Κυριακή, 7η Ιουλίου 2024  12:01 πμ
Πέμπτη, 30 Μαϊος 2024 13:58

Η ΚΕΔΕ συνεδριάζει στο Αγρίνιο - «Η Αυτοδιοίκηση να κάνει το μεγάλο βήμα για ουσιαστική διοικητική μεταρρύθμιση»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας συνεδριάζει σήμερα 30/5  στο Αγρίνιο, με την παρουσία αυτοδιοικητικών από όλη την χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των ΜΜΕ όπου και σκιαγραφήκε το πλαίσιο των όσων θα τεθούν επί τάπητος τόσο στην σημερινή συνεδρίαση, όσο και σε αυτές που αναμένεται να ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα.

Ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους έκανε αναφορά στο γεγονός ότι το νέο διοικητικό συμβούλιο επιθυμεί την εξωστρέφεια, συνεδριάζοντας σε δήμους της ελληνικής περιφέρειας.


Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Μενεμένης-Αμπελοκήπων, Λάζαρος Κυρίζογλου ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Αποκεντρώνουμε την λειτουργία, πραγματοποιώντας την συνεδρία αυτή στο Αγρίνιο. Ακολούθως θα μεταβούμε στην Χαλκίδα ενώ χθες είχαμε συναντήσεις με τον επιχώριο Μητροπολίτη και τον Δήμαρχο Μεσολογγίου. Βρισκόμαστε σε έναν τόπο σημαντικό που έχει αναδείξει πέντε πρωθυπουργούς. Η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε μία σημαντική καμπή. Πρέπει να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα για μία ουσιαστική διοικητική μεταρρύθμιση του συνόλου του διοικητικού συστήματος της χώρας και για μία μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση Ά και Β΄ βαθμού. Από την Αιτωλοακαρνανία το 1926, στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου, στην περιοχή είχαν έρθει οι τότε δήμαρχοι Αθηνών, Αγρινίου, Μεσολογγίου, Καβάλας, Λαμίας, Πατρών, Ιωαννίνων, Ηρακλείου πήραν την απόφαση να πραγματοποιήσουν το 1927 το πρώτο συνέδριο της Ένωσης Δήμων Ελλάδας».

Τόνισε δε ιδιαίτερα κι αυτός από μεριάς του την εξωστρέφεια που θέλει να επιτύχει η ΚΕΔΕ συνομιλώντας με δήμους της περιφέρειας σε όλη την Ελλάδα ενόψει του ετήσιου τακτικού συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στη Ρόδο. Για το λόγο αυτό μάλιστα θα πραγματοποιηθούν συνεδριακές συνδιασκέψεις σε αρκετές πόλεις της επαρχίας, όπως και στο Μεσολόγγι, για τους δήμους της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων στις 3 Οκτωβρίου.

Ο κ. Κυρίζογλου υπογράμμισε την οικονομική πίεση που δέχονται οι δήμοι. Ανέφερε ότι η αύξηση του μισθολογικού κόστος και η παρακράτηση από το τέλος ταφής έχουν δημιουργήσει πρόβλημα από τη στιγμή που οι ΚΑΠ ανέρχονται σε μόλις 1,7 δις ευρώ για το 2024, τη στιγμή που σύμφωνα με τα όσα είναι θεσμοθετημένα οι πόροι προς τους δήμους της χώρας θα έπρεπε να φτάνουν στα 6,5 δις. Τόνισε ότι υπάρχει «κόφτης» για τους ΚΑΠ στους δήμους και τις περιφέρειες και ότι η ΚΕΔΕ διεκδικεί την κατάργησή του.

Ερωτηθείς αναφορικά με μελλοντικές δράσεις της ΚΕΔΕ και την πιθανότητα κινητοποιήσεων ανέφερε ότι «κλιμακώνεται η προσπάθεια να διεκδικηθούν περισσότερα», κάνοντας λόγο για κατακτήσεις στο μεσοδιάστημα όπως ο νέος τρόπος κατανομής των ΚΑΠ.

«Το συνέδριο της ΚΕΔΕ θα είναι αφετηρία και επανεκκίνηση όλων των θεμάτων που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση, όπως ο νέος κώδικας για την Αυτοδιοίκηση και η αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων. Θα έρθουμε και σε αντιπαράθεση όπου απαιτηθεί», ανέφερε.


Ο Ά αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλος, στάθηκε στο γεγονός ότι ενώ όλες οι μνημονιακές περικοπές αποκαταστάθηκαν, για την Αυτοδιοίκηση συνεχίζεται ο «κόφτης». Μάλιστα προσέθεσε ότι ενώ ως αντιστάθμισμα σε αυτό θα ήταν το ΕΣΠΑ, μόλις το 30% φτάνει στους Δήμους και το 70% παραμένει στην ευχέρεια των Περιφερειαρχών.

Καταλήγοντας ο Γιώργος Παπαναστασίου αναφέρθηκε στην συνεχή προσπάθεια της Αυτοδιοίκησης να διεκδικήσει περισσότερα, αναφέροντας ότι «100 χρόνια λέμε τα ίδια και διεκδικούμε πόρους και αποκέντρωση με αρμοδιότητες. Οι κυβερνήσεις όμως πρέπει να καταλάβουν ότι η σύγκλιση με την Ευρώπη αυτό επιτάσσει. Μόνο 5% του ΑΕΠ προέρχεται από την Αυτοδιοίκηση όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 35%».


agrinionews.gr

Διαβάστηκε 106 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News