Τρίτη, 25η Ιουνίου 2024  6:12 πμ
 
wm small
Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022 20:59

Αντιδράσεις για την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Περίπου ένας μήνας πάει που έχει μπει σε εφαρμογή η ψηφιακή κάρτα εργασίας και επειδή δεν εφαρμόζεται καθολικά δεν είναι εύκολο ακόμη να διαπιστωθεί αν είναι προς την σωστή ή την λάθος κατεύθυνση, ενώ συνάμα υπάρχουν και αντιδράσεις από εργαζομένους

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Η αρχή για την ψηφιακή κάρτα εργασίας έγινε από τα super market και τις τράπεζες και ήδη οι αντιδράσεις σε πανελλαδικό επίπεδο από τους εργαζομένους ξεκίνησαν.

Το υπουργείο Εργασίας στοχεύει μέχρι και το τέλος του 2023 η ψηφιακή κάρτα να έχει καθιερωθεί και να χρησιμοποιείται από μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Μέχρι στιγμής το μέτρο αυτό δεν εφαρμόζεται καθολικά και αυτό είναι ένας παράγοντας αδυναμίας, ώστε να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι αν είναι προς την σωστή ή όχι κατεύθυνση, αν και ήδη έχουν καταγραφεί σφοδρές διαμαρτυρίες για τη σωστή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Λεχουρίτης μιλώντας στη «Σ» για το ζήτημα επεσήμανε:

«υπάρχουν αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων για την ψηφιακή κάρτα, διότι η κάρτα αυτή είναι ένα εφεύρημα, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της εργασίας στην Ελλάδα. Ναι μεν όταν ένας εργαζόμενος μπαίνει στην επιχείρηση «χτυπάει» την ψηφιακή κάρτα και καταγράφεται η ώρα προσέλευσης, αλλά και στην πορεία πρέπει να «χτυπήσει» την ψηφιακή κάρτα την ώρα της αποχώρησης.

Είναι δύσκολο να το αποδεχθεί ο εργοδότης, ο οποίος θα έχει αντιπαράθεση με τον εργαζόμενο και δεν θα θέλει να πληρώσει τα επιπλέον χρήματα για τις ώρες απασχόλησης. Αυτό είναι το ένα κρατούμενο.

Αντιδράσεις για την ψηφιακή κάρτα εργασίας
Ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Λεχουρίτης

Το δεύτερο κρατούμενο είναι πως σήμερα, κυρίως στους νέους, υπάρχει μεγάλη ανεργία και εκείνο που θα πρέπει είναι να «ανοίξουν» και όχι να «δεσμευτούν» οι εργασίες. Υπάρχουν περιοχές όπως είναι λ.χ. οι νησιωτικές που θέλουν υπαλλήλους για τον τουρισμό και δεν βρίσκουν, γιατί δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες στέγασης των υποψήφιων εργαζόμενών τους.

Αυτά είναι ζητήματα που απασχολούν σήμερα την κοινωνία και εδώ πρέπει να δώσει βάρος η κυβέρνηση, ώστε να υπάρχουν οι προϋποθέσεις εκείνες, ώστε ο εργαζόμενος να αμείβεται σωστά και ο εργοδότης να βγάζει χρήματα, αλλά από την άλλη να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες και όχι απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς για τον εργαζόμενο.

Μην ξεχνάμε επίσης πως στο παρελθόν έχουν υπάρξει αρκετές καταγγελίες όπου οι εργαζόμενοι είχαν σύμβαση 4 ωρών, εργάζονταν 6ωρα και 8ωρα και δεν τους πλήρωναν οι εργοδότες για τις επιπλέον ώρες. Η κάρτα εργασίας, αν και εφόσον επεκταθεί σε όλο το φάσμα της αγοράς, τότε θα μπορούμε να δούμε αν πράγματι είναι προς την σωστή ή την λάθος κατεύθυνση.

