Τετάρτη, 9η Οκτωμβρίου 2024  10:19 πμ
Κυριακή, 06 Αυγούστου 2023 13:05

«Οι διαρρήκτες δεν κάνουν… διακοπές» – Μιλά στη “Σ” ο αστυνομικός διευθυντής Ακαρνανίας Δημ. Γαλαζούλας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο αστυνομικός διευθυντής Ακαρνανίας Δημήτρης Γαλαζούλας μιλά στην εφημερίδα «Συνείδηση» και δίνει συμβουλές για το πώς θα πρέπει να προστατευτούμε από δυσάρεστες εκπλήξεις φεύγοντας για διακοπές.

Ο Αύγουστος ανέκαθεν ήταν ο μήνας των διακοπών. Τον Αύγουστο οι περισσότεροι παίρνουν άδεια, οι πόλεις αδειάζουν και από τους τελευταίους που έχουν εναπομείνει και δεν είχαν φύγει από το «κλεινόν άστυ», αλλά την ίδια στιγμή οι διαρρήκτες έρχονται, καθώς αυτοί δεν κάνουν… διακοπές.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί πως αλλού κατοικούν και αλλού «δρουν»! Για παράδειγμα μπορεί να είναι κάτοικοι Αθηνών, να ενοικιάσουν δωμάτιο σε ξενοδοχείο στην Άρτα ή στα Γιάννενα και να «δράσουν» στο Αγρίνιο! Επίσης, φροντίζουν η εμφάνισή τους να μην «κινεί υποψίες», αντιθέτως μάλιστα, ενώ δρουν τόσο άνετα, συμπεριφερόμενοι απολυτά φυσιολογικά, που δύσκολα γίνονται αντιληπτοί, αλλά η εμπειρία των αστυνομικών τους βοηθά να αντιλαμβάνονται καταστάσεις, όπως έχει συμβεί και στο Αγρίνιο, όπου εκτός υπηρεσίας αστυνομικός αντιλήφθηκε διαρρήκτες πριν ακόμη «δράσουν» και με την κατάλληλη αστυνομική επιχείρηση που «στήθηκε» συνελήφθησαν με τα κλοπιμαία πάνω τους!

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΛ.ΑΣ. και ειδικότερα ο Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας Δημήτρης Γαλαζούλας μιλώντας στη «Σ» δίνει τις απαραίτητες οδηγίες σε όσους θα αναχωρήσουν για διακοπές ή έστω για ένα βραχύ χρονικό διάστημα από το σπίτι τους, προκειμένου να πάνε για μπάνιο ή σε κάποια βραδινή έξοδο.

Συγκεκριμένα ο κ. Γαλαζούλας τονίζει:

«Σημασία έχει να μην αγνοήσουμε ούτε τις κοινότυπες συμβουλές, διότι συχνά η αγνόησή τους αποδεικνύονται, δυστυχώς, ως το βασικότερο σφάλμα!

Βάσει στατιστικών ερευνών οι περισσότερες περιπτώσεις διαρρήξεων, ειδικά το καλοκαίρι και κυρίως το Αύγουστο, συμβαίνουν από ανασφάλιστες πόρτες και ανασφάλιστα παράθυρα, που κατά κανόνα η συμβουλή αυτή, να ασφαλίσουμε τα πορτοπαράθυρά μας δηλαδή αναχωρώντας από το σπίτι μας, είναι η πλέον κοινότυπη και συνήθως οι περισσότεροι δεν την ακολουθούν, μη δίνοντας την πρέπουσα βαρύτητα.

Βασικό είναι επίσης πως δεν πρέπει να γνωρίζουν πολλά άτομα για την απουσία μας, έστω και αν είναι για βραχύ χρόνο, παρά μόνο τα πολύ στενά μας πρόσωπα, τα πρόσωπα εμπιστοσύνης.

Τα τελευταία χρόνια έχει εξελίχθη σε μάστιγα η κοινοποίηση σε real time στα social media «στοιχείων» (φωτογραφιών και βίντεο) για το που ακριβώς βρισκόμαστε και αν βρισκόμαστε σε διακοπές, διότι συχνά, όπως έχει αποδειχθεί, παρακολουθούν την δραστηριότητά μας στα social media και άτομα που δεν πρέπει…

Δεν χρειάζεται να αφήνουμε στο σπίτι μας κατά την απουσία μας πολλά χρήματα, στις αυλές μας αντικείμενα, όπως σκάλες και πολλά άλλα, που μπορούν να διευκολύνουν επίδοξους αναρριχητές, ώστε να μπουν στο σπίτι μας.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια τα φωτοκύτταρα και το σύστημα συναγερμού έχουν αποδειχθεί «πολύτιμοι σύμμαχοι» για την ασφάλεια του σπιτιού μας.

