Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  3:47 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 02 Απριλίου 2021 20:51

Σύμβαση Δήμου – Αστικού ΚΤΕΛ Αγρινίου: Δρομολόγια με επιδότηση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Βάζει πλάτη» ο δήμος Αγρινίου για τη συνέχιση δρομολογίων του Αστικού ΚΤΕΛ Αγρινίου, που παρουσιάζουν μειωμένη επιβατική κίνηση
  • Σε αναμονή για συμπληρωματική σύμβαση όταν επανέλθει η κανονικότητα  

«Πέρασε» από το δημοτικό συμβούλιο και αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση της επιδότησης από τον δήμο Αγρινίου προς το Αστικό ΚΤΕΛ Αγρινίου, η οποία ανέρχεται στις 100.000 ευρώ, ενώ οι δύο πλευρές είναι ήδη σε ετοιμότητα ώστε, αν χρειαστεί με το άνοιγμα δραστηριοτήτων και την επαναφορά στην κανονικότητα της κοινωνίας, να υπογράψουν συμπληρωματική σύμβαση της τάξεως των 50.000 ευρώ για την συνέχιση των δρομολογίων στα οποία διαπιστώνεται μεγάλη μείωση του επιβατικού κοινού.

Όπως προκύπτει από στοιχεία του Αστικού ΚΤΕΛ Α.Ε. και του Δήμου Αγρινίου, κάποιες από τις γραμμές και δρομολόγια αυτών που εκτελούνται, παρουσιάζουν μεγάλη μείωση στο επιβατικό κοινό, οφειλόμενη ιδίως στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και στη χρήση των ιδιωτικών οχημάτων.

Επιπρόσθετα πρέπει να ληφθεί υπόψη η μείωση του αριθμού των δρομολογίων, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί από την πολιτεία για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού που προκαλεί τη λοίμωξη covid-19.

Αποτέλεσμα είναι η μέση πληρότητα σε μέρος των δρομολογίων να είναι μικρότερη του 20% της δυναμικότητας των οχημάτων και οι εν λόγω γραμμές – δρομολόγια να καθίσταται αδύνατο από οικονομικής άποψης να συνεχίσουν να λειτουργούν. Σημειώνεται ότι ως μέση πληρότητα ορίζεται ο μέσος αριθμός επιβατών που μετακινήθηκαν σε όλο το μήκος της διαδρομής.

Επειδή όμως είναι αναγκαία η εξασφάλιση τακτικής αστικής συγκοινωνίας σε περιοχές του Δήμου με λίγους σχετικά κατοίκους, όπου δεν είναι δυνατό να καλυφθεί το κόστος των αστικών συγκοινωνιακών γραμμών χωρίς επιχορήγηση, απαιτείται η συμμετοχή του Δήμου Αγρινίου για την κάλυψη των απωλειών εσόδων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Οι γραμμές οι οποίες έχουν μικρή πληρότητα σύμφωνα με τα στοιχεία του Αστικού ΚΤΕΛ είναι:

1.      Αγρίνιο – Σπολάϊτα – Ματσούκι – Καστράκι

2.      Αγρίνιο – Σπολάϊτα

3.      Αγρίνιο – Λεπενού

4.      Αγρίνιο – Λεπενού – Όχθια

5.      Αγρίνιο – Αγγελόκαστρο

6.      Αγρίνιο – Παντάνασσα (από Αβώρανη)

7.      Αγρίνιο – Παραβόλα (από Αβώρανη)

8.      Αγρίνιο – Ποταμούλα

9.      Αγρίνιο – Παναιτώλιο

10.   Αγρίνιο – Παναιτώλιο – Καινούργιο

11.   Αγρίνιο – Παναιτώλιο – Καινούργιο – Παραβόλα – Παντάνασσα – Μυρτιά

12.   Αγρίνιο – Λυσιμαχεία

13.   Αγρίνιο – Παναιτώλιο – Καινούργιο – Παραβόλα

14.   Αγρίνιο – Γαβαλού – Δαφνιάς (μόνο Κυριακή και Σάββατο)

Μετά  από πρόταση του Δημάρχου, την οποία αποδέχθηκε το Αστικό ΚΤΕΛ Α.Ε., εκτός από τη συνέχιση λειτουργίας των ανωτέρω αναφερόμενων γραμμών αστικής συγκοινωνίας με τη συμμετοχή του Δήμου Αγρινίου στο κόστος λειτουργίας, συμφωνήθηκαν επιπλέον και τα παρακάτω:

1.     Η συνέχιση της λειτουργίας των γραμμών Μ1 και Μ2 με τιμή εισιτηρίου: 0,80 € για κάθε γραμμή και μειωμένο εισιτήριο 0,60 € για πολύτεκνους, ανέργους και φοιτητές.  Οι ανάπηροι δε θα καταβάλλουν εισιτήριο.

2.     Όλοι οι μαθητές (με την επίδειξη του μαθητικού δελτίου), μετακινούνται σε όλα τα δρομολόγια της αστικοποιημένης περιοχής,  πρωί και απόγευμα, με έκπτωση 50%.

3.     Την εκτέλεση επιπλέον δρομολογίων στην γραμμή Μ1 προς Νέο Νοσοκομείο Αγρινίου όπως παρακάτω: Σάββατο (16:30, 18:00 και 20:15) και Κυριακή (08:30, 10:00, 13:00, 17:00 και 20:00). Τα ανωτέρω δρομολόγια της γραμμής Μ1 θα εκτελούνται τη Χειμερινή και την Θερινή περίοδο.

4.     Την εκτέλεση επιπλέον δρομολογίων στη γραμμή Αγρίνιο – Μακρυνεία  την Κυριακή 08:30, 13:15 και 17:15.

Ο Θεόδωρος Τσαντόπουλος

Ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Αγρινίου Θεόδωρος Τσαντόπουλος μιλώντας στη «Σ» τόνισε: «η επιδότηση του δήμου Αγρινίου προς το Αστικό ΚΤΕΛ πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο και αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο, βοηθάει ο δήμος για τη συνέχιση κάποιων γραμμών, όπου η επιβατική κίνηση είναι πάρα πολύ μειωμένη, όπως επίσης βοηθάει στα δρομολόγια που υπάρχουν εντός του Αγρινίου που είναι μειωμένη η  τιμή του εισιτηρίου κατά 35% με 40%.

Είμαστε ακόμη σε επαφή, ώστε όταν τα πράγματα επανέλθουν σε μια κανονικότητα μήπως χρειαστεί να βάλουμε επιπλέον δρομολόγια. για να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες, κάτι που σημαίνει πως θα προσαρμοστεί εκ νέου η σύμβαση, καθώς η περσινή ήταν 150.000 ευρώ και φέτος 100.000 ευρώ επειδή γίνονται μειωμένα δρομολόγια λόγω covid. Συνεπώς, όταν χρειαστεί να αυξηθούν τα δρομολόγια θα αναπροσαρμοστεί η σύμβαση, η οποία θα χρειαστεί να περάσει και πάλι σε δημοτικό συμβούλιο ως συμπληρωματική σύμβαση. Το Αστικό ΚΤΕΛ είναι σε πολύ δύσκολη θέση λόγω της πολύ μειωμένης επιβατικής κίνησης και η συμβολή του δήμου είναι σημαντική στην ήδη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 575 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.