Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  5:44 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2023 18:30

Τα 60 είναι τα νέα 40 για τους άντρες; – Νέοι για πάντα! – Η επιστήμη γυρίζει το βιολογικό ρολόι

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι άνδρες βρίσκονται μία ανάσα από το να νικήσουν τον χρόνο και να «κατακτήσουν» την νεότητα. «Σε πέντε χρόνια θα είναι πολύ δύσκολο να μαντέψουμε την ηλικία των ανθρώπων. Όλοι θα είμαστε 38 ετών».

Αυτά είναι τα λόγια του David Sampayo, ενός Ισπανού γιατρού που ειδικεύεται στη χειρουργική μαλλιών με γραφεία στη Μαδρίτη, τη Βαλένθια και την Ίμπιζα.

Σύμφωνα με τον ειδικό, οι ηλικιακοί κώδικες θολώνουν τόσο γρήγορα που σύντομα όλοι, άντρες και γυναίκες, θα είμαστε 40άρηδες επ’ αόριστον. Θα είναι το τέλος των ηλικιακών ομάδων. Θα είμαστε πάντα νέοι ενήλικες με διφορούμενη ηλικία.

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο για να εντοπίσουν συστατικά που μπορούν να εμποδίσουν τη

Η μέθοδος των Σουηδών ειδικών βασίζεται σε ένα νέο τρόπο καθορισμού της ηλικίας σε εργαστηριακά ανθρώπινα κύτταρα.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν κατάφεραν ήδη να βρουν μια ομάδα υποψηφίων ουσιών που με αυτές θα μπορέσουν να αναγεννήσουν τα ανθρώπινα κύτταρα, θα αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής και θα βελτιώσουν την υγεία ενός μικροοργανισμού που μελετούν, του C. elegans.

Η γήρανση είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία για όλους τους ζώντες οργανισμούς, η οποία χαρακτηρίζεται από την προοδευτική λειτουργική φθορά σε μοριακό, κυτταρικό και οργανικό επίπεδο. Αυτό την καθιστά καθοριστική για την διάρκεια ζωή μας και μείζονα παράγοντα κινδύνου για τις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Συνεπώς, η πρόληψη της γήρανσης με φαρμακευτικά μέσα είναι μια ελκυστική στρατηγική για να βοηθηθούμε να ζήσουμε με υγεία και περισσότερα χρόνια.

Όμως η ανεύρεση των κατάλληλων φαρμακευτικών ουσιών για την πρόληψη της γήρανσης είναι μια πραγματική πρόκληση. Διότι τα πειράματα σε θηλαστικά είναι δαπανηρά και απαιτούν πολύ χρόνο.
Όμως, τα πειράματα σε ανθρώπινες κυτταρικές καλλιέργειες δίνουν την δυνατότητα ελέγχου μεγαλύτερου αριθμού ουσιών, αλλά η γήρανση παραμένει μια περίπλοκη διαδικασία που είναι δύσκολο να αξιολογηθεί σε κυτταρικό επίπεδο.
Μια λύση σε αυτό το πρόβλημα δίνεται μέσω της νέας μεθόδου του Ινστιτούτου Καρολίνσκα.

«Με τη μέθοδο μας, οι κυτταρικές καλλιέργειες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δούμε πως διαφορετικές ουσίες επηρεάζουν τη βιολογική ηλικία των κυττάρων», εξηγεί ο Christian Riedel, ερευνητής στο Τμήμα Βιοεπιστημών και Διατροφής του σουηδικού ινστιτούτου και επικεφαλής της μελέτης.

Η μέθοδος βασίζεται σε ένα νέο τρόπο ερμηνείας των κυτταρικών πληροφοριών, συγκεκριμένα την μεταγραφή. Η μεταγραφή εμπεριέχει τις πληροφορίες για όλο το RNA σε ένα συγκεκριμένο κύτταρο ή ιστό, σε μια δεδομένη χρονική στιγμή.

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η μεταγραφή σε ένα ανθρώπινο κύτταρο μπορεί να αποτελέσει προγνωστικό δείκτη για την ηλικία του ατόμου.

Οι επιστήμονες στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποίησαν έναν μεγάλο όγκο μεταγραφικών δεδομένων από δημοσιευμένες πηγές για να αναπτύξουν τη μέθοδό τους. Με διαδικασίες μηχανικής μάθησης, δημιούργησαν τους λεγόμενους ταξινομητές που μπορούν να διακρίνουν τις μεταγραφές από τους «νέους» έναντι των «παλαιών» δοτών.

