Δευτέρα, 7η Οκτωμβρίου 2024  8:22 πμ
Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 22:33

Αγρίνιο: Η διευθέτηση των ρεμάτων θα κάνει κάποια σημεία αξιοθέατα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αγρίνιο: Η διευθέτηση των ρεμάτων θα κάνει κάποια σημεία αξιοθέατα όπς αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία Άγιος Θωμάς και «Γαρδένια» θα αλλάξουν όψη!

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Μια ανάρτηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Βασίλη Φωτάκη στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπενθύμισε ότι προχωρά μια διαδικασία που πριν λίγα χρόνια δεν ήταν και τόσο αυτονόητη. Ο λόγος για την ανάδειξη των ρεμάτων στο Αγρίνιο που σε ορισμένα σημεία, εκεί που δεν φρόντισε να τα τσιμεντώσει το αμαρτωλό οικοδομικό παρελθόν της πόλης, έχουν δημιουργήσει οικοσυστήματα αξιόλογα και όμορφα. Σε σημείο που μπορεί στο μέλλον να αναδειχθούν και να αποτελούν μίνι αξιοθέατα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Κυρίως, δε, να αποφορτίσουν την στενάχωρη και κλειστοφοβική εικόνα που δημιουργεί το Αγρίνιο λόγω της ρυμοτομίας του στο κέντρο.

Η ανάρτηση του κ. Φωτάκη έλεγε χαρακτηριστικά: «Προχωρήσαμε στην κατακύρωση αποτελέσματος δημοπρασίας για την ανάθεση της σύμβασης του έργου: «ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝΑΝΟΙΚΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ (Α’ ΦΑΣΗ: ΡΕΜΑ ΛΥΚΟΡΑΧΙΤΗ Ι – ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ», Π/Υ 3.500.000,00 €».

Αυτό μπορεί να είναι γραμμένο σε «δημοσιονομική» γλώσσα και να μην σημαίνει πολλά για τον μη εξοικειωμένο που το διαβάζει, όμως σημαίνει ότι μετά την φάση με τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή Δύο Ρέματα, στο βορειοανατολικό τμήμα του Αγρινίου και το έργο «Τεχνικά Έργα διευθέτησης σε τμήμα του ρέματος Λυκοραχίτη (Δυτικός κλάδος Δύο Ρέματα)», προϋπολογισμού 730.000 ευρώ, τώρα προχωρά το άλλο κομμάτι προς τον Άγιο Θωμά, επίσης με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Η παρέμβαση αφορά κυρίως στην διευθέτηση του ρέματος με την κατασκευή όλων των απαραίτητων έργων στον Λυκοραχίτη για τον έλεγχο της ροής χειμάρρου και την προστασία από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Ο Δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου είχε δηλώσει, μάλιστα, ότι «είναι ένα ακόμη έργο αντιπλημμυρικού σχεδιασμού το οποίο υλοποιούμε ικανοποιώντας αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Μια ουσιαστική παρέμβαση για την προστασία των συμπολιτών μας και της περιουσίας τους».

Πρόσφατα υπήρξε η έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο για την αποδοχή χρηματοδότησης της πράξης με κωδικό ΟΠΣ 5180791 και προϋπολογισμό 3.750.000 € από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Δυτική Ελλάδα 2014 -2020». Είχε προηγηθεί απόφαση του Περιφερειάρχη για ένταξη της δράσης στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του Περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον» του Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα».

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και η περιοχή παρέμβασης αποτελεί το ρέμα Λυκοραχίτη Ι στην περιοχή του Αγίου Θωμά Αγρινίου με διαμόρφωση των κοινοχρήστων εκατέρωθεν αυτού σύμφωνα με το σχέδιο πόλης. Το τμήμα του ρέματος αναπτύσσεται με κατεύθυνση από βορρά προς Νότο και συνορεύει: Προς βορρά με την οδό Κολοκοτρώνη και προς Νότο με την περιφερική οδό Αγρινίου. Δυτικά και ξεκινώντας από την περιφερική οδό Αγρινίου καταλήγει στην οδό Κολοκοτρώνη και μετά συνεχίζει με κατεύθυνση νότια έως την περιφερική οδό Αγρινίου.

