Τετάρτη, 9η Οκτωμβρίου 2024  8:14 πμ
Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2023 21:36

«Ορφανές» οι περισσότερες δημόσιες υποδομές και στην Αιτωλοακαρνανία – Έρχεται το μητρώο υποδομών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Ορφανές» οι περισσότερες δημόσιες υποδομές και στην Αιτωλοακαρνανία – Έρχεται το μητρώο υποδομών όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπέτσας για το μητρώο και την αναγκαιότητα του.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Η πρόσφατη κατάρρευση της γέφυρας στην Περιμετρική Πατρών έφερε στο μυαλό την αδιευκρίνιστη κατάσταση πολλών υποδομών σε όλη τη χώρα. Μπορεί στη συγκεκριμένη περίπτωση τα αίτια της κατάρρευσης της γέφυρας να μην έχουν διευκρινιστεί και να τελούν υπό δικαστική διερεύνηση, όμως το βέβαιο είναι ότι μιλάμε για μια γέφυρα που είχε αποφασιστεί από το 2018 (!) να κατεδαφιστεί…

Η συζήτηση για τον έλεγχο και τη συντήρηση γεφυρών είχε ξεκινήσει από το 2018 μετά την κατάρρευση γέφυρας στην Καβάλα, μεσολάβησαν και άλλα περιστατικά, όπως η γέφυρα του Ευήνου, που κατέρρευσε στα τέλη του 2021, όμως επί της ουσίας δεν έγινε τίποτα, παρά το «καμπανάκι» που έχει κρούσει το ΤΕΕ και άλλοι φορείς.

Η ανάγκη δημιουργίας του Εθνικού Μητρώου Υποδομών είναι επιτακτική εδώ και χρόνια και το θετικό είναι πως τον Σεπτέμβριο το μητρώο αυτό ενεργοποιείται! Το μητρώο αυτό θα αφορά όλες τις δημόσιες υποδομές και μέσα απ’ αυτό άμεσα θα γνωρίζουμε όλα τα στοιχεία της εκάστοτε δημόσιας δομής (έτος ανέγερσης, επιβλέπων μηχανικός κλπ), είτε είναι γέφυρα, είτε είναι κτίριο. Επίσης, θα μπορούμε να γνωρίζουμε πότε έγινε η συντήρηση και από ποιον, όπως επίσης και πότε πρέπει να γίνει και πάλι συντήρηση.

Αν αυτά τα στοιχεία που προβλέπει το μητρώο ήταν διαθέσιμα θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα, διότι τώρα δεν διαθέτουμε πλήρη εικόνα για την εκάστοτε δημόσια υποδομή, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σεισμογενής χώρα, ενώ ουκ ολίγες φορές έχουν «χτυπηθεί» πολλές κατασκευές στη χώρα από πλημμύρες, όπως συνέβη στον Εύηνο.

Μετά τη δημιουργία του μητρώου αυτού θα αναπτυχθούν επιτροπές ελέγχου και συντήρησης, καθώς μέχρι και σήμερα πολλά δημόσια έργα (κτίρια και γέφυρες) ανά τη χώρα είναι «ορφανά», χωρίς δηλαδή τακτικούς ελέγχους για την κατάστασή τους και χωρίς συντήρηση.

Να υπενθυμίσουμε επίσης πως μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, αποφασίστηκε, να ξεκινήσει ο προσεισμικός έλεγχος αρχικά όλων των σχολικών μονάδων της χώρας μας και στη συνέχεια όλων των υπόλοιπων δημοσίων κτιρίων.

Στην Αιτωλοακαρνανία να υπενθυμίσουμε πως πριν από περίπου 20 χρόνια είχε γίνει μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΤΕΕ και της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας τότε, όπως επίσης και του Περιφερειακού Ταμείου, προκειμένου να ελεγχτούν τα δημόσια κτίρια, κάτι που είχε συμβεί και προέκυψε από τον έλεγχο αυτό αρκετά καλή εικόνα. Από τότε όμως πολλά παλιά κτίρια έχουν εγκαταλειφθεί και πολλά έχουν κατασκευαστεί, συνεπώς, έχουμε ανανεώσει το κτιριακό απόθεμά μας και τα πράγματα φαίνεται να είναι λίγο καλύτερα στο νομό μας, αλλά αυτό χωρίς συντήρηση και έλεγχο μπορεί να μη σημαίνει απολύτως τίποτε.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας μιλώντας στη «Σ» για το μητρώο αυτό επισήμανε:

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, Λίνος Μπλέτσας

«το μητρώο αυτό αφορά και γέφυρες και γενικότερα δημόσια κτίρια. Είναι σε φάση που προχωρά κανονικά και το Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο, ώστε να σχηματιστεί και να τηρείται στο ΤΕΕ. Τότε θα πρέπει όλοι οι φορείς Περιφέρειες, Δήμοι, Υπουργεία κλπ να δηλώσουν τις υποδομές τους, μαζί με τις οποίες θα πρέπει να δηλώσουν αν είναι πρόσφατες, παλαιότερες, αν χρήζουν συντήρησης και επισκευής. Το μητρώο αυτό αναμένεται να βγει το Σεπτέμβριο, αλλά προ ημερών που πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των Προέδρων των Περιφερειακών Τμημάτων της χώρας, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός αναφέρθηκε στο εγχείρημα αυτό και τόνισε ότι είναι πρώτης προτεραιότητας για το ΤΕΕ. Δεν έχουμε ακόμη κάποια πληροφόρηση ή εκτίμηση για την κατάσταση των δημόσιων υποδομών, αλλά είναι σημαντικό ότι με την «ενεργοποίησή» του κάθε αρμόδιος φορέας θα κληθεί να δηλώσει αναλυτικά στην πλατφόρμα αυτή τις υποδομές που διαθέτει και την κατάστασή των υποδομών αυτών».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 485 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.