Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  7:35 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022 18:53

Πως ένας Αιτωλοακαρνάνας έσωσε τον Αλή Πασά πριν πάρει την εξουσία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Ο Αλή Πασάς πριν πάρει την εξουσία διώκονταν από τον τότε Κουρτ Πασά των Ιωάννινων. Γύρω στα 1770 σε νεαρά ηλικία ο Αλή Πασάς επέλεξε να διανυκτερεύσει στο Μαχαλά (σημερινές  Φυτείες Ξηρομέρου) σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του πρόκριτου του Δραγαμέστου Τάτση Μαγγίνα.  Οι προύχοντες του Μαχαλά όμως βρίσκονταν υπό την επιρροή του διώκτη του Αλή Πασά Κουρτ σχεδίασαν ενέδρα στο Μακρυνόρος προκειμένου να εξοντώσουν τον φιλόδοξο Αλή καθώς επέστρεφε πίσω προς την Ήπειρο.  Όμως ένας εκ των προκρίτων, ο Γαλάνης Φαταούλας πληροφόρησε τον Αλή, ο οποίος με τη συνοδεία των 30 ιππέων άναψε δάδες κατά το πέρασμα του προς το Μακρυνόρος αποτρέποντας ουσιαστικά το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού από όσους είχαν στήσει την ενέδρα. Μάλιστα διέσχισε όλη τη διαδρομή σε διάστημα μόλις πέντε ωρών και έτσι κατάφερε να ξεφύγει στην Αλβανία.

Όταν πέθανε ο Κουρτ Πασάς το 1788 και ανέλαβε την εξουσία ο Αλής, θυμόταν το καλό που του έκανε ο Γαλάνης Φαταούλας και πήρε ουσιαστικά υπό την προστασία του τον γιο του Γαλάνη Μεγαπάνο, ο οποίος ήταν ο εκλεκτός του πανίσχυρου πλέον Πασά των Ιωαννίνων. Ο Γαλάνης Μεγαπάνος είχε έντονη παρουσία και στο τουρκοκρατούμενο Βραχώρι, στο οποίο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο όπως στην ανέγερση του ναού της Αγίας Τριάδας.

Με πληροφορίες από:

Κουβέλης Μπάμπης, “Πάνος Γαλάνης-Μεγαπάνος, ο επιφανής πρόκριτος-αγωνιστής του Ξηρομέρου το 1821”. Αθήνα: Εκδόσεις Ωκεανίδα, 2013.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 573 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.