Πέμπτη, 10η Οκτωμβρίου 2024  12:22 πμ
Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2024 23:37

Αγρίνιο: Τα φιλοδωρήματα στο… απόσπασμα - Τι αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής, Κώστας Ναστούλης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Τα ηλεκτρονικά φιλοδωρήματα «άναψαν φωτιές». Τα φιλοδωρήματα στο… απόσπασμα όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία η απόφαση του Αρείου Πάγου να «χαρακτηρίσει» ως μισθό τα φιλοδωρήματα μέσω POS ή πιστωτικής κάρτας κρύβει παγίδες τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους. Τι αναφέρει για το ζήτημα ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου και Περιχώρων Κώστας Ναστούλης

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα για τα φιλοδωρήματα στους εργαζόμενους της εστίασης, που αφήνουν οι πελάτες μιας επιχείρησης μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας. Μάλιστα για το θέμα αποφάνθηκε και ο Άρειος Πάγος!

Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση του Αρείου Πάγου τα φιλοδωρήματα (μέσω pos ή πιστωτικής κάρτας) θεωρούνται μισθός, ενώ όταν το φιλοδώρημα γίνεται με μετρητά, τα οποία αφήνονται απλώς στο τραπέζι, χωρίς επίσημη καταγραφή, υπάρχει ασάφεια σχετικά με το αν πρέπει να δηλώνονται και να φορολογούνται, καθιστώντας το πεδίο αυτό θολό και ανοιχτό σε παρερμηνείες και ελέγχους!

Η συζήτηση αυτή είναι σχεδόν καθημερινή μεταξύ των ατόμων που απασχολούνται στον κλάδο της εστίασης, καθώς εκεί κατά κανόνα δίνονται τα περισσότερα φιλοδωρήματα.

Η όλη υπόθεση ξεκίνησε με την διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές, με αποτέλεσμα έναν δεν τηρηθεί η διαδικασία και χτυπηθούν στο POS το συνολικό ποσό και στην ταμειακή το συνολικό ποσό πλην του φιλοδωρήματος, τότε θα υπάρχει πρόβλημα, καθώς θα υπάρχει διαφορά τζίρου. Έτσι, στο τέλος του έτους, στο εκκαθαριστικό του εργαζομένου, θα πρέπει να περιλαμβάνονται και τα φιλοδωρήματα ως πρόσθετες αμοιβές!

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου και Περιχώρων Κώστας Ναστούλης μιλώντας στη «Σ» για το ζήτημα τόνισε:

Τα φιλοδωρήματα στο… απόσπασμα - Τι αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου Κώστας Ναστούλης

Ο Κώστας Ναστούλης

«η υπόθεση των φιλοδωρημάτων ξεκίνησε όταν προέκυψε το ζήτημα του νομικού χαρακτηρισμού τους, ειδικά αναφορικά με τον τρόπο καταβολής τους και τη φορολογική τους μεταχείριση.

Το ζήτημα έφτασε ενώπιον του Αρείου Πάγου, ο οποίος έκρινε ότι τα φιλοδωρήματα αποτελούν μισθό και πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα με τις αντίστοιχες ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις.

Η απόφαση αυτή δημιουργεί παγίδες τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους. Οι επιχειρήσεις που δεν δηλώνουν τα φιλοδωρήματα ως μισθό κινδυνεύουν με πρόστιμα και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, ενώ οι εργαζόμενοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν φορολογικές συνέπειες και απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων, εάν τα φιλοδωρήματα δεν αναγνωρίζονται επίσημα ως εισόδημα.

Ειδικότερα, όταν το φιλοδώρημα καταβάλλεται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας (POS), καταγράφεται άμεσα ως εισόδημα της επιχείρησης και πρέπει να δηλώνεται, αυξάνοντας τον συνολικό τζίρο και επηρεάζοντας τη φορολογική δήλωση.

Αντίθετα, όταν τα μετρητά αφήνονται απλώς στο τραπέζι, χωρίς επίσημη καταγραφή, υπάρχει ασάφεια σχετικά με το αν πρέπει να δηλώνονται και να φορολογούνται, καθιστώντας το πεδίο αυτό θολό και ανοιχτό σε παρερμηνείες και ελέγχους.

Τέλος, παρόλο που αρκετές επιχειρήσεις του Αγρινίου έχουν ενσωματώσει στα POS τους την επιλογή για φιλοδώρημα, η υιοθέτηση αυτή δεν είναι καθολική. Ενδέχεται λιγότερο από το 50% των καταστημάτων της περιοχής μας να χρησιμοποιούν αυτή την επιλογή, λόγω των πρόσθετων υποχρεώσεων που επιφέρει για την επιχείρηση και του ενδεχόμενου κόστους που μπορεί να συνεπάγεται η διαχείριση του ποσού».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 58 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.