Σάββατο, 28η Σεπτεμβρίου 2024  6:16 μμ
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2024 18:46

Διαφωνίες για «Απόλλων» και ενεργειακή κοινότητα στο δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το θέμα των Ενεργειακών Κοινοτήτων απασχόλησε την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου ενόψει και της εκδήλωσης ενημέρωσης από την Υφυπουργό Περιβάλλοντος για το πρόγραμμα «Απόλλων» που θα γίνει στις 2 Οκτωβρίου στην Πάτρα.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμος Μεσολογγίου και η ΔΕΥΑΜ εντάχθηκαν στις Ενεργειακές Κοινότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί δημαρχίας Κώστα Λύρου. Βέβαια τότε είχε προταθεί η δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας της ΔΕΥΑΜ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που η αντιπολίτευση που ήταν πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου είχε καταψηφίσει και μάλιστα είχαν δοθεί «μάχες» κατά αυτής της προσπάθειας, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει. Η Περιφέρεια προχώρησε τις διαδικασίες για τις Ενεργειακές Κοινότητες, αλλά και για την δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στο κτήμα Polder στο Ευηνοχώρι που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον σκοπό αυτό. Όμως δεν κατάφερε να πάρει όρους σύνδεσης και η διαδικασία πάγωσε. Έτσι φθάσαμε στο σήμερα που η κυβέρνηση προωθεί το πρόγραμμα «Απόλλων» το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς εξυπηρετεί μόνο τα ιδιωτικά συμφέροντα σε ότι αφορά στην δημιουργία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στην συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου ο Δήμαρχος Σπύρος Διαμαντόπουλος είπε ότι επειδή πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα θα περιμένει την ενημέρωση και από την υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου για το πρόγραμμα «Απόλλων» και στην συνέχεια θα παρθούν αποφάσεις. Τόνισε βέβαια ότι ο Δήμος Μεσολογγίου θα παλέψει για το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Polder και τις Ενεργειακές της Περιφέρειας. Στην τοποθέτησή του όμως φάνηκε διαλλακτικός και για την περίπτωση ένταξης του Δήμου στον «Απόλλωνα» πράγμα που προκάλεσε αντιδράσεις από Συμβούλους της αντιπολίτευσης δεδομένου ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Δήμου και των ευάλωτων δημοτών αλλά και των ΤΟΕΒ που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και είχαν ενταχθεί στις Ενεργειακές της Περιφέρειας με την ελπίδα ότι θα εξασφαλίσουν φθηνό ρεύμα.

Στην συνέχεια μίλησε ο πρώην Δήμαρχος Κώστας Λύρος που δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τον αγώνα που είχε δώσει για την ενεργειακή της ΔΕΥΑΜ αλλά βρήκε τοίχο από την τότε αντιπολίτευση στην οποία άνηκε και ο σημερινός Δήμαρχος. «Τότε έγινε το λάθος και δεν γυρνάει πίσω», είπε χαρακτηριστικά. Έτσι πρότεινε να γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα και να προσκληθούν οι αρμόδιοι της Περιφέρειας, φορείς κλπ., ώστε να γίνει μια λεπτομερής ενημέρωση ώστε στην συνάντηση που θα γίνει στις 2 Οκτωβρίου με την κα Σδούκου, ο Δήμος Μεσολογγίου να είναι έτοιμος να καταθέσεις τις θέσεις του. Άλλωστε όπως υπογράμμισε από την στιγμή που ο Δήμος Μεσολογγίου ανήκει στους πλέον ενεργοβόρους Δήμους της χώρας έχει ένα ισχυρό επιχείρημα να διεκδικήσει την πρώτη λύση εξοικονόμησης ενέργειας.

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του επίσης πρώην Δημάρχου Νίκου Καραπάνου, ο οποίος επέμεινε ότι οι Ενεργειακές της Περιφέρειας και το φωτοβολταϊκό πάρκο πρέπει να προχωρήσουν κατ’ εξαίρεση, αφού ήταν η πρώτη τέτοια προσπάθεια που έγινε στην χώρα και μάλιστα βραβεύτηκε. Επομένως η διεκδίκηση πρέπει να είναι αυτή. Υπενθύμισε ότι περισσότερο απ’ όλους ανάγκη για φθηνό ρεύμα έχουν οι ΤΟΕΒ που τα τελευταία χρόνια λειτουργούν με ασφαλιστικά μέτρα καθώς η ΔΕΗ τους κόβει συχνά το ρεύμα λόγω χρεών.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Καρατζογιάννης υποστήριξε ότι πρέπει ο Δήμος να είναι κάθετα αντίθετος στο πρόγραμμα «Απόλλων» και στην συνάντηση με την Υφυπουργό να πάει με έτοιμη θέση για συνέχιση του Polder. Μάλιστα ο κ. Καρατζογιάννης είχε ετοιμάσει και ένα σχετικό ψήφισμα, αλλά τελικά δεν συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο αφού ο Δήμαρχος επέμενε ότι πρώτα πρέπει να γίνει η ενημέρωση και μετά να παρθούν αποφάσεις.