Σημαντικό είναι επίσης πως ακόμη και αν πέσουμε θύματα διάρρηξης, όσο αργά και αν το αντιληφθούμε, πάντα πρέπει να ενημερώνουμε την τοπική αστυνομία».

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτές οι συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσουμε για να προφυλαχτούμε.

Σημαντικό είναι και το πώς θα προστατευτούμε και στη θάλασσα και πως θα προστατέψουμε την περιουσία μας, το αυτοκίνητό μας, από τους επίδοξους διαρρήκτες.

«Θέλω να διαβεβαιώσω όλους πως η ΕΛ.ΑΣ. θα είναι στους δρόμους συνεχώς για να πραγματοποιεί ελέγχους και περιπολίες για την ασφάλεια όλων των πολιτών και των περιουσιών τους, αλλά είναι βασικό να τηρεί και ο καθένας ξεχωριστά κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας» επεσήμανε ο κ. Γαλαζούλας, ο οποίος συγκεκριμενοποίησε τις οδηγίες και το τι πρέπει να προσέξουμε.

Ειδικότερα, στις διακοπές, σύμφωνα με τον κ. Γαλαζούλα, φροντίστε:

Φεύγοντας από το σπίτι

«Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.

Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.

Μην αφήνετε σηµειώµατα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.

Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι “κράχτες” της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.

Το σπίτι ή το διαµέρισµα σας να µην δείχνει «εντελώς κλειστό», υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.

Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόµατου φωτισµού.

Ενεργοποιείστε, αν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.

Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.

Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας µη διστάσετε να ειδοποιήστε το “100” ή το Αστυνομικό Τµήµα της περιοχής σας.

Σε περίπτωση κλοπής ειδοποιήστε το “100” ή το Τµήµα Ασφαλείας της περιοχής σας.

Στο ταξίδι:

Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, γυαλιά ηλίου, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε.

Μην αφήνετε ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές σας, παρά μόνον όταν μπορείτε να τις ασφαλίσετε σε κάποιο χώρο υποδοχής.

Σε περίπτωση μετακινήσεών σας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μην έχετε μαζί σας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σας στα Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων (ΑΤΜ), με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε δικό σας μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή), μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα σ’ αυτό ή τοποθετήστε αυτά σε μη ορατό σημείο.

Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου σας επάνω σ’ αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο.

Να φροντίζετε πάντοτε να παρκάρετε σε οδούς, εάν είναι δυνατόν καλά φωτιζόμενες τις νυκτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού, εφόσον διαθέτετε.

Στη διαμονή:

Να ασφαλίζετε κατά την έξοδό σας, το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο – διαμέρισμα όπου διαμένετε, ακόμη και εάν λείψετε για ελάχιστο χρόνο.

Να εξασφαλίζετε την τοποθέτηση σε ασφαλές μέρος, στο χώρο της διαμονής σας, των χρημάτων ή των αντικειμένων αξίας που δεν θα χρειαστείτε στην έξοδό σας.

Στην παραλία:

Στην παραλία, μην αφήνετε ποτέ ανεπιτήρητα τα προσωπικά σας αντικείμενα (πορτοφόλι, γυαλιά ηλίου, κινητό, φωτογραφική μηχανή, κλειδιά, ενδύματα).

Στη διασκέδαση:

Στην διασκέδασή σας σε κέντρα – bar – καφετερίες – εστιατόρια – υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων, μην αφήνετε ποτέ το πορτοφόλι, τα γυαλιά ηλίου, το κινητό, τα κλειδιά σας έκθετα επάνω σε τραπέζι, καθώς και τη ζακέτα ή το σακάκι σας, τη τσάντα ή το τσαντάκι μέσης επάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά.

Ιδιαίτερης βαρύτητας είναι ότι εάν χάσετε ή σας έχουν κλέψει οτιδήποτε ή εάν ο χώρος που διαμένετε έχει παραβιασθεί, να ενημερώσετε αμέσως την Αστυνομία (100)».

Να επισημάνουμε πως οι διαρρήκτες δεν κάνουν… διακοπές και αυτό, δυστυχώς, έχει αποδειχθεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν. Στο πλαίσιο αυτό, οι οδηγίες που έχουν δοθεί σε όλους τους αστυνομικούς της Α.Δ. Ακαρνανίας, ανεξαρτήτως υπηρεσίας που υπηρετούν, είναι σαφής και αφορούν την ασφάλεια του πολίτη και της περιουσίας του.

Αντιστοίχως και οι πολίτες πρέπει να λάβουν τα βασικά μέτρα ασφάλειας, όπως προαναφέραμε, για να προστατέψουν την περιουσία τους και κατ’ επέκταση, τη σωματική τους ακεραιότητα.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 736 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.