Τετάρτη, 9η Οκτωμβρίου 2024  10:18 πμ
Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2024 10:47

Δήμος Ξηρομέρου: Έως 80% η καταστροφή στην αγροτική οδοποιία από την "Κασσάνδρα"

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Δήμος Ξηρομέρου: Έως 80% η καταστροφή στην αγροτική οδοποιία από την "Κασσάνδρα" όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση". Τι αναφέρει ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Εικόνες «αποκάλυψης» έζησαν πολλοί κάτοικοι των Δήμων Αγρινίου και Ξηρομέρου τα ξημερώματα του Σαββάτου. Οι ζημιές από την κακοκαιρία «Κασσάνδρα» τους έφερε σε απόγνωση, καθώς είδαν κόπους μιας ζωής να «πνίγονται» στη λάσπη.

Η περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Στράτου δέχθηκε το μεγαλύτερο «χτύπημα», αλλά και η περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Φυτειών του Δήμου Ξηρομέρου, όπου σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη, σε πολλά χωριά έχει καταστραφεί το 80% της αγροτικής οδοποιίας.

Ο Γιάννης Τριανταφυλλάκης

Ο Γ. Τριανταφυλλάκης μιλώντας στη «Σ» έδωσε την πλήρη εικόνα της καταστροφής που υπέστη η περιοχή, αναφέροντας: «ο κύριος όγκος της βροχής έπεσε στη Δημοτική Ενότητα Φυτειών και κυρίως στο επαρχιακό δίκτυο που είναι στην περιοχή του όρους Πεταλά και είναι στα σύνορα με το Δήμο Αγρινίου, στον οικισμό του Ριβίου δηλαδή, αλλά και στην κοινότητα των Βλιζιανών. Το ρέμα στο κατέβασμά του από το βουνό προκάλεσε ζημιές σε πολλές κοινότητες, όπως στον Γεροπόρο, την Μπαμπίνη, τη Μαχαιρά, στο ρέμα του Γαζή Φυτειών, στην Παπαδάτου.

Υπήρξαν κατολισθήσεις, το βουνό έπεσε στο δρόμο στα Βλυζιανά και σε άλλα σημεία του Δήμου και προκλήθηκαν ζημιές στο Βασιλόπουλο, στον κάμπο του Αστακού, αλλά και τον οικισμό Δεργοβίτσα Αρχοντοχωρίου και αυτά είναι μόνο τα κύρια σημεία που επλήγησαν.

Οι ζημιές διαπιστώνονται σε υποδομές, γεφύρια, αγροτική οδοποιία, ενώ σημειώθηκαν και εκχερσώσεις.

Η αγροτική οδοποιία στα χωριά αυτά καταστράφηκε κατά το 80%, ενώ στα Βλιζιανά και το Ρίβιο, το Βασιλόπουλο και τον κάμπο του Αστακού υπάρχουν επιπλέον και πολλά φερτά υλικά, τα οποία κάλυψαν τις περιουσίες του κόσμου. Ζημιές όμως υπέστησαν και αγροκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ενώ στο Ρίβιο και τα Βλιζιανά υπέστησαν ζημιές και σπίτια. Ξεκίνησε η καταγραφή και σύμφωνα με τη νομοθεσία οι πληγέντες έχουν 45 ημέρες να δηλώσουν τις ζημιές που υπέστησαν, είτε αυτές είναι σε κατοικίες, είτε σε εκτάσεις.

Το πρωί της Δευτέρας έγινε η αρχή και ήδη έκαναν δήλωση οι πρώτοι πληγέντες. Η διαδικασία συνεχίζεται, ενώ για την καταγραφή των ζημιών στις κατοικίες συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, το οποίο θα συνεργαστεί και με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που είναι υπεύθυνη για την αντίστοιχη διαδικασία για τις επιχειρήσεις.

Οι αγρότες επίσης πρέπει να δηλώσουν τι ζημιές έχουν υποστεί οι εκτάσεις τους και οι καλλιέργειές τους και κάνουμε ως Δήμος Ξηρομέρου ό,τι προβλέπει η νομοθεσία και τα ΦΕΚ για τις θεομηνίες.

Να σημειώσουμε ότι η αποκατάσταση των ζημιών στην Εθνική Οδό έγινε άμεσα και η διέλευση των οχημάτων αποκαταστάθηκε σε μικρό σχετικά χρόνο, ενώ δίνονται σταδιακά και πολλοί αγροτικοί δρόμοι στην κυκλοφορία. Θέλει πολύ δουλειά όμως, συστηματική και με τα μηχανήματα του Δήμου και με μηχανήματα που θα χρησιμοποιηθούν και ανήκουν σε ιδιώτες.

Σκοπός και στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε πλήρως την πρόσβαση το συντομότερο δυνατόν στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των συνανθρώπων μας. Οι μαρτυρίες για το Ρίβιο και τα Βλιζιανά είναι ότι οι λάσπες, τα νερά και τα φερτά υλικά μπήκαν μέσα σε σπίτια.

Ως φυσικό φαινόμενο δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να κάνει κάποιος κάτι, καθώς ο όγκος των φερτών υλικών που προήλθαν από το βουνό του Πεταλά ήταν πολύ μεγάλος. Οι βράχοι που αποκολλήθηκαν ήταν μεγάλοι, όπως επίσης και οι κατολισθήσεις ήταν επίσης μεγάλες, συνεπώς ίσως να μην μπορούσε να προβλεφτεί το φαινόμενο αυτό, το οποίο δεν ήταν σημειακό, αλλά εκτείνονταν σε όλη την έκταση από το Στράτο του Δήμου Αγρινίου μέχρι και τον επαρχιακό δρόμο στο Ρίβιο και την έξοδο της παλιάς Εθνικής Οδού. Ήταν μαζικό το φαινόμενο.

Σε κάθε όμως περίπτωση θα πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση , γιατί και τις επόμενες ημέρες μπορεί να πέσουν αποκολλημένα βράχια ή φερτά υλικά. Χρειάζεται να κινείται με προσοχή ο κόσμος μέχρι να διαπιστώσουμε αν υπάρχει κίνδυνος ή όχι για τέτοιες περιπτώσεις, μέχρι δηλαδή να εντοπίσουμε τέτοιους ενδεχόμενους κινδύνους και να τους αντιμετωπίσουμε.

Θα σταθούμε δίπλα στον κόσμο για άλλη μια φορά, ως οφείλουμε. Το γραφειοκρατικό βέβαια κομμάτι έχει καθυστερήσεις και αγκυλώσεις, όμως και σε προηγούμενες περιπτώσεις εντός των ορίων του Δήμου Ξηρομέρου όσοι είχαν υποστεί ζημιά και βάσει νόμου δικαιούνταν αποζημίωση σε βάθος χρόνου έχουν όλοι αποζημιωθεί».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 54 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.