Τρίτη, 8η Οκτωμβρίου 2024  8:17 μμ
Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2023 19:47

Πανελλαδικές: Δεν αλλάζει ο βαθμός – Τι δηλώνει ο πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, Βασίλης Τσούκας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πανελλαδικές: Από 50 έως 80 ευρώ πληρώνουν οι υποψήφιοι για να δουν τα γραπτά τους -Δεν αλλάζει ο βαθμός!

Β. Τσούκας- Β’ ΕΛΜΕ: «Η διαδικασία δεν προσφέρει τίποτε σε γονείς και μαθητές, σχεδόν απίθανο να αδικηθεί μαθητής στη βαθμολόγηση»

Στις Πανελλήνιες Εξετάσεις οι εξεταζόμενοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν  δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην αδικηθεί ο υποψήφιος και μια από αυτές είναι η αναβαθμολόγηση στην περίπτωση που υπάρχει απόκλιση μεταξύ της βαθμολογίας των δυο βαθμολογητών. Τι γίνεται όμως αν ο υποψήφιος διαφωνεί και θέλει να δει το γραπτό ή τα γραπτά του; Σύμφωνα με το νόμο  πρέπει να κάνει σχετική αίτηση ο ίδιος ή νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του.

Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι ο ενδιαφερόμενος που θέλει να καταθέσει αίτηση για να δει το γραπτό του θα πρέπει να πληρώσει παράβολα από 50 έως 80 ευρώ, ανάλογα με τα γραπτά που θέλει να δει, προσοχή, χωρίς να μπορεί να κάνει αναβαθμολόγηση, μόνο για να δει τα λάθη του! Μάλιστα, για να δει σε φωτοτυπία του γραπτό του και να κρατήσει σημειώσεις, καθώς δεν επιτρέπεται να βγάλουν φωτογραφίες. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, δε,  παρίσταται αρμόδιος υπάλληλος της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μαθητές και γονείς να σημειωθεί ότι πρέπει να περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο γιατί έχει κριθεί ότι πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα τσεκάρουν ακριβώς τις διαφωνίες τους και θα κρίνουν αν θα πάνε στην διαδικασία με πιο …κρύο αίμα!

Ο πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας κ. Βασίλης Τσούκας

Ο πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας κ. Βασίλης Τσούκας δεν συστήνει τη διαδικασία σε γονείς και παιδιά, παρά μόνο ίσως αν συντρέχει λόγος να δει κάποιος τα λάθη του. «Πέραν του ότι αυξήθηκε το παράβολο, που ήταν παλιότερα 30-40 ευρώ, η όλη διαδικασία είναι δώρον άδωρον, αφού δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξεις την βαθμολογία σου, δεν υπάρχει επανεξέταση. Μόνο για να δει μια οικογένεια τα λάθη του παιδιού και πάλι δεν νομίζω ότι αξίζει.

Πληρώνεις παράβολο και πρέπει να πας σε μια αποθήκη στην Καλλιθέα στην Αθήνα να βρεις το γραπτό σου και να πάρεις μερικές σημειώσεις, αφού δεν γίνεται ούτε να βγάλεις φωτογραφία, έτσι ήταν πάντα. Παράλληλα, οι γονείς πρέπει να ξέρουν ότι το σύστημα με τη βαθμολόγηση είναι έτσι φτιαγμένο που είναι πολύ δύσκολο να αδικηθεί υποψήφιος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι ένα μέτρο σκληρό για όσους επιμένουν, είναι προφανές ότι η υποβολή σε έξοδα γίνεται για να αποθαρρυνθούν οι μαζικές περιπτώσεις άσκησης αυτού του δικαιώματος».

