Σάββατο, 6η Ιουλίου 2024  12:04 μμ
Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2024 22:15

Αιτωλοακαρνανία: Ξεκολλάνε η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων και το Αρδευτικό της Αμβρακίας;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αιτωλοακαρνανία: Άμεσο ενδιαφέρον για την κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση"

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Σύμφωνα με όσα διαρρέονται από το υπουργείο Υποδομών, θα πρέπει να αναμένονται άμεσα κινήσεις για δύο σημαντικά έργα στην Αιτωλοακαρνανία, τα οποία μάλιστα θα τρέξουν οι δύο μεγάλες εταιρίες που συμπράττουν στην μεγάλη κοινοπραξία, την ΑΚΤΩΡ- ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Μετά από ένα διάστημα που οι μεγάλες εταιρίες έχουν αναλάβει μια σειρά από έργα που οδήγησαν σε πολύ «ανεκτέλεστο έργο» και αρκετά έχουν κολλήσει σε διάφορα γρανάζια, αναμένεται να υπάρξουν αρκετοί διαγωνισμοί όπου είναι πολύ πιθανό να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς.

Η ΑΚΤΩΡ αναμένοντας να αναλάβει σε λίγες εβδομάδες το έργο της κατασκευής του Φράγματος Τσικνιά στη Λέσβο έχει και Αιτωλοακαρνανικό ενδιαφέρον καθώς είναι ανάδοχος και στη Μονάδα Απορριμμάτων Αιτωλοακαρνανίας ύψους 18 εκατ. ευρώ.

Η δημοπράτηση για το μεγάλο έργο «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων & Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων εντός του ΧΥΤΑ 2ης Δ.Ε.Ν. Αιτωλοακαρνανίας», εντός των διοικητικών ορίων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας έχει αναθέτουσα αρχή τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 2ης Δ.Ε.Ν Αιτωλοακαρνανίας. 

Αναμενόταν να πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου 2024 και η αποσφράγιση των προσφορών ήταν προγραμματισμένη για τις 9 Απριλίου 2024, ενώ η διάρκεια του έργου είχε εκτιμηθεί σε 97 μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Πρόκειται για έργο δημόσιων συμβάσεων που χρηματοδοτείται εν όλω ή εν μέρει από τα ταμεία της ΕΕ. Η δημόσια σύμβαση καλύπτεται από τη συμφωνία για τις δημόσιες συμβάσεις (ΣΔΣ) και περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, συνολικής δυναμικότητας 23.914 τόνων Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων (ΑΣΑ) ανά έτος.

Περιλαμβάνει επίσης όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού, καθώς και την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής, την προμήθεια κινητού εξοπλισμού, τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για 6 μήνες καθώς και την κανονική 6ετή λειτουργία του έργου. Η σύμβαση προβλέπει επιπλέον δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον έξι (6) έτη λειτουργίας του έργου, και δικαίωμα προαίρεσης για εργασίες επέκτασης των εγκαταστάσεων ή/και πρόσθετο εξοπλισμό, σύμφωνα με την Τεχνική περιγραφή και τον Π/Υ, όπως αναλύονται στην Προμελέτη και στα Τεύχη Δημοπράτησης του έργου.

Παράλληλα, η άλλη εταιρία της κοινοπραξίας σε λίγες εβδομάδες εκτιμάται ότι θα υπογράψει για τα εγγειοβελτιωτικά έργα στην περιοχή της Αμβρακίας ύψους 64,5 εκατ. ευρώ (με τον ΦΠΑ) με τα έργα να χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα σημαντικά για την περιοχή για την αγροτική της ανάπτυξη.

Ανάδοχος της εργολαβίας είναι η INTRAKAT με ποσοστό έκπτωσης 3,57%. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ένα από τα τελευταία βήματα στον δρόμο προς τις υπογραφές ήταν πρόσφατη απόφαση του υπουργείου να εγκρίνει την δέσμευση 64,5 εκατ. ευρώ που αποτελεί και τον προϋπολογισμό του έργου (μαζί με τον αναλογούντα ΦΠΑ).

Η δημοπράτηση του έργου ξεκίνησε στις 27 Ιανουαρίου 2023 με την παραλαβή των φακέλων και συνεχίστηκε στις 30 του ίδιου μήνα με την αποσφράγιση των προσφορών. Η διάρκεια κατασκευής του έργου έχει οριστεί σε 36 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Η χρηματοδότηση του έργου που αρχικά είχε ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, έχει επιτευχθεί πλέον μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027. Το έργο πρόσφατα εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή” αλλά και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το αρδευτικό έργο σε Αμβρακία-Αμφιλοχία-Βάλτο έχει πάρει έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και πλέον απομένει να περάσει από την Βουλή και στη συνέχεια να υπογραφεί. Στόχος είναι αυτό να επιτευχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, ούτως ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν στην συνέχεια τα πρώτα έργα.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 170 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News