Το να επιλέγονται πιλοτικά κάποια σουπερ μάρκετ ή κάποιοι άλλοι χώροι δε νομίζω πως είναι αρκετό για να έχουμε πλήρη εικόνα για την κάρτα εργασίας. Θα πρέπει να περιμένουμε αρκετό χρονικό διάστημα, ίσως και ενός έτους, όπου να επεκταθεί σε όλη την αγορά και να δούμε, αν η κάρτα εργασίας είναι αντίστοιχη κάρτα όπως είναι η κάρτα του αγρότη ή του εργάτη γης, όπου ο εργοδότης θα πρέπει να προπληρώνει το κουπόνι, έτσι ώστε να μην χάνονται τα ένσημα και να μην εξαπατάται ο εργάτης γης.

Σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν αγροτικά προϊόντα λ.χ. καρπούζι, πεπόνι, κεράσια και ροδάκινα για τα οποία ακόμη δεν έχει γίνει συγκομιδή, γιατί δεν υπάρχουν εργατικά χέρια. Αυτά πρέπει να εξασφαλίσουμε και μετά βλέπουμε και τα υπόλοιπα».

Απογραφή σε όλο τον ιδιωτικό τομέα μέχρι τέλος Νοεμβρίου

Να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και έως τα τέλη Νοεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η απογραφή στο σύστημα «Εργάνη» για όλες τις επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να επεκταθεί άμεσα η ψηφιακή κάρτα. Αυτός είναι ο βασικός στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Εργασίας, μετά το πρώτο «θετικό δείγμα γραφής» του νέου μοντέλου απεικόνισης σε «πραγματικό χρόνο» του ωραρίου απασχόλησης των εργαζομένων.

Μπορεί να υπάρχουν καταγγελίες από σωματεία για καταστρατήγησης της ψηφιακής κάρτας, αλλά στο αρμόδιο υπουργείο θεωρούν ότι μόνο με την επιμονή στην εφαρμογή της τα φαινόμενα αυτά θα εξαλειφθούν.

Άλλωστε έχουν ήδη δεχτεί προτάσεις για παράταση στη λειτουργία του συγκεκριμένου μοντέλου, από εκπροσώπους κλάδων όπου ακόμα δεν έχει ξεκινήσει καν η εφαρμογή του. Το στοιχείο αυτό δείχνει στις αρμόδιες υπηρεσίες πού θα μπορούσαν να στοχεύσουν οι έλεγχοι της νεοσύστατης Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, έτσι ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα της υποδηλωμένης εργασίας. Ένα πρόβλημα που η χρήση της ψηφιακής κάρτας επιδιώκει να περιορίσει.

Οι καταγγελίες της ΟΤΟΕ

Σύμφωνα με καταγγελίες από την ΟΤΟΕ υπάλληλοι υποχρεώνονται να χτυπούν την ψηφιακή κάρτα αργότερα από τον πραγματικό χρόνο έναρξης της εργασίας τους ή νωρίτερα από τον πραγματικό χρόνο αποχώρησης.

Η ΟΤΟΕ σημειώνει ότι «ήδη λαμβάνουμε αναφορές από συλλόγους-μέλη μας για:

Προβλήματα ορθής καταγραφής του πραγματικού χρόνου εργασίας των εργαζομένων με φυσική παρουσία (δήλωση εισόδου μετά την πραγματική έναρξη της εργασίας ή/και δήλωση εξόδου πριν από την πραγματική της ολοκλήρωση, ή ακόμα και συνέχισή της με μη δηλωμένη τηλεργασία).

Προβλήματα ορθής εφαρμογής των κριτηρίων για τον χαρακτηρισμό των διευθυνόντων υπαλλήλων κατά την απογραφική διαδικασία σε κάθε Τράπεζα, με συνέπεια να εμφανίζεται καταχρηστικά ασυνήθιστα υψηλός αριθμός «διευθυνόντων υπαλλήλων» οι οποίοι θεωρούνται «ελεύθεροι ωραρίου».

Προβλήματα από την εξαίρεση της τηλεργασίας από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Για την εξαίρεση αυτή υπάρχει, από την πλευρά της πολιτείας, σοβαρή καθυστέρηση ένταξης στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή καταγραφή και τήρηση του συμβατικού ωραρίου καθώς και η πλήρης άσκηση του δικαιώματος αποσύνδεσης του εργαζομένου, το οποίο στον κλάδο μας, βάσει της οικείας ΣΣΕ, οφείλει να διασφαλίζει πλήρως ο εργοδότης.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 337 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News