Τρίτη, 8η Οκτωμβρίου 2024  8:18 μμ
Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2023 21:58

Αγρίνιο: «Ευφυές» το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αυστηρή προϋπόθεση για να «δουλέψει» το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στο Αγρίνιο είναι πως όλοι οι οδηγοί θα πρέπει να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους αυστηρά εντός των διαγραμμίσεων που βρίσκονται στο οδόστρωμα

Ξεκίνησε να λειτουργεί κανονικά το νέο σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης στο Αγρίνιο, στο πλαίσιο του οποίου ενεργοποιήθηκαν οι αισθητήρες που είχαν τοποθετηθεί προ καιρού. Η αρχή έγινε την Πέμπτη 15/06, όμως στην παρούσα φάση το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης διανεύει την «περίοδο χάριτος», τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους δημοτικούς αστυνομικούς, καθώς χρειάζεται κάποιος χρόνος, ώστε όλοι οι πολίτες να μάθουν τη σωστή λειτουργία του και να την εμπεδώσουν.

Το βασικότερο ζήτημα όμως στην λειτουργία του νέου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης είναι η ανάγκη για στάθμευση του αυτοκινήτου αυστηρά εντός των διαγραμμίσεων που βρίσκονται στο οδόστρωμα.

Ακόμη μια αλλαγή είναι η κατάργηση της κάρτας στάθμευσης, την οποία προμηθευόμασταν από το περίπτερο, την «ξύναμε» και την τοποθετούσαμε στο αυτοκίνητό μας.

Οι πολίτες ωστόσο που διαθέτουν ακόμη κάρτες ή όσοι έχουν αγοράσει πακέτο με κάρτες ή τα καταστήματα που διαθέτουν ακόμη τέτοιες κάρτες στάθμευσης μπορούν φυσικά να τις χρησιμοποιούν μέχρι να εξαντληθούν. Από κει και έπειτα όμως θα πρέπει όλοι να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης.

Με το νέο αυτό σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης έχεις την δυνατότητα να ελέγξεις τον «χάρτη» των θέσεων της ελεγχόμενης στάθμευσης (να δεις πόσες ελεύθερες θέσεις υπάρχουν, που βρίσκονται ακριβώς οι θέσεις αυτές, πόσες είναι καταλυμένες κλπ) πριν ακόμη φτάσεις στο σημείο για να παρκάρεις!

«Η κράτηση θέσης στάθμευσης πλέον γίνεται με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι ότι μπορείς να «κατεβάσεις» στο κινητό σου την εφαρμογή agrinio smart parking, την οποία βρίσκεις στο play store του κινητού και μέσα από τον τρόπο αυτό έχεις δύο δυνατότητες. Η πρώτη δυνατότητα είναι να κάνεις εγγραφή στο σύστημα και να μπορείς να πληρώσεις ή μέσω πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας άμεσα από το κινητό ή με το «ηλεκτρονικό πορτοφόλι», το οποίο το γεμίζεις από το περίπτερο.

Για την στάθμευση με την χρήση του «ηλεκτρονικού πορτοφολιού» κάνοντας την εγγραφή παραλαμβάνεις ένα pin το οποίο μπορείς να το εξαργυρώσεις με 5 ευρώ, που αντιστοιχούν σε 10 ώρες στάθμευσης ή με 10 ευρώ, που αντιστοιχούν σε 20 ώρες στάθμευσης ή με 20 ευρώ, που αντιστοιχούν σε 40 ώρες στάθμευσης και έτσι δεν χρησιμοποιείς καθόλου την πιστωτική/χρεωστική σου κάρτα.

