Πέμπτη, 10η Οκτωμβρίου 2024  12:23 πμ
Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2024 23:39

Αιτωλοακαρνανία: Λόγω… λάθους οι αγρότες καλούνται να επιστρέψουν χρήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Λόγω… λάθους οι αγρότες και στην Αιτωλοακαρνανία καλούνται να επιστρέψουν χρήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Γράψε λάθος, πλήρωσε αγρότη όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση". Ποια είναι η αντιπρόταση της ΕΘΕΑΣ και τι αναφέρει ο Πρόεδρός της Παύλος Σατολιάς στη «Σ»

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Από την περασμένη Πέμπτη οι αγρότες έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν «ραβασάκια» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσω των οποίων καλούνται να επιστρέψουν χρήματα από τις επιδοτήσεις του 2022!
Αυτό προέκυψε λόγω λάθους του τεχνικού συμβούλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος είχε αναλάβει να επεξεργαστεί τα στοιχεία των αγροτών στην ενεργοποίηση της χρονιάς εκείνης (2022).

Το λάθος αυτό θα κοστίσει ακριβά σε συνολικά 196.000 αγρότες απ όλη την Ελλάδα, ενώ τα χρήματα που καλούνται να επιστρέψουν οι αγρότες είναι τελικά 50 εκατ. ευρώ!

Το λάθος αυτό έχει φέρει αναστάτωση στον αγροτικό τομέα σε όλη την χώρα και φυσικά στη Δυτική Ελλάδα και την Αιτωλοακαρνανία, διότι οι αγρότες δεν είναι σε θέση να καταβάλουν άμεσα τα χρήματα αυτά, όπως ζητά ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Βέβαια, από την πλευρά τους οι αγρότες συντονίζονται και προσπαθούν να ισορροπήσουν την κατάσταση με αντιπροτάσεις, όπως αυτές που καταθέτει η ΕΘΕΑΣ .

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) Παύλος Σατολιάς μιλώντας στη «Σ», αναλύοντας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε έναν στους τρείς αγρότες ανά την Ελλάδα επεσήμανε:

Λόγω… λάθους οι αγρότες και από την Αιτωλοακαρνανία καλούνται να επιστρέψουν χρήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Παύλος Σατολιάς

«η περίπτωση αυτή αποδεικνύει ότι ο οργανισμός δεν δουλεύει σωστά. Αυτό που γνωρίζουμε για τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι ζητούν από 190.000 και πλέον αγρότες επιστροφή χρημάτων, αφορά με απλά λόγια τον ένα στους τρείς αγρότες.

Το πρόβλημα αυτό που προέκυψε αφορά τις πληρωμές του Ιουνίου του 2023 που έχουν να κάνουν με υπόλοιπα από τις πληρωμής του 2022.

Για κάποιο λόγο ανεξήγητο ο πολυδιαφημισμένος τεχνικός σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ πήρε τα δεδομένα των αγροτών από τα δικαιώματα του 2021, με αποτέλεσμα σε πάρα πολλούς συναδέλφου αγρότες να παρατηρηθεί αυτό και όσο ο χρόνος περνούσε αντιληφθήκαμε το μέγεθος του λάθους.

Τώρα οι αγρότες, ένας στους τρείς όπως προαναφέραμε, καλούνται να επιστρέψουν χρήματα που δεν διαθέτουν. Σε κάποιους τα ποσά της επιστροφής είναι μικρά και σε άλλους μεγαλύτερα, αλλά όπως και αν έχει τα χρήματα αυτά δεν είναι εύκολο να βρεθούν, όταν μάλιστα οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν καθυστερήσει.

Έχουμε ζητήσει ως ΕΘΕΑΣ σύσκεψη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία όμως να πραγματοποιηθεί παρουσία στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ, για να επισημάνουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και να προτείνουμε και λύσεις.

Προτείνουμε σε πέντε ισόποσες δόσεις επόμενων πληρωμών να συμψηφιστούν τα χρήματα, ώστε και ο αγρότης να μπορέσει να ανταπεξέλθει. Δεν είναι δικό του το λάθος και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από το υπουργείο και να δώσει λύση.

