Τρίτη, 8η Οκτωμβρίου 2024  10:23 μμ
Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2024 22:18

Δήμος Αγρινίου: Σκληρό «χτύπημα» σε τέσσερις Δημοτικές Ενότητες από την «Κασσάνδρα»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Δήμος Αγρινίου: Σκληρό «χτύπημα» σε τέσσερις Δημοτικές Ενότητες από την «Κασσάνδρα» όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση". Εκτός από την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, το αποτύπωμα της κακοκαιρίας ήταν μεγάλες ζημιές στις Δ.Ε. Στράτου, Παρακαμπυλίων, Παναιτωλικού και Μακρυνείας. Τι αναφέρουν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αγρινίου Μ.Σκορδόπουλος και Γ. Βασιλείου

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Εικόνες «αποκάλυψης» έζησε τα ξημερώματα του Σαββάτου η Αιτωλοακαρνανία από την κακοκαιρία «Κασσάνδρα».

Η περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Στράτου δέχθηκε το μεγαλύτερο «χτύπημα» και μάλιστα ήταν διπλό το «χτύπημα» εκεί, διότι εκτός από τις καταστροφές σε περιουσίες υπήρξε και νεκρός.

Η τοπική κοινωνία συγκλονίστηκε και παραμένει συγκλονισμένη από τον άδικο χαμό του 52χρονου Άγγελου Κανιώτη, που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ρέματος που «φούσκωσε» δίπλα από το χώρο της εταιρείας, όπου εργάζονταν ως φύλακας.

Ωστόσο, πέραν των σοβαρών προβλημάτων που προέκυψαν στην Δ.Ε. Στράτου, προβλήματα, εξίσου σοβαρά, δημιουργήθηκαν και σε άλλες Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Αγρινίου.

Ειδικότερα, επλήγησαν οι Δ.Ε. Παρακαμπυλίων, Παναιτωλικού, Παραβόλας και Μακρυνείας και γι’ αυτό ο Δήμος υπέβαλε αίτημα για την κήρυξή του σε κατάσταση έκτακτής ανάγκης.

Από την πρώτη στιγμή μηχανήματα έσπευσαν στα σημεία που υπήρχαν τα προβλήματα για να εξομαλύνουν την κατάσταση, αν και οι «πληγές» που «άνοιξε» η «Κασσάνδρα» είναι πολύ μεγάλες για αρκετούς συνανθρώπους μας.

Συνεργεία του Δήμου Αγρινίου από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (05/10/24) επιχείρησαν στην ευρύτερη περιοχή της Στράτου, της Λεπενούς και του Καστρακίου προκειμένου να καθαρίσουν το οδικό δίκτυο και να αποκαταστήσουν την ομαλή μετακίνηση των κατοίκων. Συνολικά 21 μηχανήματα βρέθηκαν στις περιοχές αυτές και ενεργούσαν.

Ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου Μίμης Σκορδόπουλος μιλώντας στη «Σ» ανέφερε:

Ο Μίμης Σκορδόπουλος

«Aπό την κακοκαιρία του Σαββάτου υπήρξαν ζημιές σε όλο το εύρος του Δήμου Αγρινίου, άλλες μικρότερης εμβέλειας και άλλες μεγαλύτερες, όπως στην περιοχή του Στράτου. Υπήρξαν ζημιές στην Δ.Ε. Παρακαμπυλίων και Παναιτωλικού, αλλά και στη Μακρυνεία και την Παραβόλα.

Το σημαντικότερο ζήτημα σε όλο το εύρος του Δήμου είναι οι αγροτικοί δρόμοι. Πολλοί καταστράφηκαν, αλλά από την πρώτη στιγμή τα μηχανήματα του Δήμου Αγρινίου έσπευσαν στα σημεία για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Υπήρξαν προβλήματα και σε δημοτικούς δρόμους, αλλά μικρότερης εμβέλειας από τα προβλήματα που προέκυψαν στους αγροτικούς δρόμους. Τα προβλήματα αυτά ήταν σε Παρακαμπύλια, Παναιτωλικό και στον ορεινό όγκο της Μακρυνείας.

