Δευτέρα, 7η Οκτωμβρίου 2024  8:22 μμ
Κυριακή, 23 Απριλίου 2023 14:51

Λιγότερες μέρες «δούλεψε» η αγορά του Αγρινίου – Μερική «ανάσταση»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μερική «ανάσταση» για την αγορά του Αγρινίου τις ημέρες του Πάσχα καθώς σημαντική ήταν η επισκεψιμότητα στα καταστήματα, δυσανάλογα μικρότερος  όμως ο τζίρος.

Μερική ικανοποίηση επικρατεί στον εμπορικό κόσμο του Αγρινίου για την εορταστική κίνηση κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, δεδομένου όμως πως πλέον όσο και καλά να «πήγε» το ταμείο, τα έξοδα είναι αυξημένα σε σχέση με το παρελθόν.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων του Αγρινίου, ιδιαίτερα την Μεγάλη Τετάρτη και την Μεγάλη Πέμπτη, είδαν τις επιχειρήσεις τους να «κάνουν» τζίρο, αν και ανέκαθεν στο Αγρίνιο η καλύτερη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ήταν η Μεγάλη Παρασκευή, κάτι που δεν ίσχυσε φέτος.

Επίσης, φέτος αρκετοί έμποροι της πόλης θεωρούν πως «άργησε» να ξεκινήσει η κίνηση, καθώς την Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη η κίνηση στο Αγρίνιο ήταν υποτονική σε σχέση με άλλες αντίστοιχες χρονικές περιόδους του παρελθόντος.

Βέβαια η δουλειά που είχαν τις λιγοστές εναπομείναντες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας τους ικανοποίησε ιδιαίτερα, όπως εξάλλου προαναφέραμε, αν και σημείωσαν πως μετά τον covid -19 έχουν ζήσει και ανέλπιστα καλύτερες εορταστικές περιόδους Πάσχα.

Η εβδομάδα επίσης μετά την Μεγάλη Εβδομάδα ήταν ικανοποιητική, καθώς παρέμεινε στην περιοχή αρκετός κόσμος που ήρθε για Πάσχα την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή και η παραμονή αυτή φάνηκε και στο ταμείο.

Βέβαια, οι έμποροι του Αγρινίου ελπίζουν και θα ήθελαν να δουλέψουν αναλόγως και το επόμενο χρονικό διάστημα, αν και αντιλαμβάνονται πως το κλίμα είναι ιδιαίτερα ρευστό λόγω των επερχόμενων εκλογών και εξ΄αυτού κρατούν μικρό καλάθι… Εξάλλου μπορεί η επισκεψιμότητα στα καταστήματα να ήταν μεγάλη κατά την εορταστική περίοδο, όμως ο τζίρος για αρκετούς εμπόρους ήταν δυσανάλογα μικρότερος.

Η «Σ» συνομίλησε με εμπόρους του Αγρινίου ανώνυμα και επώνυμα και «αποτύπωσε» το κλίμα της αγοράς, τόσο κατά την Μεγάλη Εβδομάδα όσο και έπειτα.

Συγκεκριμένα ο Θωμάς Γιακουμής επεσήμανε: «η αγορά στο χώρο του παιδικού ρούχου θεωρώ πως κινήθηκε ικανοποιητικά την Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά το θέμα είναι πως χρειαζόμαστε περισσότερο δουλειά όλο το υπόλοιπο διάστημα και όχι μόνο την εορταστική περίοδο. Γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων από τον κόσμο για τη μείωση του εισοδήματός τους και γι’ αυτό έχουμε ανησυχία παρά την ικανοποίησή μας. Είμαι συγκρατημένος για το επόμενο χρονικό διάστημα. Αν και έρχονται κάποιες αυξήσεις θα είναι δυσανάλογες με τον πληθωρισμό, οπότε ο κόσμος δεν είναι ικανοποιημένος».

