Τετάρτη, 9η Οκτωμβρίου 2024  6:23 πμ
Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2023 23:07

Αγρίνιο: Συνάντηση της Ε.Σ.Α.μεΑ για την αναβάθμιση της ζωής των Ατόμων με Αναπηρία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στο πλαίσιο του γενικότερου έργου της  Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία  (Ε.Σ.Α.μεΑ) για την αναβάθμιση της ζωής των Ατόμων με Αναπηρία, υλοποιείται το υποέργο 1 «Διάχυση της δικαιωματικής προσέγγισης της αναπηρίας», της Πράξης «Προωθώντας την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους που διαβιούν στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας».

Το έργο αυτό συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους και Δικαιούχος της Πράξης είναι η Ε.Σ.Α.μεΑ.. Ο Ανάδοχος του Υποέργου 1 είναι η EUROPRAXIS μΙΚΕ.

Στο πλαίσιο της 1ης Δράσης «Εκστρατεία ενημέρωσης ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους για τα δικαιώματά τους» υλοποιήθηκε νωρίτερα στο Αγρίνιο ενημερωτική συνάντηση.

Κύρια αποστολή της συνομοσπονδίας είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, καθώς και των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και η προώθηση, προστασία και απόλαυση των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε στη “Σ” ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Βαρδακαστάνης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου της Δυτικής Ελλάδας και Γ Αντιπρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ Αντώνης Χαροκόπος αναπτύχθηκαν ζητήματα για την δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας που είναι ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ επί της ουσίας που πραγματοποιούνται ημερίδες – ενημερώσεις και στις τρείς Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, ήδη στην Αχαΐα και στην Ηλεία πραγματοποιήθηκε με ιδιαιτέρα μεγάλη επιτυχία.

Αναπτύχθηκε ο ρόλος της ΕΣΑμεΑ και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, αλλά και των οικογενειών τους, την ανάγκη της ενεργής συμμετοχής των ατόμων στο αναπηρικό κίνημα. Δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στα νέα μοντέλα προσέγγισης της αναπηρίας, όπως αναλύθηκε και η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, σύμβαση που έχει επικυρωθεί και από το Ελληνικό κράτος.

Ακόμη, συζητήθηκε και αναλύθηκε το τι προσφέρει η υπηρεσία «Διεκδικούμε Μαζί» που διαθέτει η ΕΣΑμεΑ όπου βοηθά και τις οικογένειες των ατόμων με αναπηρία, όπως και τα ίδια τα άτομα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι βρέθηκε στην ενημερωτική εκδήλωση στο Αγρίνιο και ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρίας Γιάννης Βαρδακαστάνης, ο οποίος είναι και Πρόεδρος σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια Φόρουμ. Εκτός της τοποθέτησης που έκανε ο κ. Βαρδακαστάνης γνώριζε επιπλέον να απαντήσει σε φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία, αλλά και τις οικογένειές τους.

Συνεπώς, μέσα από την ανάπτυξη όλων αυτών των ζητημάτων και όχι μόνο επιτυγχάνεται η αναβάθμιση της ζωής των ατόμων με αναπηρία.

(από δεξιά) ο Αντώνης Χαροκόπος και ο Γιάννης Βαρδακαστάνης

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 279 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.