Τετάρτη, 9η Οκτωμβρίου 2024  2:15 μμ
Σάββατο, 26 Αυγούστου 2023 22:33

Μητρώο Αθλητικών Σωματείων – Ενταγμένα 50 σωματεία από το Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, εντάχθηκαν 50 σωματεία από το Αγρίνιο ολοκληρώνοντας τις διαδικασίες που χρειάζονταν σύμφωνα με τη νέα νομοθεσια

Πιο αναλυτικά:

Το 99% των σωματείων που δραστηριοποιούνται στην εμβέλεια του Δήμου Αγρινίου έχουν ήδη ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες που προβλέπονται βάσει του νέου νόμου ώστε να διαθέτουν όλες τις πιστοποιήσεις

Επανέρχονται σταδιακά οι ρυθμοί στο Αγρίνιο και πανελλαδικά και οι περισσότεροι εκτός από τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις ξεκινούν και τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους, που για αρκετούς σχετίζονται με τον αθλητισμό και με την υπαγωγή τους σε κάποιο αθλητικό σύλλογο/σωματείο.

Κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αίτησης των αθλητικών σωματείων για την εγγραφή τους στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων με ειδική αθλητική αναγνώριση για το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο τα εγγεγραμμένα στο Μητρώο αθλητικά σωματεία μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε αγώνες, να κάνουν χρήση εθνικών και δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων και να χρηματοδοτούνται από τα έσοδα του στοιχήματος (σε όποιες περιπτώσεις προβλέπεται κάτι ανάλογο).

Στην περιοχή εμβέλειας του Δήμου Αγρινίου τα σωματεία που έχουν ολοκληρώσει ήδη την διαδικασία της εγγραφής τους ή βαίνουν προς ολοκλήρωση είναι 50, από διάφορα αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το τένις, την κολύμβηση και το βόλεϊ.

Πανελλαδικά υποβλήθηκαν 6.804 αιτήσεις επί 6.951 αιτήσεων που ήταν υπό επεξεργασία! Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι αιτήσεις ήταν αυξημένες κατά 246 (+3,75%), ενώ οι υπό επεξεργασία αιτήσεις ήταν αυξημένες κατά 179 (+2,64%), ενώ και το 2022 ήταν ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα οι αιτήσεις.

Ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού του Δήμου Αγρινίου Χρήστος Ζαρκαβέλης μιλώντας στη «Σ» για το μητρώο, το ρόλο του και τα αθλητικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Δήμου Αγρινίου τονίζει:

«Σε όλα τα αθλήματα, όπως η κολύμβηση, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ και το τένις υπάρχουν στην περιοχή συνολικά 50 σωματεία που είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο και έχουν πάρει και την αθλητική τους αναγνώριση. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία δεν μπορούμε να κάνουμε καμία παραχώρηση εγκατάστασης σε κάποιο αθλητικό σωματείο που να μην διαθέτει αναγνώριση.

Το 99% των σωματείων που δραστηριοποιούνται στην εμβέλεια του Δήμου Αγρινίου έχουν ήδη ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες που προβλέπονται βάσει του νέου νόμου, ώστε να διαθέτουν όλες τις πιστοποιήσεις και να είναι νόμιμα ενταγμένα στο νέο μητρώο αθλητισμού ή διαφορετικά βαίνουν προς ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Ακόμη μια προϋπόθεση που απαιτείται πλέον είναι να διαθέτουν πιστοποιημένους προπονητές, οι οποίοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο προπονητή, κάτι που ισχύει στα αθλητικά σωματεία της περιοχής μας.

Η ουσιαστική αλλαγή με το νέο νόμο είναι ότι όλος ο ελληνικός αθλητισμός ταυτοποιείται, σωματεία από κάθε ομοσπονδία ταυτοποιούνται, ώστε η Ελληνική Πολιτεία να μπορεί να γνωρίζει τον αριθμό των σωματείων που είναι νοικοκυρεμένα, τακτοποιημένα, ώστε να μπορεί με την σειρά της να τα επιχορηγεί.

Η επιχορήγηση ωστόσο δεν είναι ίδια για όλα τα σωματεία και θα δίδεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις μόνο σε όποια είναι τακτοποιημένα οικονομικά, διαθέτουν τον ικανό αριθμό των αθλητών, συμμετέχουν στις κατά τόπους δραστηριότητες των ομοσπονδιών τους, αλλά και ανάλογα και με τις επιδόσεις που επιτυγχάνουν οι αθλητές τους.

Αυτή η πρωτοβουλία ήταν πολύ σημαντική για το χώρο του αθλητισμού. Η αρχή έγινε επί υπουργίας Λευτέρη Αυγενάκη και αναμένεται να αναβαθμίσει τον υποβαθμισμένο ερασιτεχνικό αθλητισμό, ο οποίος αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.

Η αναγνώριση και η εγγραφή στο μητρώο διαθέτει αυστηρά δικαιολογητικά και μάλιστα αρκετά ως προς τον αριθμό. Η κάθε ομοσπονδία και το κάθε σωματείο θα διαθέτει διαφορετική χρηματοδότηση ανάλογα με τον επίπεδο και τις επιδόσεις των αθλητών του, όπως προαναφέραμε.

Οι διαδικασίες αυτές δίνουν τη δυνατότητα στην Πολιτεία να ελέγχει αν το εκάστοτε σωματείο πληροί βασικές προϋποθέσεις, ώστε να του επιτρέπεται να διεκδικεί την επιχορήγησή του.

Το ύψος της επιχορήγησης δεν είναι μεγάλο, είναι σχεδόν 2.000 ευρώ και οι σύλλογοι τα χρήματα αυτά τα έχουν ανάγκη για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών, είτε δηλαδή για την κάλυψη των εξόδων που χρειάζονται για τους προπονητές τους, είτε για την κάλυψη των εξόδων για τα τμήματα υποδομών τους, είτε για τις μετακινήσεις τους για μια αθλητική διοργάνωση, είτε για διάφορα άλλα έξοδα που μπορεί να προκύψουν κατά την διάρκεια ολόκληρης της αθλητικής χρονιάς.

Επιχορήγηση κατά το παρελθόν δεν υπήρχε. Η εξέλιξη αυτή είναι μια καλή βάση σε ένα ερασιτεχνικό αθλητισμό που «νοσεί» δεκαετίες, σε βαθμό μάλιστα που επηρεάζει ακόμη την καθημερινότητα ενός σωματείου. Είναι καινοτόμα προσπάθεια που θεωρώ ότι πρέπει να έχει διάρκεια, καθώς μέσα από αυτές τις διαδικασίες θα υπάρχει ώθηση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και παράλληλα έλεγχος και βοήθεια, συμπαράσταση, από την Ελληνική Πολιτεία».

Κων/νος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 431 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.