Σάββατο, 28η Σεπτεμβρίου 2024  1:37 μμ
Σάββατο, 30 Ιουλίου 2022 01:18

«Απογραφή» για τους δημοσίους υπαλλήλους – Πολύς ντόρος για την εφαρμογή

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Απογραφή» για τους δημοσίους υπαλλήλους. Πολύς ντόρος για την εφαρμογή, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Στο apografi.gov.gr στοιχεία για το ανθρώπινο δυναμικό, «μικρός ο αντίκτυπος» λένε ειδικοί

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Φαίνεται πως είναι εποχή κατά την οποία παρουσιάζονται καινοτομίες που αφορούν στην ψηφιακή απεικόνιση στοιχείων του Kράτους σε όλα τα επίπεδα. Πέρα από την απεικόνιση στο κινητό της ταυτότητας και του διπλώματος του αυτοκινήτου το υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι πλέον παρόμοιες δυνατότητες μπορεί να έχει και κάποιος φορέας του δήμου ή της Περιφέρειας σε ότι αφορά τους υπαλλήλους τους, τον αριθμό και τα δεδομένα που αφορούν την κινητικότητά τους κλπ.

Θεωρητικά, όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου πλέον έχουν την δυνατότητα αποτύπωσης της διαχρονικής εξέλιξης της απασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου σε γραφήματα καθώς και της συγκριτικής αποτύπωσης δεδομένων με πολλαπλά φίλτρα.

Στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr μπορεί πλέον να βρει κανείς την  νέα, σύγχρονη και απλοποιημένη εφαρμογή «Απογραφή» η οποία επιτρέπει στον χρήστη που έχει την κατάλληλη εξουσιοδότηση (δεν μπορεί ο κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση στα στοιχεία), να αναζητήσει και να εξάγει στατιστικά που αφορούν στην εξέλιξη της απασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημόσιου τομέα, σε μορφή excel ενώ η εφαρμογή διατίθεται σε ελληνική και αγγλική έκδοση. Μάλιστα, για την υλοποίηση της εφαρμογής αξιοποιήθηκε το εξειδικευμένο λογισμικό για την απεικόνιση δεδομένων Microsoft BI.

Τα στατιστικά είναι προσβάσιμα μέσω της διαδραστικής απεικόνισης αναφορών των αναθεωρημένων αρχείων μηνιαίων στατιστικών και για πρώτη φορά παρέχεται η δυνατότητα παρουσίασης μηνιαίων στατιστικών σε επίπεδο φορέα. «Δίνεται η δυνατότητα αποτύπωσης της διαχρονικής εξέλιξης της απασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου σε γραφήματα καθώς και της συγκριτικής αποτύπωσης δεδομένων με πολλαπλά φίλτρα», όπως ειπώθηκε πρόσφατα σε ειδική συνέντευξη Τύπου του υπουργού  Μάκη Βορίδη και της Γ.Γ. Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα Β. Χαραλαμπογιάννη όπου παρουσιάστηκε «η οπτικοποίηση, την διαδραστική απεικόνιση δεδομένων και την ανάλυση της μηνιαίας αναφοράς του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του ελληνικού Δημοσίου».

Η κ. Χαραλαμπογιάννη ευχαρίστησε από την πλευρά της όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγμάτωση αυτού του απαιτητικού εγχειρήματος σημειώνοντας ότι αναμορφώνεται ριζικά ο τρόπος παρουσίασης των μηνιαίων αναφορών, αλλά ταυτόχρονα παρέχονται και επιπλέον στοιχεία στους πολίτες, στο επίπεδο κάθε φορέα του δημοσίου τομέα, με τρόπο απλό και εύληπτο, κάνοντας πράξη τη διαφάνεια σε κάθε επίπεδο. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο, πρόκειται για μεγάλη καινοτομία με την αποτύπωση των στοιχείων του ανθρώπινου δυναμικού που «θα συμβάλλει στην ποιότητα του πολιτικού διαλόγου»;

Η πραγματική εφαρμογή και σημασία του προγράμματος

Ο τέως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γρηγόρης Θεοδωράκης  και τα νέα πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία πάντως εξηγεί στην «Σ» ότι πρόκειται μάλλον για «πολύ κακό για το τίποτε»: Όπως εξηγεί, «είναι μια προσπάθεια που κρατά από αρκετά χρόνια πριν και μπορούμε να πούμε ότι μπήκαν κάποιες πινελιές, άλλωστε μετά από τρία χρόνια στην κυβέρνηση δεν είναι και τόσο σπουδαίο το να ανεβάζεις σε μια ιστοσελίδα του Δημοσίου μια εφαρμογή για τους υπαλλήλους. Περισσότερο όμως πρόκειται για κάτι επικοινωνιακό λόγω και της εποχής όπου γενικώς παρουσιάζεται ένας υποτιθέμενος ψηφιακός οργασμός. Ό, τι γίνεται στο Δημόσιο ώστε να είναι πιο λειτουργικό είναι καλό για τον πολίτη απλά νομίζω ότι παρουσιάζουν ένα ανακαινισμένο δωμάτιο ως πολυκατοικία».

Ανάλογη είναι η τοποθέτηση και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Αγρινίου κ. Δ. Τζιώλη ο οποίος κάνει λόγο για μια δεδομένη κατάσταση στους δήμου και γενικά τους ΟΤΑ η οποία τώρα υπάρχει σε μια εφαρμογή κι αυτό κρίθηκε ως ευκαιρία για προβολή. «Δεν νομίζω ότι προσθέτει πολλά στην ζωή και τη καθημερινότητα, πρόκειται για γραφήματα και απεικονίσεις που μπορεί ένα προϊστάμενο να τον βοηθήσουν σε μια παρουσίαση για παράδειγμα. Όχι κάτι περισσότερο…», εξηγεί ο κ. Τζιώλης.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 432 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News