Δευτέρα, 7η Οκτωμβρίου 2024  10:26 πμ
Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2024 09:41

Αθανάσιος Δημ. Παλιούρας: δέκα χρόνια απουσίας, τον θυμόμαστε πάντα …

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

AΦΙΕΡΩΜΑ ΜΝΗΜΗΣ

Αθανάσιος Δημ. Παλιούρας: δέκα χρόνια απουσίας
… τον θυμόμαστε πάντα …

Του Παναγιώτη Δρέλλια*

Αθανάσιος Παλιούρας(1937–2014):σπουδαία μορφή των Γραμμάτων που τίμησε την ιδιαίτερη πατρίδα του(το αγαπημένο του Αγρίνιο) και την ευρύτερη Αιτωλοακαρνανία, ένας πνευματικός άνθρωπος που υπηρέτησε την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Αξιοσέβαστος, δημοφιλής, αγαπητός και καταξιωμένος σ’ όλες τις πτυχές της δημιουργικής του πορείας, ήταν ένας ωκεανός ανθρωπισμού και αγάπης.

Πριν δέκα χρόνια, το 2014, πάνδημη υπήρξε η συγκίνηση και η θλίψη για την απώλεια του αξιαγάπητου Πανεπιστημιακού καθηγητή Αθανασίου Παλιούρα, κορυφαίας πνευματικής προσωπικότητας στον Νομό και στη χώρα γενικότερα, ξεχωριστού ανθρώπου με υποδειγματική ακαδημαϊκή και κοινωνική προσφορά για πολλά χρόνια.
Ο εκλεκτός και αξέχαστος δάσκαλος υπηρέτησε με συνέπεια και πατριωτικό φρόνημα ζητήματα Πολιτισμού και Παιδείας, συνδυάζοντας τα χαρίσματα της πνευματικής μεγαλοσύνης και της αληθινής απλότητας, ικανός πάντα να ακούει κάθε άνθρωπο που επιδίωκε την αρωγή του. Πληθωρικός νους με ρωμαλέα σκέψη, πολυμερής και πανευαίσθητος, υπεύθυνος και δημιουργικός, διαρκώς αγωνιών και πάντα άγρυπνος για τα μεγάλα θέματα της ζωής, ο Αθανάσιος Παλιούρας προσέφερε πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες, όπου και όποτε χρειάσθηκε η συμβολή του στα εγχώρια και δημόσια ζητήματα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι συμβόλιζε τον ιδανικό διανοούμενο, εκείνον ο οποίος ποτέ δεν εφησυχάζει και συνεχώς συνεισφέρει στον εξανθρωπισμό του κόσμου. Η ζώσα παρακαταθήκη του είναι το λαμπρό ήθος που ανέδειξε και η αδιάκοπη έγνοια για υψηλές ιδέες και αρχές.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΚΤΗ: εκδηλώσεις μνήμης και τιμής συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και ο Δήμος Αγρινίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από την κοίμησή του, οι οποίες πραγματοποιούνται το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024 στο Αγρίνιο.

*Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Μαθηματικός-πτυχ. ΦΠΨ-MSc Φιλοσοφίας)

Διαβάστηκε 55 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.