Με τους ταξινομητές αναλύθηκαν στη συνέχεια οι αλλαγές στις μεταγραφές των ανθρώπινων κυττάρων που είχαν προκληθεί από περισσότερες από 1.300 ουσίες.

Με αυτό τον τρόπο οι ερευνητές θέλησαν να εντοπίσουν εκείνες τις ουσίες που μπορούν να αλλάξουν τις ανθρώπινες μεταγραφές προς μια «νεαρότερη» κατάσταση.

Η μέθοδος οδήγησε στην αναγνώριση αρκετών υποψηφίων ουσιών, αλλά αυτές είναι όλες ήδη γνωστό ότι επεκτείνουν το προσδόκιμο ζωής διαφόρων μικροοργανισμών, ενώ κάποιες άλλες είναι εντελώς νέες.

Οι πιο ενδιαφέρουσες ουσίες δοκιμάστηκαν περαιτέρω στο σκουλήκι C. elegans, που αποτελεί ένα δημοφιλές μοντέλο μελέτης της γήρανσης.

Δύο ουσίες, οι Monorden και Tanespimycin, που μπορούσαν να παρατείνουν τη ζωή του C. elegans ανήκουν σε μια κατηγορία ουσιών που μέχρι πρότινος δεν είχε διαπιστωθεί ότι έχουν αυτή την ιδιότητα.

Πρόκειται για αναστολείς που μπλοκάρουν την πρωτεΐνη Hsp90. Εκτός από την παράταση της ζωής του σκουληκιού βελτίωσαν επίσης και τους δείκτες υγείας του.

«Αναπτύξαμε μια καινοτόμο μέθοδο ανεύρεσης ουσιών που μπορούν να εμποδίσουν τη γήρανση και έτσι ανακαλύψαμε τους αναστολείς Hsp90 ως τέτοιες. Το ενθαρρυντικό είναι ότι οι αναστολείς Hsp90 ήδη δοκιμάζονται για άλλους σκοπούς και τώρα θα πρέπει να επεκτείνουμε τις μελέτες αυτές και στην ανθρώπινη γήρανση», σχολιάζει ο Δρ. Riedel.

Να σημειωθεί ότι οι αναστολείς Hsp90 ενεργοποιούν την πρωτεΐνη Hsf-1 και αυτό με τη σειρά του οδηγεί στην έκφραση των λεγόμενων «συνοδών πρωτεϊνών» οι οποίες βελτιώνουν την ικανότητα των πειραματόζωων να διατηρούν σωστά αναδιπλωμένες τις πρωτεΐνες τους και άρα να είναι σε καλή λειτουργική κατάσταση κατά τη διάρκεια της ζωής τους.


Ο Dr Sampayo, ο οποίος δηλώνει εθισμένος στο υαλουρονικό οξύ και στους ορούς βιταμινών, λέει ότι ο ίδιος και αρκετοί συνάδελφοί του εξέτασαν επανειλημμένα το βίντεο του Μπραντ Πιτ -ο οποίος είναι 59 ετών και κλείνει τα 60 τον Δεκέμβριο- στο φετινό τουρνουά τένις του Γουίμπλεντον. «Το βάλαμε σε μια τεράστια οθόνη και κάναμε παύση δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο. Κοιτάξαμε τα ζυγωματικά, την ευκρίνεια του σαγονιού, τη γραμμή των μαλλιών, τα βλέφαρα, την υφή του δέρματος… Θέλαμε να μάθουμε αν είχε τρυπηθεί και πού». Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες δεν κατέληξαν σε συναίνεση. «Πολύ καλή γενετική», «Δεν έχει πέσει ακόμα μαχαίρι», «Μπορώ να εγγυηθώ ότι έχει κάνει ενέσεις αυξητικής ορμόνης», «αναγεννητές κολλαγόνου», ήταν μερικές από τις ετυμηγορίες.

Ραδιοσυχνότητες για να σφίξουν το δέρμα

«Βάζει λίγο σε πολλά σημεία», λέει η δερματολόγος Juanma Revelles, διευθύντρια της κλινικής Le Boost στη Μαδρίτη, για την αισθητική στρατηγική του Μπραντ Πιτ.

Κατά τη γνώμη της, ο ηθοποιός ακολουθεί μια ολοκληρωμένη θεραπεία με την οποία αλλάζει σταδιακά ολόκληρο το πρόσωπό του: «Νευροδιαμορφωτές στο μέτωπο και ανάμεσα στα φρύδια για να απαλύνουν τις ρυτίδες και να χαλαρώσουν τα μάτια, fillers στα ζυγωματικά για να στηρίξουν το πρόσωπο και στο σαγόνι για να το οριοθετήσουν, ραδιοσυχνότητες για να σφίξουν το δέρμα και να μειώσουν τη ρινοπαρειακή πτυχή και διαδικασίες για να βελτιώσουν την υφή και τη φωτεινότητα του δέρματος» απαριθμεί.