Τα κυριότερα όμως προβλήματα σημειώθηκαν στην περιοχή του Στράτου. Εκεί επλήγησαν οικείες, επιχειρήσεις, γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, φωτοβολταϊκά κλπ. Το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησε επίσημα η καταγραφή.

Στο πρώην Δημαρχείο Στράτου υπάρχει επιτροπή όπου οι πληγέντες μπορούν να προσφύγουν για τις δηλώσεις ζημιάς. Τα κλιμάκια που είναι στην περιοχή έχουν σκοπό να καταγράψουν άμεσα τις ζημιές, ώστε να αποζημιωθούν και γρηγορότερα οι πληγέντες.

Ο Δήμος Αγρινίου έχει ζητηθεί να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αναμένεται η απόφαση, ενώ από τα πρώτα λεπτά μετά την κακοκαιρία τα μηχανήματα του Δήμου, με την συμμετοχή ιδιωτών και των μηχανημάτων της Περιφέρειας, ήταν στα σημεία που προκλήθηκαν οι ζημιές για να δώσουν λύσεις. Προέκυψαν ακόμη και ζητήματα υδροδότησης, όμως η αποκατάστασή τους έγινε άμεσα».

Έως την Κυριακή εκτιμάται ότι θα έχουν αποκατασταθεί τα περισσότερα προβλήματα στην αγροτική οδοποιία

Ο Αντιδήμαρχος Αυτεπιστασίας, Συντηρήσεων Έργων και Εγκαταστάσεων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Βασιλείου, μιλώντας στη «Σ», δήλωσε:

Ο Γιάννης Βασιλείου

«Στη Δ.Ε. Παρακαμπυλίων προέκυψαν προβλήματα και έχουμε αποστείλει μηχανήματα για να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Στο Άγιο Βλάση, στο Πεντάκορφο, στα Αμπέλια, στο Πυργί, στην Κυπάρισσο και όπου αλλού υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή των Παρακαμπυλίων οι αποκαταστάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα, μέχρι και την Κυριακή. Υπάρχουν προβλήματα καταπτώσεων, ενώ η αγροτική οδοποιία σε πολλά σημεία σε όλη την Δ.Ε. έχει καταστραφεί.

Στη Δ.Ε. Παναιτωλικού υπάρχουν και εκεί μηχανήματα, αλλά οι ζημιές είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με την περιοχή της Δ.Ε. Παρακαμπυλίων.

Στην Δ.Ε. Παραβόλας έχουμε αποστείλει μηχάνημα για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκύψει και εκεί, ενώ στην περιοχή της Μακρυνείας το πρωί της Δευτέρας ενεργούσαν για την αποκατάσταση των ζημιών δύο μηχανήματα. Τα σοβαρότερα όμως προβλήματα δημιουργήθηκαν στην περιοχή της Δ.Ε. Στράτου.

Στο Καστράκι δουλεύουν τέσσερα μηχανήματα για την αποκατάσταση των ζημιών, στη Στράτο τα μηχανήματα είναι πέντε, όπως επίσης πέντε μηχανήματα είναι και στη Λεπενού.

Κυρίως οι ζημιές σημειώθηκαν στην αγροτική οδοποιία, η οποία όμως είναι νευραλγικής φύσεως, γιατί ο κόσμος μετακινείται για τις καλλιέργειές του και για τα ζώα του μέσω των αγροτικών δρόμων και μετά την κακοκαιρία του Σαββάτου αποκλείστηκε η πρόσβασή του.

Ό,τι εργασίες είχαμε κάνει όλους τους προηγούμενους μήνες καταστράφηκαν, ωστόσο τα μηχανήματα του Δήμου Αγρινίου ενεργούν για την αποκατάσταση των ζημιών. Ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή και ως και την Κυριακή θεωρώ πως θα έχουμε ολοκληρώσει όλες τις παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών.

Για παράδειγμα, την Τρίτη 08/10 κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε ολοκληρώσει τις αποκαταστάσεις που αφορούν το Δήμο Αγρινίου στην περιοχή του Καστρακίου και του Αγίου Βλασίου και θα συνεχίσουμε με όλες τις υπόλοιπες περιοχές».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 69 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.