Σάββατο, 28η Σεπτεμβρίου 2024  3:18 μμ
Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2022 19:51

Αιτωλοακαρνανία : Οι «μικροί» ψάχνουν για δικό τους «καλάθι»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Διαμαρτυρίες εμπόρων, εκκλήσεις για ψώνια στην τοπική αγορά και “ομαδοποιημένες αγορές” καθώς οι “μικροί” αντίβαρο για το “καλάθι”

Ενώ το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο Άδωνις Γεωργιάδης φαίνονται μάλλον ικανοποιημένοι από το πώς εξελίσσονται τα πράγματα με τις τιμές στην αγορά, οι τοπικοί επιχειρηματίες φαίνεται να ανησυχούν πολύ, να απευθύνουν εκκλήσεις στους καταναλωτές ή να προσπαθούν να βρουν λύσεις μικρότερων «καλαθιών», που θα καταστήσουν ανταγωνιστική και τη δική τους επιχείρηση.

Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι προσανατολίζεται σε ένα διπλό εορταστικό «καλάθι» πράγμα, που μπορεί ήδη να κινητοποιεί τους μεγάλους, αλλά μάλλον φέρνει αγωνία στους πιο μικρούς στα είδη λιανικής. Φαίνεται, δε, ότι η κατάσταση εξελίσσεται «εβδομάδα με εβδομάδα» κι αυτό δεν είναι καθόλου ευοίωνο.

Στον Τύπο κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι θα δημιουργηθεί ένα καλάθι για τις ειδικές κατηγορίες και ένα εορταστικό καλάθι ακόμη (ανάλογα με το πώς θα πάει το πρώτο!) αλλά οι «51 κατηγορίες» δεν θα αλλάξουν. «Θέλουμε να φτιάξουμε έναν χώρο όπου θα συγκρίνονται οι αλυσίδες μεταξύ τους και θα βάζουν τα δυνατά τους για να ρίχνουν τις τιμές κάθε εβδομάδα», ισχυρίζεται ο Α. Γεωργιάδης, εξηγώντας γιατί δεν μπαίνουν πιο πολλά προϊόντα στο καλάθι. Με λίγα λόγια, γιατί θα είναι έλεγχος στην αγορά και δεν μπορεί να γίνει. Αυτό όμως λένε οι μικροί τοπικοί έμποροι ότι είναι, τελικά, μια έμμεση και απλήρωτη διαφήμιση. «Οι αλυσίδες που θελήσουν να αυξήσουν τις τιμές ότι θα φροντίσει να κάνει την ανάποδη διαφήμιση. Αυτή την εβδομάδα όλες οι αλυσίδες μείωσαν τις τιμές. Όλες οι αλυσίδες βάλανε πλάτη. Αν αυτό αλλάξει θα κάνουμε ανακοίνωση από την ανάποδη», εξήγησε, χωρίς κανείς να ξέρει αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό ή και νόμιμο.

Διαμαρτυρία και έκκληση

Υπάρχουν ήδη έμποροι της περιοχής που αποδοκιμάζουν αυτή την πρακτική όπως ο Γρηγόρης Βασιλόπουλος με άρθρο του που κυκλοφόρησε μέσω του portal του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, καθώς ο ίδιος είναι μέλος του Δ.Σ. του θεσμού και διατηρεί σούπερ-μάρκετ το Παναιτώλιο. Τα πιο χαρακτηριστικά του σημεία: «…Κύριε Γεωργιάδη, αυτό που σκεφθήκατε, είναι αδιέξοδο και προσβλητικό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Δεν πρόκειται να λύσει τίποτα. Η ακρίβεια, είναι ζήτημα πληθωρισμού (δες αύξηση τιμών ενέργειας, χαμηλό κόστος χρήματος κτλ). (…) Για πέντε, έξι ή και λίγες παραπάνω, αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι συνεχής, άκοπη και απλήρωτη διαφήμιση.

Τα μεσαία σούπερ μάρκετ, με το εγχώριο μάνατζμεντ και τα μικρά μπακάλικα πού βρίσκονται στο “χάρτη”; Λείπουν..! Αν και υπάρχουν 25.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις τροφίμων, που απασχολούν 130.000 εργαζόμενους. Γιατί αν δεν πληρώνεις για το προϊόν, είσαι το προϊόν! Ποιος επιχειρηματίας δεν θα ήθελε, το όνομα της εταιρείας, να είναι η καθημερινή ασχολία των καταναλωτών; Όμως, το (επιχειρηματικό) παιχνίδι στην αγορά προϊόντων σούπερ μάρκετ, είναι μηδενικού αθροίσματος, δηλαδή “η ζωή σου – ο θάνατος μου”. Και σύντομα ίσως δούμε τον “θάνατο του εμποράκου” που φροντίζει, προσφέρει ποιότητα, ζεστασιά και προσωπική εξυπηρέτηση στους πελάτες του!».