Στην κλινική του Revelles, το 20% των επεμβάσεων πραγματοποιείται πλέον σε άνδρες. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο μεταξύ των νεότερων και μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία.

Οι άνδρες στα γραφεία του Sampayo είναι εκατοντάδες.

«Πριν, έπρεπε να φροντίζουμε να μην πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον στο ιατρείο- τώρα φτάνουν και χαιρετιούνται μεταξύ τους» λέει ο Sampayo, ο οποίος ειδικεύεται στην τριχόπτωση.

«Το χειρουργικό λίφτινγκ προσώπου ζητείται όλο και λιγότερο»

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτιμάται ότι οι άνδρες υποβλήθηκαν σε περισσότερες από 13 εκατομμύρια επεμβάσεις μόνο το 2022.

Η «αρρενοποίηση» είναι η πιο δημοφιλής θεραπεία: «Συνίσταται στην έγχυση ουσιών στο μεσαίο και το κάτω τρίτο του προσώπου, ζυγωματικά, πηγούνι και σαγόνι, για να αποκτήσουμε ένα τετράγωνο, γωνιώδες πρόσωπο» εξηγεί η Revelles. Η δεύτερη πιο δημοφιλής διαδικασία είναι τα μοσχεύματα μαλλιών.

«Το χειρουργικό λίφτινγκ προσώπου ζητείται όλο και λιγότερο- οι άνθρωποι επιλέγουν μη επεμβατικές διαδικασίες όπως η Ultherapy, μια τεχνολογία που παράγει υψηλής πυκνότητας εστιασμένους υπερήχους που διεισδύουν έως και 4,5 χιλιοστά στο δέρμα και βελτιώνουν το χαλαρό δέρμα του λαιμού. Είναι πολύ επιτυχημένη θεραπεία επειδή δεν πονάει και τα αποτελέσματά της είναι φυσικά και μακροχρόνια» λέει ο δερματολόγος José María Ricart. «Μία από τις πιο κρίσιμες περιοχές είναι κάτω από τα μάτια και η περιοχή του κάτω μεσαίου τριτημορίου, επειδή χάνεται το λιπώδες συστατικό, ειδικά στους αθλητές» εξηγεί ο Ricart.

Ο Αντόνιο Μπαντέρας στα 63 του

antonio banderas 63

Ενδοφλέβιες θεραπείες

Η ορθομοριακή θεραπεία με ορούς, η οποία αναθέτει σχεδόν όλες τις θεραπείες σε βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα, γοητεύει τον Sampayo, ο οποίος παραδέχεται ότι ο ίδιος είναι «πειραματόζωο» για τα δικά του μείγματα. Στα κοκτέιλ βιταμινών, αμινοξέων και μετάλλων, τα οποία χορηγούνται ενδοφλεβίως, υπάρχει μια βάση υψηλών δόσεων βιταμίνης C, θειικού μαγνησίου, γλουταθειόνης και ενός πρόδρομου θείου για τη βελτίωση του δέρματος. «Χάνετε τα μαλλιά σας; Βάζουμε βιοτίνη και λίγη βιταμίνη Β5» προτείνει για παράδειγμα ο γιατρός.

Τα πιο ακραία σχέδια για την αντιστροφή της βιολογικής ηλικίας δοκιμάζονται από πρώτο χέρι από βιοτεχνολογικούς επιχειρηματίες που έχουν πολλά κοινά: Μεγάλη διαθεσιμότητα χρημάτων, ακλόνητη πίστη σε έναν θεό που λέγεται τεχνολογία και φόβο να γεράσουν και να πεθάνουν.

Ο Robert Nielsen, 60 ετών, κύριος επενδυτής της Altos Labs, μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας στο Σαν Φρανσίσκο που ερευνά την κυτταρική αναζωογόνηση, προσπαθεί να «επαναφέρει» τα κύτταρά του μέσω επιγενετικού επαναπρογραμματισμού, ένα πείραμα που έχει δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια σε μια γνωστή δοκιμή που διεξήχθη το 2006 από τον νομπελίστα ιατρό Shinya Yamanaka. «Το μεγάλο ερώτημα είναι, θα λειτουργήσει αυτό και στους ανθρώπους;» δήλωσε ο Nielsen στην εφημερίδα Wall Street Journal. «Με την πρώτη ματιά, φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό».