Το έργο περιλαμβάνει ήπιες και αναγκαίες παρεμβάσεις που αφορούν σε διαμόρφωση διάδρομου περιπάτου κατά μήκους του ρέματος προσβάσιμου από όλους, κατασκευή πεζογεφυρών, διαμόρφωση πρανών του ρέματος και κοινοχρήστων χώρων εκατέρωθεν του αυτού, φυτεύσεις, τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού και φωτισμού και ανάδειξη του παλαιού πέτρινου γεφυριού.

Αγρίνιο: Η διευθέτηση των ρεμάτων θα κάνει κάποια σημεία αξιοθέατα
Ο Βασίλης Φωτάκης

«Ο Λυκοραχίτης χωρίζεται σε τρία κομμάτια και με αυτό τον τρόπο εξειδικεύονται οι παρεμβάσεις σε αυτόν. Σε κάποια σημεία όπως στα Δύο Ρέματα η παρέμβαση είναι η διευθέτηση και μόνο, με το σημείο της πηγής να έχει ένα ενδιαφέρον. Όμως στον Άγιο Θωμά ή ψηλά στην πρώην «Γαρδένια» το τοπίο είναι πολύ γραφικό, με ξεχωριστή βλάστηση, και μπορεί να αναδειχθεί εξαιρετικά ως αξιοθέατο», εξηγεί στην «Σ» ο αντιδήμαρχος κ. Φωτάκης.

Η εισήγηση των υπηρεσιών του Δήμου Αγρινίου ανάφερε ότι «με την ολοκλήρωση της εν λόγω πράξης η περιοχή θα γίνει ένας τόπος συγκέντρωσης, πολιτισμού, αναψυχής και ανάτασης τον οποίο θα μπορεί να επισκεφτεί ισότιμα κάθε χρήστης (πεζός , ποδηλάτης, παιδιά έφηβοι, ΑμεΑ). Επίσης η αισθητική, λειτουργική και οικολογική αναβάθμιση μέσου του νέου σχεδιασμού, συνεισφέρει συγχρόνως σημαντικά τόσο στη βελτίωση του μικροκλίματος της ευρύτερης περιοχής, αλλά και στην ποιότητα ζωής όχι μόνο της γειτονικής περιοχής, αλλά και ολόκληρης της πόλης».

Τα ρέματα

Τα ρέματα που διασχίζουν την πόλη του Αγρινίου είναι του Προφήτη Ηλία, του Αγίου Κωνσταντίνου, του  Ρεμπελιά, του Κατουρλή και του Λυκοραχίτη που παρουσιάζει τρεις κλάδους. Τους Λυκοραχίτη Ι, ΙΙ και ΙΙΙ, καταλήγοντας σε δύο ρέματα, των Σφαγείων και της Καρπενησίου. Όπως πολλές πόλεις στην Ελλάδα, έτσι και το Αγρίνιο ακολούθησε το μοντέλο του εγκιβωτισμού των ρεμάτων.

Τα ρέματα είναι κλειστά κι έχουν αντικατασταθεί από τους δρόμους της πόλης, στην ουσία. Με βάση το παντορροϊκό σύστημα, δε, λειτουργούν ως αγωγοί μεταφοράς αστικών λυμάτων και ομβρίων. Αυτό έγινε από επιλογή, όχι τυχαία, αφού οι προβλέψεις του παλιού ΓΠΣ για κάποιες ζώνες πρασίνου στα ρέματα είχαν αγνοηθεί και τα ρέματα μετατράπηκαν σε δρόμους και σε οικοδομικά τετράγωνα.

Υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν ότι οι αναπλάσεις που θα προκύψουν από την διευθέτηση μαζί με  δενδροφυτεύσεις μπορούν να δημιουργήσουν πράσινα αξιοθέατα και μικρές κλιματικές οάσεις στην πόλη.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αγρίνιο: Η διευθέτηση των ρεμάτων θα κάνει κάποια σημεία αξιοθέατα

Αγρίνιο: Η διευθέτηση των ρεμάτων θα κάνει κάποια σημεία αξιοθέατα

Αγρίνιο: Η διευθέτηση των ρεμάτων θα κάνει κάποια σημεία αξιοθέατα

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 677 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.