Η τοποθέτηση του Σπύρου Βασιλείου ήταν πιο έντονη αφού εδώ και πολύ καιρό ζητά από την Δημοτική Αρχή να συζητηθεί αυτό το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά το αίτημά του δεν βρήκε ανταπόκριση. Είπε μάλιστα ότι η Περιφέρεια έχει καλέσει τους Δήμους να ενταχθούν στον «Απόλλωνα» και ο Δήμος Μεσολογγίου ανταποκρίθηκε. Όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Βασιλείου, αυτός είναι ο λόγος που ο Δήμαρχος προσπαθεί κατά κάποιον τρόπο να κερδίσει χρόνο και δεν δέχθηκε να παρθεί απόφαση ενάντια στον «Απόλλωνα» και να κατατεθεί στην κα Σδούκου. Ο κ. Βασιλείου συνέστησε στον Δήμαρχο να ασκήσει ένδικα μέσα διεκδίκησης του φωτοβολταϊκού πάρκου, λαμβάνοντας την απάντηση από τον κ. Διαμαντόπουλο ότι δεν θα πάει ενάντια στον νόμο εννοώντας το πρόγραμμα «Απόλλων», διότι θα προκύψουν ποινικές ευθύνες κατά του Δήμου. Ωστόσο ο κ. Βασιλείου τον ενημέρωσε ότι ποινικές ευθύνες θα προκύψουν αν ενταχθεί ο Δήμος στον «Απόλλωνα» καθώς αφενός υπάρχει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για ένταξη στην Ενεργειακή της Περιφέρειας και αφετέρου έχουν σταλεί όλα τα στοιχεία των παροχών ηλεκτρικής ενέργειας στην εν λόγω Ενεργειακή πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί ο Δήμος να τις πάρει από εκεί και να τις στείλει στον «Απόλλωνα».

Εν τω μεταξύ και ο Παναγιώτης Κατσούλης πρότεινε να παρθεί απόφαση που να επιβεβαιώνει την προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ένταξη του Δήμου στην Ενεργειακή της Περιφέρειας.

Ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου Κώστας Καραδήμας μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα «Απόλλων» δεν προβλέπει συμψηφισμό ηλεκτρικής ενέργειας και αυτό είναι κάτι που δεν συμφέρει τους ΤΟΕΒ που ήδη στενάζουν από το οικονομικό κόστος του ρεύματος. Και η δική του θέση ήταν να εκφραστεί η αντίθεση του Δήμου στο πρόγραμμα «Απόλλων» και να ασκηθούν ένδικα μέσα διεκδίκησης του φωτοβολταϊκού πάρκου.

Μιλώντας και ο πρώην αντιδήμαρχος Νίκος Καραπάνος, είπε ότι όλη η προσπάθεια που έγινε όλο αυτό το διάστημα χάνεται αλλά το χειρότερο από όλα είναι ότι θα επιβαρυνθούν οι αγρότες που δεν θα καταφέρουν να έχουν φθηνό ρεύμα, όπως επίσης και τα ευάλωτα νοικοκυριά, αφού η πρώην αντιπολίτευση δεν στήριξε την πρόταση για την Ενεργειακή της ΔΕΥΑΜ. Αυτό εκνεύρισε τον Δήμαρχο που κατηγόρησε τον κ. Καραπάνο για λαϊκισμό και μικροπολιτική, επαναλαμβάνοντας ότι θα γίνει προσπάθεια να πειστεί το Υπουργείο, για την συνέχιση των ενεργειών της Ενεργειακής της Περιφέρειας.

Γενικότερα από όλη την συζήτηση φάνηκε ότι δεν είναι στις προθέσεις του Δημάρχου να διεκδικήσει το φωτοβολταϊκό πάρκο ούτε να υποστηρίξει το Ενεργειακό σχήμα της Περιφέρειας, πράγμα που προκάλεσε έναν προβληματισμό στην αίθουσα.

https://www.aixmi-news.gr/ 

Διαβάστηκε 55 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News