Σάββατο, 28η Σεπτεμβρίου 2024  10:43 μμ
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 22:10

Καύσιμα: Όπως η Κύπρος… επιμένουν οι Αιτωλοακαρνάνες βενζινοπώλες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Όπως η Κύπρος… επιμένουν οι Αιτωλοακαρνάνες βενζινοπώλες, αν και η κυβέρνηση έχει ξεκόψει κάθε συζήτηση ο κλάδος επιμένει να ζητά μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση” στην οποία ο Πρόεδρος των βενζινοπολών Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας Δ. Κακούρης δηλώνει: «Πουλάμε φθηνότερα από την τιμή που θα πληρώσουμε για να παραλάβουμε το επόμενο φορτίο καυσίμων»

Αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας έχει ως εξής:

Στα χέρια της κυβέρνησης και μόνο φαίνεται πως είναι η βελτίωση της κατάστασης στα καύσιμα και της μείωσης των τιμών τους, αν φυσικά αποφασίσει να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, κάτι που έκανε προ ημερών και η Κύπρος και σε συνδυασμό με το ό,τι είχε φθηνότερο καύσιμο από νωρίτερα, πλέον η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου είναι της τάξεως των 60 λεπτών το λίτρο!

Αν και το ζήτημα αφορά όλους, σε περισσότερο δεινή θέση είναι οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές, οι αγρότες και το κομμάτι της βιομηχανίας, όπως τονίζει και ο Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας Δημοσθένης Κακούρης μιλώντας στη «Σ».

Μάλιστα ο κ. Κακούρης σχετικά με τους βενζινοπώλες της Αιτωλοακαρνανίας τονίζει πως έχουν περιορίσει πάρα πολύ το κέρδος τους λόγω των απανωτών αυξήσεων.

Πολλές φορές δηλαδή πουλάνε φθηνότερα από την τιμή που θα πληρώσουμε για να παραλάβουμε το επόμενο φορτίο.

«Αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε σε κάθε νέο φορτίο επιπλέον χρήματα, διότι είναι κεφάλαιο κίνησης και το προπληρώνουμε.

Δεν υπάρχει αισχροκέρδεια στην αγορά στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά οι ανατιμήσεις είναι υψηλές και πολύ γρήγορες» αναφέρει ο κ. Κακούρης υπενθυμίζοντας πως κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα υπήρχαν αυξήσεις της τάξης των 10 λεπτών το λίτρο!

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας τόνισε: «αυτή την στιγμή η τιμή στα καύσιμα έχει εκτοξευτεί, έχει περάσει τα 2 ευρώ και τις τελευταίες ημέρες το βαρέλι έφτασε στα 130 δολάρια.

Το θετικό είναι πως από τα 130 η τιμή του βαρελιού έπεσε στα 110 το βράδυ της Τετάρτης και αν συνεχιστεί η κάθοδός του θα υπάρχει, ελπίζω, αποκλιμάκωση της τιμής.

Καύσιμα: Όπως η Κύπρος… επιμένουν οι Αιτωλοακαρνάνες βενζινοπώλες
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας Δημοσθένης Κακούρης

Κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα υπάρχουν αυξήσεις της τάξης των 10 λεπτών το λίτρο. Ρυθμίζουμε την τιμή ανάλογα με αυτήν που αγοράζουμε, βάση των τιμολογίων, αν και οι πρατηριούχοι της Αιτωλοακαρνανίας έχουν περιορίσει πάρα πολύ το κέρδος τους λόγω των απανωτών αυξήσεων.

Πολλές φορές πουλάμε φθηνότερα από την τιμή που θα πληρώσουμε για να παραλάβουμε το επόμενο φορτίο.

Αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε σε κάθε νέο φορτίο επιπλέον χρήματα, διότι είναι κεφάλαιο κίνησης και το προπληρώνουμε. Δεν υπάρχει αισχροκέρδεια στην αγορά, αλλά οι ανατιμήσεις είναι υψηλές και πολύ γρήγορες.

Αναγκαζόμαστε εμείς να πληρώσουμε με την αυξημένη τιμή για να προμηθευτούμε καύσιμα, λόγω της καθημερινής αύξησης που προαναφέραμε.

Αυτή την στιγμή το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται στο 1,65 και είναι αδύνατον, δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά, το πετρέλαιο κίνησης είναι πάνω από 2 ευρώ και η βενζίνη από 2,10 και πάνω.