Ο Τζον Στάμος στα 60 του

john stamos 60

Αιώνιοι 18άρηδες

Παρόλα αυτά, 0 Robert Nielsen πρέπει να ακολουθήσει μια περίπλοκη ρουτίνα για να το πετύχει: Παίρνει καθημερινά δώδεκα χάπια, μεταξύ των οποίων ραπαμυκίνη (ένα γνωστό αντικαρκινικό φάρμακο), μετφορμίνη (ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια από τους διαβητικούς) και ταυρίνη (ένα φυσικό θρεπτικό συστατικό του οποίου η παραγωγή μειώνεται με την ηλικία). Κάνει επίσης μαγνητική τομογραφία ολόκληρου του σώματος δύο φορές το χρόνο, επισκέπτεται δερματολόγο κάθε τρεις μήνες και γυμνάζεται καθημερινά με μια στολή ηλεκτρικής διέγερσης για την αύξηση της μυϊκής μάζας.

Η περίπτωση του βιοσυντηρητή και δισεκατομμυριούχου Bryan Johnson είναι ακόμη πιο ακραία. Έχει επενδύσει 2 εκατομμύρια δολάρια για να ξαναγίνει 18 ετών. Είναι 45 ετών. Ολόκληρη η ζωή του περιστρέφεται γύρω από αυτό που αποκαλεί «Blueprint project»: Ξυπνάει στις 5:00 π.μ. και τρώει το τελευταίο γεύμα της ημέρας στις 11:00 π.μ. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να έχει καταναλώσει 2.250 θερμίδες χωρίς να προσθέσει αλάτι ή ζάχαρη. Πέφτει για ύπνο στις 8:30 μ.μ. Παίρνει 111 χάπια, μεταξύ των οποίων ψευδάργυρο, κουρκουμά και λίθιο. Γυμνάζεται καθημερινά μεταξύ 45 και 60 λεπτών και παίζει τένις και μπάσκετ. Τρώει περίπου 70 κιλά λαχανικών κάθε μήνα, ιδίως μπρόκολο, κουνουπίδι, σκόρδο και τζίντζερ. Τα καθημερινά του γεύματα περιλαμβάνουν το ρόφημα Green Giant, με το οποίο καταπίνει 54 συμπληρώματα, μεταξύ των οποίων σπερμιδίνη, κρεατίνη και πεπτίδια κολλαγόνου. Μετά τις 4:00 μ.μ. δεν καταναλώνει κανενός είδους υγρό, ώστε να μην διαταράσσεται ο ύπνος του, και χρησιμοποιεί ένα μηχάνημα για την ενδυνάμωση του πυελικού του εδάφους και την πρόληψη της ακράτειας ούρων. Πρόσφατα δήλωσε σε ένα podcast ότι χρησιμοποιεί επίσης ένα κοκτέιλ βιταμινών και ένα κράνος θεραπείας με κόκκινο φως για την τόνωση του τριχωτού της κεφαλής.

Επτά κρέμες προσώπου κάθε μέρα

Όπως δήλωσε στο Bloomberg, ο Bryan Johnson χρησιμοποιεί επτά κρέμες προσώπου κάθε μέρα, κάνει εβδομαδιαία απολέπιση με οξύ, κάνει ενέσεις λίπους στα ζυγωματικά του και δεν κάνει ποτέ ηλιοθεραπεία. Ο Τζόνσον θεωρεί τον εαυτό του «επαγγελματία αθλητή της αναζωογόνησης». Δύο χρόνια και 2 εκατομμύρια δολάρια αργότερα, έχει αρχίσει να αποκομίζει τις πρώτες χαρές: Τα τεστ φυσικής του κατάστασης είναι ισοδύναμα με εκείνα ενός 18χρονου, η ταχύτητα της διαδικασίας γήρανσης έχει επιβραδυνθεί κατά 28% και, σύμφωνα με τις μετρήσεις του DNA του, η επιγενετική του ηλικία – αυτή των κυττάρων του – έχει υποχωρήσει πέντε χρόνια.

Η προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πέρασμα του χρόνου και η γήρανση μπορεί να είναι μια πράξη υπερηφάνειας, πειθαρχίας και θυσίας, αλλά δεν υπάρχει επιστροφή. Έχουμε αλλάξει. «Παλαιότερα», σκέφτεται ο Sampayo, «οι άνθρωποι ήθελαν να γεράσουν με κομψότητα και αξιοπρέπεια. Τώρα απλά δεν θέλουν να γεράσουν. Και είναι ανοιχτοί σε όλα: Στον πόνο, στους πειραματισμούς και στο να ζητούν δάνεια από την τράπεζα».

pronews.gr

Διαβάστηκε 468 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2023 18:38
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.