Παρασκευή, 25η Οκτωμβρίου 2024  11:54 μμ
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2024 17:51

Κατώτατος Μισθός: Θα συνδέεται με την πραγματική οικονομία και δεν θα μπορεί να μειωθεί

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με συνάντηση της Υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως με εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος διαλόγου για τον κατώτατο μισθό. Στη συνάντηση, που έγινε την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, επί τάπητος τέθηκε το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής για τον τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού και την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το επόμενο διάστημα αναμένονται αναλυτικότερες τοποθετήσεις των κοινωνικών εταίρων επί του προτεινόμενου αυτόματου μηχανισμού αύξησης του κατώτατου μισθού.

Η ηγεσία του Υπουργείου συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Θάνο Θανόπουλο και τους συνεργάτες του με τους οποίους συζήτησαν αναλυτικά τη δημιουργία των αναγκαίων αντικειμενικών δεικτών, τους οποίους περιλαμβάνει ο μαθηματικός τύπος για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.

Τα επόμενα βήματα

Εν συνεχεία η Υπουργός θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοθετικό κείμενο προς ενσωμάτωση της σχετικής οδηγίας, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Το κείμενο θ’ αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου με τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις και η τελική πρόταση θα εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση και ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο.

Σύνδεση του κατώτατου με την πραγματική οικονομία

Μιλώντας για τον κατώτατο μισθό στον ΣΚΑΪ, η Υπουργός Νίκη Κεραμέως είπε αρχικά ότι ο κατώτατος μέχρι το 2027 θα φτάσει τα 950 ευρώ. «Αυτό, για να έχουμε μία τάξη μεγέθους, είναι 46% αύξηση από τα 650 ευρώ που παραλάβαμε το 2019», είπε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε στην σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που υπάρχει, αλλά και στο πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής, η οποία για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού προτείνει τη χρήση ενός μαθηματικού τύπου που θα λαμβάνει υπ’ όψιν αφενός τις αυξήσεις στις τιμές και αφετέρου το πώς εξελίσσεται η οικονομία της χώρας. Και διευκρίνισε: «όσο τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα τόσο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός. Αν πηγαίνουν χειρότερα δε μπορεί να μειωθεί και αυτό θα προβλέπεται ρητά και στο νομοθέτημα που θα κατέβει στη Βουλή».

Η Υπουργός τόνισε παράλληλα τη σημασία της προβλεψιμότητας ώστε εργαζόμενοι και εργοδότες να ξέρουν τί μέλλει γενέσθαι. «Η προβλεψιμότητα είναι ένα στοιχείο αυτού του μηχανισμού που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα» είπε, προσθέτοντας «Είναι παρά πολύ σημαντικό να υπάρχει προβλεψιμότητα και να συνδέεται ο κατώτατος μισθός με την πραγματική οικονομία, να παρακολουθούμε την αύξηση των τιμών».

Τι είπε για την ανεργία

Αναφερόμενη στην ανεργία, δήλωσε ότι σήμερα υπάρχει ένα διαφορετικό ζήτημα σε σχέση με το 2019, όταν η ανεργία βρισκόταν στο 18%, με το ποσοστό αυτό να έχει μειωθεί περίπου κατά το ήμισυ, υποχωρώντας στις 9 μονάδες, σημειώνοντας ότι εντοπίζεται μία δυσκολία να βρεθεί εξειδικευμένο προσωπικό. Όπως ανέφερε η Υπουργός, σε αυτό το θέμα το Υπουργείο απαντά με μία σειρά στοχευμένων ενεργειών.

«Καλλιεργούμε δεξιότητες που είναι σε ζήτηση στην αγορά όπως πράσινες δεξιότητες, για τεχνικούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ψηφιακές δεξιότητες, για προγραμματιστές στον τομέα της πληροφορικής» είπε και απαρίθμησε μία σειρά προγραμμάτων μαθητείας τα οποία υλοποιεί η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης για επαγγέλματα που είναι σε πολύ μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας, όπως οι τεχνικοί υδραυλικών και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, οι σεφ, οι ζαχαροπλάστες, επισημαίνοντας ότι η απορροφητικότητα σε αυτά τα επαγγέλματα βρίσκεται στο 100%.

«Όσοι αποφοιτούν από αυτές τις σχολές μαθητείας της ΔΥΠΑ έχουν εγγυημένα δουλειά» τόνισε.

agriniovoice.gr

Διαβάστηκε 118 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.