Σε αυτό το κλίμα όλο και περισσότεροι ανησυχούν για το πώς θα πάει η αγορά και απευθύνουν εκκλήσεις στην τοπική κοινωνία να στηρίξει τις τοπικές επιχειρήσεις. Μια ανάλογη έκανε με δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, Σωκράτης Κωστίκογλου, ενώ ίσως το επόμενο διάστημα δούμε και την προσωρινή διοίκηση του συλλόγου να καλεί τον κόσμο να ψωνίσει στο Αγρίνιο. «Ας στηρίξουμε όλοι τις επιχειρήσεις της τοπικής μας αγοράς επιλέγοντας να κάνουμε τις αγορές μας από τα καταστήματα των φίλων μας, των συγγενών μας, των συμπολιτών της διπλανής μας πόρτας.

Είναι βέβαιο ότι αυτή η επιλογή θα βοηθήσει και θα στηρίξει να υπάρχουν και την επόμενη μέρα οι επιχειρήσεις της τοπικής μας αγοράς και να μην βλέπουμε εικόνες με κενά ακίνητα σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης μας, που θυμίζουν την περίοδο 2012-2013 και μόνο θλίψη προκαλούν. Στηρίζοντας τις δικές μας επιχειρήσεις στηρίζουμε τους δικούς μας ανθρώπους, τις θέσεις εργασίας συμπολιτών μας, την τοπική μας  οικονομία και την κοινωνική συνοχή», έγραψε ο κ. Κωστίκογλου.

Ευηνοχώρι: Ψάχνει λύσεις μέσω «ομαδοποιημένης αγοράς»

Υπάρχουν, πλέον, αρκετές περιπτώσεις μικρών επιχειρηματιών που έχουν βάλει στόχο να φτιάξουν ένα δικό τους «καλάθι», ώστε να μπορέσουν να συγκρατήσουν τις τιμές. Συνήθως αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τις λεγόμενες «ομαδοποιημένες αγορές», τα συνεταιριστικά / συνεργατικά σχήματα («Coop» κλπ), που τα μέλη τους μπορούν να βρίσκουν φθηνότερη χονδρική παραγγέλλοντας, βέβαια, τις ανάλογες ποσότητες. Μια τέτοια είναι  η περίπτωση του κ. Ιωάννη Τσιόβολου, που διατηρεί τοπικό μάρκετ στο Ευηνοχώρι και έχει καταφέρει να διαθέτει κάποια βασικά προϊόντα σε μια σταθερή τιμή, μέσα από αυτή τη διαδικασία.

«Μπορώ να πω ότι μέχρι στιγμής αυτό λειτουργεί, δεν έχω επηρεαστεί ακόμη, να δω δηλαδή να χάνω τους πελάτες μου, γιατί θα πάνε στα κοντινά σούπερ-μάρκετ που έχουν προϊόντα ετικέτας. Το συνεταιριστικό σχήμα στο οποίο ανήκω μου επιτρέπει κάτι τέτοιο και γενικά πιστεύω ότι αν ψάξεις στην αγορά, ειδικά τώρα που γίνονται όλα ηλεκτρονικά, θα βρεις λύσεις για τις τιμές σου. Γενικά, θα έπρεπε να είμαστε όλοι σε κάποιο μεγαλύτερο σχήμα ανάλογα αν είμαστε μικροί, μεσαίοι κλπ. Αλλά δυστυχώς ο Έλληνας δεν είναι του «συνεργάζεσθαι», είναι ο καθένας μόνος του κι όπου βγει…», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόβολος.

Και ο ίδιος, πάντως, δεν συμφωνεί με το πώς διαφημίζονται οι μεγάλοι μέσα από το «καλάθι του νοικοκυριού». «Αυτά είναι ξεκάθαρο ότι είναι παιχνίδια για τους μεγάλους, στρέφουν τον κόσμο προς τα εκεί. Από την άλλη, πρέπει να αναζητούμε λύσεις για να επιβιώσουμε, εγώ αυτή την δουλειά έχω, δεν έχω άλλη. Πρέπει να δίνεται βήμα και στους μικρούς, για να ισοφαρίζεται η δωρεάν διαφήμιση που στα μεγάλα σούπερ-μάρκετ», εξηγεί.

του Γιάννη Συμψηρή

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 333 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News