Δευτέρα, 7η Οκτωμβρίου 2024  6:18 μμ
Παρασκευή, 14 Απριλίου 2023 13:02

Αγρίνιο: Τιμή και μνήμη για τους “120” την Μ. Παρασκευή – Κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Δημοκρατίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ημέρα μνήμης η Μεγάλη Παρασκευή σήμερα για το Αγρίνιο, καθώς είχε βιώσει την τραγική εκτέλεση των 120.

Το Αγρίνιο τέτοια μέρα θυμάται την ημέρα εκείνη, τους 120 που εκτελέστηκαν στην Αγία Τριάδα καθώς και τον απαγχονισμό των Σούλου, Σαλάκου, Αναστασιάδη στη πλατεία της πόλης.

Στο μνημείο των εκτελεσθέντων κατατέθηκαν στεφάνια από τον Δήμο Αγρινίου, την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, το ΚΚΕ και το “Ανυπότακτο Αγρίνιο” σήμερα το πρωί.

Στις 14 Απριλίου 1944, Μεγάλη Παρασκευή, οι Γερμανοί κατακτητές προχώρησαν σε μια φριχτή θηριωδία. Στις 9 Απριλίου του 1944, αντάρτες του ΕΛΑΣ είχαν στήσει ενέδρα στην περιοχή της Σταμνάς, λίγο πριν από το Αιτωλικό και το Μεσολόγγι, σε αμαξοστοιχία που εξυπηρετούσε τον ανεφοδιασμό των γερμανικών στρατευμάτων. Ανατίναξαν το τρένο, εξουδετέρωσαν τη φρουρά που το συνόδευε και απέσπασαν όλον τον οπλισμό και τις προμήθειες που μετέφεραν οι ναζί, με απολογισμό δεκάδες Γερμανούς νεκρούς.

Οι Γερμανοί αποφάσισαν αντίποινα και ο στόχος ήταν η τρομοκρατία και ο παραδειγματισμός της υπόλοιπης πόλης.  Στις φυλακές διέταξαν τους κρατούμενους να βγουν από τα  κελιά τους και να παραταχθούν σε ομάδες των δέκα οδηγώντας τους πίσω από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Εκεί τους περίμενε το εκτελεστικό απόσπασμα και με συνοπτικές διαδικασίες τους εκτέλεσαν όλους. Ο τραγικός απολογισμός ήταν 120 νεκροί, μεταξύ τους μία γυναίκα και δύο Ιταλοί αντιφασίστες. Νωρίτερα είχαν απαγχονιστεί  και εκτεθεί σε κοινή θέα ο 22χρονος Παναγιώτης Σούλος, ο 52χρονος Αβραάμ Αναστασιάδης και ο 23χρονος Χρήστος Σαλάκος, όλοι τους αντιστασιακοί.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 578 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.