοκρατικό τέχνασμα κάποια στιγμή θα έρθει με το έτσι θέλω αυτό που φοβόμαστε ότι θα επιβληθεί. Ο Δήμος –και θα είμαστε αρωγοί- να πάρει μεγαλύτερη πρωτοβουλία. Πέραν των αρνητικών, ομόφωνα, αποφάσεων. Να προστατεύσει τον υδάτινο πλούτο του, δεύτερον, από δικές του ατυχείς παρεμβάσεις και διαχειρίσεις. Μην μείνουμε σε στείρα απόφαση. Να δούμε μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων και τεχνικών απέναντι σε ότι ο καθένας κατεργάζεται για το υδάτινο δυναμικό της Αιτωλοακαρνανίας. Καταλαβαίνετε ότι το Αγρίνιο λόγω των έξι λιμνών τριγύρω του μπορεί να γίνει ο προπομπός. Το θέμα πρέπει να έρθει ξανά στην επιφάνεια. Να γίνει δημοτικό συμβούλιο ειδικά για αυτό τον σκοπό».

Δ Τραπεζιώτης: άμεσα να ανατεθεί μελέτη σε ειδικά περιβαλλοντικά γραφεία

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Δεν συμφωνούμε με φωτοβολταϊκά πάρκα όχι μόνο στα λιμναία οικοσυστήματα μα και στην ηπειρωτική χώρα, όπου σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας ιδιώτες εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά. Αυτοί που εμποδίζουν την σύνδεση των δήμων και των κοινοτήτων στις ενεργειακές κοινότητες είναι οι ιδιώτες. Οι υποθέσεις αυτές θα προχωρήσουν. Ο Δήμος να αναθέσει μελέτη αντίκρουσης των μελετών αυτών των εταιρειών. Πώς θα πάμε στο ΣτΕ να τους αντικρούσουμε; Η επιχειρηματολογία είναι ορθή αλλά δεν επαρκεί απέναντι στις μεγάλες εταιρείες. Γρήγορα και άμεσα να ανατεθεί μελέτη σε ειδικά περιβαλλοντικά γραφεία. Μόλις εκδοθεί η πρώτη διοικητική πράξη να υπάρχει νομική ετοιμότητα».

Παπανικολάου: Αυτός είναι ο καπιταλισμός

«Το που θα γίνουν εγκαταστάσεις καθορίζεται από τα συμφέροντα του ιδιώτη, όχι τις ανάγκες του λαού. Αυτός είναι ο καπιταλισμός. Για τον λαό έχουμε χρηματιστήριο ενέργειας. Τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν το ρεύμα παίρνοντας χαπάκι για την καρδιά πριν ανοίξουν τον λογαριασμό. Τρέχει παράλληλα η προσπάθεια να βάλλουν ανεμογεννήτριες στον Πατραϊκό. Να πάρουμε απόφαση, «στοπ, μέχρι εδώ». Δεν είμαστε μόνο αρνητικοί αλλά αποφασισμένοι ότι εντός Δήμου σε κανένα υδάτινο πόρο δεν θα μπει καμία τέτοια εγκατάσταση. Να σταματήσει επίσης το μακελειό που γίνεται και στους χερσαίους χώρους. Αν πραγματικά ενδιαφέρονται που έχει αέρα για να μπουν τα αιολικά τους πάρκα, να πάνε στο νησί των ανέμων. Δυστυχώς τα έχουμε για άλλες δουλειές αυτά τα νησιά…».

Εικόνες από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου: 

   

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 52 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News