Υπάρχει εκτίμηση πως αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή για αρκετό ακόμη διάστημα η τιμή του βαρελιού θα ανέβει ακόμη περισσότερο, κάτι που θα ανεβάσει την τιμή των καυσίμων με το πετρέλαιο να αγγίζει τα 2,50 ευρώ.

Ελπίζουμε να υπερισχύσει η αποκλιμάκωση της τιμής του βαρελιού που ξεκίνησε από την Τετάρτη το βράδυ. Κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί όμως το θέμα.

Η μοναδική λύση που είναι και άμεση είναι μόνο η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Αυτό συνέβη στην Κύπρο όπου μείωσαν κατά 25 λεπτά το φόρο, ήταν και φθηνότερο το καύσιμο και γι αυτό υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου της τάξεως των 60 λεπτών το λίτρο.

Οπότε η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να προβεί σε γενναία μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης γι όσο διαρκεί η κρίση.

Έχει ξεφύγει ο προϋπολογισμούς με την ενεργειακή κρίση απ όλα τα νοικοκυριά και αυτό είναι η καλύτερη και πιο άμεση λύση.

Το πρόβλημα αφορά όλο τον κόσμο, αλλά πολύ περισσότερο τους επαγγελματίες, τους αυτοκινητιστές, τους αγρότες και στο κομμάτι της βιομηχανίας. Στην Αιτωλοακαρνανία τα πρατήρια προμηθεύονται καύσιμα δύο με τρείς φορές την εβδομάδα.

Η τιμή λ.χ. της Τετάρτης είχε ως αγορά 2,06 και πουλάμε με βάση την τιμή της Παρασκευής, αυτής που προμηθευτήκαμε τότε. Δεν πουλάμε με βάση την τιμή της Τετάρτης.

Δεν έχουμε δυνατότητα για μεγάλα stock και να έχουμε διαθέσιμα καύσιμα λ.χ. πριν από 1 μήνα. Μέρα παρά μέρα σχεδόν οι τοπικές αγορές, όπως και αυτής της Αιτωλοακαρνανίας,  προμηθεύονται καύσιμα.

Υπάρχουν απομακρυσμένες περιοχές που δεν έχουν εκ των πραγμάτων κίνηση και εκεί στα πρατήρια υπάρχουν χαμηλότερες τιμές και γι αυτό υπάρχει διακύμανση στις τιμές.

Εξάλλου ισχύει και το πλαφόν της κυβέρνησης που ανάλογα το τιμολόγιο της αγοράς καυσίμων θα πρέπει να πουλάμε, αν και σ’ αυτή την φάση δεν παίζει κανένα ρόλο με την όλη κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί».

Σκέρτσος: H φορολογία καυσίμων είναι υψηλή γιατί καλύπτεται ένα μεγάλο κενό δημοσίων εσόδων

Απάντηση στην αντιπολιτευτική κριτική σχετικά με την ενεργειακή κρίση δίνει με άρθρο του ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Μέσω του liberal.gr ο κ. Σκέρτσος εξηγεί ότι μια μείωση της φορολογίας καυσίμων θα οδηγούσε σε εξωτερικό δανεισμό για την κάλυψη της τρύπας εσόδων

Καύσιμα: Όπως η Κύπρος… επιμένουν οι Αιτωλοακαρνάνες βενζινοπώλες
O υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος

Συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας αναφέρει:

“….. Όσο για τη μείωση των ειδικών φόρων καυσίμου που με περισσή επιπολαιότητα ζητούν άλλα κόμματα μεταξύ των οποίων και το ΚΙΝΑΛ, η αλήθεια είναι η εξής:

Πράγματι η φορολογία καυσίμων είναι υψηλή στη χώρα μας, όμως αυτό συμβαίνει διότι έτσι καλύπτεται ένα μεγάλο κενό δημοσίων εσόδων της τάξης των 5-6 δις ευρώ που χρηματοδοτούν κρίσιμα δημόσια αγαθά, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, την ασφάλεια κοκ.

Μια μείωση της φορολογίας καυσίμων θα οδηγούσε σε εξωτερικό δανεισμό για την κάλυψη της τρύπας εσόδων, δηλαδή σε διόγκωση χρέους για όλους τους πολίτες, ενώ το όφελος από τη μείωση στην τελική τιμή καυσίμων θα ήταν οριακό για τους οικονομικά ευάλωτους και πολύ μεγαλύτερο για τους πιο πλούσιους.

Συνολικά θα ήταν μια ατελής πολιτική με πολλές δυσάρεστες παρενέργειες».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 510 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News