Οι αιτήσεις φέτος

Φέτος η υποβολή αιτήσεων από τους υποψήφιους που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του έτους 2023 και επιθυμούν να λάβουν γνώση των γραπτών τους δοκιμίων, θα πραγματοποιείται αποκλειστικά από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου 2023. Η επίδειξη των γραπτών δοκιμίων θα γίνεται, κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2023, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου και υποβλήθηκαν οι αντίστοιχες αιτήσεις, στον ίδιο τον ενδιαφερόμενο (ή και παρουσία του γονέα ή του κηδεμόνα του, εφόσον ο υποψήφιος το ζητήσει) και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θα ανακοινώνεται από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις Δ.Ε. ανάλογα με τον αριθμό των γραπτών.

Αναβαθμολόγηση των γραπτών κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών

Αν η διαφορά μεταξύ των βαθμολογιών του α΄ και β΄ βαθμολογητή είναι μεγαλύτερη από δώδεκα (12) μονάδες στην κλίμακα 0-100, τότε καλύπτονται από την Επιτροπή του Β.Κ. οι βαθμοί και των δύο βαθμολογητών και το γραπτό δίνεται για αναβαθμολόγηση σε τρίτο βαθμολογητή (αναβαθμολογητή). Αν λοιπόν ο α βαθμολογητής βαθμολογήσει με 80 και ο β με 67, τότε το γραπτό αυτό θα πάει για αναβαθμολόγηση αφού οι διαφορά είναι μεγαλύτερη των 12 μονάδων, στην περίπτωση του παραδείγματος είναι 13. Τελικός γραπτός βαθμός του γραπτού δοκιμίου σε περίπτωση αναβαθμολόγησης του είναι το πηλίκο της διαίρεσης του αθροίσματος των δύο μεγαλύτερων βαθμών των βαθμολογητών δια του δέκα (10).

-Μετά την ολοκλήρωση της βαθμολόγησης των γραπτών δοκιμίων κάθε μαθήματος σύμφωνα με τις διατάξεις του προηγούμενου άρθρου, η επιτροπή του Β.Κ. ελέγχει τις διαφορές βαθμολογίας μεταξύ των δύο βαθμολογητών κάθε γραπτού δοκιμίου. Αν η διαφορά βαθμολογίας είναι ίση ή μικρότερη των δώδεκα (12) μονάδων στην κλίμακα 0-100, τελικός γραπτός βαθμός υπολογιζόμενος στην κλίμακα (0-20) είναι το πηλίκο της διαίρεσης του αθροίσματος των βαθμών των δύο βαθμολογητών δια του δέκα (10).

-Αν η διαφορά μεταξύ των βαθμολογιών του α΄ και β΄ βαθμολογητή είναι μεγαλύτερη από δώδεκα (12) μονάδες στην κλίμακα 0-100, τότε καλύπτονται από την Επιτροπή του Β.Κ. οι βαθμοί και των δύο βαθμολογητών και το γραπτό δίνεται για αναβαθμολόγηση σε τρίτο βαθμολογητή (αναβαθμολογητή). Ο τρίτος βαθμολογητής (αναβαθμολογητής), ο οποίος επιλέγεται μεταξύ των βαθμολογητών με μεγαλύτερη εκπαιδευτική εμπειρία και είναι κατά προτίμηση Σχολικός Σύμβουλος ή Διευθυντής Λυκείου ή καθηγητής με βαθμό τουλάχιστον Δ΄ της οικείας ειδικότητας που έχει διδάξει το μάθημα, κατά προτίμηση για ένα τουλάχιστον έτος κατά την τελευταία διετία, διορθώνει το γραπτό δοκίμιο με μαύρο στυλό με την ίδια διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 7 της παρούσης και αναγράφει αριθμητικώς και ολογράφως στο ειδικό πλαίσιο του γραπτού δοκιμίου το βαθμό αναβαθμολόγησης.

-Τελικός γραπτός βαθμός του γραπτού δοκιμίου σε περίπτωση αναβαθμολόγησης του είναι το πηλίκο της διαίρεσης του αθροίσματος των δύο μεγαλύτερων βαθμών των βαθμολογητών δια του δέκα (10).

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 548 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.