Η όλη αυτή κατάσταση όμως δείχνει την γύμνια του ΟΠΕΚΕΠΕ και τα προβλήματά του. Αντί λοιπόν να είναι ένας φορέας που θα κάνει έγκαιρες και σωστές πληρωμές και σωστούς ελέγχους στους αγρότες δεν έχει βρει το δρόμο του ακόμη και αυτό το επισημαίνουμε ως ΕΘΕΑΣ εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Επίσης, μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί κάποιοι αγρότες έλαβαν επιπλέον χρήματα που δεν έπρεπε να τα λάβουν, χωρίς όμως να είναι δικό τους λάθος και γι’ αυτό ζητήσαμε μια ομαλή προσέγγιση του ζητήματος, ώστε να επισημανθεί το λάθος και να γίνει αντιληπτό ότι ο τεχνικός σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ, που τόσα χρόνια είναι πολυδιαφημιζόμενος, δεν κάνει σωστά τη δουλειά του, γιατί μην ξεχνάμε τα προβλήματα της πλατφόρμας που καθυστέρησε τις αιτήσεις του ΟΣΔΕ και όχι μόνο αυτό, αλλά αυτό είναι ακόμη ένα πρόβλημα στα τόσα άλλα.

Το πρόβλημα που έχει προκύψει μέσα από το λάθος αυτό δεν αφορά μόνο την Αιτωλοακαρνανία και τη Δυτική Ελλάδα, αλλά τους αγρότες απ’ όλη την Ελλάδα».

Μίλτος Ζαμπάρας: Χιλιάδες παραγωγοί πνίγονται οικονομικά από τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ

Για αγροτική καταστροφή μιλά ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Ζαμπάρας με αφορμή τις ενισχύσεις των αγροτών μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, που ζητούνται πίσω λόγω λάθους…
Αναλυτικά σε δήλωσή του ο βουλευτής αναφέρει:

Λόγω… λάθους οι αγρότες και από την Αιτωλοακαρνανία καλούνται να επιστρέψουν χρήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Μίλτος Ζαμπάρας

Ένα αδιανόητο αλαλούμ με τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει προκαλέσει τεράστια οικονομική ασφυξία στους ήδη καταχρεωμένους αγρότες. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αντί να στηρίξουν τον αγροτικό κόσμο, στέλνουν χιλιάδες επιστολές από τις αρχές του μήνα, ζητώντας από τους παραγωγούς να επιστρέψουν τις ενισχύσεις που έλαβαν το 2022!

Το μπέρδεμα ξεκίνησε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που αντί να υπολογίσει τις ενισχύσεις για το 2023 με βάση τη γραμμή δικαιωμάτων του 2022, χρησιμοποίησε κατά λάθος τα δεδομένα του 2021. Το αποτέλεσμα ήταν οι αγρότες να λάβουν διαφορετικά ποσά, τα οποία επανυπολογίστηκαν αργότερα. Τώρα, καλούνται να επιστρέψουν τα χρήματα, με την επιλογή του συμψηφισμού με τις μελλοντικές ενισχύσεις. Με άλλα λόγια, πολλοί κινδυνεύουν να μην λάβουν τις επόμενες ενισχύσεις τους.

Την ώρα που οι παραγωγοί έχουν «γονατίσει» από τα έξοδα και την ακρίβεια, την ώρα που οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την ίδια στιγμή που η επιπλέον φορολόγηση και η τριμηνιαία απόδοση του ΦΠΑ τους προσθέτει ακόμα μεγαλύτερα βάρη, η κυβέρνηση τούς ζητά να επιστρέψουν χρήματα, από λάθος του συστήματος.

Τα λάθη των Υπουργείων δεν μπορεί να τα πληρώνει ο ήδη εξουθενωμένος οικονομικά αγρότης. Η επιστροφή αυτών των χρημάτων για πολλούς, είναι η «σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι» και θα τους οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να βρει λύση και να μην αναγκάσει τους αγρότες να πληρώσουν τις συνέπειες των δικών της λαθών και προχειροτήτων.

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 60 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία