Πέμπτη, 10η Οκτωμβρίου 2024  8:13 πμ
Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2024 21:07

Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου: «Κενό» στην τροφοδοσία με αντιικά φάρμακα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου: «Κενό» στην τροφοδοσία με αντιικά φάρμακα όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία την Τετάρτη 3/1 είχαν τελειώσει, επαφές με την εταιρία για νέα προμήθεια από την Πέμπτη 4/1

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί και καταγραφεί και στο νοσοκομείο Αγρινίου, όπως και ευρύτερα στην χώρα, αύξηση των εισαγωγών με λοιμώξεις από covid με βαρύτερη συμπτωματολογία με περιστατικά της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον, JN 1, που έχουν πανελλαδικά υψηλό καθημερινό αριθμό διασωληνωμένων.

Δεν μπορεί να είναι σαφές πώς θα εξελιχθεί μετά τις γιορτές και με νέα αλλαγή των καιρικών συνθηκών με τις  λοιπές ιογενείς λοιμώξεις να παίρνουν την σκυτάλη, όμως η εξάπλωση του κορωνοϊού, της γρίπης και του RSV, έχει «εκτινάξει» τις νοσηλείες, με τους ειδικούς να εφιστούν την προσοχή, ειδικά αυτές τις γιορτινές μέρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς,  «προσέχουμε να μην έχουμε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό. Σε περίπτωση νόσησης, είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση ώστε να ληφθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή». Η αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται στο στέλεχος JN.1 το οποίο «είναι πιθανό να διαφεύγει της ανοσίας και να μεταδίδεται πιο εύκολα» και θεωρείται πιθανό να επικρατήσει τους επόμενους μήνες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο νοσοκομείο Αγρινίου – Πώς τέλειωσαν τα αντιικά

«Την ίδια ώρα «βράζει» η γρίπη τύπου Η1Ν1 και στα έκτακτα στο νοσοκομείο παρατηρείται καθημερινά κοσμοσυρροή, σε σημείο που το προσωπικό να καταπονείται», εξηγεί στην «Σ» ο υπεύθυνος του φαρμακείου του Νοσοκομείου Αγρινίου, Στέλιος Μερμίγκης. Ο ίδιος τονίζει πως είναι σημαντικό να ακολουθούν οι πολίτες τις οδηγίες των γιατρών και να μην κάνουν μόνοι τους αγωγή. «Ειδικά με τα αντιικά κατά της κόβιντ, γλιτώνουμε πολλές εισαγωγές, όμως αυτά δεν πρέπει να λαμβάνονται συνδυαστικά με κάποια άλλα συγκεκριμένα κι αυτό μπορούν να το ορίσουν μόνοι οι ειδικοί γιατροί», εξηγεί.

Σε ό, τι αφορά τα αντιικά για τον κορωνοϊό τώρα, υπήρξε μια άσχημη εξέλιξη. «Σήμερα Τετάρτη μετά από πολύ καιρό τα αντιικά για covid τελείωσαν στο Αγρίνιο και δυστυχώς το ίδιο έγινε και στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου. Είμαι προσωπικά σε επαφή με την εταιρία που παρέχει τα αντιικά και πιστεύω ότι ίσως γίνει εφικτό στις επόμενες 24 ώρες να έχουμε νέα παρτίδα. Να σημειωθεί ότι από την επομένη της Πρωτοχρονιάς υπήρξαν περιπτώσεις Αγρινιωτών που έπρεπε να βρουν αντιικά στο Μεσολόγγι. Το δικό μας φαρμακείο μόνο μετά τα Χριστούγεννα έδωσε τέτοια σκευάσματα σε 80 περιπτώσεις, εκ των οποίων 10 στο νοσοκομείο Πύργου που είχε έλλειψη από νωρίτερα. Γίνεται πραγματικά χαμός, διότι παλιότερα αυτή η διαδικασία γινόταν μόνο με κούριερ από το υπουργείο ενώ πλέον ο ασθενής μπορεί να έρχεται στο Νοσοκομείο και να προμηθεύεται τέτοια φάρμακα. Προσωπικά αναμένω, με τον συνωστισμό των γιορτών συν το γεγονός ότι έχουν εμβολιαστεί ελάχιστοι, να χρειαστούμε πολλά σκευάσματα… Επαναλαμβάνω ότι σε έξαρση και με βαριά περιστατικά είναι και η γρίπη, η οποία θέλει επίσης προσοχή», καταλήγει ο κ. Μερμίγκης.

Η ανταπόκριση στον επανεμβολιασμό για κόβιντ παραμένει πολύ χαμηλή

Αν και είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1 διαφέρουν από τα τυπικά συμπτώματα της «Omicron», δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι συμβαίνει αυτό. Είναι επίσης πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση από άλλες υποπαραλλαγές της «Omicron», αν και οι εισαγωγές σε νοσοκομεία αυξάνονται σε ορισμένες περιοχές. Πάντως αν ένα παιδάκι αρρωστήσει, επικοινωνούμε με τον παιδίατρο και του λέμε την κατάσταση και εκείνος μας δίνει τις κατάλληλες οδηγίες.

Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν τον πονόλαιμο ή μια ενόχληση σαν κνησμό (φαγούρα) στον λαιμό ως πρώτα συμπτώματα. Συνήθως ακολουθεί η ρινική συμφόρηση (μπούκωμα). Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι  κόπωση, πονοκέφαλος, βήχας και πυρετός. Πολύ σπανιότερα  οι ασθενείς έχουν συμπτώματα όπως: Ξηρό βήχα (ή μη παραγωγικό, δηλαδή χωρίς φλέγματα) ή Απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης (αγευσία ή ανοσμία). Όσον αφορά τα σοβαρά περιστατικά, αυτά εξακολουθούν να εκδηλώνουν δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή ωχρό, γκριζωπό ή μπλε χρώμα σε δέρμα, χείλη ή νύχια. Ιδιαίτερα αυξημένη είναι, στο μεταξύ,  η προσέλευση και η νοσηλεία παιδιών στα δύο μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας τις τελευταίες ημέρες.

Ο Αναστάσιος Δ. Χατζής, Παιδίατρος – Εντατικολόγος, τ. Συντονιστής – Διευθυντής ΜΕΘ Νοσοκομείου Παίδων Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, πρώην Μέλος ΔΣ του ΙΣΑ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αυξημένα κρούσματα ιώσεων του αναπνευστικού, σημειώνοντας πως «αν και ο τρόπος μετάδοσης παραμένει ο ίδιος (με τα σταγονίδια από την ομιλία, το φτάρνισμα και τον βήχα), παρατηρείται πολύ συχνά συγχρωτισμός χωρίς μάσκα» και την ίδια ώρα «φαίνεται ότι η μέχρι τώρα ανταπόκριση των πολιτών στον επανεμβολιασμό έναντι του SARS-CoV2 παραμένει πολύ χαμηλή».

Ο καθιερωμένος πλέον ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός φαίνεται ότι έχει γίνει συνείδηση για τον κόσμο, κάτι που όμως θα πρέπει να γίνει και για τον κοροναϊό. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα εμβόλια (έναντι του πνευμονιοκόκκου, του έρπητα ζωστήρα κλπ), τα οποία θα πρέπει να κάνουμε. Την ίδια ώρα ανησυχία έχει προκαλέσει ο πρόσφατος θάνατος παιδιού, με διεισδυτική λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α.

Τα λάθη στην αντιμετώπιση

Αρκετός κόσμος εξακολουθεί να ακολουθεί λάθος αντιμετώπιση της λοίμωξης, είτε αποφεύγοντας τα αντιϊκά φάρμακα, είτε λαμβάνοντας αντιβιοτικά, που δεν έχουν καμιά δράση πάνω στους ιούς. Οι οδηγίες είναι σαφείς: αν ένα παιδί εμφανίσει υψηλό πυρετό με όποια συνοδά συμπτώματα, θα πρέπει οι γονείς του να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο τους. Εκείνος θα εξετάσει το παιδί, θα κάνει κατά την κρίση του το strept-test και θα καθορίσει τη φαρμακευτική αγωγή. Συνιστάται επί πλέον συχνή ενημέρωση, για την κατάσταση του παιδιού και επανεξέτασή του.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 246 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.