Πέμπτη, 4η Ιουλίου 2024  1:41 μμ
Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2022 20:00

Αιτωλοακαρνανία: «Αντέχει» η οικοδομή

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Αντέχει» η οικοδομή. «Φρενάρει» από την αύξηση των υλικών, αλλά αναμένει την παράταση των ελαφρύνσεων, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία συμπληρώνει πως είναι μάστιγα η έλλειψη τεχνιτών αλλά και μηχανικών στον κατασκευαστικό κλάδο  

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Στην παράταση τριών φορολογικών μέτρων-ελαφρύνσεων προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η ανοδική πορεία της κτηματαγοράς και η οικοδομική δραστηριότητα που βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνεχείς ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών, σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση.

Εντός του φθινοπώρου πιθανότατα θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, οι παρατάσεις τριών φορολογικών μέτρων, τα  οποία  θα συντελέσουν στην περαιτέρω ανάκαμψη τόσο της αγοράς ακινήτων όσο και του κλάδου των κατασκευών, ως αντίβαρο στους φρενήρεις ρυθμούς των ανατιμήσεων των οικοδομικών υλικών.

Ειδικότερα, τα μέτρα αφορούν στην παράταση της αναστολής ΦΠΑ 24% στα ακίνητα και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2022 και για δύο χρόνια ακόμη. Παρατείνεται επίσης η έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων του 40% των δαπανών για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κτηρίων και τέλος, η αναστολή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις.

Τα μέτρα αυτά πιθανότατα θα περιληφθούν στην ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Η οικοδομική δραστηριότητα πλήττεται από την άνοδο με διψήφια ποσοστά των οικοδομικών υλικών, όπως πετρέλαιο, μέταλλα, σκυρόδεμα, καλώδια κτλ με τις αυξήσεις να φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 80%.

Ήδη τον Μάιο στο σύνολο της χώρας η οικοδομική δραστηριότητα φρέναρε, καθώς μειώθηκαν ο αριθμός των οικοδομικών αδειών, η επιφάνεια και ο όγκος των νέων οικοδομών. Ωστόσο ο κατασκευαστικός κλάδος παραμένει παρά τα εμπόδια σε ανοδική τροχιά. Αυτό επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας μιλώντας για το θέμα στη «Σ».

Λίνος Μπλέτσας: Αναπτυξιακή «εξαίρεση» η Αιτωλοακαρνανία
Ο Λίνος Μπλέτσας

«Μέτρα όπως η αναστολή του ΦΠΑ, αλλά και προγράμματα όπως το «εξοικονομώ» βοήθησαν να αυξηθεί η οικοδομική δραστηριότητα και ο κλάδος μπορούμε να πούμε ότι πάει καλά από την άποψη της έκδοσης των αδειών και του όγκου των οικοδομών» αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας και προσθέτει πως «παρά τη μεγάλη αύξηση των υλικών τα δείγματα που υπάρχουν δεν δείχνουν ότι ο κλάδος οδηγείται σε ύφεση, απλώς φρέναρε ο ρυθμός ανάπτυξής του».

Ιδιαίτερα για την Αιτωλοακαρνανία αξίζει να σημειωθεί ότι τα τουριστικά έργα προχωρούν απρόσκοπτα παρά την αύξηση των υλικών, ενώ ο ρυθμός έχει πέσει ελάχιστα σε ένα μέρος των δημόσιων έργων.

Ωστόσο λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας που επικρατεί ο κλάδος αναμένει από την πλευρά της Κυβέρνησης να συνεχιστούν αυτές οι ελαφρύνσεις στον κατασκευαστικό κλάδο. Μάλιστα υπάρχουν και ευρύτερες προσδοκίες.

Όπως εξηγεί ο Λίνος Μπλέτσας «η οικοδομή και ο κατασκευαστικός κλάδος θα ωφεληθούν στη συνέχεια και μέσα από τα προγράμματα που θα «τρέξουν» από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενεργειακή εξοικονόμηση κτλ, αλλά υπάρχει και η προσδοκία που θα μπορέσει να ωφεληθεί έστω και έμμεσα από τα μέτρα που συζητούνται για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης».

Λείπουν τεχνίτες, αλλά και μηχανικοί

Στον αντίποδα ένα από τα προβλήματα του κατασκευαστικού κλάδου που δεν είναι καινούργιο, αλλά ουδόλως έχει αμβλυνθεί, είναι η έλλειψη εργατικών χεριών. Σύμφωνα με το Λίνο Μπλέτσα δεν λείπουν μόνο εργατοτεχνίτες, αλλά και επιστημονικό προσωπικό από τον κλάδο. Τα τελευταία χρόνια, σημειώνει ο ίδιος, η έλλειψη μηχανικών γίνεται εντονότερη.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 268 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News