Ο Βασίλης Βλάχος σημείωσε: «την Μεγάλη Εβδομάδα κινήθηκε καλά η τοπική αγορά. Έχουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση και για την εβδομάδα μετά το Πάσχα γιατί παρέμεινε αρκετός κόσμος στην περιοχή μας και αυτό φαίνεται και στο ταμείο των τοπικών επιχειρήσεων. Θα αλλάξουν τα πράγματα ίσως από την ερχόμενη εβδομάδα, θα δυσκολέψουν, αλλά ο κόσμος είχε ανάγκη να εκτονωθεί και να ψωνίσει και αυτό φάνηκε το προηγούμενο διάστημα».

Ο Θεοδόσης Γιαννακάς σημείωσε: «η εορταστική περίοδος ήταν μια κρύο και μια ζέστη. Αναμέναμε περισσότερο κόσμο εξ αρχής, αλλά η δουλειά ξεκίνησε σχετικά αργά. Η αρχή έγινε τη Μεγάλη Τετάρτη, που δεν το περιμέναμε. Τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη η κίνηση ήταν πολύ υποτονική, ενώ Κυριακή των Βαΐων δεν το συζητάμε καθόλου και λόγω καιρού και λόγω ότι ο Σύλλογός μας αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά τα εμπορικά. Η κίνηση της Μεγάλης Τετάρτης μας έδειξε τι να περιμένουμε την Μεγάλη Πέμπτη, όπου εκείνη την ημέρα η δουλειά ήταν πάρα πολύ καλή, εν αντιθέσει με την Μεγάλη Παρασκευή όπου η κίνηση δεν ήταν όπως τις δύο προηγούμενες ημέρες, αν και πάντα η κορύφωση της κίνησης την Μεγάλη Εβδομάδα παρατηρείται την Μεγάλη Παρασκευή. Φέτος η καλύτερη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ως προς την κίνηση ήταν η Μεγάλη Πέμπτη. Το Μεγάλο Σάββατο η δουλειά ήταν σε ακόμη πιο χαλαρούς ρυθμούς, καθώς τότε ασχολήθηκαν περισσότερο με την προετοιμασία του εορταστικού τραπεζιού, αλλά ανέκαθεν την ημέρα αυτή δεν υπάρχει η κίνηση που έχουν οι προηγούμενες ημέρες. Την εβδομάδα μετά την Μεγάλη Εβδομάδα η κίνηση ήταν επίσης χαλαρή, αν και δεν συνηθίζεται, διότι συνήθως μετά το Πάσχα έχουμε αρκετούς γάμους, συνεπώς έχουμε και ικανοποιητική και δουλειά. Θεωρώ πως την τελευταία εβδομάδα του μήνα ο κόσμος θα ψωνίσει, αν και το κλίμα φαίνεται πως είναι αρκετά ρευστό λόγω των επερχόμενων εκλογών. Ευελπιστούμε πως όταν ο καιρός θα σταθεροποιείται και θα είναι καλός θα αλλάξει και η διάθεση των καταναλωτών».

Κορκίδης: Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ ο τζίρος του Πάσχα

«Η πασχαλινή εορταστική περίοδος, παρά τη μικρή της διάρκεια και τις υψηλές τιμές στα τρόφιμα, σε πρώτη εκτίμηση εκτιμάται πως ξεπέρασε την αγοραστική κίνηση των προηγούμενων ετών». Αυτό δήλωσε, μεταφέροντας την εικόνα από τα καταστήματα της Αττικής, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, προσθέτοντας πως «ο τζίρος του Πάσχα, που θα αποτυπωθεί στα στατιστικά του Μαΐου, είναι βέβαιο πως θα ξεπεράσει με διψήφιο ποσοστό το 1,5 δισ. ευρώ της περυσινής χρονιάς».

Ακόμη, ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι, παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς για περιορισμένη κατανάλωση λόγω ακρίβειας, η κίνηση ήταν αυξημένη τόσο στις αγορές τροφίμων, όσο και στα εμπορικά καταστήματα.

Κων/νος Χονδρός- Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 355 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.