Πέμπτη, 10η Οκτωμβρίου 2024  2:23 μμ
Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2023 10:44

Αιτωλοακαρνανία: Στο «fire dragon» εκπαιδεύτηκαν οι πυροσβέστες (εικόνες)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Στην Αιτωλοακαρνανία ο εξομοιωτής φωτιάς

Οι Αιτωλοακαρνάνες πυροσβέστες εκπαιδεύτηκαν στον σύγχρονο εξομοιωτή «fire dragon», πάνω σε δύσκολες συνθήκες για αστικού τύπου πυρκαγιές

Σε δύσκολες συνθήκες αστικής πυρκαγιάς, όπως σε σπίτια, καταστήματα, γραφεία, αλλά και σε κάθε άλλη περίπτωση φωτιάς σε αστικό ιστό, εκπαιδεύτηκαν οι πυροσβέστες της Αιτωλοακαρνανίας με τον αυτοκινούμενο εξομοιωτή πυρκαγιάς «Fire Dragon» που βρέθηκε στο Μεσολόγγι, στην έδρα της Διοίκησης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αιτωλοακαρνανίας.

Ο εξομοιωτής πυρκαγιάς ήταν στο Μεσολόγγι για μια εβδομάδα και προσέφερε στους πυροσβέστες από το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο, τη Ναύπακτο, την Αμφιλοχία, όπως επίσης και στους πυροσβέστες που υπηρετούν στα κλιμάκια που υπάρχουν στο νομό λ.χ. Καλαβρούζας κλπ. την πλέον σύγχρονη εκπαίδευση που μπορεί να διαθέτει ένας πυροσβέστης στην Ελλάδα σε σχεδόν ρεαλιστικές συνθήκες, βάσει πραγματικών και δύσκολων συμβάντων που έχουν καταγραφεί ανά την Ελλάδα!

Στον εξομοιωτή εισάγονταν κάθε φορά δύο άτομα και βάσει της θεωρητικής εκπαίδευσης που είχε προηγηθεί καλούνταν να αντιμετωπίσουν πραγματικές φωτιές με καύση προπανίου και καπνό τεχνητό μη τοξικό. Είχαν ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν έξι εστίες φωτιάς, σε συνδυασμό με τέσσερις καπνογεννήτριες που ήταν διάσπαρτες στο χώρο, ενώ ταυτόχρονα τους επιτηρούσε και ο εκπαιδευτής τους, τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και για να επαληθεύει ότι πέρασαν επιτυχώς την άσκηση, η οποία προέβλεπε πως μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες θα έπρεπε να εντοπίσουν και να διασώσουν έναν τραυματία, ο οποίος ήταν μάλιστα εγκλωβισμένος!

Όπως τόνισε στην «Σ» ο Αντιπύραρχος Γιώργος Καγιαλής, επικεφαλής των εκπαιδευτών, οι συνθήκες αυτές σε συνδυασμό με την μεταλλική κατασκευή του «Fire Dragon» μετέτρεπαν τον εξομοιωτή σε θάλαμο ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών, συνεπώς η άσκηση αυτόματα «μετατρέπονταν» σε συμβάν με πραγματικές συνθήκες, καθώς μέσα στο χώρο οι θερμοκρασία ποικίλουν και άμεσα αγγίζουν τους 250 βαθμούς!

Η άσκηση για το κάθε ζευγάρι πυροσβεστών που εισέρχονταν στον προσομοιωτή διαρκούσε σχεδόν 20 λεπτά, ενώ στο πλαίσιο της άσκησης όλοι οι πυροσβέστες ενημερώθηκαν για το φαινόμενο flashover και όχι μόνο, για νέες τεχνικές αντιμετώπισης πυρκαγιών, αλλά και τον εξοπλισμό που διαθέτει η Π.Υ. και πως μπορούν να κάνουν καλύτερη και αποτελεσματικότερη τη χρήση του. Ειδική αναφορά στο πλαίσιο της εκπαίδευσης έγινε στα μέσα ατομικής προστασίας και τη χρήση τους σε κάθε περίπτωση πυρκαγιάς.

Ο Διοικητής των Υπηρεσιών της Πυροσβεστικής στην Αιτωλοακαρνανία Πύραρχος Γιάννης Κουσαρίδας μιλώντας στη «Σ» για την εκπαίδευση επεσήμανε:

«Είχαμε την τιμή και την χαρά να φιλοξενούμε στην περιοχή μας έναν σύγχρονο εξομοιωτή πυρκαγιάς του Πυροσβεστικού Σώματος, γνωστό ως «Fire Dragon». Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εκπαίδευση και μάλιστα συνεχής των πυροσβεστών της Αιτωλοακαρνανίας και γι’αυτό επιδιώξαμε να έρθει στην περιοχή μας ο εξομοιωτής αυτός, ο οποίος είναι ιδιαίτερα σύγχρονος.

Ο εξομοιωτής αυτός διαθέτει μηχανικά, ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας τελευταίας γενιάς, τα οποία διασφαλίζουν την πλήρη παρακολούθηση και τον έλεγχο της εκπαίδευσης των εκπαιδευόμενων εντός του, αλλά και την ασφαλή χρήση όλων των εγκαταστάσεών του κάθε φορά.

Οι εκπαιδευόμενοι συνάδελφοι πυροσβέστες, αφού παρακολουθήσαν το θεωρητικό μέρος της εκπαίδευσης, χωρίστηκαν σε ζευγάρια και επιχείρησαν, σε ρεαλιστικές συνθήκες πυρκαγιάς σε κλειστό χώρο, αντιμετωπίζοντας υψηλές θερμοκρασίες και σχεδόν μηδενική ορατότητα».

Το εκπαιδευτικό ταξίδι του «Δράκου»  ξεκίνησε το 2016 και μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί 5.000 άτομα περίπου, οι οποίοι είναι πυροσβεστικοί υπάλληλοι, εθελοντές πιστοποιημένοι του Π.Σ,  προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών καθώς και προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 364 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.