Παράλληλα, υπάρχουν και αυτοί όπου δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους. Αντί της παλιάς κάρτας που υπήρχε (και θα υπάρχει ακόμη για κάποιο χρονικό διάστημα) , μπορούν πλέον αυτοί που το επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τον τετραψήφιο κωδικό που υπάρχει στο πεζοδρόμιο, αλλά με λίγο διαφορετικό τρόπο. Με τον κωδικό αυτό και εφόσον έχεις σταθμεύσει το αυτοκίνητό σου επισκέπτεσαι ένα περίπτερο και του ζητάς θέση στάθμευσης στο ηλεκτρονικό σύστημα και ειδικότερα στο σημείο που άφησες το αυτοκίνητό σου, δίνοντας τον κωδικό που είναι στη θέση που στάθμευσες το αυτοκίνητό σου. Μέσω την διαδικασίας αυτής στο περίπτερο φαίνεται πως η θέση είναι καταλυμένη. Σ’ αυτή την περίπτωση, από την στιγμή που θα σταθμεύσεις το αυτοκίνητό σου μέχρι και να πας στο περίπτερο και να δηλώσεις στο σύστημα την συγκεκριμένη θέση που κατέλαβες με το όχημά σου έχεις χρόνο 10 λεπτών, όπως επίσης στο ίδιο χρονικό διάστημα έχει την δυνατότητα να ακυρώσει την κράτηση της θέσης στάθμευσης» τόνισε η Προϊσταμένη της Δημοτικής Αστυνομίας Αγρινίου Αντωνία Σκιαδά.

H Προϊσταμένη της Δημοτικής Αστυνομίας Αγρινίου, Αντωνία Σκιαδά

Το σημαντικότερο όλων όμως και η ουσιαστικότερη διαφορά που υπάρχει πλέον είναι πως όλοι οι οδηγοί πρέπει να σταθμεύουν το αυτοκίνητό τους -αυστηρά- εντός των διαγραμμίσεων που υπάρχουν στο οδόστρωμα για την εκάστοτε θέση!

Αν δεν συμβεί αυτό, η στάθμευση δηλαδή αυστηρά εντός των διαγραμμίσεων, δεν θα λειτουργεί το σύστημα και η Δημοτική Αστυνομία θα βεβαιώνει παραβάσεις, διότι δεν θα φαίνεται μέσα στο σύστημα πως η θέση είναι κατειλημμένη.

Ο αισθητήρας που είναι το βασικό «εργαλείο» μέσω του οποίου έχει εικόνα για τις θέσεις στάθμευσης, είτε τις ελεύθερες είτε τις κατειλημμένες, τόσο η δημοτική αστυνομία όσο και ο οδηγός που αναζητά θέση στάθμευσης, είναι τοποθετημένος στο κέντρο της εκάστοτε θέσης στάθμευσης, συνεπώς, αν κάποιος αφήσει το αυτοκίνητό του στη μέση της διαγράμμισης, καλύπτοντας έτσι δύο θέσεις στάθμευσης και επιλέξει να περάσει στο σύστημα τον κωδικό από την μία από τις δύο θέσεις που έχει καταλάβει δεν θα φανεί στο σύστημα, αλλά παράλληλα θα επηρεάσει και όλα τα υπόλοιπα αυτοκίνητα που θα σταθμεύσουν στο σημείο αυτό με αποτέλεσμα να βεβαιωθεί πρόστιμο.

«Είναι στοίχημα για τη δημοτική αστυνομία η σωστή εφαρμογή του νέου συστήματος της ελεγχόμενης στάθμευσης, αλλά κυρίως πρέπει να είναι στοίχημα για τον πολίτη, ο οποίος θέλει να δείξει πως η πόλη θέλει να λειτουργεί σύγχρονα, θέλει να εξυπηρετείται χωρίς να χάνει χρόνο, να βρίσκει νωρίτερα ελεύθερη θέση και δείχνοντας συνάμα πως λειτουργεί υπεύθυνα. Το σύστημα λειτουργεί κανονικά, αλλά μέχρι να εξοικειωθούν όλοι με το νέο σύστημα εφαρμόζεται πιλοτικά, καθώς γνωρίζουμε πως υπάρχει κόσμος όπου θα χρειαστεί βοήθεια για να αντιλήφθη πως λειτουργεί, είναι περίοδος προσαρμογής δηλαδή» ανέφερε η κα. Σκιαδά.

Βασικό είναι επίσης πως όπου υπάρχει ελεγχόμενη στάθμευση, σύμφωνα με την κα. Σκιαδά υπάρχει και δωρεάν wifi από το Δήμο Αγρινίου για τους πολίτες. Άρα θα μπορούν να εξυπηρετούνται μέσω κινητού χωρίς να χρησιμοποιούν τα δεδομένα τους.

Προ ημερών η ψηφιακή πλατφόρμα του Δήμου Αγρινίου «Agrinio Smart Parking» για την ελεγχόμενη στάθμευση βραβεύτηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Smart Cities Expo & Conferences.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 571 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.