Τρίτη, 1η Οκτωμβρίου 2024  11:19 πμ
Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2024 12:06

ΕΣΥ: Ενισχύεται με πάνω από 4.000 προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών το 2025

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο κυβερνητικός προγραμματισμός για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) με επιπλέον προσωπικό βρέθηκε, μεταξύ άλλων, στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στο σχέδιο προσλήψεων για το 2025, λέγοντας ότι θα γίνουν «σχεδόν 20.000 οι νέες προσλήψεις το 2025 με σημαντική ενίσχυση ΕΣΥ, αστυνομίας, πυροσβεστικής και ενόπλων δυνάμεων».

Από το Υπουργείο Υγείας παρουσιάστηκαν τα στοιχεία των προσλήψεων που εκκρεμούν για το 2024 αλλά και όσες προγραμματίζονται για το 2025 που ξεπερνούν τις 4.000, όπως έχει γράψει ήδη το ygeiamou.gr, και ανέρχονται συγκεκριμένα σε 4.016.

Πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και άλλων υπαλλήλων όπως τραυματιοφορείς – η έλλειψη των οποίων έχει σημειωθεί και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό – είναι άμεση προτεραιότητα. Ήδη για το 2024 «τρέχουν» ή θα προχωρήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου περισσότερες από 5.000 προσλήψεις για τα νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Η… τονωτική ένεση με προσωπικό περιλαμβάνει και την επαναπροκήρυξη θέσεων μόνιμων γιατρών που προέκυψαν άγονες. Συγκεκριμένα, το 1/3 των θέσεων γιατρών που τον περασμένο Μάρτιο βγήκαν άγονες αναμένεται να προκηρυχθούν εκ νέου τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ygeiamou.gr για περίπου 240 θέσεις από το σύνολο των 726 θέσεων μόνιμων γιατρών που έβγαλε το Υπουργείο Υγείας πριν επτά μήνες.

Αυτές οι θέσεις, μάλιστα, εμπίπτουν στα νέα οικονομικά κίνητρα για τις άγονες περιοχές που αγγίζουν ακόμη και τα 7.200 ευρώ παραπάνω ετησίως για 18 ιατρικές ειδικότητες. Με τα νέα δεδομένα, η ηγεσία του Υπουργείου ευελπιστεί ότι οι κενές θέσεις περιφερειακών νοσοκομείων με προβλήματα θα καλυφθούν.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι υγειονομικοί θα πραγματοποιήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις τον επόμενο μήνα με κύριο αίτημα να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό στο ΕΣΥ. Στο πλαίσιο αυτό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) έχει εξαγγείλει πανελλαδική απεργία στις 17 Οκτωβρίου και συγκέντρωση στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, τα τελευταία δύο χρόνια σχεδόν 5.000 εργαζόμενοι έχουν αποχωρήσει με συνέπεια τα δημόσια νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης. Επιπλέον, τα δεδομένα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) δείχνουν ότι πάνω από 8.000 οργανικές θέσεις γιατρών του ΕΣΥ είναι σήμερα κενές.

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

www.ygeiamou.gr

Διαβάστηκε 59 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News

Στην ίδια κατηγορία